Проблем със сигнала от ключа

3-та серия ('06-'12)

Модератори: Dimitroff, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E92

Проблем със сигнала от ключа

Мнение от lpStoyanov » 06 Май 2020, 17:11

От 2-3 месеца започна да се появява проблем с дистанционното ми за е92 2007г.
Първите признаци бяха следните:
Отключвам си колата без проблем, паля я без проблем (keyless) отивам на работа и изведнъж се оказва, че не мога да заключа колата с дистанционното (все едно няма батерия или ток). След като заключа колата същата работа, не може да се отключи. На края на работния ден отивам до колата и дистанционното работи.
Наскоро един ден пак без никакъв проблем си карах колата, дори я заключих с дистанционното. След 2-3 часа опитвам се да отключа колата - не става. Отключих я с физическия ключ. Обаче като влезнах вътре колата въобще не разпознаваше че ключа е в колата и трябваше да го сложа в гнездото. Запали без проблем обаче все едно компютъра на инфотеймънта беше се рестартирал. Не беше на английски менюто, както и запаметените радиостанции бяха изтрити. Запазих си нови станции за радиото.
Сега странното на следващия ден пак се качвам в колата - всичко си работи и отключване и тн. Паля колата и настройките си бяха старите, старите радиостанции, тези които бяха изчезнали. Общо взето все едно съм сънувал предния ден и не е имало такава случка :dunno: Държа да отбележа, че не съм използвал алкохол или други опойващи вещества :kuku: :D :D
Нямаше никакъв проблем няколко седмици, докато днес няколко пъти карах колата и дистанционното все не работеше. Даже трябва да запалвам само като го сложа на таблото. Опитах и с другият ключ, който по принцип до последно си работеше. Колата и на него не реагира.

Четох малко по темата и имаше мнения от изгорели бушони до повреден / изгорял антенен модул или кабели около него. Бушоните вече ги проверих, видях от схемата в моята кола, всички свързани с отключване на вратите бяха добре.
Странното само е че след като проверих бушоните, успях да запаля без да пъхам ключа в таблото. Следващите пъти бяха отново неуспешни.
Обаче нямам никаква идея какво да правя от тук нататък. Най вероятно трябва да взема нов антенен модул или първо да проверя дали стига ток до моя?

Да попитам някой има ли идея и къде се намира. Все намирам на е91 къде е, но не и на е92. Дали е най отзад по-средата на тавана. До сега никакви такива неща не съм правил, но определено ми се иска да се опитам сам да го фиксна, а и все от някъде се започва.
Благодарен съм на всякакви идеи и напътствия.

некъв ентусиаст
Аватар
Кара: F02 750iL

Re: Проблем със сигнала от ключа

Мнение от Ilko Ivanov » 07 Май 2020, 8:32

А защо не опиташ с нови батерии на ключовете ?

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от lpStoyanov » 07 Май 2020, 9:38

Ilko Ivanov написа:А защо не опиташ с нови батерии на ключовете ?

Ами просто ми се струва, че проблема не е в ключовете според ситуацията и каквото описах. Странно е, че и двата ключа са издали багажа едновременно. Принципно пробвах и с двата като и с двата карах някакво време докато са в таблото. Ако и 2-те батерии не са добре - то едва ли ще се заредят така или иначе де.
Не пробвам със смяна защото ключовете са ми от тези, които са запечатани, трябва да се реже ключа, а с това не ми се занимава без да съм сигурен, че е от там проблема.
Странното е ако беше батерия, защото имах случаи, в които отключвам колата с дистанционно (има ток), слагам го да се зарежда за всеки случай и после като паркирам колата след 20 мин - няма ток в дистанционното. После вечерта като се качвам в колата - пак има ток. По-скоро ме навежда на мисълта, че не е батерия.
А и това с радиото и губенето на станциите, определено се случва нещо повече от батерията.

Нещо, което току що навързах е, че в момента запаметените радио станции са ми тези, които ги запаметих първият път когато изгубих всички радио станции. Все едно в колата има два профила. Като не работят ключовете радиостанциите са ми подредени по един начин, когато работят по друг, по нормалния.
Всичките пъти, когато ми спираха ключовете когато отивам на работа в опит да я заключа не ми се е налагало да влизам веднага пак в колата и да пускам радио (затова най вероятно не съм забелязал и това, че губи радио станции). Просто я заключвам с физическия ключ и довечера дистанционното отново си работи.
Дано с "2-та профила" на радио станциите носи повече информация.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E90 335i n55
Мечтае да кара: Това, което кара;)
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 08 Май 2020, 8:01

Кейлеса е с външна батерия в ключа, която не се зарежда от колата,просто я сменяш cr2032 е батерията стеува 3-4 лв,оригиналната е 10лв...пробвай...има я във всеки магазим,всичко друго е доста по скъпо,като за начало

https://m.youtube.com/watch?v=-MfVY-CkDyM

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от lpStoyanov » 08 Май 2020, 11:01

choio написа:Кейлеса е с външна батерия в ключа, която не се зарежда от колата,просто я сменяш cr2032 е батерията стеува 3-4 лв,оригиналната е 10лв...пробвай...има я във всеки магазим,всичко друго е доста по скъпо,като за начало

Благодаря много за видеото. Обаче моята мисля, че все пак се зарежда. Много пъти като ми светне на таблото, че е слаба батерията, слагам го и карам така извънградско и после дни/седмици нямам проблем. Бих пробвал да я сменя с някаква акумулаторна ако все пак стига до смяна.

