BMW F10/F11 - мнения за начинаещи, бързи въпроси и отговори
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Re: BMW F10/F11 - мнения за начинаещи, бързи въпроси и отгов
Deo_10 написа:Здравейте.
След едногодишно подхлъзване с грешна марка и общо взето половин година търсене на правилния екземпляр, отново се връщам към БМВ клуба и искам да попитам за съвет.
Предварително се извинявам ако някъде има писано по темата!
Колата е 535XI 2013г. (фейслифт), на 180хил. км. Естествено започвам със смяна на маслото, та ще съм благодарен да препоръчате какво да бъде.
Имах Е60 530XI, като съм го карал с Репсол и бях изключително доволен, но тук искам да се допитам до хора с опит.
Никой няма реална представа от масло. Това е все едно някой да ти препоръча спирачна течност - как точно ще разбереш кое става и кое не? Аз съм карал с поне 10 различни масла през годините и разлика не мога да видя. Да речем има едни 60-70к км с маслото DS - ами доволен съм как се "смазва мотора"

- chris_barnes
- ентусиаст
-
- Кара: F11
- Мечтае да кара: на безплатна нафта
- Детайли за колата: 530xd
Колеги, има ли специална настройка която да направя, за да ми се показва Album Art на CIC навигацията, когато стриймвам от телефон? Имах E91 с CIC и стриймвах през Андроид - обложките излизаха. На F11 стриймвам от Iphone и ги няма. Благодаря ви!

- chris_barnes
- ентусиаст
-
Deo_10 написа:Здравейте.
Колата е 535XI 2013г. (фейслифт), на 180хил. км. Естествено започвам със смяна на маслото, та ще съм благодарен да препоръчате какво да бъде.
Колега, слагай масло което:
1) е с правилният вискозитет за твоят автомобил
2) покрива спецификациите на автомобилният производител
3) ти е достъпно като цена и с гарантиран произход
Важно е по-скоро смените да са навременни, а не толкова марката масло (според мен).
Ако искаш да слагаш това, което използват в БМВ:

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
chris_barnes написа:Важно е по-скоро смените да са навременни, а не толкова марката масло (според мен).
Така е - забелязал съм че колкото е по-стара и уморена колата, собственика толкова повече се занимава да и избира възможно най-марковото масло. Тоя феномен не мога да си го обясня. Преди години в е60 форума масово се слагаше фабричното бмв масло. Сега гледам поръчват от чужбина някакви маркови масла за тези стари е60-ки.... каква е логиката незнам
- Ненко Вранков
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: Тежка
Някой по-запознат да каже този усилвател ще работи ли в F10
PL6 Top HiFI 65 12 9 205 185
PL6 Top HiFI 65 12 9 205 185
- A9A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: V12
ekalchev написа:chris_barnes написа:Важно е по-скоро смените да са навременни, а не толкова марката масло (според мен).
Така е - забелязал съм че колкото е по-стара и уморена колата, собственика толкова повече се занимава да и избира възможно най-марковото масло. Тоя феномен не мога да си го обясня. Преди години в е60 форума масово се слагаше фабричното бмв масло. Сега гледам поръчват от чужбина някакви маркови масла за тези стари е60-ки.... каква е логиката незнам

Като си налял последните си пари в 12-18 годишен кенеф, с 10 смени на масло за 400к. км. и сега му свениш веригите искаш нещо по-така, че да не "роди" скоро... Сега сменяш на 6-8к. км. защото тия във форума са по умни от немците, които казват на колко се сменя маслото...
Немски форум: питаш нещо и ти отговарят.
Сръбски форум: питаш нещо и теб те питат.
Български форум: питаш нещо и всички ти обясняват колко си тъп.
- chris_barnes
- ентусиаст
-
@A9A: любопитно ми е какво ти е мнението за смяната на масло в автоматичните скоростни кутии, понеже от бмв казват, че е лайфтайм, а пък тия балъчори от ZF дето произвеждат кутиите, казват, че трябва да се сменя? Не мога да разбера, тия от ЗФ ли искат да ми пробутат скапания си кит за обслужване на кутии, или тия от бмв искат да ми продадат нова 
Sent from my iPhone using Tapatalk

- Teogop
- младши ентусиаст
-
- Кара: бързо
chris_barnes написа:Колеги, има ли специална настройка която да направя, за да ми се показва Album Art на CIC навигацията, когато стриймвам от телефон? Имах E91 с CIC и стриймвах през Андроид - обложките излизаха. На F11 стриймвам от Iphone и ги няма. Благодаря ви!
Няма настройка, става само с кодиране.
- chris_barnes
- ентусиаст
-
Много благодаря
Би трябвало да мога да го отключа с Carly, предполагам? Как се казва опцията?

- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
A9A написа:защото тия във форума са по умни от немците, които казват на колко се сменя маслото...
Това с интервалите е друга тема, и аз смятам, че интервалите са твърде големи. Дори в Дару Кар приемчика ми даде неофициален съвет, да правя смяната на макс. 10хил на моята кола. Някой ще каже, че да ми вземат парите ама там смяната е на промоция винаги и е 140лв - от смяна нищо не печелят, така че тоя аргумент не е валиден. Каза че са сменят доста двигатели 40д и 50д като причините са следствие на лошо смазване и от там повреди. Логично е повечето турбота и повечето маслени пътища "да изгарят" маслото по-бързо. Просто няма логика 30д и 50д да имат еднакви интервали.
Предполагам БМВ виждат в големия интервал някакъв премиум feature, който намалява ангажираноста на собственика с подръжката на колата. Всички знаем, че в Германия минават много километри, ако трябва на година 5 пъти да идеш за смяна на масло, ще е доста досадно. Когато конкуренцията предлага смени на 30хил, е трудно да не предложиш същото обаче конкуренцията има различни двигатели, които може би могат и да изкарат 30хил с 1 смяна и БМВ е притисната да го предлага дори с риск да прави гаранционни смени на някой двигатели.
Последна промяна ekalchev на 26 Фев 2021, 11:15, променена общо 1 път
- chris_barnes
- ентусиаст
-
Напълно съм съгласен с теб за последното. Едно е да имаш 10 000 км с 30-40 температурни цикъла на маслото, друго е с 200+.

- equipment
- младши ентусиаст
-
- Кара: 530D f11, G30 m550d xdrive

Последна промяна equipment на 26 Фев 2021, 20:37, променена общо 1 път
- A9A
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: G20
- Мечтае да кара: V12
chris_barnes написа:@A9A: любопитно ми е какво ти е мнението за смяната на масло в автоматичните скоростни кутии, понеже от бмв казват, че е лайфтайм, а пък тия балъчори от ZF дето произвеждат кутиите, казват, че трябва да се сменя? Не мога да разбера, тия от ЗФ ли искат да ми пробутат скапания си кит за обслужване на кутии, или тия от бмв искат да ми продадат нова
За маслото в АСК:
BMW не желаят да вдигат цената за подръжка на автомобила за 200к. км.
ZF се застраховат, че ако има счупени кутии, то това ще е заради маслото, което не е сменяно повече от 200к. км.
Единичните случаи между 0-200к. км. (сменени по гаранция) са заложени като % в цената на всички продадени автомобили.
За маслото в ДВГ:
BMW са сигурни, че двигателят ще издържи 200к. км с тези смени на масла (на 20-30к. км.).
Единичните случаи между 0-200к. км. (сменени по гаранция) са заложени като % в цената на всички продадени автомобили.
Когато имаш 6-10 смени на масло до 200к. км. струва ли си да сменяш след това на 10к. км.? Ако толкова те е страх от ремонти, купи си автомобил на 100к. км. Ама тогава трябват парички и Бай Ганьо взима нов внос уникат топ фулл махх и става набожен

Немски форум: питаш нещо и ти отговарят.
- chris_barnes
- ентусиаст
-
Напълно споделям твоето мнение 

- Deo_10
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F10, 535i X Drive LCI
Сложих Castrol EDGE 5W-30M, ще го видим.