Error 2b05

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

Аватар

Error 2b05

Мнение от kris440 » 06 Апр 2020, 18:20

Здравейте,

Имам е60 3.0i, N53, 200kw, фейслифта, първа регистрация 10.2007.

Заради извънредното положение я карам рядко послените 3 седмици и когато падна последният сняг преди няколко дни, паля в гаража и страшно тресене, все едно на 4 цилиндъра работеше, докато я вадя от гаража, светна и жълтата лампа, check engine, ако не се лъжа. Загасих я и лампата загасна, но тресенето продължи. Нямаше мощност, но що позагря, си тръгна нормално. Обадих се на приятел да я видим на диагностика и даде грешка 2b05. Според моят приятел nox сензор.

Аз обаче изпитвам съмнения, че е това, поради следните причини:

1. Това тресене започна преди няколко месеца, но беше много по-слабо и за доста по-кратко време.
2. Мисля че е започнал да се запушва катализатора, защото ако я настъпвам и понамирисва на развалени яйца.
3. Съмнявам се в този сензор, заради това, че той или рботи или не. Да кажем ОК - вдига определена температура и всичко се оправя, но защо доста време го има този проблем, но в доста по-малка форма, т.е. тресенето не беше толкова сериозно.
4. На път от моят приятел към нас, се качих на околовръстното и я покарах малко в обороти 3000+, като я държах на по-ниски предавки, за да мога да постигна обороти.
5. Днес я запалих - пак тресе, но лампата не свети. Тресенето отново беше по-слабо отпреди и се оправи пак много бързо, за около 3 минути, като 2 от тях работи на място.

Имам 2 въпроса:

1. Дали някой от вас колеги, го е играл това?
2. Има процедура за отпушване на катализатора - караш със 110 еди колко си време на еди коя си предавка, нещо подобно, та впроса ми е къде мога да открия тази процедура, за да опитам с катализатора?

Благодаря ви много, колеги!

Поздрави,
Крис

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е60 530i N52

Re: Error 2b05

Мнение от lupu » 08 Апр 2020, 11:17

Здравей,

Този мотор страда от NOx сензори и по специално този последния от 1000 лв. Катализатор малко ми е вероятно да е запушен, но другия проблем е дюзите на този мотор т.е. ако имаш пикаеща дюза може да бърка смесите и тогава пак да светне NOx сензора. Ако имаш пикаеща дюза и на мен ми беше нелогично, но имам пример на един колега катализатора му беше пълен с бензин и тогава катализатора е за боклука. Причините са много, но много голям процент като ги запалиш мотора тресе няколко секунди и се успокоява. После се оправя за известно време и после пак. Като за начало може да изчистиш адаптациите на мотора най-вероятно ще стане по зле тресенето при палене и след това да се оправи. Другото, което може да видиш на диагностика са дюзите.

Поздрави

Аватар

Re: Error 2b05

Мнение от kris440 » 08 Апр 2020, 11:43

Здравей lupi,

Благодаря много за отговора. Забравих да отбележа това, че бях на диагностика за инжекторите преди месец и нямаше пикаещ такъв.
Аз се чух междувременно с моя човек с диагностиката и се разбрахме да отида да ми закачи компютъра и на магистрала Люлин ще пробвам да отпушвам с въпросната процедура. Нея я пише в самите възможности за отстранявамне на грешка 2b05. Ще пиша как е минала процедурата.
Интересното при мен е че като загрее, върви адски мазно и като спра някъде на светофар не се чува, че работи въобще, всичко се успокоява като малко стопли. Не започва пак да тресе до следващото студено палене.

Благодаря много!

Поздрави,
Крис

Назад към Е60/Е61