Какво мислите за търговията с акции/петрол/валута?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Какво мислите за търговията с акции/петрол/валута?

Мнение от Don_Diego » 11 Ное 2020, 22:56

Не визирам хедж фондовете, там не е за простосмъртни :mhihi:

Визирах точно взаимните - дали има смисъл да вкараш няколко К първоначално и след това всеки месец да допълваш с по някой лев и те да ти докарват по нещо отгоре. Според мен дори 5-10% на година да докарват е по-добре от нищото ако си държиш парите в сметка илицпод дюшека :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 11 Ное 2020, 23:08

msi200 написа:...

Задаваш грешния въпрос.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Ное 2020, 6:46

Не е ли по добре да се заложи на гейтс... бил гейтс , и разни телекоми ? С тия дългите позиции след 10-20 години човек ще получи тоалетна хартия а не пари . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: X5+M2

Мнение от msi200 » 12 Ное 2020, 11:44

Don_Diego написа:Не визирам хедж фондовете, там не е за простосмъртни :mhihi:

Визирах точно взаимните - дали има смисъл да вкараш няколко К първоначално и след това всеки месец да допълваш с по някой лев и те да ти докарват по нещо отгоре. Според мен дори 5-10% на година да докарват е по-добре от нищото ако си държиш парите в сметка илицпод дюшека :lol:

Това, което описваш, по идея е нещо като пенсионната система :)
Само че, 5-10% доходност при сегашните нулеви лихви са трудни за постигане.
От една страна, има смисъл от взаимните фондове- защото няма да направят някоя колосална глупост. За разлика от индивидуалния инвеститор. Имай предвид, че фондовете си следват някакъв ориентир-бенчмарк, например 'акции на развиващи се пазари', 'малки фирми в европа' и т.н.
От друга страна, няма смисъл - защото ако просто си купиш ETF с ниски такси, който следва американската(SP500) или световната борса, ще имаш по-добра доходност от съответния взаимен фонд, стига да не направиш някоя глупост. Например, да продадеш, точно когато борсата е най-ниска.
I love the sound of V8 in the morning...

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 12 Ное 2020, 22:17

Акциите на NIO направо къртят мивки, цепят, лепят и вулканизират :mhihi: Доста познати ги държат, чакайки да станат 100$ :dunno: :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 12 Ное 2020, 22:30

zAcK написа:Акциите на NIO направо къртят мивки, цепят, лепят и вулканизират :mhihi: Доста познати ги държат, чакайки да станат 100$ :dunno: :bchug:

И аз ги държа, но чакам да станат ''поне'' 200-300$ :) Като каза NIO сега погледнах XPeng +40% :shock:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 12 Ное 2020, 23:15

Аз откакто ги чакам да коригират, станаха х2 :lol:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: M62B44

Мнение от anttonev » 13 Ное 2020, 9:38

Я дайте да направим един списък на европейските ETF-и, които носят последните няколко години доходност, повее от лихва по депозит в банката. :mhihi:
Аз лично още не съм инвестирал в ETF, но се изкушавам да започна.
Има ли хора от тук, които инвестират в такива?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 13 Ное 2020, 10:37

anttonev написа:Я дайте да направим един списък на европейските ETF-и, които носят последните няколко години доходност, повее от лихва по депозит в банката. :mhihi:

+1

Потребител
Аватар

Мнение от mart1nn » 13 Ное 2020, 10:51

anttonev написа:Я дайте да направим един списък на европейските ETF-и, които носят последните няколко години доходност, повее от лихва по депозит в банката. :mhihi:

Чакай да се отворят банките на негативните лихви от ЕС и гледай кво става ...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Ное 2020, 10:51

На мен все още ми е интересно къде е най-добре да се инвестира с по-малки суми. Великия Interactive Brokers има смисъл, ако си набил няколко хиляди. И не вкарваш често по-малко, а на рядко по повече. Иначе по 100-200лв всеки месец да се добавят няма смисъл - ще те съсипят от такси, даже на минус излизаш. За малки суми засега може би е най-добре в Trading 212, но след Брекзит може да те "метнат" към българското подразделение, което си е Trader.bg. А пък някакси да инвестирам в българско... ми е леко хазартно :mhihi: Макар че има защита до 20 000е, а доста преди това си заслужава също да се метне в IB. За момента най-умно ми се струва да изчакам 1 януари да видя къде какво ще става. Междувременно, ако Револют вземе лиценз в Ирландия - може и да се реши лесно и бързо въпроса. Там вероятно ще пуснат и ЕТФ.
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 13 Ное 2020, 11:20

TNT написа:На мен все още ми е интересно къде е най-добре да се инвестира с по-малки суми. Великия Interactive Brokers има смисъл, ако си набил няколко хиляди. И не вкарваш често по-малко, а на рядко по повече. Иначе по 100-200лв всеки месец да се добавят няма смисъл - ще те съсипят от такси, даже на минус излизаш. За малки суми засега може би е най-добре в Trading 212, но след Брекзит може да те "метнат" към българското подразделение, което си е Trader.bg. А пък някакси да инвестирам в българско... ми е леко хазартно :mhihi: Макар че има защита до 20 000е, а доста преди това си заслужава също да се метне в IB. За момента най-умно ми се струва да изчакам 1 януари да видя къде какво ще става. Междувременно, ако Револют вземе лиценз в Ирландия - може и да се реши лесно и бързо въпроса. Там вероятно ще пуснат и ЕТФ.

Пробвай при Елана/Saxo/ как е положението, на мен таксите там са ми 0.1% купува/продава и 0.1% custody. Парите може да си ги внасяш/теглиш безплатно на каса в офисите им. Струва ми се подходящо за по-малки вноски. Също, като звъннеш по телефона, винаги има кой да вдигне и да ти свърши работа.

ентусиаст
Аватар

Мнение от msi200 » 13 Ное 2020, 11:22

Има един сайт, justetf, там ги има всичките ETF-и.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 13 Ное 2020, 18:20

Замислям се да поинвестирам едни пари скоро, ама искам нормална инвестиция, не CFD
гледам eToro предлагат такова нещо, без левъридж да си купя 1-2-3-... акции или ETF без комисионна и без такси за отворената позиция
Някой да има опит с това нещо и да сподели?

Гледам доходността на Micrоsoft, amazon и т.н. все е около 3-4%, което ме устройва напълно на фона на лихвите в банките :)

Идеята е по-дълготрайна инвестиция(година, две а може и повече) а не активен трейдинг всеки ден

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Ное 2020, 18:27

Понеже и на мен ми минават подобни мисли, но бъкел не разбирам разгледах тези взаимни фондове, за които питах по-рано.
Вкарваш Х пари, избираш рисков профил и си в джаза. На теория звучи супер ама дали е така и на практика :dunno:
Идната седмица ако ми остане време ще си направя няколко срещи да видя как стоят нещата
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата