Икономика на РБ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономика на РБ

Мнение от steeN » 10 Фев 2020, 20:21

Федералния резерв смениха долара с тоалетна хартия още късните 60те ранни 70те... та мечтай си да излязат зомбита.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Фев 2020, 11:08

По въпроса с намесата на държавата в бизнеса, някои интересни предложения:

Код: Избери целия код
Предложения за законодателни промени:

- Ако някой покани гости и им предлага храна без да регистриран като ресторант, да бъде санкциониран от БАБХ, а ако е в големи размери - затвор от 3 до 5 години. Ако гостите остават след 22:00 без писмено разрешение от домоуправителя - затвор и за тях!

- Ако любовник преспи при любовницата си и квартирата не е регистрирана като публичен дом - глоба от 5000лв, а при рецидив - затвор от 1 до 3 години. Ако си остави и четката за зъби при нея, без да има регистрирана свободна безмитна зона - конфискация на четката!

- Да се забрани Tinder и да се създаде Агенция по запознанствата към МТСП.

- Уличните музиканти да се регистрират като концертни зали и да издават касови бонове по СУПТО, с изписване на цялата партитура върху касовия бон!

- Който си разхожда кучето без лиценз за звероукротител - глоба от 1000 лв, а кучето се предава на БАБХ, и там знаете какво ще го правят...

- В ЗАПСП да се запише, че който шерва чужд статус във фейса, без да е заплатил хонорар на автора, се наказва с конфискация на компютъра и пробация.

- Ако 2 или повече лица ходят в планината без регистрация като туроператор - глоба от 1000лв. Ако питат някой за пътя, и той няма лиценз за планински водач - затвор от 3 до 5 години.

- Всеки, който използва месинджър, Viber или WhatsApp, да се регистрира в КРС!

- Цветя по балконите ще се отглеждат само с разрешение от министъра на земеделието!

- Който си мие колата без да е регистриран като автомивка - глоба 5000 лв и конфискация на автомобила!

И още нещо много интересно, различен поглед върху сивата икономика:

https://biko.bg/sivata-ikonomika-estest ... DKGRBROGYg
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 11 Фев 2020, 13:55

Иначе, честно... аз не знам за такива нелегални превози, каквито се коментират. Буквално. Никога не съм чувал някой познат и да е пътувал с нелегален бус София-Пловдив (примерно). Да, по групите за споделено пътуване е имало изцепки от рода на 6-7 човека в джип/бус/ван, но това е по-скоро инцидентно и единични случаи. По-стандартното - колата е на газ, ама събираме пари все едно е на бензин пак не е това, за което управляващите говорят. Изобщо има ли някой от целия форум, който да знае човек, който това работи ? Превозва хора България-Германия примерно 3 пъти в седмицата ? Или бус събира хора от Благоевград и ги кара до София за по-ниска цена ? Или Бургас-Варна промо 50% ? :mhihi:

С ограничаването и направо забравянето на платформи като AirBnb и Uber, страната губи страшно много туристи годишно. Което значи и пари. За Пловдив преди време бях чел статия, че средностатистическия чуждестранен турист остава 700лв в града за престоя си. Еми 15 000 туриста годишно да изгубим са си близо 1млн в икономиката на града. Когато туриста е свикнал да си пътува в Лондон с Uber, слезне от самолета и знае, че може отново да си препоръча Uber през телефона... това е свръх удобство. Напълно запознат е как работи. Знае, че получава конкурентна цена. Един стрес по-малко за екскурзията. Това привлича. Ама ние - не! Ще гоним туристите.

AirBnb никога не съм ползвал, но следващото ми пътуване някъде най-вероятно ще го организирам така. Сега за 14 февруари разглеждах оферти. В България ясно. В Ниш, Сърбия обаче намерих за 35лв апартамент с джакузи за двама в спалнята. 35лв за двама, не на човек. А познайте дали ще дам за стая в хотел в Троян (примерно) 70лв. Ама било в хотел - дреме ми. А ако е с джакузи ще е поне 120лв. Резултата е, че следваща почивка няма да си изхарча парите в България, а някъде при съседите. Както и лятото най-вероятно ще отида в Гърция. Щото тука сме тарикати :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Фев 2020, 14:22

Дори и да има такъв бус, който да го прави защо тръгваме със секирата напред? Дай му възможност да работи това, щом иска.

