смяна на моторче на Valvetronic-a на БМВ х3 бензин N55

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: х3 бензин 3.5
Мечтае да кара: М5

смяна на моторче на Valvetronic-a на БМВ х3 бензин N55

Мнение от albena94 » 28 Сеп 2020, 17:37

Здравейте колеги,
Днес в сервиза ми казаха, че моторчето на валвтроник-а е забило и не функционира. Опитаха се да ресетнат валвтроника, но системата казва, че моторчето е за смяна.
Оказва се, че за да се стигне до моторчето трябва да се свали главата, да се сменят гарнитурите и т.н. Цената за смяната на моторчето и труда ще бъде между 2000лв. и 2200лв. , което включва ново моторче, гарнитури, дифтунки, болтове и т.н., както и труда.
Какво смятате за тази цена и смятате ли че е разумна?
Не правя коментар, че е скъпо или евтино..просто искам да чуя мнението и на други хора, които може би са минавали по същия път.
Благодаря предварително!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 318i N42B20AB
Мечтае да кара: хората да мислят
Детайли за колата: свежа и поддържана!

Re: смяна на моторче на Valvetronic-a на БМВ х3 бензин N55

Мнение от ivoaudi » 28 Сеп 2020, 22:45

Не познавам аз двигател, създаден от човешка ръка, на който за да му се смени моторчето на валвтроника да се налага да се сваля глава... Що за глупости? Освен това какво значение има какво е измрънкал софтуера? Тоя, който я е чел не си ли ползва мозъка когато диагностицира? Що значи "забило"? Глупости на поразия. Моторчето се пробва по елементарен начин независимо какво е изхленчила диагностиката!

Цената поне за мен е....арогантно крадлива!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от silk1 » 29 Сеп 2020, 7:21

Главата не се маха, не сте разбрали добре.
Има много клипчета в нета за смяната му
https://www.youtube.com/watch?v=jQW1IeaipsU

Моторчето не евтино поне 300 кинта, като сложиш пулера за инжекторите и гарнитурa, болтове не ви трябват. Внимавайте какъв мотор ви набутват - или оригинален или VDO, а други марки отказвайте.
След ремонта трябва да се запознаят положенията с ISTA иначе ще светне елхата:
https://www.youtube.com/watch?v=4-j3nUxoz4Q

Потребител
Аватар

Мнение от albena94 » 29 Сеп 2020, 9:02

ivoaudi написа:Не познавам аз двигател, създаден от човешка ръка, на който за да му се смени моторчето на валвтроника да се налага да се сваля глава... Що за глупости? Освен това какво значение има какво е измрънкал софтуера? Тоя, който я е чел не си ли ползва мозъка когато диагностицира? Що значи "забило"? Глупости на поразия. Моторчето се пробва по елементарен начин независимо какво е изхленчила диагностиката!

Мерси, колега.
Ами точно за 3мин закачи компютъра и се пробва да пусне програмата за адаптирането на валвтроника, но системата не му даде, защото моторчето било "забило".
И така реши, че трябва да се смени моторчето.
Аз вчера гледах клипчета, че моторчето ако е за смяна трябва да издава един цъкащ звук при отваряне на колата. А при мен няма такова нещо въобще.
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от albena94 » 29 Сеп 2020, 9:03

silk1 написа:Главата не се маха, не сте разбрали добре.
Има много клипчета в нета за смяната му
https://www.youtube.com/watch?v=jQW1IeaipsU

Моторчето не евтино поне 300 кинта, като сложиш пулера за инжекторите и гарнитурa, болтове не ви трябват. Внимавайте какъв мотор ви набутват - или оригинален или VDO, а други марки отказвайте.
След ремонта трябва да се запознаят положенията с ISTA иначе ще светне елхата:
https://www.youtube.com/watch?v=4-j3nUxoz4Q

VDO ми предлагат за 600лв.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Сеп 2020, 11:33

albena94 написа:
ivoaudi написа:Не познавам аз двигател, създаден от човешка ръка, на който за да му се смени моторчето на валвтроника да се налага да се сваля глава... Що за глупости? Освен това какво значение има какво е измрънкал софтуера? Тоя, който я е чел не си ли ползва мозъка когато диагностицира? Що значи "забило"? Глупости на поразия. Моторчето се пробва по елементарен начин независимо какво е изхленчила диагностиката!

Мерси, колега.
Ами точно за 3мин закачи компютъра и се пробва да пусне програмата за адаптирането на валвтроника, но системата не му даде, защото моторчето било "забило".
И така реши, че трябва да се смени моторчето.
Аз вчера гледах клипчета, че моторчето ако е за смяна трябва да издава един цъкащ звук при отваряне на колата. А при мен няма такова нещо въобще.

Така си и помислих, но не мързящия го диагностик, какъвто и трява да бъде всеки един, като се случи да "забие" моторчето прави елементарен тест с две жички за да се убеди, че именно то е виновно. Защото какво правим ако например моторчето си е ОК, ама има изгорял модул, прекъснати жици по пътя или друго? Сменяме части за 2000лв ей тъй, за спорта и тя колата някак странно, ма пак не работи.

