Икономика на РБ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

големия брат на Монтоя
Аватар

Re: Икономика на РБ

Мнение от BMW_POWER » 05 Яну 2020, 20:07

drago_pavlov написа:
BMW_POWER написа:Един пример по темата:
Един богат човек прави 50 милиона печалба за годината. Наема един художник (за 20К примерно) и оня непи два банана със скоч на лист амбалажна хартия. Експерт оглежда новото течение в изкуството и определя цена 50 милиона. Богатият го дарява на музея и счетоводно излиза на -20К.
Ако кажете, че това е невъзможно, явно не сте чували за доста известни кръгове от компании в бг-то.

Тия приказки Шехерезада ли ти ги разказва?
Дали е възможно не знам. Сигурно - в България всичко е възможно. Но със сигурност не е законно. Поне според българския закон за корпоративно облагане. С който ти няма как да не си запознат, като един от видните форумни експерти по всичко :mhihi:

Bogat-Beden написа:
drago_pavlov написа:Не знам, кажи за кое не съм прав.
Големите със сигурност извъртат нещо, няма кой да ме убеди в противното..
Не знам кога последно си ходил в Кауфланд, но откак са стъпили у нас, прилагат една и съща шмекерия.
Купуваш нещо с намалена цена, на касата плащаш по-висока ("стандартната")
Обяснението е - "то е било до вчера намалението, но колегите не са успяли/забравили са да сменят етикета"
Естествено обратният сценарий никога не се случва.. С тея цигански номера, дали плащат пълен размер на дължимия данък? Не мисля..
А и сигурно сам знаеш как се "побългарява" западна фирма с течение на времето у нас..
Другото което е, че няма как да имат ниска норма на печалбата като в белия свят, при нашите африкански нива на заплати и европейски нива на цените на повечето стоки..

Всички извъртат - и големи, и малки. Щом законът го позволява.
Въпросът е, че има и такива дето заобикалят закона, което е друга тема. Зак я е обяснил по-подробно.
Това за Кауфланд не го разбрах. Мислиш, че плащат данък на база обявена промоция на етикета, а ти взимат повече?

Хихи, форумните експерти са други. Аз съм определено дилетант, в сравнение с тях. В мнението си сам задаваш въпрос и сам отговаряш, кое, какво и как може :ok:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 05 Яну 2020, 20:24

drago_pavlov написа:Това за Кауфланд не го разбрах. Мислиш, че плащат данък на база обявена промоция на етикета, а ти взимат повече?
Не, въпросът е принципен, вероятно са си вързали гащите юридически, защото като се оплачеш и те пращат на информация, за да ти връщат парите/ или разликата. Просто след като най-октрито правят такива помиярщини, не съм сигурен, че откъм държавни задължения са 100 про коректни. Мисля, че ме разбра отначало..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 05 Яну 2020, 21:03

N.Mihaylovski написа:Данък се плаща на отчетената печалба, в случай на Кауфланд, квото отчете на касата, на това плащат, въпроса е дали касовата бележка, която пускат е истинска а не служебен бон.

Хаха, все още ли обсъждаме икономиката или влизаме в сферата на конспирациите?
Кауфланд да не дават касови бележки...
Това става по селски магазини, кръчми, барове, курорти и т.н.
Но в Кауфланд или Била да не получиш касова бележка...
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 05 Яну 2020, 21:06

drago_pavlov написа:
N.Mihaylovski написа:Данък се плаща на отчетената печалба, в случай на Кауфланд, квото отчете на касата, на това плащат, въпроса е дали касовата бележка, която пускат е истинска а не служебен бон.

Хаха, все още ли обсъждаме икономиката или влизаме в сферата на конспирациите?
Кауфланд да не дават касови бележки...
Това става по селски магазини, кръчми, барове, курорти и т.н.
Но в Кауфланд или Била да не получиш касова бележка...

Те и в Хепи са давали винаги касови бележки, ама чух, че са били служебни бонове, който по случайност изглеждат 1:1 с касовата бележка, заради това и държавата предприе подмяна на ФУ, както и да е.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от BMW_dreamer » 05 Яну 2020, 21:45

Въпросът е дали кофичката кисело мляко дето е на касовата бележка с цена 1 лев е купена от производителя на цена 80ст или за 1.10лв. Щото в първия случай имат 20ст печалба па в втория уж са на загуба.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 05 Яну 2020, 21:50

BMW_dreamer написа:

Въпросът е дали кофичката кисело мляко дето е на касовата бележка с цена 1 лев е купена от производителя на цена 80ст или за 1.10лв. Щото в първия случай имат 20ст печалба па в втория уж са на загуба.

Според законите на РБ нямаш право да продаваш под себестойност, вероятно има вратички в закона, но не съм запознат в детайли.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 05 Яну 2020, 22:18

BMW_dreamer написа:

Нали се сещаш, че за да го декларира кауфланд че го е купил на 1.10 трябва производителя да му е издал документ на 1.10. Тоест да трябва да плати данък на 1.10 а да го е продал на 0.80. Кой е тоя дето ще го направи това? Те ако бяха толко лесни врътките с данъците както си мислите всеки щеше да ги прави :mhihi: А пък големите не си позволяват такива селски терикатлъци като със служебен бон...щото могат повече да загубят отколкото да спечелят.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 11:16

Като си мултинационална компания може да си нагласиш печалбата както си искаш и 500 проверки да им направят всичко ще е точно.
Това, което реално остава в България и върши нещо, са парите, които плащат на подизпълнители и заплатите на служителите. Плюс още нещо, което е мръсна дума поради някаква причина... по-евтини услуги за потребителите.
И това е важното за икономиката, не това да се пълни бездънната яма на бюджета за да може някой да се вози в С-класа. Икономиката на една държава не се движи от платените данъци. :kuku:

bum_bum написа:Противоречиш си. Хем оборота не е показател за печалбата, хем тия били с толкова % печалба..

Защо да си противореча? Къде съм казал, че оборота не е показателен за печалбата и в какъв контекст? Всеки бизнес има различна печалба. Гледам сте захапали хранителните вериги, ми те работят на ниски едноцифрени проценти примерно. Това ако не го знаеш как ще го сравниш примерно с автомивка дето работи предполагам на 100-200% като имаш само оборота?

BMW's profit margin target for the auto division in 2019 is between 4.5 and 6.5%.

:mhihi: :mhihi: :mhihi: "няма такъв бизнес" ?

Според вас какво трябва да се направи като реални мерки за да се задвижи малкия бизнес?
Ама без схеми от рода на... ще вземем от този и ще дадем на онзи... така не се създава нищо ново, само се мести от едно място на друго.
Аз лично бих искал да видя занижени регулации за малките бизнеси и то значително занижени.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Яну 2020, 15:44

Това, че веригите продават с едноцифрен процент надценка в брошурите ли им го прочете? :mhihi:

Че тя само разликата на вносните продукти (която се обяснява с по-ниския оборот у нас) е често двуцифрена.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Яну 2020, 16:16

Веригите продават с 30% надценка най малко , повечето стоки и повече от 30 % . Дори на тия намалените стоки дето изглежда че са подарък , цените не могат да бъдат по ниски примерно 5% от доставната . Но обикновено това са стоки останали единични бройки или им изтича годност или има някакъв въртел с тях например вадят ограничени бройки колкото да се трупат там пенсионерите . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 06 Яну 2020, 16:17

На вносните хранителни стоки, крайната цена в магазина у нас и в Европа, често е около х2 или 100%.
Сега кой продава на загуба или на едноцифрен процент не знам, но фактите са такива.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 16:48

bum_bum написа:Това, че веригите продават с едноцифрен процент надценка в брошурите ли им го прочете? :mhihi:

Че тя само разликата на вносните продукти (която се обяснява с по-ниския оборот у нас) е често двуцифрена.

Надценката на различните продукти е различна, печалбата не зависи само от надценката. Ти от 2 продукта няма как да си направиш преценка, колко са им оперативните разходи и колко е им е средната печалба от всички продукти. Освен това и всички тези вериги са в постоянно разрастване, което гълта огромни капиталови разходи. По тая тема ти гарантирам, че си толкова наясно колкото и с пенсионата система. Този бизнес е изцяло ефективност. Всичко е изпилено. Затова не се прескачат под път и над път такива вериги.

