С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от Ymir » 28 Авг 2020, 20:33

SpeedyMan написа:
Ymir написа:Здравейте колеги,

Колата ми е е60 520i с m54b22 , знам че тези мотори горят доста масло ,но ми се иска да пробвам някакво друго , тъй като в момента карам с REPSOL ELITE INJECTION 10W40 и ми гори на поразия , маслото е 40лв. 4 литра , доливам постоянно , не е изключено и мотора е дал фира вече, картерната вентилация е сменана преди около 4-5к километра с оригинална.
Та въпросът ми е към каква марка и вид да се насоча и? :help: :help: :help:

Защо ползваш този REPSOL? Използвал ли си друго масло? Примерно CASTROL и как е било положението с разхода?

Нямам идея защо всички се оплакват от тези мотори и разходът им на масло. М52 си беше доста добре в това отношение, та не знам какво е променено при M54. Вероятно буталата , което води до конструктивна слабост като поостарее колата.

Това което може да направиш е да вземеш масло с по-висок вискозитет (по-скъпо съответно).
5W-50 на поносима цена има и на Repsol и ELF. Има и Mobil1, което е по-скъпо.
Следва 10W-60, там се сещам за CASTROL, за M-серията- още по-скъпо.

Може да пробваш с разни добавки като RIMET или XADO 1 shot, те ще имат по-добър и траен ефект от просто смяна на вискозитета.

Ами колата я карам вече почти година , когато я взех я дадох на познат да й смени маслото и някой други неща , та той ми сложи това масло , не съм пробвал с друго.
Вероятно има и някакъв теч ,понякога когато запаля колата и изпушва синкав пушек за момент и спира. Тук един колега ме насочи към Ravenol 5W40 и да си прегледам някой маркучи и уплътнения. :confused: :confused:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92

Мнение от lpStoyanov » 28 Авг 2020, 21:39

Благодаря ти много, zaharia. Следял съм темата, доверявам се изцяло на преценката ти. Бях сигурен, че един хубав Кастрол ще ми върши перфектна работа.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 30 Авг 2020, 8:22

Колеги един гаражен майстор ми е сменил маслото с някакво измислено 5в30 ( не знам каква марка ама не е кастрол или нещо марково ) . Преди това карах с 5в40 тотал и добавка на бардал за харч на масло . Колата (м54б30) преди си работеше като хибрид . Не се чувале грам двигателя. Сега като я запаля сякаш един дизел работи . Да сложа ли сега някаква добавка или да хвърля маслото ?

Изпратено от моят Redmi Note 8T с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 30 Авг 2020, 23:13

Ymir написа:Ами колата я карам вече почти година , когато я взех я дадох на познат да й смени маслото и някой други неща , та той ми сложи това масло , не съм пробвал с друго.
Вероятно има и някакъв теч ,понякога когато запаля колата и изпушва синкав пушек за момент и спира. Тук един колега ме насочи към Ravenol 5W40 и да си прегледам някой маркучи и уплътнения. :confused: :confused:

Щом изпушва при старт, има вероятност за проблем с гумички и водачи на клапаните
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

ентусиаст
Аватар

Мнение от pinko_23 » 31 Авг 2020, 16:50

Denis1903 написа:Колеги един гаражен майстор ми е сменил маслото с някакво измислено 5в30 ( не знам каква марка ама не е кастрол или нещо марково ) . Преди това карах с 5в40 тотал и добавка на бардал за харч на масло . Колата (м54б30) преди си работеше като хибрид . Не се чувале грам двигателя. Сега като я запаля сякаш един дизел работи . Да сложа ли сега някаква добавка или да хвърля маслото ?

Аз карам с RAVENOL 5/40 и съм доволен. Преди време ми гръмна хидравличен маркуч и бая масло хвърли оправих колата и трябваше да долея но не намерих равенол и долях мобил 1 същият вискозитет и една добавка за лики моли за тропащ повдигач, от тогава колата заспа и съм много доволен
Няма начин да няма начин

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 31 Авг 2020, 17:06

pinko_23 написа:
Denis1903 написа:Колеги един гаражен майстор ми е сменил маслото с някакво измислено 5в30 ( не знам каква марка ама не е кастрол или нещо марково ) . Преди това карах с 5в40 тотал и добавка на бардал за харч на масло . Колата (м54б30) преди си работеше като хибрид . Не се чувале грам двигателя. Сега като я запаля сякаш един дизел работи . Да сложа ли сега някаква добавка или да хвърля маслото ?

Аз карам с RAVENOL 5/40 и съм доволен. Преди време ми гръмна хидравличен маркуч и бая масло хвърли оправих колата и трябваше да долея но не намерих равенол и долях мобил 1 същият вискозитет и една добавка за лики моли за тропащ повдигач, от тогава колата заспа и съм много доволен
Аз мисля да сложа един Ceratec на лики моли на това 5в30 ама искам първо мнението на колегите

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 31 Авг 2020, 23:28

Denis1903 написа:
pinko_23 написа:

Аз мисля да сложа един Ceratec на лики моли на това 5в30 ама искам първо мнението на колегите

CERATEC е за износване на цилиндрите до колкото знам. Нямам идея на какъв принцип е, но обикновено са нано частици меки метали като мед, калай, сребро.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 01 Сеп 2020, 18:41

Denis1903 написа:Аз мисля да сложа един Ceratec на лики моли на това 5в30 ама искам първо мнението на колегите