Аз бих го отсвирил тоя.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от albena94 » 29 Сеп 2020, 13:09

Днес си запазих час в друг сервиз, който прави само BMW-та.
Искам да чуя и тяхното мнение. Казаха ми, че мога да откарам колата на ход дори и без работещ Valvetronic..Надявам се да няма проблем.
Благодаря за отговорите!
Изображение

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 29 Сеп 2020, 13:14

Колега явно не си запознат с диагностиката на BMW като ISTA например - точно това прави програмата, мери съпротивления и напрежения. И това много преди да го е направила диагностиката или ти с жичките, го е установил самия DME, като не му върне правилното съпротивление и е записал грешката. Дали ти ще му сложиш две жички или ще го закачиш на диагостика няма абсолютно никаква разлика, диагностиката на BMW специално сервизната е достатъчно точна и подробна.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Сеп 2020, 13:42

ИСТА, миста без да е способна да различи безкрайните съпротивления причинени от прекъснало моторче или пък прекъснат кабел, специалисте! Още по-малко е способна да измери съпротивление м-у маса и който и да е електрод на моторчето.Достатъчно много моторчета с натрупан графит са скапали достатъчно много ДМЕ-та след мързеливи и некомпетентни диагностици.

Предлагам ти да спреш да джафкаш след всяко мое мнение, че просто ставаш жалък. Какво разбирам аз от диагностики едва ли някога ще стигнеш в далечината до ниво да оцениш.

Диагностиките на БМВ без да са "точни и подробни", няма такова нещо. Иска се акъл и компетентност, в повечето случаи какво е изписала тя няма особено значение ако не умееш да анализираш!
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Мнение от b00st » 29 Сеп 2020, 15:38

ivoaudi написа:ИСТА, миста без да е способна да различи безкрайните съпротивления причинени от прекъснало моторче или пък прекъснат кабел, специалисте! Още по-малко е способна да измери съпротивление м-у маса и който и да е електрод на моторчето.Достатъчно много моторчета с натрупан графит са скапали достатъчно много ДМЕ-та след мързеливи и некомпетентни диагностици.

Предлагам ти да спреш да джафкаш след всяко мое мнение, че просто ставаш жалък. Какво разбирам аз от диагностики едва ли някога ще стигнеш в далечината до ниво да оцениш.

Диагностиките на БМВ без да са "точни и подробни", няма такова нещо. Иска се акъл и компетентност, в повечето случаи какво е изписала тя няма особено значение ако не умееш да анализираш!

Въобще не искам дори да ти обръщам внимание, просто ми става жал че хората четат глупости и си създават грешни впечатления. Ти беше много компетентен и за N52, ама се виде колко ги разбираш :roll:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от ivoaudi » 29 Сеп 2020, 16:19

Е та пробвай да устискаш да не ми обръщаш внимание де. Аз как да ти помогна, за ръчичка ли да те държа, не знам.

Въпросния софт, какъвто и да е бил вероятно е прав и моторчето е за смяна, изобщо не споря. Казвам само, че подхода е несериозен и далеч не пълен. Обосновал съм се и от къде може да дойде грешката и именно затова жичките трябва да поиграят, да. В допълнение да поискаш такава сума за нещо недоустановено, за мен поне си е жива кражба. Не мисля, че написах нещо грешно, че някой да се пъне да ме опонира.

Ако ти е важно ще намеря време и ще напиша точно къде грешиш тотално и в темата за н52.
9K714 OKA SS-23

ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63

Потребител
Аватар

Мнение от albena94 » 01 Окт 2020, 14:49

Колеги здравейте,
Благодаря отново за коментарите на всички. Надявам се, че спора между вас скоро ще приключи.
Разказвам какво стана с колата и валвтроника.
1. Отидох в друг сервиз и човека адекватно махна буксата от моето моторче на валвтроника и постави буксата на чисто ново работещо моторче. И познайте какво стана. Моторчето не тръгна. Тогава разбрах, че съм щяла да дам 2200лв. на другия измамник и колата пак нямаше да работи..
2. Момчето в адекватния сервиз ми препоръча да си махна имобилайзера. На мен така или иначе ми изтича тази седмица каското и реших да се махна от Булстрад и да си се върна на Армеец, защото само те не искат имобилайзер.
3. Отидох и махнах имобилайзера, а "разбирача" който го поставя се кълнеше, че няма как да е от това.
4. След махане на имобилайзера се върнах в адекватния сервиз и грешката беше изчезнала и колата и валвтроника си работят нормално : )))
Та сагата свърши само с едни 50лв за махане на имобилайзера (не знам защо Булстрад не го покриват) и почти 2 дена занимавки.
Супер разочарована съм от некадърници, които искат само да ти вземат парите :bang:
Хубаво е все пак, че има и добри хора, които си обичат работата и желаят да помагат и правят добро.
Пожелавам ви да попадате само на такива хора.
Успех!
Изображение

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6