И помня как сравнявахме цени като в Испания ДДС е 4% за храни, а в Бг 20% :dunno:

Затова и скоро кварталните магазинчета ще измрат. Защото с тези надценки хората ще спрат да купуват от там... то този процес вече тече.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 06 Яну 2020, 17:06

alekangg написа:На вносните хранителни стоки, крайната цена в магазина у нас и в Европа, често е около х2 или 100%.
Сега кой продава на загуба или на едноцифрен процент не знам, но фактите са такива.

Наскоро засякох голям наш сайт с физически магазин за здравословни и био храни с продукт с 800% надценка. :kuku:

steeN написа:
bum_bum написа:Това, че веригите продават с едноцифрен процент надценка в брошурите ли им го прочете? :mhihi:

Надценката на различните продукти е различна, печалбата не зависи само от надценката. Ти от 2 продукта няма как да си направиш преценка, колко са им оперативните разходи и колко е им е средната печалба от всички продукти. Освен това и всички тези вериги са в постоянно разрастване, което гълта огромни капиталови разходи. По тая тема ти гарантирам, че си толкова наясно колкото и с пенсионата система. Този бизнес е изцяло ефективност. Всичко е изпилено. Затова не се прескачат под път и над път такива вериги.

Затова и скоро кварталните магазинчета ще измрат. Защото с тези надценки хората ще спрат да купуват от там... то този процес вече тече.

Разбира се, че за продуктите с по-висок стокооборот извиват ръцете на доставчика за по-ниска цена. Също и за разните там такси "промоция", "оферта", "рожден ден" и т.н. То за това всички дребни производители са пропищели от веригите. От там страда и качеството. Имаше на пазара (поне в София) една единствена заквасена сметана без сухо мляко в нея. Пуснаха я по веригите и познай кво стана- цената 25% нагоре и сухо мляко, щото суровината взе да не стига.

Търговците припират за веригите заради оборота и олеснената логистика. Доставяш в централен склад и не се занимаваш повече. Съответно малкия магазин няма как да предложи тия условия.

А разликата в цената във веригата не идва от надценката, а от печалбата на производителя. Ще ти дам пример. Един продукт аз на едро го взимам на 2.25 от производителя. Отивам в Лидъл и там същия е на 2.15 на промиция. Е?!? Аз лаком ли съм, печалбар, измамник или съм поставен силово в партер? Как да го продавам и на каква цена?

Не знам как и за тази тема гарантираш, че не съм в час, но аз дефакто внасям и търгувам с хранителни стоки, та все нещо знам вероятно ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 06 Яну 2020, 18:58

Ще чакам да направиш такава верига с по-големи печалби от техните тогава :bchug: Обърни внимание, че за надценка не съм писал никъде... говоря за печалба. Разбирай profit margin ниски едноцифрени проценти.

Иначе разбира се, че всичко по веригата е така. Ако ти купиш 10 сметани, а Лидл купи 1000... според теб от коя операция производителя ще има по-голяма печалба, въпреки че Лидл ще купи на по-ниска цена от колкото ти ще купиш?
И Лидл не само ще купи на по-ниска цена... а и ще продава на по-ниска цена от теб. Без Лидл този производител НИКОГА няма да прави такава печалба затова и се съгласява да търгува с него.
Не защото Лидл му извива ръцете. Излез от собствената си гледна точка и погледни голямата картинка.

bum_bum написа:Търговците припират за веригите заради оборота и олеснената логистика. Доставяш в централен склад и не се занимаваш повече. Съответно малкия магазин няма как да предложи тия условия.

Май не е извиване на ръце :D

Аз никога не съм твърдял, че си печалбар или измамник. Просто много добре си наясно, че има едно нещо наречно икономии на мащаба май е на български... и просто не мислиш ли, че е по-добре да има по-малко хора, които просто
препродават неща... по-този начин 1 - за всички нещата ще са по-евтини и 2 - ще се освободи човешки ресурс за много по-смислени занимания, които да са полезни на всички?
Това е част от митичния процес на увеличаване на производителността, който прави всички по-богати.
Последна промяна steeN на 06 Яну 2020, 19:08, променена общо 1 път

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 06 Яну 2020, 19:06

На кои стоки имат едноцифрени надбавки? Питам, че ми стана интересно. Апропо, какво си им доставял, та имаш информация?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата