България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 01 Окт 2020, 18:55

Днес потеглих като психопат в студентски град. От светофар, с много малко газ и завой наляво.

Със скорост около 10км и ускорение при което и двете деца в колата да се чувстват комфортно (разбирай тотално пенсионерски) превъртяха и четирите гуми и светнаха разни ламБи по таблото.

Пътищата са топ, аз просто карам като психопат :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Окт 2020, 19:02

Пътищата не са топ. Но хората карат по-бързо от колкото трябва на такива пътища (и като цяло за каквито и да е пътища) и после някой друг им е виновен... в случая ми пишеш тъпизми колкото да се заяждаш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Окт 2020, 20:40

Точния термин е несъобразена скорост . Ако караш с максимално допустимата за пътния участък и колата ти влезе в дупка или се пързулнеш в резултат на което се пребиваш като куче , ти сам си виновен защото не караш със скорост съобразена с пътните условия . С други думи скапания нигерийски асфалт е исконна неотменима част от пътните условия . Ушевите винаги имат право :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от bum_bum » 01 Окт 2020, 20:50

Писали са ми и това за ПТП. Мия колата на мивка с жетони и я изкарвам за да я паркирам, че да лафим там с БМВ-стите.

Да ама от мивката хванало лед, а то наклон. Бордюра е на 4 метра отпред, съответно за да заобиколя потеглям буквално с 2-3км. Ама усещам, че колата се хлъзга, натискам леко спирачка колкото да не блокират колелетата- никой. Навивам волана, хоя ми. Гомите ги бях сложил предния ден, нови зимни Дънлоп. Подпрях бордюра и строших бронята.

Викнах ушев заради каското- земи тоя акт за несъобразена скорост. :mhihi:

Питах го, ако 2-3км е несъобразена колко би била съобразената, помисли една минута и рече- нула.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 01 Окт 2020, 22:40

Връщам се от стара гъзора (центъра на вселената)
По магистралата един мъдър татко с е39 беше сложил с скута си зад волана макс 6 годишно момче :clap: :clap:

Имаше някаква катастрофа на ТИР и РР от по-новите, около Карнобатско някъде беше дано са добре хората в жипа (тоя в ТИРА 100 про е ок)

Много лисици претрепани, явно са в хиперпопулация, ама се кара и бързо..
На 10на утрепани, видях само 2 живи.. :|
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 02 Окт 2020, 1:45

К'во стана с прогнозите за камерите? (р) :mrgreen: Нали всички били козирували, пък сега психопати станаха :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 02 Окт 2020, 4:52

Bogat-Beden написа:Връщам се от стара гъзора (центъра на вселената)

Стъпваш накриво. Смятай се за предупреден :OT:

Иначе сериозно. Житейски опит не можеш да си купиш. Но със сигурност ще си го платиш. Всички плачат за "Несъобразена скорост". Ще ви дам един пример, който съм го писал тук преди 100г. Пътувам за Видин. Годината е 1993-94. Никакъв трафик. Е34-ката (срам, не срам 518I) лети със 100-120км/ч по междуселски пътища. Дълъг десен завой с леко спускане от средата. Нищо водимо в дачечината. ДА, ама в средата на завоя някакъв трактор излязъл от нивата и "посял" едни красиви кални буци високи по 20см в моята посока. Отделно калната тента по шосето. Липсата на насрещен трафик ме лиши от "удоволствието" на челен удар. Едвам удържах колата почти до канафката в насрещното. Минаха "100" години, ама си ми пази топло.

Вземете малка снимка на детето (децата) си и я залепете на километража след отметката за 120км/ч. Не че това ви гарантира нещо.

Лека и безаварийна!

Photographer
Аватар
Кара: му се нещо старо

Мнение от randity » 02 Окт 2020, 7:29

Вчера станах свидетел на доооста плашещ момент. Пешеходна пътека. Тръгват да пресичат хора. Майка със Ситроен Ц4 се е залетяла и бие спирачки е последния момент. Спира точно преди пътеката. Детското столче, което беше зад пасажерската седалка, буквално се залепи за гърба и. И си остана там. Късмет, че нямаше дете в него. А ако беше катастрофа. Т'ва дете го пишеха бегало...

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk
.. и отново се замислих „Божее, какви автомобили са правени през миналия век. Сега всичко е пластмаса n-то качество."..

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 02 Окт 2020, 8:37

Не го пишеш бегАло, щото когато е седнало в седалката си му сложил колана и няма как да изпадне напред.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 02 Окт 2020, 8:53

randity написа:Вчера станах свидетел на доооста плашещ момент. Пешеходна пътека. Тръгват да пресичат хора. Майка със Ситроен Ц4 се е залетяла и бие спирачки е последния момент. Спира точно преди пътеката. Детското столче, което беше зад пасажерската седалка, буквално се залепи за гърба и. И си остана там. Късмет, че нямаше дете в него. А ако беше катастрофа. Т'ва дете го пишеха бегало...

Изпратено от моят SAMSUNG S9 SM-G960F с помощта на Tapatalk

Не си е закрепила седалката както трябва или въобще не я е закрепила. Може да се мести от кола на кола и като го няма хлапето, да не им се занимава да я слагат като хората. Не можеш да знаеш. Но спирането в последния момент е по-плашещото.

И аз като млад шофер се изсилвах из града и ми се е случвало да спирам така на пешеходни пътеки, но пък винаги спирам, което пак е нещо. Сега вече нещата стоят по друг начин - кракът ми е на спирачката при приближаване на всяка пешеходна пътека с готовност да се спира рязко, че хората са откачили вече и излизат на пътеката без да мислят, а съм сигурен, че голяма част от тях не са шофьори и не могат да преценят нито скорост, нито за колко време колата може да спре, нито дали въобще може да спре.

Вчера слушам телефонно обаждане между колега и клиент / това работя/ - клиентката се съгласи да си закупи услугата, съответно трябва да и вземем картовите детайли, при което колегата по шума се усеща и пита - вие шофирате ли в момента и отговорът на клиентката беше - да, ма няма проблем.. Съответно колегата и каза, че е по-безопасно да направи плащането онлайн. И веднага се замислям как постоянно виждам хора с телефони докато шофират, а дори съм посягал към волана за да не излезем от пътя, щото шофьора е зает да си гледа телефона. Затова почти 100% от случаите, в които пътувам на някъде, гледам да съм от шофьорите.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 02 Окт 2020, 9:21

Зависи от столчето. Има такива, които се държат на колана на колата, а детето се закопчава с колана на столчето.

И такива за големи деца, които нямат собствен колан. Колана на колата минава през едно ухо. Ако има дете в него при рязко спиране колана се заключва от инерцията. Ако няма никой не се заключва, защото е лек и при рязко спиране пада така.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E83 M57T2
Мечтае да кара: фърчило

Мнение от ID A » 02 Окт 2020, 10:02

Ей на тая пътека, изпитах истински ужас
https://goo.gl/maps/gJ8NErtAtz5BxKFs8
Спрели сме аз и тролейбуса отсреща, минават две майки, всяко с малко дете и сякаш от нищото едно момиче с е36 компакт профуча между двете платна. Набих клаксон, те се стреснаха и добре, че замръзнаха пред тролейбуса. Крачка две и щеше да ги отнесе.

@Стиина И този булевард не е мръднал, откакто го пуснаха. Гледах, като го строят и ми беше много странно трите реда павета в краищата. Всъщност са три реда по три павета един върху друг. Перфектна дъга на платното и при дъжд всичко се оттича към паветата.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Окт 2020, 10:21

Аз като не софиянец съм предимно в южните квартали и рядко съм в тази част на София... но изглежда добре, да.
Симеоновско също е направено прилично. На кулата кръстовището и после към канала и към американското посолство също.
Околовръстното, което сега правят директно да влиза в Тракия изглежда обещаващо също.

За тия дето шарят по лентите и не спират на пътеки и т.н. се надявам се най-накрая да пуснат и трафик полиция, която да обикаля и да спира на място.
Колкото и да го дъвчем без бонус малус няма да станат нещата... но явно трябва да изгърми някой застраховател за да се стреснат да го реализират :kuku:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 02 Окт 2020, 10:38

bum_bum написа:Пътищата са топ, аз просто карам като психопат :mhihi:

Асфалта навсякъде наистина е топ :banghead:
Онзи ден на първия дъжд се прибирам към вкъщи и минавам по Боряна покрай украинското (миналата година го правиха изцяло нов път), поддържам 35-40км/ч заради пешеходните пътеки и излизащите на средата на платното от преките, стигам лекото изкачване и Мерцедеса почна да буксува и да намаля :mhihi: . Добре, че е къс участък и с енерцията го издрапах, после едвам спрях от същите 35-40км за кръстовището, педала на спирачката искаше да ме удари по носа :mhihi:
Гумите са уж нови, втори сезон, около 10-12к км пробег Pirelli Cinturato P7 (те и от магазина държаха зле ама там все едно бях по капли :mhihi: )
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 02 Окт 2020, 10:47

Сложил енергоспестяващи гуми на кола 2 тона :mhihi: После се оплаква, че буксувал.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата