Помощ при избор на климатик
Модератор: Общи модератори
Re: Помощ при избор на климатик
Това със спрея е хубаво ама не оправя нещата.Иска си поразглабяне на карантията на вътрешното тяло за да стане читаво.
Иска си и почистване с четки,промивка на ваната при нужда.И като цяло си иска някой дето да знае къде да гледа.
И недейте да пръскате вътрешното тяло с каквото дойде,че може да си докарате проблем къде със смрад дето няма махане къде с друго.
Иначе един спрей трябва да стигне поне за 2 пъти да се почисти вътрешно тяло,но пак зависи колко е зле положението.
В жилищна сграда в центъра на София на натоварен булевард за 6 месеца падаха черни парцали от вътрешното тяло върху белият диван на едни хорица.
Та така.
Иска си и почистване с четки,промивка на ваната при нужда.И като цяло си иска някой дето да знае къде да гледа.
И недейте да пръскате вътрешното тяло с каквото дойде,че може да си докарате проблем къде със смрад дето няма махане къде с друго.
Иначе един спрей трябва да стигне поне за 2 пъти да се почисти вътрешно тяло,но пак зависи колко е зле положението.
В жилищна сграда в центъра на София на натоварен булевард за 6 месеца падаха черни парцали от вътрешното тяло върху белият диван на едни хорица.

Та така.

- frizzante
- младши ентусиаст
-
- Кара: му се на вода
Съгласен съм с идеята за основно разглобяване и почистване принципно, но не живея в София и проблеми с мръсен въдух за щастие нямам. Климатиците са 2 Дайкина и са на 4 г. При почистване на филтрите им едвам забелязвам някакъв тънък филм от прах по тях. В дома ми не се пуши и като цяло няма някакви източници на прах. Няма влага, кондензи и тнт. Когато ги отварям за да почистя филтрите, вътре всичко буквално изглежда ново. Може би тук там се вижда прах леко, но от мухъл, плесен или някакви наслоявания няма и помен. Напълно възможно е да не виждам цялата картина обаче. Та причината да питам за подобен спрей е, че при единия от двата, който ползвахме малко повечко за охлаждане през лятото се появи лека миризма, даже не е точно миризма а по-скоро се усеща тежък като запарен въздух в рамките на две три минути след пускането. Идеята ми е да пробвам с подобен спрей а ако не се получи, ще потърся хора да го направят както е реда.
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!
Пробвай де.Няма да навреди.Пръскаш,чакаш да се оттече.После както си махнал филтрите внииииимателно изсипваш едно шише с вода така,че да се стича само по ламелите.
Така ще премахнеш падналата мърсотия стекла се в тавичката след работата на спрея.Лятото се пуска на охлаждане сам да си направи конденз и да се отмие ама сега не става.
Успех.
Така ще премахнеш падналата мърсотия стекла се в тавичката след работата на спрея.Лятото се пуска на охлаждане сам да си направи конденз и да се отмие ама сега не става.

Привет колеги, за да не пускам нова тема реших да питам в тази.
Казуса е следния: Искам да сложа климатик, който да върши работа и при -15 външна температура , а не само да бръмчи и да размразява по цял ден, без да топли. Става въпрос за кухня, северна стая,2-ри етаж без съседи отдолу, сменена PVC дограма 5 камерна, двоен стъклопакет, К стъкло 4 сезона. Изолация външна 8 см. с графит. Имам парно на дърва, но предвид хамалогията мисля да го ползвам само в най-студените дни, когато е -10,-15 и постепенно да минавам на климатици. Та стаята на която съм се спрял е най-студената и в началото презумцията е климатика да " доработва" след, като парното изгасне след 23:00 или , когато сме на бачкане през деня. Размерите на стаята са 4,20х4,30 с височина 2,60, като преди да сложа климатика мисля да сложа каменна вата на тавана и да го смъкна с около 7см ( поне така каза майстора ), за да не топля комшиите. Това евентуално за следващата зима, сега компенсирам с една духалка, когато не ми се пали парното или в другите стаи е топло.
Мислих за вариант с пелети, но пак имам мъкнене ( да заменя камината на дърва с камина на пелети - трябва да дам около 3500 лв за да се преправи инсталацията и да се слагат термо глави на радиаторите), мислих и за термопомпа - но в моя случай е крайно неефективно отопление, нямам подово и не мисля да слагам, а и тя ще бъде въздух-вода, а не вода-вода ( което е по-добрия вариант), така полека лека ще минавам на климатици, като ще държа в наличност един или два кубика дърва в мазана, защото климатик няма как да ми стопли и коридора и банята. За апартамент около 100м2 горя в най-лошите зими около 4-5 кубика дърва, иначе миналата минах с 2,5-3 кубика, като уточнявам, че през деня не се пали когато сме на работа.
Държа климатика да е нов, без значение японските втора употреба колко са надеждни, какъв висок COP имали и т.н. - знам, че е така, но особено такава техника, на която ще разчитам зимата нямам желание да е втора употреба.
Също така държа на някоя от реномираните марки ( според мен, може и да бъркам ) - Фуджицу, Панасоник,Дайкин, Шарп
От климатика ще очаквам да е надежден, да е тих, и да топли поне на 22-23 градуса зимата при -15 външна околна температура, желателно е и да не гори толкова ток, колкото в момента духалката
Единствения ми фаворит за 49-50 кубика стая е това нещо, моля някой да изкаже мнение и има ли по-добър ценови вариант:
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic ... en-montaj/
или това, но ми идва леко по-скъпо:
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic ... ovo-2020g/
Незнам в моя случай 9-ка ще свърши ли работа или ще работи постоянно на пълно натоварване?
Климатика почти няма да се ползва за охлаждане , защото стаята е северна и лятото не е горещо, основно ще се разчита на него за отопление.
Като, че ли повече клоня към някой Хипер инверторен на серията Nordic.
Казуса е следния: Искам да сложа климатик, който да върши работа и при -15 външна температура , а не само да бръмчи и да размразява по цял ден, без да топли. Става въпрос за кухня, северна стая,2-ри етаж без съседи отдолу, сменена PVC дограма 5 камерна, двоен стъклопакет, К стъкло 4 сезона. Изолация външна 8 см. с графит. Имам парно на дърва, но предвид хамалогията мисля да го ползвам само в най-студените дни, когато е -10,-15 и постепенно да минавам на климатици. Та стаята на която съм се спрял е най-студената и в началото презумцията е климатика да " доработва" след, като парното изгасне след 23:00 или , когато сме на бачкане през деня. Размерите на стаята са 4,20х4,30 с височина 2,60, като преди да сложа климатика мисля да сложа каменна вата на тавана и да го смъкна с около 7см ( поне така каза майстора ), за да не топля комшиите. Това евентуално за следващата зима, сега компенсирам с една духалка, когато не ми се пали парното или в другите стаи е топло.
Мислих за вариант с пелети, но пак имам мъкнене ( да заменя камината на дърва с камина на пелети - трябва да дам около 3500 лв за да се преправи инсталацията и да се слагат термо глави на радиаторите), мислих и за термопомпа - но в моя случай е крайно неефективно отопление, нямам подово и не мисля да слагам, а и тя ще бъде въздух-вода, а не вода-вода ( което е по-добрия вариант), така полека лека ще минавам на климатици, като ще държа в наличност един или два кубика дърва в мазана, защото климатик няма как да ми стопли и коридора и банята. За апартамент около 100м2 горя в най-лошите зими около 4-5 кубика дърва, иначе миналата минах с 2,5-3 кубика, като уточнявам, че през деня не се пали когато сме на работа.
Държа климатика да е нов, без значение японските втора употреба колко са надеждни, какъв висок COP имали и т.н. - знам, че е така, но особено такава техника, на която ще разчитам зимата нямам желание да е втора употреба.
Също така държа на някоя от реномираните марки ( според мен, може и да бъркам ) - Фуджицу, Панасоник,Дайкин, Шарп
От климатика ще очаквам да е надежден, да е тих, и да топли поне на 22-23 градуса зимата при -15 външна околна температура, желателно е и да не гори толкова ток, колкото в момента духалката

Единствения ми фаворит за 49-50 кубика стая е това нещо, моля някой да изкаже мнение и има ли по-добър ценови вариант:
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic ... en-montaj/
или това, но ми идва леко по-скъпо:
https://www.termo-klima.com/bg/klimatic ... ovo-2020g/
Незнам в моя случай 9-ка ще свърши ли работа или ще работи постоянно на пълно натоварване?
Климатика почти няма да се ползва за охлаждане , защото стаята е северна и лятото не е горещо, основно ще се разчита на него за отопление.
Като, че ли повече клоня към някой Хипер инверторен на серията Nordic.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Всеки климатик е термопомпа , и всяка термопомпа която се ползва за климатизация е климатик
Тоя нордик е всичко друго но не тих , фучи като прахосмукачка заради смотаните моторни капаци . Пусни го поне на 20см от тавана да не сваляш целия климатик после като слагаш ватата . По принцип се климатизира първо помещението в което се стои а не кухни спални и подобни . От кухнята няма как да ти отопли другите помещения . Това с хиперинверторите копове и сезонни ефективности е малко вятър и мъгла , като им сравниш годишния разход може и да са в преразход на енергия . Специално при тоя конкретния нордик 1000 лв отгоре за нищо .

Тоя нордик е всичко друго но не тих , фучи като прахосмукачка заради смотаните моторни капаци . Пусни го поне на 20см от тавана да не сваляш целия климатик после като слагаш ватата . По принцип се климатизира първо помещението в което се стои а не кухни спални и подобни . От кухнята няма как да ти отопли другите помещения . Това с хиперинверторите копове и сезонни ефективности е малко вятър и мъгла , като им сравниш годишния разход може и да са в преразход на енергия . Специално при тоя конкретния нордик 1000 лв отгоре за нищо .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Ще го имам предвид това с окачения таван, майстора каза, че ще смъкне тавана с около 7 см.
Добре тогава , кой климатик става за моите изисквания и според моя случай, като за нордик-а ще дам едни 1000 лв отгоре?
Ако мога да се вместя в 1200-1500 лв най-добре, но ...................
Добре тогава , кой климатик става за моите изисквания и според моя случай, като за нордик-а ще дам едни 1000 лв отгоре?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
На тия фуджицу всичките без патрул функции разни моторни врати и подобни безсмислени екстри стават . Генерала фуджи и фуджицу са едно и също с козметични разлики , практически са едни и същи климатици . Така че може да гледаш и тях .
Например тази е напълно достатъчна за 16м2 помещение ASYG09KMCC / AOYG09KMCC . Ако искаш напълно тих и икономичен климатик гледай гледй FH серията на мицубиши , дори 9ка AP като вариант 1500лв цена е отличен за такова помещение . Препоръчвам ти да климатизираш първо помещението в което климатика ще се ползва най много , после в малките помещения . Всеки си има някакъв разчет разбира се при такава ситуация така че това е просто вариант .
7 см падане и 15 до климатика ..значи около 22см падане на климатика до тавана в момента , това трябва да се отчете при монтажа .
Например тази е напълно достатъчна за 16м2 помещение ASYG09KMCC / AOYG09KMCC . Ако искаш напълно тих и икономичен климатик гледай гледй FH серията на мицубиши , дори 9ка AP като вариант 1500лв цена е отличен за такова помещение . Препоръчвам ти да климатизираш първо помещението в което климатика ще се ползва най много , после в малките помещения . Всеки си има някакъв разчет разбира се при такава ситуация така че това е просто вариант .
7 см падане и 15 до климатика ..значи около 22см падане на климатика до тавана в момента , това трябва да се отчете при монтажа .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
nov написа:Ще го имам предвид това с окачения таван, майстора каза, че ще смъкне тавана с около 7 см.
За малка сума моето мнение е , че няма как да стане. Минал съм по тоя път с един подов Дайкин, а и всеки един от обикновените при определени климатични условия като почне обледеняването на питата и почнат дефростите "олеле мале" става. Каквото и да ти говорят друго не вярвай... 5 години го търкалях дайкина, но се наложи още втората зима да му слагам нагревател в тавата на външното тяло с едни релета за време за вкл/изкл та така изкарах 5 год. и го смених с Mitsubishi-то. Имало е и зими когато температурите са били по за седмица на -20/25, а гаранция няма, че няма да има и такива за в бъдеще.
За гарантирана работа на -15 избора не е голям, посоченият от теб модел (има и ASYG12LMCB / AOYG12LMCBN модела) и Mitsubishi, по конкретно MSZ-FH25VE/MUZ-FH25VEHZ ZUBADAN -25ºС , 35-цата или 50-ката. Втора година съм със 35-цата на Mitsubish без забележки като вентилатора е все на auto. В много студените дни понякога го пускам на 2-ра степен. Цената им е друга, но явно има и защо. 600 вата и на трите вариации е консумацията при пълна мощност за отопление. Нагревателя във външното тяло не го пишат, но там е с алгоритъм включването му от контролера спрямо температурните условия. Успех в избора!
EDIT: Вътрешното тяло трябва да отстои на минимум 10см. от тавана. Другото е въпрос на сметки

Ако и стената на която ще е тялото ще е със вата заложете тръбите предварително за климатика, какъвто и да избереш за да не се виждат.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Реотана на външното тяло има функция единствено да размрази тавата и дупките отдолу за изтичане на конденза . Няма никаква връзка със това какъв е климатика и как отоплява . Специално на това мицубиши зубайдана е 130 вата реотанчето в тавата , ако някой смята че тоя реотан мое спаси неспасяемото ..
Хубавите климатици не замръзват и тоя реотан е сложен на мицубишито просто за да се чувства разкоша , за всеки случай . Тия дето замръзват като натрупат 20 кила лед и със 2 квт пистолет не моеш го размрази такъв , още по малко на -20 отвън . Само напролет 

- nikola59
- младши ентусиаст
-
- Кара: E90 LCI 320D xDrive
- Детайли за колата: N47/184 Hp
Jordana написа:Реотана на външното тяло има функция единствено да размрази тавата и дупките отдолу за изтичане на конденза . Няма никаква връзка със това какъв е климатика и как отоплява . Специално на това мицубиши зубайдана е 130 вата реотанчето в тавата , ако някой смята че тоя реотан мое спаси неспасяемото ..Хубавите климатици не замръзват и тоя реотан е сложен на мицубишито просто за да се чувства разкоша , за всеки случай . Тия дето замръзват като натрупат 20 кила лед и със 2 квт пистолет не моеш го размрази такъв , още по малко на -20 отвън . Само напролет
Всички климатици обявени за гарантирана работа на -25 градуса имат реотан. И не са сложени за разкош, а съвсем целенасочено. Няма значение колко вата са - това им е именно предназначението и те не работят постоянно, а по алгоритъм. Както написах тази зима ще ми е трета със зубадана и знам какво пиша.
Всички други не и това дето го пишат че работят на -15 и тези на -10 съм го изпитал лично какво става. Не знам какво имаш впредвид "хубави които не замръзават", но такива без реотан няма

Колеги, покрай мен няколко човека с климатици не ги пускат тия дни, понеже не можело да работят на мъгла. Мойте не съм ги гасил от над месец и даже забравям, че имам климатици от време на време. Има ли някакъв проблем със софийския въздух и климатиците ? А и това размразяване, за което говорите, няколко пъти нощем чувам странни звуци от външното тяло и климатика спира да духа за 5-10 минути, в крайна сметка си е напълно нормално да се размразяват нали ? Благодаря !
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Не че не могат да работят но поради високата относителна влажност на въздуха хвърлят много конденз , по калпавите старите счупените почват да заскрежават . Това ги товари повече и почват често да дефростват . По надолу към -7-8 градуса проблемите намаляват . Няма проблем да си пускаш климатика , то ако почне човек и с мъглата да се съобразява
Иначе това което чуваш е дефроста .
Не го знаех това признавам си
Иначе тоя зубайдан е 2.6квт топлоотдаване при -10 . На -25 няма да гадая колко е ама едва ли може да се разчита много да прави повече от 18 градуса в стаята .

Всички климатици обявени за гарантирана работа на -25 градуса имат реотан
Не го знаех това признавам си

Иначе тоя зубайдан е 2.6квт топлоотдаване при -10 . На -25 няма да гадая колко е ама едва ли може да се разчита много да прави повече от 18 градуса в стаята .

- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
Помощ при избор на климатик
Да, преди два дена и моите климатици като беше около нулата до -2,3 градуса и мъгла, започнаха дефрост по около 1 път на около час и половина, това ми го правеше 12ката в спалнята, 18ката в хола не. Но винаги около нулата е най-кофти за климатиците, явно заради точката на замръзване. Като е над 2-3 градуса не правят дефрост, както и като е стабилно минусови температури е по-рядко. За София говоря и не съм ги спирал.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
nov написа:...
Според мен при положение, че имаш изградена инсталация от радиатори да минаваш на климатици за топлене е голяма грешка. Това може би е най-некомфортния начин да се топлиш. А ще набиеш същите пари за климатици по стаите които ще дадеш за котел на пелети или още по-добре термопомпа. Аргументите ти против термопомпата са че не си на подово и няма да е вода-вода. Ама тва, че няма да си с най-оптималния вариант за термопомпа не значи че няма смисъл. Дори с въздух-вода и радиатори ще си доста по-ефективен от климатик, да не говорим за комфорт..