На каква част от заплата си се осигурявате ? №2
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
На каква част от заплата си се осигурявате ? №2
Преди 7 години бях пускал същата анкета, искам да ъпдейтнем резултатите. С цел да видим има ли промяна ? И правителствата досега направили ли са нещо по въпроса. Мен ме съмнява и точно заради сивата икономика ни удря леко кризата засега.
Доста хора имат странични доходи, които НЕ декларират. За да не добавям нов отговор, може просто да се отговаря с "на по-малка част"
Слагам и старата анкета със старите резултати.
viewtopic.php?f=4&t=329075&hilit=%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5&start=75
https://prnt.sc/v22w4t
Моите впечатления са, че във все повече фирми се осигурява на 100%, но пък хората все повече имат допълнителен доход или инвестиция, по която не декларират нищо. Дали ще препродават нещо, дали ще инвестират в акции през чужд брокер, дали ще взимат някое проектче с пари на ръка, дали ще копат криптовалути... масово има нещо. Прогнозата ми е, че крайният резултат ще е същият
Доста хора имат странични доходи, които НЕ декларират. За да не добавям нов отговор, може просто да се отговаря с "на по-малка част"

Слагам и старата анкета със старите резултати.
viewtopic.php?f=4&t=329075&hilit=%D0%BD%D0%B0+%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%BE+%D1%81%D0%B5+%D0%BE%D1%81%D0%B8%D0%B3%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D1%82%D0%B5&start=75
https://prnt.sc/v22w4t
Моите впечатления са, че във все повече фирми се осигурява на 100%, но пък хората все повече имат допълнителен доход или инвестиция, по която не декларират нищо. Дали ще препродават нещо, дали ще инвестират в акции през чужд брокер, дали ще взимат някое проектче с пари на ръка, дали ще копат криптовалути... масово има нещо. Прогнозата ми е, че крайният резултат ще е същият

- Lenco
- Старши скрапер
-
- Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
- Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
- Детайли за колата: Powered by M43b19
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: На каква част от заплата си се осигурявате ? №2
И аз като колегата, осигуряват ме на пълната ми заплата, а няма часпром 

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Докато работех каквото ми падне - никога не гледах осигуровките, а само да изкарам повече пари.
Като започнах собствен бизнес - се осигурявах на минимума за управител и не криех нищо от печалбата, плащах си като поп.
От известно време насам съм над максимума, та страничните приходи (които към момента съм понамалил) не ги обявявам
Като започнах собствен бизнес - се осигурявах на минимума за управител и не криех нищо от печалбата, плащах си като поп.
От известно време насам съм над максимума, та страничните приходи (които към момента съм понамалил) не ги обявявам

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Вече почвам четвърта година, откакто не съм си разпределял заплата.
Иначе осигуровките си текат.
Извън трудови доходи нямам и нямам нищо за деклариране. Ако някой има и декларира, просто защото иска да е изряден, а не защото има опасност да го хванат бих го нарекъл глупак.
Та в тоя смисъл подкрепям всеки един бизнес стартиращ в сивото. Ако си остане там няма да е кой знае каква тежест за хазната с някакъв мижав скрит оборот. Ако се развие и излезе то това е инкубатор за развитие на бизнес, който иначе не би могъл да страртира и съществува заради силната изначална регулация и тежест върху дребния бизнес.

Извън трудови доходи нямам и нямам нищо за деклариране. Ако някой има и декларира, просто защото иска да е изряден, а не защото има опасност да го хванат бих го нарекъл глупак.
Та в тоя смисъл подкрепям всеки един бизнес стартиращ в сивото. Ако си остане там няма да е кой знае каква тежест за хазната с някакъв мижав скрит оборот. Ако се развие и излезе то това е инкубатор за развитие на бизнес, който иначе не би могъл да страртира и съществува заради силната изначална регулация и тежест върху дребния бизнес.
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
bum_bum написа:Вече почвам четвърта година, откакто не съм си разпределял заплата.Иначе осигуровките си текат.
Проблема е за конкуренцията на този бизнес, когато единия конкурент плаща данъци, а другия не. Ще фалира светлия бизнес, което е проблем.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
От 10 години трудов стаж само на едно място се терикатееха и не ни осигуряваха на пълна заплата. То и не изкарах повеч е от 7-8 месеца там. Това ще е така обаче, докато седи плоския данък. Айде да вдигнат максималния осигурителен праг ще го преживея княкак, ама направят ли прогресивен данък ще ме хванат за ****. Щом ще се лакомят, и това дето сега им давам няма да видят.
- Пинтев
- младши ентусиаст
-
- Кара: СамУет
Тук по Габровско за да вземаш заплата на 1100лв трбява да те осигуряват на минималната,инак ако те осигуряват на реалната ще вземаш 700-800 тук по този край е така...предполагам и на други места е така.
- младши ентусиаст
-
- Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d
На 100% напоследък и съответно на най високия осигурителен праг. Преди бях на минималната заплата и допълнителен договор, нещо като граждански. Ако можех да избирам щях да предпочета на минимална заплата и другото на отделен договор за да взимам повече сега - живота е сега, не ми пука дали ще имам най голямата пенсия, трябва да съм много зле да разчитам на нея... ама не решавам аз.
Sent from my iPhone using Tapatalk
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Осигурявам се на цялата си заплата, но не се осигорявам на допълнителните ми доходи, които са ми от частен бизнес. Чакам още малко да се доразвие и тогава ще мина на светло. 

You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Едва ли, защото големия има повече възможности, по-ниски доставни цени, по-ниски фиксирани разходи и по-голяма печалба съответно.ekalchev написа:bum_bum написа:Вече почвам четвърта година, откакто не съм си разпределял заплата.Иначе осигуровките си текат.
Проблема е за конкуренцията на този бизнес, когато единия конкурент плаща данъци, а другия не. Ще фалира светлия бизнес, което е проблем.
Малкия от друга страна, ако се съобрази с всяка буква в закона не може да стартира, защото това му е минус едни дебели пари, още преди първата продажба. А заобикалянето на някои нормативи ще му позволи да съществува изобщо. От там нататък, ако му потръгне ще има избор или да се изсветли или да остане малък и да крие някакви мижави обороти, като си и носи риска.
top написа:На 100% напоследък и съответно на най високия осигурителен праг. Преди бях на минималната заплата и допълнителен договор, нещо като граждански. Ако можех да избирам щях да предпочета на минимална заплата и другото на отделен договор за да взимам повече сега - живота е сега, не ми пука дали ще имам най голямата пенсия, трябва да съм много зле да разчитам на нея... ама не решавам аз.
Същата работа... Особено като пенсията за мъжете ще я направят 70 години, които я ги доживея, я не, за да вземам няколко стотин лева отгоре, пълна загуба, с тези пари до тогава поне един апартамент ще купя.
- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Едно много интересно четиво по темата за сивата и бялата икономика - https://biko.bg/sivata-ikonomika-estestveniyat-biznes-inkubator-na-balgarskiya-biznes/ 

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
nxn написа:Особено като пенсията за мъжете ще я направят 70 години, които я ги доживея, я не,
Точно. Единия ми дядо почина на 67, другият мисля на 69. Ако вдигнат още малко пенсионната възраст и стажа... я доживея 1-2 години с държавна пенсия, я не.
В някои страни "допълнителните" доходи до някакво ниво са необлагаеми. Ebay не сме го измислили ние. А тук, ако си безработен и намериш начин да изкараш 200лв... ще ти спрат помощите

П.П. Горната статия е много добра. Съгласен съм с всичко в нея. Само може да се допълва и добавя.
Последна промяна TNT на 19 Окт 2020, 14:53, променена общо 1 път