С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Rafa4 написа:Здравйте колеги! Предстои ми смяна на масло и се чудя от няколко дена кво да е. Колата е е46 2000куб. нафта 04год. Миналата година бях сложил Castrol Magnatec 5w-40, но след тва съм долял литър някъде (не пушеше, просто го губеше от 1-2 места).
Мнение за тия долипосочените масла, ако може
Motul 8100 X-clean+ C3
Motul 8100 X-cess 5W40
Кой е по-добрият избор според вас?
С второто съм карал няколко смени на е39 с М57. Ако е правено във Франция, маслото е доста прилично. Последните два пъти ми се падаше такова от Италия - с него имах разход на масло около 1 литър до смяна, а с други масла нямам. Моторът също е доста по-шумен след пробег 10000, сравнено с други масла, с които съм карал.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Колеги, ако някой може да купува от Русия в момента на официалния магазин на Кастрол има разпродажба, при което супер масла като Castrol EDGE Supercar 0W-40 A3/B4 се продават на смешни цени - 20-тина евро за 4л
https://shop.castrol.ru/rasprodazha
https://shop.castrol.ru/rasprodazha
- spacepl
- старши ентусиаст
-
- Кара: E60 530D F07 530D
- Мечтае да кара: и да не приближава сервиза :)
- Детайли за колата: трошляче някакво :)
Само аз ли карам с Yacco ?
https://www.yacco-bulgaria.com/produkt/ ... -sae-5w-40
На 39-ката (528) бях с Yacco 5w40 VX600 последните две смени и сега на 60-ката ще правя трета смяна с VX1000 FAP и нямам ядове. Някой някакво по-техническо мнение да изкаже понеже гледам, че бая сте задълбали?
На 39-ката (528) бях с Yacco 5w40 VX600 последните две смени и сега на 60-ката ще правя трета смяна с VX1000 FAP и нямам ядове. Някой някакво по-техническо мнение да изкаже понеже гледам, че бая сте задълбали?
spacepl написа:Само аз ли карам с Yacco ?
на Е36-та слагах Yacco купувах го от представител в София, няма ядове доволен съм, даже ползвах за скоростната кутия и диференциалът.
Няма начин да няма начин
Маслата на Yacoo са хубави, обаче са по-скъпи ако сравним с лидерите Mobil, Castrol, Shell и другите утвърдени производители на пазара. Пълна синтетика в значими количества при тях има само в Lube DE 0W-30, Galaxie RS SAE 0W40 и VX 1000 LL SAE 0W-40. В останалите в базата преобладава хидрокрека. Не знам дали могат да се намерят на по-ниски цени от тези на www.yacco-bulgaria.com, ако не, доплащането за марката Yacco e доста сериозна.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Аз започвам да ставам фен на GTL маслата.
Само SHELL ли ги разработва и произвежда?
- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Мисля, че и Petronas са GTL.SpeedyMan написа:Аз започвам да ставам фен на GTL маслата.
Изпратено от моят SM-A600FN с помощта на Tapatalk
SpeedyMan написа:Аз започвам да ставам фен на GTL маслата.
Има също и един южноафрикански производител, но неговата суровина май се ползва за друго. Иначе масово GTL се използва в маслата на Shell с технологията PurePlus, Pennzoil които е марка на Shell която се продава в САЩ, също маслата на Mobil от премум линията са също с GTL купен от Shell.
vvasilev1 написа:Мисля, че и Petronas са GTL.
Петронас правят масла със собствена хидрокрекова суровина, в някои масла добавят и PAO. Интересното е, че те наскоро обявиха, че са разаботили много висококачествен хидрокрек от група III+ който по свойствата си се доближава до PAO и GTL базата, и смятат да го използват в маслата си там където досега е имало PAO(заместват го напълно или частично), защото е доста по-евтин от него.
Тук има презентация на продукта ETRO PLUS https://www.pli-petronas.com/sites/petr ... A-6-7-.pdf
През 2017 един тон качествен хидрокрек група III е струвал около 700-780 долара. Цената на GTL е мисля със двеста долара отгоре, но засега Шел си го пази основно за собственото си производство. Оказва се, че вече и други фирми се канят да започват да произвеждат базови GTL масла.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Shell явно държи патента за GTL. То не е някаква тайна, но другите ще си платят вероятно за Fischer-Tropsch процеса на синтез.
Това, заради което започнах да го харесвам, е че е като петролно масло - лепи се по повърхностите. За разлика от петролното работи по-чисто, защото газът е доста по-чист от петрола.
В същото време базовото масло е добро, защото след доста пробег не започва да изчезва от мотора. А и моторът работи доста тихо.
Това, заради което започнах да го харесвам, е че е като петролно масло - лепи се по повърхностите. За разлика от петролното работи по-чисто, защото газът е доста по-чист от петрола.
В същото време базовото масло е добро, защото след доста пробег не започва да изчезва от мотора. А и моторът работи доста тихо.
Патент не държат, технологията е известна още ако не бъркам от 40те години на миналия век. Обаче при производството се получават и други продукти и явно въобще не е евтино да се направи голям завод и да се изплати инвестицията, затова и никой не се наема. В завода си в Катар където се произвежда GTL мисля Шел са вложили милиарди.
Иначе аз изкарах една смяна с масло на база GTL, в скоро време ще направя и анализ на отработката да видим как се е държало в двигателя. По външни признаци съм доволен от работата. На руския форум някои се оплакват, че с такива масла имали уж по-голям разход, но не знам това тенденция ли е или са отделни случаи, мисля засега е по-скоро второто.
И още нещо като говорим за масла на база GTL- да добавя, че BMW маслата правени от Шел също са на такава база.
Иначе аз изкарах една смяна с масло на база GTL, в скоро време ще направя и анализ на отработката да видим как се е държало в двигателя. По външни признаци съм доволен от работата. На руския форум някои се оплакват, че с такива масла имали уж по-голям разход, но не знам това тенденция ли е или са отделни случаи, мисля засега е по-скоро второто.
И още нещо като говорим за масла на база GTL- да добавя, че BMW маслата правени от Шел също са на такава база.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
При мен се държи чудесно, при това 90% от времето колата се кара на магистрала. С Равенол 5w-30 VMP разходът беше плачевен.
Сега обаче бих искал да взема GTL 5W-40 а то няма май
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
При моята единствена смяна с BMW GTL масло наблюдавах леко завишен разход. До сега спрямо равенол, кастрол, BMW маслото - последното ми е давало най-висок разход, но пак в рамките на допустимото (около 1л на 11 хил км). От тогава и си карам само с Ravenol и Castrol и съм доволен.
В момента на около 3-4 хил. км. с 5w30 VMP маслото и нямам забележка - колата работи добре и няма разход на масло за сега.
В момента на около 3-4 хил. км. с 5w30 VMP маслото и нямам забележка - колата работи добре и няма разход на масло за сега.
SpeedyMan написа:При мен се държи чудесно, при това 90% от времето колата се кара на магистрала. С Равенол 5w-30 VMP разходът беше плачевен.
С по-висок вискозитет среднопепелни масла на GTL база е само Mobil 1™ ESP X3 0W-40. Тенденцията тук явно е да се намалява вискозитета. Японците вече карат на 0W-16 масла, дори са се появили и 0W-8. 5W-40 в дизелов двигател явно вече се счита за анахронизъм.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
Мдаа... сутринта гледах щеката - маслото е до горе. Вече на 6000 км.
С VMP бях долял 2 литра вече на този пробег..
С VMP бях долял 2 литра вече на този пробег..