температура на охлаждащата течност

5-та серия (2010-2016), 5-та серия GT

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: BMW
Детайли за колата: E60 - 520D
F10 - 535D

Re: температура на охлаждащата течност

Мнение от ZdravkoR9805 » 07 Авг 2020, 12:33

noone написа:Аз пък да се дооплача...
Днес градско, след около 45мин каране, с малко трафик, без никакво форсиране и гонене стрелката на маслото почна да играе... вярно макс до 1 сек напред... но се виждаше как се движи напред-назад малко над 100-те градуса. При температура навън 28-29 градуса, направо ми се стори невъзможно...
Дано се окаже тъпия термостат например, има някаква вероятност... че на такова нещо ако загравя, направо не знам :)
Ето клипче, ако се отваря: https://photos.app.goo.gl/WU5KrLPs46t7Ph5w6

Тя нали се води гаранционна. Ще ги юркам да я видят гаранционно нещо :)

Колега, аз само докато гледах клипчето и се стреснах.. :shock: . Лично аз бих проверил каквото е възможно по радиатори, термостати и каквото има още, че няма да ми е спокойно изобщо :lol: .
Поздрави!

ентусиаст
Аватар
Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба

Мнение от bai_ILIA » 08 Авг 2020, 11:54

Без активирано скритото меню не е коректно да се говори за температура на маслото. Аз съм я вдигал до 108 градуса моментно. Стрелката и на 80 и на 110 е в средата над 100...Ако има натоварване и повишение на температурата, най-бързо се охлажда с 2 предавки надолу. Като стои на ниски обороти дебита на водната помпа е къс и с 2 зъба надолу 4-5 градуса заминават за 1-2 секунди. Това на антифриза. Тръгне ли надолу антифриза, с него и маслото...Примерно прохода на Бургас-Варна в спортен режим на кутията и много жега с климатик, температурите са с няколко градуса по-ниски, от колкото да ми катери с 1300 оборота и антифриза на 100-102 градуса. Разбира се ако всичко е наред дали е 97 или 102 градуса няма никакво значение понеже колата си знае работа...Със 160км/ч на климатик съм виждал и 92 градуса и 102 градуса температура на антифриза.
"Чемодан, вокзал, Москва"

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от djvice » 08 Авг 2020, 16:25

bai_ILIA написа:Без активирано скритото меню не е коректно да се говори за температура на маслото. Аз съм я вдигал до 108 градуса моментно. Стрелката и на 80 и на 110 е в средата над 100...Ако има натоварване и повишение на температурата, най-бързо се охлажда с 2 предавки надолу. Като стои на ниски обороти дебита на водната помпа е къс и с 2 зъба надолу 4-5 градуса заминават за 1-2 секунди. Това на антифриза. Тръгне ли надолу антифриза, с него и маслото...Примерно прохода на Бургас-Варна в спортен режим на кутията и много жега с климатик, температурите са с няколко градуса по-ниски, от колкото да ми катери с 1300 оборота и антифриза на 100-102 градуса. Разбира се ако всичко е наред дали е 97 или 102 градуса няма никакво значение понеже колата си знае работа...Със 160км/ч на климатик съм виждал и 92 градуса и 102 градуса температура на антифриза.

Не знам с кой километраж си,но с най-обикновенния си личи дори и 99 и 101 градуса,леко се измества не е точно на 100,а след това сложих 6wb и при него наистина стои стрелката нагоре към 100,дори и да е на 95 градуса

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 09 Авг 2020, 15:13

Ето моята температура като качвам шипка. За пръв път я виждам да минава 100C но явно защото карам бавно нагоре. При бързо каране може би водната помпа се върти по-бързо и темп. на маслото не мърда.

https://www.youtube.com/watch?v=iSYjhpUJu0Y

Потребител
Аватар

Мнение от noone » 09 Авг 2020, 17:04

Здравейте пак, аз съм със стрария километраж и там наистина е много чувствителна стрелката. Пуснах да гледам в скритото меню температурата.
Събота, Сф-Кулата посока, беше хладно, около 26-29 градуса и не мърдаше. Антифриза на излизане от София вдигна до към 99-100, но за много малко, а на маслото не мръдна. По пътя, пак с поддържащо темпо около 150км/ч антифриза беше 88-93, а маслото си стоеше на 100. Което е както трябва.
Днес в обратната посока, с темп до към 33 градуса, вече преди София на изкачванията като я понатисна малко да поизпреваря и антифриза се вдигаше до 101, а маслото до 104 го гледах. Но като я отпусна и антифриза падаше бързо, също така и маслото. Но мине ли и градус над 100 и стрелката на маслото се мърда веднага. (На стария ми Пасат Б7, темп на маслото стигаше 115-117 градуса в жегите, като на антифриза поне по стрелка не мърдаше от 90, като си мисля, че от 85-110 все си стои на 90 градуса там:) ).
Та не знам като вдига моментно до 104 маслото и антифриза до 101 някъде не е ли ок?
По магистралата, при няколко изпреварвания и все същото 101-104 някъде се вдигаха временно градусите, повече не видях. Като влязох в Сф, антифриза се вдигаше временно до 97-98, но маслото си беше ок....
If you think that everything is under control, it's just because you are not moving fast enough!

Потребител
Аватар

Мнение от noone » 11 Авг 2020, 15:40

Здравейте,

Днес ходих в АутоБавария... но като цяло ме отказаха от чистенето на радиатора. За 4-5 градуса моментно вдигане на температурата нямало смисъл да се занимавам, защото си било нормално в жегите и при напъване на колата. Важното било, че си ги сваля после и не вдига много високи градуси.
Та ми предложиха да изчакам още малко да минат жегите и ако пак го прави на по-хладно време - тогава да отида за чистене на радиатора.

Аз гледах радиатора през решетката... и ми изглежда чистичък :) Но не знам дали не се наслагва прах/песъчинки между ламелите и те да запушват топлоотделянето... Може ли да се "види" лесно през решетката дали ти е замърсен радиатора или не става много ясно само през решетката?
If you think that everything is under control, it's just because you are not moving fast enough!

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: '12 BMW F11 535d xDrive

Мнение от msch » 11 Авг 2020, 18:44

Колега, ако имаш възможност свалете радиатора и го почистете.
Аз нямам проблем с загряването, но бях решил преди време. Доста хора са писали, че се затлачва между радиаторите. Моята е 8 годишна и едва ли някой някога е свалял радиаторите за почистване.
Сега намерих време и свалихме радиатора за почистване. На пръв поглед и моят не изглеждаше много мръсен....
Изображение Изображение

След като го извадихме, видях че е доста мръсен и на много места въобще не се виждаше през питата, когато го вдигнеш към директна светлина...
Изображение Изображение Изображение Изображение Изображение

Използвах момента да свалим и кулера на въздуха...Състоянието му се вижда
Изображение Изображение Изображение Изображение

Забравих да направя снимки в измито състояние, че беше неделя и деня замина.
Утре ще пътувам повече време извън града и ще пусна скритото меню да гледам как ще се движат температурите.

Потребител
Аватар

Мнение от lot » 12 Авг 2020, 11:20

msch написа:
Използвах момента да свалим и кулера на въздуха...Състоянието му се вижда
Изображение Изображение Изображение Изображение

Тези петна от масло ли са?

Sent from my iPhone using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: '12 BMW F11 535d xDrive

Мнение от msch » 12 Авг 2020, 13:19

Да, явно е пропускал радиатора по-малко. Доста старо засъхнало изглеждаше. Няма загуба на налягане, но ще я наблюдавам.

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 12 Авг 2020, 18:11

няма какво да му наблюдаваш, иди да ти го надуят, 100% изпуска

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ekalchev » 12 Авг 2020, 18:15

Това на снимката ако не се лъжа е интеркулера който е след турбото, съответно през него минават сажди, така ли е? Чудно ми е ако е така, как не се налага чистена на интеркулера както на входящия колектор?

ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: колело

Мнение от FaceOff » 12 Авг 2020, 18:27

Колега, не минават сажди през кулера

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ekalchev » 12 Авг 2020, 18:29

FaceOff написа:Колега, не минават сажди през кулера

Да, явно входа от EGR-a e след кулера. Аз си мислех че тази чернилка е същата като във входящия колектор.

ентусиаст
Аватар
Кара: G30 530D LCI и Е60 535d LCI

Мнение от andy » 13 Авг 2020, 9:40

Чернилката е от маслото което излиза там където има пропуск.

Дружба Тийм
Аватар
Кара: 535xD

Мнение от Giorceto » 21 Авг 2020, 11:05

Най-вероятно ако я покараш малко по агресивно, и после свалиш кулера, отновно ще има следи от масло. Най-добре да ходиш да го проверят.
Докъдето и да си стигнал, продължавай напред...
Почивки в Турция Почивка в Алания| Почивка в Дидим| Доставка от Англия|

ПредишнаСледваща

Назад към F07/F10/F11