Големите превозвачи протестират.. Големи им били разходите. Е, големи са. Бугати Широн не е евтина кола. :dunno:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 11 Фев 2020, 14:49

TNT написа:Иначе, честно... аз не знам за такива нелегални превози, каквито се коментират. Буквално. Никога не съм чувал някой познат и да е пътувал с нелегален бус София-Пловдив (примерно). Да, по групите за споделено пътуване е имало изцепки от рода на 6-7 човека в джип/бус/ван, но това е по-скоро инцидентно и единични случаи. По-стандартното - колата е на газ, ама събираме пари все едно е на бензин пак не е това, за което управляващите говорят. Изобщо има ли някой от целия форум, който да знае човек, който това работи ? Превозва хора България-Германия примерно 3 пъти в седмицата ? Или бус събира хора от Благоевград и ги кара до София за по-ниска цена ?..........................

Честно казано знам и ползвам такива превози, но мисля че "големите" првозвачи си правят грешно сметката.

Иначе:

1.Има бусове България-Германия и други популярни дестинации на емигранти. Не мисля, че са регистрирани като превозвачи. Част от бизнеса им е и превоза на багаж. Аз от време на време ползвам услугите на такъв бус да ми доставя някакви неща от УК.

2. Много са популярни трансферите от/до летищата - Лятото от курортите до Бургас, зимата от Банско и Боровец до София. Никой не е регистриран, вози се много здраво и се правят пари.

3. Регионални превози там където междуградски линии/влакове/таксита не покриват или са неизгодни. С компанията ми харесваме една кръчма до която превоз няма(извън населено място е), а такситата са ужасно скъпи. "Имам човек" :mhihi: с бус който ни взима малко по-евтино от едно такси, но качва 8 човека. Освен това в уговорения час(посред нощ) ни чака пред заведението :mrgreen: :bchug:

И тук съм съгласен с bum_bum, че е по-добре да се легализира това нещо отколкото да се пипа със секирата. Клиентите на тези услуги няма да идат при автобусните превозвачи или мутро-таксиджиите.

1. Няма превозвач който да ти позволи да мъкнеш толкова багаж от Германия в багажниците на рейса.
2. Хотелите ще си организират превоз за собствена сметка, но няма да оставят туристите по автобусите. А те пък вече не се ловят на копърките на летището.
3. Не мисля, че някой ще пусне линия към някакви забутани места.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Фев 2020, 14:53

Само се сравнява с европейските държави и как трябва да ги настигаме. Ама то не става да ги настигаме с копиране. С копиране може да държим същата разлика. За да ги настигаме, трябват иновации. Какви иновации с постоянни ограничения в закона ?

В много села в дворовете си има и къщи за гости. Внука оправя една такава стая, пуска я в AirBnb. Звънка на бабата, че ще има гости от Люксембург. Бабата прави за закуска пържени филийки и мекици. Къде в Люксембург баба ще ти направи пресни мекици ? Където яйцата са, ако не от кокошките на двора, то от двора през две къщи ? Ние такива неща не оценяваме, но на запад не са ги и виждали. Същият човек от Люксембург може да си плати 4 звезден хотел кажи-речи навсякъде по света. Ама на колко места някоя бабичка ще стане да му направи мекици ? Специално за него ? С тези малоумни управляващи губим цели пазарни ниши. А техният проблем е, че бабата ще изкара 40лв. Които са й за лекарства, щото пенсията е 200лв.

https://www.investor.bg/bylgariia/451/a ... v--294047/

Според статията на година оборота ще е 80+ милиона. А колко още оставят туристите по заведения, ресторанти, забавления, магазинчета за дрехи и сувенири ? А за транспорт ? Таксита, обществен транспорт, коли под наем ? Това е пазарна ниша за поне 300млн. годишно. На супер прости форумски сметки. След като затрият AirBnb... какъв процент ще остане ? 100млн. ? Кажи речи това малоумно решение коства 200млн годишно приходи в държавата. Това не удря само хората, отдаващи стаи/къщи/апартаменти. Това удря ресторанта. Това удря такситата. Това удря рент-а-карите. Това удря магазинчетата. Особено тези с чисто български стоки. Приятелката скоро ме навря в магазин за козметика от розово масло. Вътре имаше гърци, италианци и някакви немскоговорящи. Е вече магазинчето няма да е пълно. И предвид цените от по 3лв за кремче и наем на главната на Пловдив... това може да означава и да затвори.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 11 Фев 2020, 15:02

Абе пич, на кой му дреме за малкия и среден бизнес... Важното е олигарсите (начело с оня къв беше Домус) да стават все по-богати.
Tires are evil - destroy them all ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 11 Фев 2020, 15:44

Ако някой не е разбрал още: Това е човека който обичаше да си пийва и да прави масови кьотеци в ПП Атака:
Илиан Тодоров: В България се живее много по-добре от редица държави в Европа!

http://sofoblast.bg/blog/2020/02/10/%d0 ... %be%d0%b3/
Tires are evil - destroy them all ...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 11 Фев 2020, 16:42

TNT написа:Иначе, честно... аз не знам за такива нелегални превози, каквито се коментират.

Аз пък знам за двама-трима и като гледам бизнеса върви добре. Едва смогват, трябва да се пази място от предния ден поне. Навремето като пътувах сам и аз качвах хора, но беше наистина да си делим разхода .. на печалба не съм излизал.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Фев 2020, 17:19

cmdkick написа:Ако някой не е разбрал още: Това е човека който обичаше да си пийва и да прави масови кьотеци в ПП Атака:
Илиан Тодоров: В България се живее много по-добре от редица държави в Европа!

http://sofoblast.bg/blog/2020/02/10/%d0 ... %be%d0%b3/
Само като му видиш мазната муцка и лошо да ти стане..
Но в някои отношения наистина е прав, макар и малко
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Фев 2020, 17:40

streetz написа:
TNT написа:Иначе, честно... аз не знам за такива нелегални превози, каквито се коментират.

Аз пък знам за двама-трима и като гледам бизнеса върви добре. Едва смогват, трябва да се пази място от предния ден поне. Навремето като пътувах сам и аз качвах хора, но беше наистина да си делим разхода .. на печалба не съм излизал.

Проблема им е групи за споделено пътуване като София-Пловдив. Групата е 57к души. Аз съм член откакто беше 3600 човека. 7-8лв в групата, 14лв рейса. Бургас-София е 68к души. Че трима студента пътуват в една кола за по 20лв/човек.
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 11 Фев 2020, 17:48

TNT написа:.....

Смазването на малкия бизнес е държавна политика на България, баба за да пече мекици, трябва да и изглежда кухнята като на ресторант за да я одобри БАБХ, такъв е закона.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 11 Фев 2020, 18:07

А ресторантите ги гледаме на "Кошмари в кухнята" как изглеждат :banghead:
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 13 Фев 2020, 0:20

Плащаме ли си данъците, а? Плащаме си ги! Щото сме тъпи мишки!!! Щото сме тъпи мишки в най-скапаната държавица на планетата... :banghead: :banghead: :banghead:

Изпълнитeлният дирeктoр нa "Coфaрмa" Oгнян Дoнeв e нaпълнo oпрaвдaн зa укривaнeтo нa близo 63 млн. лв. дaнъци, тъй кaтo нe притeжaвaл cпeцифичнo oбрaзoвaниe, кoeтo дa му пoзвoли дa изчиcли кoнкрeтния им рaзмeр, a ocвeн тoвa и рeвизия нa НAП нe му e нaпoмнилa, чe ги дължи нa държaвaтa, пишe Прaвeн cвят. Тoвa cтaвa яcнo oт мoтивитe нa бившaтa зaм.-прeдceдaтeлкa нa Coфийcкия грaдcки cъд (CГC) в eкипa нa Кaлoян Тoпaлoв - Дaниeлa Бoриcoвa - към oпрaвдaтeлнитe приcъди нa Дoнeв и нeгoвия cъдружник Бoриc Бoриcoв.

Изпълнитeлният дирeктoр нa "Coфaрмa" e пoдcъдим зa тoвa, чe e прoдaл при ceдeм блoкoви cдeлки гoлямo кoличecтвo aкции нa дружecтвoтo нa cвързaни c нeгo фирми ("Тeлco" AД "Тeлeкoмплeкт" AД, "Coфия" AД, и "Coфcтрoй" AД) извън рeгулирaния пaзaр нa цeнa oт eдин лeв зa aкция, вмecтo нa пaзaрнитe цeни, кoитo ca били oкoлo дeвeт пъти пo-виcoки. Cпoрeд държaвнитe oбвинитeли cдeлкитe ca cключeни прeз прoлeттa нa 2006 г., нo гoдинa пo-къcнo Дoнeв нe ги e дeклaрирaл. Cпoрeд прoкурaтурaтa – Дoнeв e трябвaлo дa дeклaрирa нaд 400 млн. лв., нa кoитo дa плaти близo 63 млн. лв. дaнък, нo нe гo e нaпрaвил.
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 13 Фев 2020, 1:13

Ама на мен ми спряха пратката от Алиекспрес за 20-30лв :no:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата