BMW F10/F11 - мнения за начинаещи, бързи въпроси и отговори
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- ekalchev
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2016 m550d
Re: BMW F10/F11 - мнения за начинаещи, бързи въпроси и отгов
В Дару сменят ли масло на ск. кутия, щом сменят на раздатки?
- kraska
- ентусиаст
-
- Кара: -ше G20 320d
и каква диагностика се прави?
А в офиц. сервиз сменят масло, ама цената е 4 цифри. и не си заслужава....
А в офиц. сервиз сменят масло, ама цената е 4 цифри. и не си заслужава....
- PolandBall
- младши ентусиаст
-
- Кара: Carless
- Мечтае да кара: Всичкото ///M
bai_ILIA написа:PolandBall написа:Цената на маслото е ок, по-скоро за труда колко биха взели в официален и неофициален сервиз?
При смяната на маслото на раздатката се прави и процедура с диагностиката. В Дару е към 140лв без ДДС. Извън официалния сигурно ще се спести някой лев, но не се знае какво ще направят с диагностиката. Като цяло е елементарна операция.
https://imgur.com/OMc5OFW
На тая цена не си заслужава това упражнение да се прави в неофициален сервиз, според мен.

Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.
- kraska
- ентусиаст
-
Те хората са го написали..... друг е въпроса, че има и други начини които водят до същия резултат.
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10- ... 1VnXaQfcwe
Бях писал, че не се налага никакъв ресет/ адаптация на раздатката. Сменяш и толкова, никви компютри никви 5 лв. Нито срещнах в рейнголда такъв сървис. За разлика от това при e91 и др. го имаше и го правех през инпата ресета.
Честно казано, мисля че equipment беше, много точно се изказа по отношение на офиц. сервизи на марката впредвид колко си струва впредвид какво получаваш и възможностите извън офиц. сервизи. Който му се дават повече пари или няма доверен сервиз на който да се довери, макар, че във всеки град има поне по един такъв и тук във форума се споменават не веднъж, да отива в сервизите на бмв., както правех и аз много години преди да осъзная някои неща реално как стоят в България. И честно казано каква ти е гаранцията, за офиц. сервизи че ти е сменено маслото, освен ако не снимат самата смяна?.. или ако приемчика е твой човек или някой който работи там...
Много се отплеснах, но за съжаление това е ситуацията в БГ.
https://www.newtis.info/tisv2/a/en/f10- ... 1VnXaQfcwe
Бях писал, че не се налага никакъв ресет/ адаптация на раздатката. Сменяш и толкова, никви компютри никви 5 лв. Нито срещнах в рейнголда такъв сървис. За разлика от това при e91 и др. го имаше и го правех през инпата ресета.
Честно казано, мисля че equipment беше, много точно се изказа по отношение на офиц. сервизи на марката впредвид колко си струва впредвид какво получаваш и възможностите извън офиц. сервизи. Който му се дават повече пари или няма доверен сервиз на който да се довери, макар, че във всеки град има поне по един такъв и тук във форума се споменават не веднъж, да отива в сервизите на бмв., както правех и аз много години преди да осъзная някои неща реално как стоят в България. И честно казано каква ти е гаранцията, за офиц. сервизи че ти е сменено маслото, освен ако не снимат самата смяна?.. или ако приемчика е твой човек или някой който работи там...
Много се отплеснах, но за съжаление това е ситуацията в БГ.
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
В два сервиза на БМВ съм питал и казват, че при смяна на масло на раздатката се ресетват адаптациите...Имах грешка VTG oil wear. Тази грешка не може да се изтрие по никакъв начин ако не се ресетнат адаптациите при смяната на маслото.
Това е ясно. Да не говорим за добавената стойност от история в официален сервиз. Точно за такива дреболии трябва да се ходи там ако на някой не му харесва идеята като цяло. Смяна масло, спирачна течност и т.н. е грехота да се правят в кварталните сервизи.
PolandBall написа:
На тая цена не си заслужава това упражнение да се прави в неофициален сервиз, според мен.
Това е ясно. Да не говорим за добавената стойност от история в официален сервиз. Точно за такива дреболии трябва да се ходи там ако на някой не му харесва идеята като цяло. Смяна масло, спирачна течност и т.н. е грехота да се правят в кварталните сервизи.
"Чемодан, вокзал, Москва"
- kraska
- ентусиаст
-
Не знам колко вземат за смяна на масло в Пловдив, София, но във Варна офертата бе за 350лв смяна на масло с филтър. Което за мен са безмислено хвърлени пари. А предпочитам да гледам докато го сменят, а не просто да го вярвам заради едната история.
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
kraska написа:Не знам колко вземат за смяна на масло в Пловдив, София, но във Варна офертата бе за 350лв смяна на масло с филтър. Което за мен са безмислено хвърлени пари. А предпочитам да гледам докато го сменят, а не просто да го вярвам заради едната история.
Съгласен съм, колега. 350лв като цяло е несериозно за 10 годишен модел. 169лв е масло с филтър в Дару кар, което е на нивото на пробит квартален сервиз. И аз гледам какво се случва в Дару докато пия кафе. Всички ремонти до 2ч ги изкарвам на барчето.
- PolandBall
- младши ентусиаст
-
Здравейте, от известно време на студен мотор чувам странен шум но, немога да определя от къде точно идва.
Някакви предположения?
Някакви предположения?
Khrevsu tvahyu gradu tore! Khrevsu kvatro midvhu piedhvro! Khrevsu Kristo midhvu? vhradro! Medvro vhtrienn utrah vreghgrho.
PolandBall написа:Здравейте, от известно време на студен мотор чувам странен шум но, немога да определя от къде точно идва.
Някакви предположения?
Може би някоя ролка,махни ремъка и запали само да чуеш звука изчезва ли
- bai_ILIA
- ентусиаст
-
Моторът звучи добре, но се чува пулсиращ звук. Провери и демпферната шайба. Аз я гледам през 2-3 месеца, че на предните БМВ-та имаше драми с нея. На Ф сериите уж рядко се сменят. При Е92 335д имах следния казус с нея - чуваше се едно метално чаткане, което се оказа, пластината на шайбата или нещо подобно. Гумата и беше ок, но за 10лв и пренабиха пластината ли вече не помня. Изкара доста време и след това се нацепи както си му е реда.
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
bai_ILIA написа:kraska написа:Не знам колко вземат за смяна на масло в Пловдив, София, но във Варна офертата бе за 350лв смяна на масло с филтър. Което за мен са безмислено хвърлени пари. А предпочитам да гледам докато го сменят, а не просто да го вярвам заради едната история.
Съгласен съм, колега. 350лв като цяло е несериозно за 10 годишен модел. 169лв е масло с филтър в Дару кар, което е на нивото на пробит квартален сервиз. И аз гледам какво се случва в Дару докато пия кафе. Всички ремонти до 2ч ги изкарвам на барчето.
С "офертата" за смяна на няколко филтъра, ценат лесно стига 700лв в Дару. Това на 4цил мотор

- peshehodetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: Lexus
За кои филтри става въпрос, ако е въздушния смяната му е елементарна и човек може сам да си го направи за десетина минути. Иначе този на климатика на купето е доста гаден за достигане, но не е невъзможно има много видеа на ю-туб как става.
keep walking
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
Where debt is dumb, cash is king, and the paid-off home mortgage has taken the place of the BMW as the status symbol of choice.
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
peshehodetz написа:За кои филтри става въпрос, ако е въздушния смяната му е елементарна и човек може сам да си го направи за десетина минути. Иначе този на климатика на купето е доста гаден за достигане, но не е невъзможно има много видеа на ю-туб как става.
10 мин АБСУРД - макс 30 секунди е да отвориш капака и да го смениш.
Филтър купе ми отне 10 мин, свалят се тотал 6-7 торкс 20 болта вадиш двата и ги сменяш с нови като спазваш стрелката за AIRFLOW.
Горивния филтър е дърво махат се две огромни кори с поне 3045453453535 болта.
- PolandBall
- младши ентусиаст
-
Благодаря за съветите @djvice и @bai_ILIA! Ще пиша какво е било!
Поздрави!
Поздрави!

- Icaka93
- Потребител
-
- Кара: 2005 Citroen C5 V6 Exclusive
- Мечтае да кара: 2020 Lexus RCF
Здравейте колеги,
От няколко дена чета по българските и чуждестранните форуми и като цяло съм се спрял на 2 коли. BMW 523i F10(201 к.с.) и Mercedes-Benz E350 4 Matic W212 (272 к.с.). Доколкото разбрах, като цяло Бенца е бил по-здрав, но все пак бих искал да видя и вашите мнения. Това което четох за Ф10 е:
- Верига задължително се сменя (около 150к км.)
- Дюзи на N53 мотора (около 350-450 лв едната)
- Помпата за високо налягане (скъпо, но не знам точно колко)
- Бобини и Свещи
- Това го видях на един клип в нета - някакви 2 клапи на всмукателните колектори, които с времето запецват и после падат в мотора и става салата
- Отделно някакви други дребни работи, като теглене надясно, проблеми с I-Drive и някакви проблеми от типа да не работи добре лоста на автомата
Лично клоня повече към Ф10-ката, но в крайна сметка, не искам да ме оставя колата на пътя насред нищото. Или да получавам грешки от типа на "Drive Train Malfunction error".
Благодаря предварително на отзовалите се.
П.С Избягвам X-Drive, доста лоши мнения четох за него, въпреки че бих искал да съм с него, но гледам че разходите са сериозни и доста бързо сдавали багажа.
От няколко дена чета по българските и чуждестранните форуми и като цяло съм се спрял на 2 коли. BMW 523i F10(201 к.с.) и Mercedes-Benz E350 4 Matic W212 (272 к.с.). Доколкото разбрах, като цяло Бенца е бил по-здрав, но все пак бих искал да видя и вашите мнения. Това което четох за Ф10 е:
- Верига задължително се сменя (около 150к км.)
- Дюзи на N53 мотора (около 350-450 лв едната)
- Помпата за високо налягане (скъпо, но не знам точно колко)
- Бобини и Свещи
- Това го видях на един клип в нета - някакви 2 клапи на всмукателните колектори, които с времето запецват и после падат в мотора и става салата
- Отделно някакви други дребни работи, като теглене надясно, проблеми с I-Drive и някакви проблеми от типа да не работи добре лоста на автомата
Лично клоня повече към Ф10-ката, но в крайна сметка, не искам да ме оставя колата на пътя насред нищото. Или да получавам грешки от типа на "Drive Train Malfunction error".
Благодаря предварително на отзовалите се.
П.С Избягвам X-Drive, доста лоши мнения четох за него, въпреки че бих искал да съм с него, но гледам че разходите са сериозни и доста бързо сдавали багажа.