С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от pinko_23 » 28 Апр 2020, 21:32

wenss написа:
zaharia написа:
wenss написа:Ок. Ясна е работата. Слагам си пак Равенол. БЛАГОДАРЯ

Само за информация колега. По традиция октомври-декември от Равенол правят 20% намаление на цените на някои масла, включително и на VMP.

Да благодаря, но нямам как да чакам до тогава.

Ако някой има идея от къде да го поръчам ще е от полза.

Да не звучи като реклама аз съм поръчвал от тука 2 пъти и съм доволен https://www.moto25.bg/
Няма начин да няма начин

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330 xd E91

Мнение от Optrop » 29 Апр 2020, 18:11

За мен VMP е супер масло. Четох комантари, че било слабо и други подобни, но на мен мотора ми мърка с него. И пак същото ще налея. Само за лятото мисля да налива ssl 0W-40. Но не е сигурно.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E61 LCI 530D

Мнение от wenss » 30 Апр 2020, 6:25

zAcK написа:
SpeedyMan написа:След 5000 км. с Ravenol VMP 5W30 се наложи да доливам около литър. Никога не съм имал такъв разход на масло.

И на мен това VMP въобще не ми хареса, но има хора, които казват, че било добро :dunno: Лично аз от него повече не бих сложил :bchug:

Колега, би ли споделил защо така това VMP масло не ти харесва.???

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Апр 2020, 17:10

Колега 'zaharia', има ли писани мнения и тестове из форумите, които четеш за маслата, за Eurol 5W50?
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Мнение от zaharia » 30 Апр 2020, 18:58

ildivvy написа:Колега 'zaharia', има ли писани мнения и тестове из форумите, които четеш за маслата, за Eurol 5W50?

Погледнах набързо документацията на маслото и един анализ на отработено масло, също и отзив за ползването му. Първо Еврол е известен производител, в Русия маслата му се продават добре, най-вече заради умерените цени и доброто качество. Конкретно за самото масло - не се отличава с нищо особено, базата е хидрокрек с нормално количество добавки против триене и износване във вид на фосфорно-цинкови съединения. Няма допуск BMW LL-01, но това не е проблем спокойно може да се ползва в двигатели за които се предписва 5W-50. Разбира се поради по-високия вискозитет ще се наблюдава по-висок разход на гориво и малко по-мудна работа на двигателя при ускоряване например, в сравнение с масла с по-нисък вискозитет, но това е напълно нормално поведение.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 30 Апр 2020, 21:30

Благодаря колега :yes: !
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 30 Апр 2020, 22:52

Не съм сигурен дали изобщо някъде BMW препоръчва 5W-50.
Този вискозитет е силно препоръчителен за натоварени двигатели на автомобили с въздушно охлаждане, като вече почти няма такива по пътищата. Основно това са старите боксери на Porsche до 1996-та година, но тези коли са вече колекционерски.

Гледам, че при Е60 M5 BMW е одобрило 10W-60, което наистина е гъсто при загрял двигател за да пази лагерите на биелите и коляновия вал, които така или иначе пак са си консуматив за този мотор до колкото имам информация.
От друга страна за повечето от двигателите си, ферари препоръчват 5W-30 и 5W-40... на SHELL... така, че много зависи дали маслото има добра база и адекватни присадки.

Преди съм карал с 5W-50, само че на REPSOL и на MOBIL1. И двете бяха високопепелни, като MOBIL1 беше и по-скъпо. Не забелязах разлика в разход или нещо друго спрямо CASTROL 5W-40 на същата кола, само дето с 5W-40 моторът вървеше и звучеше по-мазно.
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 316i / Е39 520i
Мечтае да кара: E34 с V8

Мнение от eXed0 » 01 Май 2020, 13:53

Не съм сигурен дали мнението ми е много уместно, но следя темата от доста време и гледам, че е активна.
Моите наблюдения са върху личните ми коли Е36 (М43Б16) и Е39 (М52Б20):
36цата съм я карал 2 смени с 0w40 на Liqui Moly и останах с много добри впечатления от маслото . След време си купих Е39, която използвам предимно като работна кола, понеже има газ :mhihi: , и 36цата се караше рядко затова реших да и сложа пак 0w40, но не ми се даваха 160 лв. за Liqui Moly и затова се спрях на Wolf 0w40. Направи ми впечатление, че техните масла са най-евтини на пазара и реших да го пробвам и на 2-те коли. Е39ката гореше масло и след основен ремонт на мотора и 2000км разработване с 10w40, реших да сложа въпросното масло на Wolf, но не ми хареса особено, понеже го гореше, а с 36цата нямах навъртяни километри за да споделя наблюденията си. Реших да пробвам 5w40 на North Sea, понеже пише, че е пълна синтетика, а не хидрокрек и вече карам с него 4-та или 5-та смяна. Цената е ниска но останах с добри впечатления от маслото. Не го гори и за 40-50 хил. км видимо няма нагар по главата.

Вие пробвали ли сте маслата на North Sea и какви са ви отзивите, ако сте ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 01 Май 2020, 14:47

eXed0 написа:Не съм сигурен дали мнението ми е много уместно, но следя темата от доста време и гледам, че е активна.
Моите наблюдения са върху личните ми коли Е36 (М43Б16) и Е39 (М52Б20):
36цата съм я карал 2 смени с 0w40 на Liqui Moly и останах с много добри впечатления от маслото . След време си купих Е39, която използвам предимно като работна кола, понеже има газ :mhihi: , и 36цата се караше рядко затова реших да и сложа пак 0w40, но не ми се даваха 160 лв. за Liqui Moly и затова се спрях на Wolf 0w40. Направи ми впечатление, че техните масла са най-евтини на пазара и реших да го пробвам и на 2-те коли. Е39ката гореше масло и след основен ремонт на мотора и 2000км разработване с 10w40, реших да сложа въпросното масло на Wolf, но не ми хареса особено, понеже го гореше, а с 36цата нямах навъртяни километри за да споделя наблюденията си. Реших да пробвам 5w40 на North Sea, понеже пише, че е пълна синтетика, а не хидрокрек и вече карам с него 4-та или 5-та смяна. Цената е ниска но останах с добри впечатления от маслото. Не го гори и за 40-50 хил. км видимо няма нагар по главата.

Вие пробвали ли сте маслата на North Sea и какви са ви отзивите, ако сте ?

Ако ти е харесало 0w40 на Liqui Moly което е на база пълна синтетика можеш спокойно да го замениш с Мeguin Мegol Super Leichtlauf Driver 0w-40, което се произвежда от същата компания(Meguin им е дъщерна фирма, тя им прави и маслата), разликата е само в опаковката и цената която е много по-ниска(почти два пъти). Не знам как това масло върви в България, ако изобщо се предлага, но в немските интернет магазини 5л могат да се купят за 27-30€ което за напълностинтетично масло си е евтиния. Аз в момента за втори път вече съм с другото им напълно синтетично масло - Мeguin Megol Super Leichtlauf 5w-40, за летния сезон е много добър избор.
За маслата на North Sea не бях чувал, погледнах сайта на производителя - оказа се млада холандска компания - според информацията оттам за започнали дейността си около 2010. Имат собствен завод за смесване на масла и през последните години непрекъснато разширяват и нарастват пазара си дори и в чужбина. Кой стои зад компанията и какво е качеството на маслта не знам, но след като се произвеждат в Холандия би трябвало да е очаква, че няма да имат технологични проблеми и ще се използват качествени суровини и добавки.
На руския форум за маслата вече има тема за техните масла - https://www.oil-club.ru/forum/topic/109 ... -north-sea.

PS. Разбира се, че мнението ти е уместно колега. Тия дни си мислех да се обърна специално към форумците ако могат да споделят опита и наблюденията си от работата на различните масла в техините двигатели тук в темата. Подобна информация поне за мене е изключително ценна, защото разкрива как се държат маслата на практика и с нейна помощ можем да си изградим по-вярна представа за качества им.

PPS. Оказва се, че North Sea е търговска марка на Transnational Blenders B.V. която е компания занимаваща се с производство на масла и смазочни материали основана през 1963. За нея има информация, че са правили масла за Gulf и 77Lubricants. Така, че явно имат достатъчно опит и може да се разчита и на качеството на продуктите им.
Последна промяна zaharia на 01 Май 2020, 15:05, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 01 Май 2020, 15:04

След като взех дизелов автомобил (n57d30) досега съм наливал тези масла:
1 -во нялях mobil1 ESP x3 0w-40 - много доволен като работа на двигател и шум
2- след 8000км (карам предимно градско) налях от интерес Valvoline c3 max life - махнах го след 1000км... много шумна работа на двигателя и повишен разход на гориво (може и менте да е било, купих го от бг уж от голям интернет магазин на масла), не ми хареса изобщо.
3 - налях и вече 5000км карам с ravenol VMP 5w-30. - отново добре заработи двигателя след валволина, но някак си мобил1 ми по-хареса.
4 - ??? и тук ми е въпроса с кое да разнообразя:
дали да не пробвам Ravenol ALS 0w30 ? Това масло никога не съм го виждал на промо, макар че нормалната цена му е на цената на VMP , a най-интересното е ,че го няма като наличност в офиц. шоп на равенол... дали няма да го сменят с друго или няма да го произвеждат... не знам. Каква всъщност е разликата между als и vmp ? Мислих за Amsoil , но четох че работи по-шумно двигателя с новата формула.

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 01 Май 2020, 16:13

kraska написа:След като взех дизелов автомобил (n57d30) досега съм наливал тези масла:
1 -во нялях mobil1 ESP x3 0w-40 - много доволен като работа на двигател и шум

Специално на мен това масло много ми допада - база GTL, малко ПАО и естери, добавки срещу триене и изноване молибден и бор. Основни недостатъци - висока цена и повече полимерен сгъстител. Тъй като е предназначено за хай сегмента, предполам полимерният сгъстител е от най-качествените и няма да има проблеми с деградацията му.
2- след 8000км (карам предимно градско) налях от интерес Valvoline c3 max life - махнах го след 1000км... много шумна работа на двигателя и повишен разход на гориво (може и менте да е било, купих го от бг уж от голям интернет магазин на масла), не ми хареса изобщо.

Това масло на Валволин обикновено го препоръчват ако двигателя има разход на масло. Въпреки, че базата е хидрокрек който има по-добри смазващи свойства от ПАО-то, явно тя е доста гъста и заради това и двигателят е по-шумен.
3 - налях и вече 5000км карам с ravenol VMP 5w-30. - отново добре заработи двигателя след валволина, но някак си мобил1 ми по-хареса.

VMPто е на база ПАО, което е с по-лоши смазващи свойства от хидрокрека и GTL-a, и е нормално двигателя да е по-шумен, особено при по-ниски температури.
4 - ??? и тук ми е въпроса с кое да разнообразя:
дали да не пробвам Ravenol ALS 0w30 ? Това масло никога не съм го виждал на промо, макар че нормалната цена му е на цената на VMP , a най-интересното е ,че го няма като наличност в офиц. шоп на равенол... дали няма да го сменят с друго или няма да го произвеждат... не знам. Каква всъщност е разликата между als и vmp ? Мислих за Amsoil , но четох че работи по-шумно двигателя с новата формула.

