Икономика на РБ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Икономика на РБ

Мнение от steeN » 03 Яну 2020, 17:35

K_Ilkov написа:
streetz написа:Тъмън сме си, даже и това ни е много

Кво е това? Статистика за официалните доходи, върху които се плащат данъци?

Силна държава без добра събираемост на данъци аз не знам да има ...

Не доходи. Хора на заплата само според мен. Има бая хора, които доходите им не са от трудов договор.

Ако не, има яко укриване на данъци :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Яну 2020, 17:54

K_Ilkov написа:Силна държава без добра събираемост на данъци аз не знам да има ...

това може да стане само ако цялата финансова система забрани кеш-а...

щом една индия може да прави големи стъпки в тази посока...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 03 Яну 2020, 19:46

И с какво ще плащаме / получаваме ? С токени ?
То не стига цялата свинщина в която газим ами сега и да ни цакат с парите щото много ги има . Нека първо да ги забранят парите тия дъртите демокрасита дето са образец за копиране пък тогава ако е дал господ ще ги забраним и тука . Нали копи пействаме всичко от отатък . :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 03 Яну 2020, 20:01

Jordana написа:И с какво ще плащаме / получаваме ? С токени ?

не, просто всичко е онлайн... парите иначе си има...
алекс
трабант 601с
разни други возила

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 03 Яну 2020, 20:12

alx написа:
K_Ilkov написа:Силна държава без добра събираемост на данъци аз не знам да има ...

това може да стане само ако цялата финансова система забрани кеш-а...

щом една индия може да прави големи стъпки в тази посока...

Само това ни трябва и да си ебе, трябва да има държавна политика за малкия бизнес, да работи съдебната система и всички останали институции, а не да обслужват само ЛОБИТАТА, реално държавата е приключила с тези мерки, който взима сега с вдигане на данаци и прочие удълважа агонията, края е близо.

За пример ще ви дам, съдя 2 фирми, който не искат да ми платят, мина вече над 6 месеца, питам кво става пичове с мойте дела, викат ми "не си приоритетен" и ме посъветваха да пия една студена вода, ама аз съм платил ДДС и данък, и както каза АЛХ и като минем само по БАНКА ще стане супер и без това междуфирмената задлъжнялост вече е брутална.
Държавата иска да ни изгони от България това е истината, и прави всичко възможно.
Като станем още малко по скъпи и ИТ фирмите ще идат в Индия.
Нали се сещате, че като няма съдебна система инвеститорите бягат, а да не говорим че и хора няма вече.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 03 Яну 2020, 20:25

N.Mihaylovski написа:За пример ще ви дам, съдя 2 фирми, който не искат да ми платят, мина вече над 6 месеца, питам кво става пичове с мойте дела, викат ми "не си приоритетен" и ме посъветваха да пия една студена вода, ама аз съм платил ДДС и данък, и както каза АЛХ и като минем само по БАНКА ще стане супер и без това междуфирмената задлъжнялост вече е брутална.
Държавата иска да ни изгони от България това е истината, и прави всичко възможно.
Като станем още малко по скъпи и ИТ фирмите ще идат в Индия.
Нали се сещате, че като няма съдебна система инвеститорите бягат, а да не говорим че и хора няма вече.

Точно :yes: :yes: :yes:

Да правиш бизнес в тая държава е нещо като мазохизъм :confused: Най-лошото е, че дори и да правиш каквото трябва, то може да стане какво ли не............ :banghead:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 03 Яну 2020, 20:56

N.Mihaylovski написа:Нали се сещате, че като няма съдебна система
Най-големият проблем на България от десетилетия насам..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Яну 2020, 22:10

Начи, като почнете с тия данъци.. кой плащал и кой не.

Ако нещо значително се прави, то е на високо ниво. Аз ежемесечно имам 100-тина документа по банка. Т.е. почти всичко, което купувам минава от там.

И да се случи някога нещо да скатая са някакви андрешковски левчета такива. 20-30, 50лв макс и то повече инцидентно, отколкото умишлено. Най-голямата ми далавера, че съм си сметнал ДДС на гориво, което не съм изхарчил 100% по служебни причини или, че съм си писал хартията, дето си трия гъза като разход за офиса.

Никой от контрагентите ми никога не ми е предлагал да му плащам кеш за да крием оборот или ДДС.

Преди 4-5 години, когато имах истинска работа плащах 1.5 ПЪТИ повече данък печалба от голяма американска верига за сладки гевреци. Как мислите, повече ли изкарвах от тях? Ония с оборот няколко милиона и печалба колкото мен, добре ли е?

Същевременно Н@П отписва взимания като несъбираеми за едни доста сериозни суми. Съществуват цели касти "бизнесмени" изкарващи стотици милиони с ДДС измами. Несъбраните акцизи са между половин и един милиард лева, според различните източници. А реално може би и далеч нагоре.

В това време обаче единствените, които се суровакат са дребните бизнеси. То не беше наредба 18, амнайс и не знам коя. Не бяха сто смени на касовите апарати, не бяха един милион малоумни закони и наредби слагащи прът в колелата на всяко дребно предприемачество.

Тъй, че айде моля хора, които или не са имали никакъв самостоятелен бизнес или пък не са имали такъв в България да не дават идеи какво още трябва да се направи по отношение на бизнеса.
Щото цялото лайно за бизнеса в България идва от хора, които на две магарета сламата не са разделили през живота си и цялата си кариера са прекарали на някакви синекури длъжности в разни фондации и изведнъж стават законодатели.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Яну 2020, 22:24

И аз съм против електронизацията. Това го има само в бананови републики и такива, които са се запътили натам (има едни северноевропейски дето се взривяват всяка седмица).
Англия? Германия? Швейцария? Любимите американци... нямат лимит на кеша, а ние имаме.

А за данъците сме го дъвкали. Просто се премахва корпоративния данък на неразпределената печалба на компаниите и тия шашми с компаниите на загуба и т.н. стават абсолютно безсмислени... В Естония е така. Данъчните се фокусират в ДДС, щото е най-трудния за измами и заобикаляне. Ама не сме Естония на балканите и няма да се случи.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 03 Яну 2020, 23:44

Колко да е трудно и ДДС-то, ЕС губи около билион, трилион или квото е там числото след 999 милиарда, че тия големите числа са ми мъгла :mhihi: на всеки 4-5 години от ДДС измами.

Данъчните бива да се фокусират върху 20-те процента бизнес, които следва да плащат 80-те % данък. Ем така и за малките ще остане малко въздух та току виж проходили и част от тях.
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 03 Яну 2020, 23:50

По празниците имах време и погледнах над 100 големи фирми какви данаци са плащали за 10 години назад, еми те всичките са на загуба и не плащат данаци, реално аз плащам повече от Лукойл и още доста огромни фирми, имам 2 фирми ми на мен за 2000 лева ДДС ми правят проверка, няма как да стане, на малките ни писва от тия глупости и на края ще ходим и ние даработим в Немско, мисля не остана много до затварянето на държавата да видим...
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 04 Яну 2020, 0:42

N.Mihaylovski написа:По празниците имах време и погледнах над 100 големи фирми какви данаци са плащали за 10 години назад, еми те всичките са на загуба и не плащат данаци, реално аз плащам повече от Лукойл и още доста огромни фирми, ...

Ей, като се почне с тия митове и легенди...
Не знам какво си гледал, но преди няколко месеца проверявах Лукойл и Кауфланд. Еми данъците им са в милиони, и то доста. Не знам ти колко трябва да плащаш, че да си над тях... :dunno:

Ето и малко за четене:
https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... ez_2018_g/
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Яну 2020, 8:59

Толкова трудно е с ДДС, че практически не хващат само тези, които не искат да хванат. А колко губят няма как да знаят... това са като глупостите с колко се губело от пиратство.

Докато това с американската фирма за сладки гевреци колко данъци да плащат като те са франчайз и ти данъците на участниците във франчайза хич не ги знаеш колко са щото са пръснати по сума ти фирмички.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Яну 2020, 13:46

steeN написа:Толкова трудно е с ДДС, че практически не хващат само тези, които не искат да хванат. А колко губят няма как да знаят... това са като глупостите с колко се губело от пиратство.

Докато това с американската фирма за сладки гевреци колко данъци да плащат като те са франчайз и ти данъците на участниците във франчайза хич не ги знаеш колко са щото са пръснати по сума ти фирмички.

Ко речи сега? Казвам ти, че фирмата собственик на франчайза при оборот Х милиона лв, плаща данък 20 и няколко хиляди. Черно на бяло. Т.е. няколко милиона оборот са необходими за да може фирмата да отчете 200к печалба. При геврек със себестойност стотинки, продаван за левчета ти си направи сметка колко данък е укрит при все всички разходи за обекти, персонал и т.н. И това е една сравнително малка по размер фирма. Сещаш се какво става при топ фирмите. А те се хванали за бай онзи, че продал 2 коли на части в продавалника или другия, дето имал онлайн магазин с 30-40к оборот. :kuku:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 04 Яну 2020, 15:36

Не ми се спори. Аз вече написах, корпоративния данък е тотално безсмислен и напълно легално може да се сведе до много малко, особено в голяма фирма. Освен това бърза справка показва, че печалбата е 8 до 12% на франчайз на гевреците в щатите. В България едва ли е 800 до 1200%.

С тая нагласа в България не как никой да не е прецакан... а ми важното е някой да го цакат, но само да не съм аз, още дълго време ще се питаме що не върви икономиката.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата