С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от Hip-hopotam » 22 Дек 2020, 6:56

А влошено ли е качеството на италианския? Има ли разлика с френския?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 22 Дек 2020, 12:16

zaharia написа:Относно проблема с влошеното качествто на италианския Мotul 8100 x-cess 5W-40. Тъй като стана въпрос за него в руския форум за маслата, се оказва, че положението и там е същото. В началото когато са започнали да го продават, хората си мислели, че е менте и са го връщали в магазините от където са го купили. Подобна глупост - да накараш клиентите си да минат на други масла и да си съсипеш репутацията градена с години като продаваш некачествна стока, от сериозна фирма като Мотул не съм очаквал.

Мързи ме да си видя мненията назад в годините, но тая чорба 5w40 x-cess си беше смехотворна история, и наистина в сериозен сервиз ми се кълняха как Motul е топ и т.н. ама "бил е топ" :mhihi: ще разгледам дали ще открия кога последно бях сипвал такова и за под 7к км стана на вода

сега чукнах ... 2015та някъде

ама хората не им пречи, карат си ... че даже познавам някои и дълги интервали ... и после кво става що така :kuku:

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 22 Дек 2020, 14:54

Доста колеги, ако не бъркам вече поне 4-5 души от форума, също от други места, някои от които ползват вече дълги години маслата на Мотул, се оплакват, че от 1-2 години на пазара вместо традиционно произведения в Франция такъв, се е появил нов, произвеждан в Италия. При него се забелязва много по-шумна работа на двигателя и повишен разход на масло при експлоатация, който нараства още повече с увеличаването на изминатите километри след смяната. Със стария френски мотул подобни проблеми не е имало. Иначе маслото е оригинално - купувано е от магазини с гарантиран произход в България, в друг от случаите от ato24.de. Оказва се, че италианският Мотул който се продава в Русия страда от същите недостатъци. Дори хората които са го ползвали са помислили, че са попаднали на фалшиво масло и са го връщали на продавача. Има се предвид конкретното масло Мotul 8100 X-Cess 5W-40.
Доскоро дори мислех, че ще е добре да се организира анализ, чрез който да се опитаме да разберем защо евентуално маслото страда от изброените по-горе проблеми. Обаче както разбирам се касае не за единични случаи и партиди у нас, а са масово явление засягащо ЕС и Русия. Значи спокойно може да се отхвърли предположението за евентуално допускане на брак в производството или фалшификация. Затова остава единствено възможността поради определени причини най-вероятната която е намаляване на разходите, Мотул да са започнали да използват по-нискокачествени продукти при изработката на маслото във вид на базови масла, вискозитетен подобрител, а защо не и пакети с добавки.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: бмв E60 530d
Мечтае да кара: M5

Мнение от xxx500 » 23 Дек 2020, 10:59

Само Fuchs 5w 30, смяна на 10 000 км.

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 03 Яну 2021, 11:07

Някой карал ли е с маслото на GM - Dexos 2 5W30?
Уж покрива LL-04, както и VW502.00/505.01, тоест би трябвало да е равностойно на оригиналното на БМВ/Шел, само че разликата в цената е огромна.

Мислех да го пробвам като за "промивка", не че ми е мръсен двигателя или имам нагари, но просто ей така.

Не намирам точни спецификации обаче. Само това:

*Minimization of signs of wear and tear - even over a longer period of time
*Protection against engine contamination such as oil residues and harmful deposits
*Reduction of fuel consumption
*Extending life expectancy and increasing the effectiveness of all emission-reducing systems

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 03 Яну 2021, 13:25

datchko написа:Някой карал ли е с маслото на GM - Dexos 2 5W30?
Уж покрива LL-04, както и VW502.00/505.01, тоест би трябвало да е равностойно на оригиналното на БМВ/Шел, само че разликата в цената е огромна.

Мислех да го пробвам като за "промивка", не че ми е мръсен двигателя или имам нагари, но просто ей така.

Не намирам точни спецификации обаче. Само това:

*Minimization of signs of wear and tear - even over a longer period of time
*Protection against engine contamination such as oil residues and harmful deposits
*Reduction of fuel consumption
*Extending life expectancy and increasing the effectiveness of all emission-reducing systems

Аз съм чувал негативни мнения за GM маслата, но това са само празни приказки.
Не съм го пробвал лично.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: X1 E84 25xd; E60 525d LCI Auto

Мнение от kamendc » 04 Яну 2021, 11:26

Е колко е огромна разликата, като BMW TWIN POWER TURBO 5W-30 е 14-15 лв?
То и ГМ произвеждат масла колкото и БМВ произвеждат, така че виж кой го прави и можеш да се ориентираш какво ще да представлява...
Аз последно като сменях сложих БМВ, то си е на Шел де. Майстора ми хвалеше и Равенола, вика дай да ти сложа да видиш как мазно ще работи, но то и така си работи мазно, та викам какво да сменям марката като съм нямал проблеми. И гориво зареждам на Шел колко години вече.

ентусиаст
Аватар
Кара: e61 535d LCI
Мечтае да кара: F90

Мнение от datchko » 04 Яну 2021, 12:41

kamendc написа:

То и ГМ произвеждат масла колкото и БМВ произвеждат, така че виж кой го прави и можеш да се ориентираш какво ще да представлява...
Аз последно като сменях сложих БМВ, то си е на Шел де. Майстора ми хвалеше и Равенола, вика дай да ти сложа да видиш как мазно ще работи, но то и така си работи мазно, та викам какво да сменям марката като съм нямал проблеми. И гориво зареждам на Шел колко години вече.

Взех 5л туба за Корсата на баща ми за 36лв от единя от сайтовете за масла.
Та както и да се смята излиза много на сметка :angel:

В крайна сметка май ще го пропусна за моята кола, не ми се рискува с нещо толкова евтино, макар и да отговаря на LL-04.
Пък и от прочетеното в чуждите форуми, не е от особено издържливите масла - 4-5 000км и променя качествата си драстично.

ентусиаст
Аватар

Мнение от Kurtov » 06 Яну 2021, 13:17

Здравейте.
От къде е най-евтино да се купи Ravenol vmp ?
Най-евтиното VMP което намерих за сега е на цена 100 лв, говоря в България, цената е за 5 литра.
Препоръчайте някое друго Ravenol-че в стандарт Vw 504/507.
Поздрави!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530D
Мечтае да кара: F16

Мнение от Nini0 » 15 Яну 2021, 17:23

Колеги едно питане. Предната ми смяна беше с 5w30 VMP и имам малко останало към 600-700 гр., а сега сложих 5w40 VST. Мога ли да използвам останалото за доливане или не е препоръчително.

Изпратено от моят SNE-LX1 с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 15 Яну 2021, 18:02

Колега, за смесването няма абсолютно никакъв проблем, стига да е моторно масло и ако количеството е малко спрямо общия обем, както е в случая. Ако ще се слагат по-големи количества, и маслото е с вискозитет с голяма разлика като xW20 или xW50 тогава вече трябва да се смята дали параметрите на сместа ще са в рамките на допустимото. В твоя случай и двата вискозитата са допустими за двигателя, така, че няма какво да го мислиш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 530D
Мечтае да кара: F16

Мнение от Nini0 » 16 Яну 2021, 0:03

zaharia написа:Колега, за смесването няма абсолютно никакъв проблем, стига да е моторно масло и ако количеството е малко спрямо общия обем, както е в случая. Ако ще се слагат по-големи количества, и маслото е с вискозитет с голяма разлика като xW20 или xW50 тогава вече трябва да се смята дали параметрите на сместа ще са в рамките на допустимото. В твоя случай и двата вискозитата са допустими за двигателя, така, че няма какво да го мислиш.

Супер благодаря за отговора !

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 17 Яну 2021, 9:39

kamendc написа:

Относно GM маслата съм чувал, че са производство на ARDECA и съм бил доволен (карал съм 10W-40 и 5W-30 на Astra 1.7 DTI)
Тези на BMW и пише че са на SHELL от новата им технология с GTL. На пазара има и 0W-40 LL-04, прави се от CASTROL.

datchko написа:
kamendc написа:

Взех 5л туба за Корсата на баща ми за 36лв от единя от сайтовете за масла.
Та както и да се смята излиза много на сметка :angel:

В крайна сметка май ще го пропусна за моята кола, не ми се рискува с нещо толкова евтино, макар и да отговаря на LL-04.
Пък и от прочетеното в чуждите форуми, не е от особено издържливите масла - 4-5 000км и променя качествата си драстично.

Почти всяко масло си променя качествата драстично на този пробег и се усеща при по-стари автомобили, когато след този пробег започва разход на масло. За това доста хора с по-стари коли сменят на около макс. 8 000 км. (по-добрия вариант ако искаш да си пазиш колата) или пък карат още няколко хиляди с доливане. Маслото на GM може да се окаже доста добър вариант ако някой е решил да кара с чести смени. Лично аз не съм пробвал да го сложа на BMW, но астрата, на която го карах, звучеше доста мазно с това масло и не даваше разход на масло (сменях до на 12 к. км)
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 17 Яну 2021, 10:53

zaharia написа:Относно проблема с влошеното качествто на италианския Мotul 8100 x-cess 5W-40. Тъй като стана въпрос за него в руския форум за маслата, се оказва, че положението и там е същото. В началото когато са започнали да го продават, хората си мислели, че е менте и са го връщали в магазините от където са го купили. Подобна глупост - да накараш клиентите си да минат на други масла и да си съсипеш репутацията градена с години като продаваш некачествна стока, от сериозна фирма като Мотул не съм очаквал.

Ако ми позволите да вметна, че Мотул никога не съм го ползвал, защото не го уважавам. Преди около 20 години имах достъп до частна лаборатория за масла, която правеше входящ контрол на доставките за голяма транспортна фирма. Бяха ги отхвърлили от одобрените доставчици. (за съжаление новия собственик на фирмата закри лабораторията)...
Иначе рекламата е голяма работа! Хидрокрек на тройни цени, и на практика конкурира доста по-евтиния Castrol Edge, че дори и MOBIL1, където нещата клонят към най-новоте и най-доброто от към базови масла и присадки... Но маркетингът си е маркетинг. Съответно купуваш продукт, който е с 30% себестойност от цената, останалото е натоварено с реклама и печалба.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар

Мнение от Kurtov » 17 Яну 2021, 12:22

И Кастрола е бил винаги с надута цена.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61