Относно добавката за масло Liqui Moly 3721 Cera Tec Ceratec. Както и преди е отблелязвано в темата, тя съдържа съединения на бора и молибдена, които имат за задача да намалят триенето и износването в двигателя. В хубаво масло и при нормален режим на експлоатация не виждам смисъл да се слага(това показват едно 90% от резулатите в анализите на отработени масла, т.е. намалението на в износването е пренебрежимо), тъй като с нея малко или много се повишава сулфатната пепел, която заедно с вискозитетния подобрител играе значима роля в образуване на желеобразни субстанции при дълговременна употреба на маслото или също и в резултат на деградацията му при високи температури и натоварвания, и чиито субстанции са главни виновници за натрупване на отлагания и нагари вътре в него. В резултат на използване на добавката обикновено намалява шума при работата му, възможно е да намалее леко - 1-3 градуса работната температура в някои работни режими. Също може да му се повиши минимално КПД-то и да спадне незабележимо разхода на гориво. Разбира се тук става въпрос за стойности от около 1-2%.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 01 Сеп 2020, 21:19

Колега zaharia благодаря ти за изчерпателната информация, но аз като не съм компетентен в сферата на химията не разбирам точно за какво става въпрос . Сега кажи аз при това положение да го сложа ли кератека или да видя някаква друга добавка , или да сменям с 5в40 ?

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 01 Сеп 2020, 21:36

Колега, ако маслото не е менте няма никакъв проблем да караш с него дори и да е шумен двигателя. При мен като запаля даже с масло 5в40 ама вече на 10к км звуците които се раздават от мотора хич не са приятни, но после като загрее се оправят нещата. По принцип с по-рядкото масло двигателя трябва да работи по-тихо, поне при мен е така. По-силния шум от двигателя с различните масла не е показател за по-лоша работа. Просто някои масла в зависимост от вискозитета и добавките в тях поглъщат по-добре акустичните вълни от други, затова и двигателят с тях е по-тих. Ако сложиш Кератек може и да имаш известно подобрение, но може и да нямаш, шансовете ми се струва в най-добрия случай са 50 на 50. Ако ти се експериментира можеш да пробваш с някоя добавка за увеличаване на вискозитета, но както разбираш гаранции няма. Та ако си сигурен, че маслото не е фалшиво, карай си с него. Ако ти се дават пари за добавки и експерименти пробвай с Кератека. В моя двигател например съм слагал всякакви вискозитети 0в40, 5в30, 5в40, сега ще опитам и с 0в30 - тоя месец трябва да го сменям и аз. Проблеми няма, тъй като всичките тези вискозитети са разрешени за двигателя. Опасно е ако се вземат масла с понижен вискозитет А5( 3.0 < HTHS < 3,5) макар, че на теория и те се допускат от производителя. Ако имаш възможност питай тоя майстор какво точно масло е налял име, вискозитет, модел, класификация ACEA - трябва да е А3 или C3.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 01 Сеп 2020, 21:40

Denis1903 написа:Колега zaharia благодаря ти за изчерпателната информация, но аз като не съм компетентен в сферата на химията не разбирам точно за какво става въпрос . Сега кажи аз при това положение да го сложа ли кератека или да видя някаква друга добавка , или да сменям с 5в40 ?

Щом толкова добре ти е работила колата с Тотал-а преди, какво го мислиш изобщо? Нали е без пари тоя Тотал 5/40?? И аз съм карал с Тотал 5/40 Енерджи на М57Д и бях доволен.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 01 Сеп 2020, 22:49

FaceOff написа:
Denis1903 написа:Колега zaharia благодаря ти за изчерпателната информация, но аз като не съм компетентен в сферата на химията не разбирам точно за какво става въпрос . Сега кажи аз при това положение да го сложа ли кератека или да видя някаква друга добавка , или да сменям с 5в40 ?

Щом толкова добре ти е работила колата с Тотал-а преди, какво го мислиш изобщо? Нали е без пари тоя Тотал 5/40?? И аз съм карал с Тотал 5/40 Енерджи на М57Д и бях доволен.
Да колега , но съм в Германия и за едната смяна на масло трябва да ходя да си търся масло да взема термин (в рамките на две три седминици ще ме приемат заради вируса ) и такива дребни неща , които ще ми отнемат от ценното малко време с което разполагам тук . Затова мисля да пробвам с някаква добавка , че да си спестя малко време и разхождания . Не знам каква марка е маслото , защото колата беше в България и ми я изпратиха направо тука със сменено масло предполагам някакво където ползват с отстъпка гаражни майстори

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 01 Сеп 2020, 23:25

Прочети какво пише на упътването на CERATEC. Подобни добавки се слагат на ново масло или такова с малък пробег.
А какво толкоз има да си смениш маслото сам?
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 01 Сеп 2020, 23:40

Denis1903 написа:
FaceOff написа:

Да колега , но съм в Германия и за едната смяна на масло трябва да ходя да си търся масло да взема термин (в рамките на две три седминици ще ме приемат заради вируса ) и такива дребни неща , които ще ми отнемат от ценното малко време с което разполагам тук . Затова мисля да пробвам с някаква добавка , че да си спестя малко време и разхождания . Не знам каква марка е маслото , защото колата беше в България и ми я изпратиха направо тука със сменено масло предполагам някакво където ползват с отстъпка гаражни майстори

Ясно, макар, че това за вируса не го разбрах, но както и да е.. Колата на собствен ход ли стигна до теб, това не са малко километри :lol: , и като нямаш никаква представа какво масло са ти сипали :shock: , аз на твое място бих го сменил..

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е60, 2006
Мечтае да кара: Formula
Детайли за колата: N52B25

Мнение от Gari » 02 Сеп 2020, 0:08

Denis1903 написа:Да колега , но съм в Германия...

Здравей колега, в кой град в Германия си? Може да си поръчаш масло онлайн и да си го смениш в най-близкия Hobbywerkstatt, където да си наемеш подемник на час.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Не искам много, искам всичко!

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61