Разликата между ALS и VMP e главно във вискозитета(количество на полимерния сгъстител). Освен това има и разлика в вискозитета HTHS: 3,7 mPа*s срещу 3,53 mPа*s, така, че с ALS би трябвало да се очаква да работи малко по-леко. Как ще е на практика нямам представа. Маслата на Амсоил са също на база пълна синтетика, така, че поведението им би трябвало да е сходно с това на тия на Равенол.
Общо взето масла с допуск LL-04 подходящи за твоя двигател има много - тук преди време бях давал списък с евентуални кандидати viewtopic.php?p=4460276#p4460276. Ако за теб е важен шума при работата на двигателя, би трябвало да се ориентираш към хидрокрекови масла или смеси от хидрокрек и ПАО. По принцип най-ползвания вариант е Mobil1 ESP 5W-30 или 0W-30 - GTL+ПАО, после идват маслата на Шел, включително оригиналното на БМВ Tween Power Turbo - всичките с база GTL, тия на Castrol хидрокрек или ПАО, Fuchs хидрокрек, Aral пълната синтетика 0W-30 или 0W-40, Motul хидрокерк, Total хидркрек или хидрокрек+ПАО, Petronas ПАО+хидрокрек, и т.н. и т.н. Общо взето това са големи производители, имат собствени разработки и маслата трябва да са на върхово ниво.

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 01 Май 2020, 17:56

Аз друго се чудя: едно време имаше масла специално за дизел. CASTROL още имат такива в сериите EDGE и MAGNATEC. Предполагам, че са с по-висок TBN около и над 10, но от друга страна CASTROL ги дават да си стават и за бензин.

Та в момента продават масла с TBN 7 като подходящи и за дизел и за бензин, дори спряха да пишат TBN в техническите спецификации на маслата, което ми е странно. Нямам идея какво се промени толкова, но дизелът си има по-мръсна работа и съответно замърсяванията на маслото са с различен състав. Та как така всички си унифицираха маслата за бензин и дизел?

Маслото REPOSOL CARRERA 5W-50, с което карах преди си е TBN 10, още го има на пазара и няма нито одобрена норма нито от BMW, нито от VAG/PORSCHE или Daimler. Май няма одобрение от нито един производител.. дават го за засилени мотори, явно има повечко добавки. Дали обаче ще скапва DPF-ите? Вероятно е Full-SAPS.
Изображение Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 01 Май 2020, 21:26

Сулфатната пепел на Repsol CARRERA 5W50 е 0,8% което значи, че е среднопепелно, така, че опасност за ДПФ няма и може да се слага и в дизелови двигатели. TBN според спецификацията е 8,8 mg KOH/g, което е малко над нормалното за среднопепелните масла. Единствената спецификации на които отговаря са американските API SN/CF.

ентусиаст
Аватар
Кара: -ше G20 320d

Мнение от kraska » 01 Май 2020, 22:54

Благодаря за бързия и изчерпателен отговор zaharia. Засега мисля да се ориентирам или към ravenol als 0w-30 преди зимата или към mobil1 0w40 x3 ESP .
Между другото е излязла информация за BMW TwinPower Turbo LL-04 5W-30 при руснаците. Ще чакам коментара ти за него. :clap:

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 01 Май 2020, 23:13

zaharia написа:Сулфатната пепел на Repsol CARRERA 5W50 е 0,8% което значи, че е среднопепелно, така, че опасност за ДПФ няма и може да се слага и в дизелови двигатели. TBN според спецификацията е 8,8 mg KOH/g, което е малко над нормалното за среднопепелните масла. Единствената спецификации на които отговаря са американските API SN/CF.

Вероятно са сменили състава му, спомням си че беше TBN10 преди. Дали API SN/CF съвпада с ACEA A3/B4 напълно? В упътването на колата ми пише точно това - ако дадено масло не е одобрено за LL-04, трябва да е ACEA A3/B4. За API спецификация нищо не пише.

Вероятно Repsol го продават в щатите основно, или в Япония след като са партньор на Хонда от дълги години.
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61