Вчера вечерта тествах колата ... отново работеше всичко нормално. Дори не ми показваше да е слаб заряда на батерията на дистанционното. Това, което ме притеснява е, че ще започне да го прави този проблем все по-често и рано или късно ще трябва да открия главната причина и да я фиксна.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от xm_net » 08 Май 2020, 21:20

choio написа:Кейлеса е с външна батерия в ключа, която не се зарежда от колата,просто я сменяш cr2032 е батерията стеува 3-4 лв,оригиналната е 10лв...пробвай...има я във всеки магазим,всичко друго е доста по скъпо,като за начало

Прав е колегата, тези ключове са с обикновена батерия CR2032 и се сменя са секунди - отзад на ключа си има капаче за целта! Друг е въпросът, че проблемът не е в ключовете, съответно в батериите според мен, но пък от друга страна това е най-евтиният и лесен вариант и нищо не пречи да ги смениш, поне ще си сигурен, че не е от тях. Ако искаш пиши на колегата oci, той е твоят човек в случая!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от lpStoyanov » 11 Май 2020, 18:01

Бързам да се похваля, че се отървах от проблема.
Благодаря на колегите, които ме съветваха да си сменя батерията. Казано на кратко, проблема беше в батерията.
Не знам какво бях гледал преди това, но бях останал с впечатлението, че батерията не се сменя, явно някой друг модел ключове са неотваряеми.

След като смених батерията дистанционното взе да хваща от далече.
Друго, което пробвах и беше доста интересно е, че дори перфектно да работи дистанционното всеки път, опитах да заключа колата и после да я отключа с физическия ключ. И интересното беше, че се получи същото, което бях описал по-горе. Отворена с безконтактен ключ има едни настройки (радиостанции и тн), отворена с физически ключ има други. Все едно два различни профила спрямо как е отворена колата.
Дано някога е полезно и за някой друг, който се сблъсква със същата простотия.

Ако на някой колега му се занимава може да пробва да отключи с физическия ключ и да види дали като я запали колата радиостанциите и другите настройки са си както обикновено или верно колата ще го разпознае като друг профил. Може пък и да е някакъв бъг в моята, кой знае : ) :dunno:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 330D

Мнение от HackeD » 20 Май 2020, 9:03

Последно не разбрах, просто информативно ме интересува кола с кейлес, батерията зарежда ли се когато е сложен в "гълтача" или не? :paranoid:

младши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Jb4, FMIC,DP,CP,Xhp stage 3.Харчи,пари и бензин,като луда:)))j

Мнение от choio » 20 Май 2020, 9:24

HackeD написа:Последно не разбрах, просто информативно ме интересува кола с кейлес, батерията зарежда ли се когато е сложен в "гълтача" или не? :paranoid:

Не,батерията е външна и просто с врвмето свършва :yes:

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: E92 330D

Мнение от HackeD » 20 Май 2020, 10:42

choio написа:Не,батерията е външна и просто с врвмето свършва :yes:

Защото при мен смених батерията, и месеци наред карам без да бутам ключа и от скоро започна, когато ми е в джоба ключа без да го вадя цъкам да отключа или заключа и не хваща, когато го извадя от джоба става и пробвах няколко дни да го слагам в гълтача и започна да хваща когато ми е в джоба... затова питам наистина как е или просто случайност, че е хванало няколко пъти.. :dunno:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от choio » 20 Май 2020, 12:06

HackeD написа:
choio написа:Не,батерията е външна и просто с врвмето свършва :yes:

Защото при мен смених батерията, и месеци наред карам без да бутам ключа и от скоро започна, когато ми е в джоба ключа без да го вадя цъкам да отключа или заключа и не хваща, когато го извадя от джоба става и пробвах няколко дни да го слагам в гълтача и започна да хваща когато ми е в джоба... затова питам наистина как е или просто случайност, че е хванало няколко пъти.. :dunno:

И моя е така, въпроса при мен е че го прави когато си поиска,точно същия номер,сменях батерията пак, обаче без успех,но почни пак от там все пак е 3-4 лв....не ти коства нищо.

Назад към E90/E91/E92/E93