Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 18 Дек 2019, 22:55

c04 написа:Но моята е от този тип. Да махна всички тавички без най-долната ли?

Що ще я махаш, напълни я и нея :mhihi: Само им разменяй местата, от време на време.
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2019 BMW X5 G05 XDrive40i

Мнение от goppe » 19 Дек 2019, 15:03

Колеги, има ли разлика в крайния "продукт" ако се суши през тези сушилни или на терасата? За пастърмичка питам. Преди два дни я провисих на простора, но времето е сравнително топло, плюс това, че се "опушва" допълнително в София :mhihi: Та трябва да следя времето, евентуално да я слагам в хладилника, после пак на простира и голяма хамалогия. Плюс и факта, че на простира до Коледа май няма да е готова. Та сега разбирам за тези сушилни и обмислям да взема една за случая специално - казвате че става за до 24ч? Има ли разлика във пастърмата ако се мине през този уред или ако е на простира?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Superexstatic » 19 Дек 2019, 15:08

Дай направо точното моделче :)
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 19 Дек 2019, 17:27

Мислиш ли, че няма разлика между изкуствено и естествено сушене?
Познатото ви под име "бански старец" се суши 6 (шест) месеца в домашни условия. Промишлено го изкарват за 2 3 дни. Дали пък е същото...
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 19 Дек 2019, 21:22

Абе насила е малко работата, съгласен съм, но не мога да се съглася че не е същия резултат. Дали ще го вее вятъра под на дядото стряхата или ще го духа дехидратора все едни и същи физични закони. Разликата е че после му трябва малко да преседи и в хладилник. Ето снимка от това какво правя в момента.Изображение

Изпратено от моят SM-A530F с помощта на Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 19 Дек 2019, 21:54

Едно е месото бавно да зрее и да си поема от подправките, а съвсем друго - да го продухаш за един ден и целия аромат да отиде из къщата. :mrgreen: :mhihi: За разни, по-тънки, бързи мезенца става, ама не е чак толкова универсална...
Ubi dubium, ibi libertas

Старши Алкохолик
Аватар
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Мнение от zAcK » 19 Дек 2019, 21:57

Точно при бонфилетата не намирам никаква разлика. Това не е нито бански старец, нито луканка, нито пармезан, че да го чакам година и половина. Това е сурово сушено месо с подправки. :bchug: Дали за 20 дни, или за 2, резултатът е един и същ.
Последна промяна zAcK на 19 Дек 2019, 23:01, променена общо 1 път
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 530iA Touring
Мечтае да кара: e3-е39
Детайли за колата: 2001

Мнение от dankata » 19 Дек 2019, 22:41

Едното е за гладни, другото за естети.
Наздраве :bchug:
И ко беше, да не съм офффф, вчера вакумирахме 350кг суджук.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 20 Дек 2019, 1:08

Това нящо https://www.mediamarkt.be/fr/product/_d ... 49429.html дали ще суши и суджук :mhihi: Вчера пристигна колета от БГ 20кг., а времето малко омьекна в Брюксел деаа :|
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 20 Дек 2019, 9:53

Сушенето на колбасите от подобен тип не е баш сушене в прекия смисъл на това значение . Това е процес при който се получават вкусовите качества на продукта , зреене на месото и протичат процеси които променят органолептичните свойства . Специално при сурово сушените меса подобни на филе елена каквито се коментират най често , сушенето се извършва първо при висока температура 60 градуса но за часове и след това се "суши" при температура 12-16 градуса и влажност не по ниска 76% със принудителна циркулация на въздуха в камерата за сушене .
Много лесно може да се убедите че хладилници и подобни домашни уреди не са подходящи , сложете едно парче купешки колбас в хладилника и след 5 дни ще е на каиш негоден за употреба . Хладилника изсушава прекалено много въздуха . А тия уреди за сушене са за бързо приготвяне , няколко часа и е готово по бързата процедура .
Реално след солта пресоването и сушене на 70 градуса за 3 часа месото е готово за консумация , но не това е оригиналната технология за производство .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320D
Мечтае да кара: F30 / F10

Мнение от VladiE » 20 Дек 2019, 12:35

Абе то и испанците хранят прасетата за хамон на свободна паша в лешникови дръвчета. Бутовете после зреели много месеци в пещери със специални билки. Технологията на производство си е едно на ръка, другото е маркетинг за естети както каза колегата :) В крайна сметка е важен резултата, а при мен е че си правя удоволствието да си приготвя сам мезетата. Имам въпрос защото не съм пробвал и не ми се хвърля храна - Някой пробвал ли е да ползва билки и вино като мащерка например с бяло вино след сухото осоляване вместо да се киснат във вода?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от hell's angel » 20 Дек 2019, 12:50

Прочети темата де, писали сме бая - тя не е само за хвалене :mhihi:
Иначе става, дори е по-добре и не пада толкова. Кайзеровачната смес може да я забъркаш с какво ли не - вино, лимонов сок, соев сос, уиски, водка, вода, даже и с яйце ... Докарваш прилична гъстота и мажеш.
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 23 Фев 2020, 19:42

Колеги, голямо нямане и голямо чакане за тая сланина... Днес ходих до Майстора и докарах 8 кила. Много я похвали - била много добра, прясна, не знам какво си... Вярно изглежда добре. Платих му я по 6 лева килото, даже закръглих на 50, че ми беше неудобно човекът да ми връща 2 лева. Егати сланината, от 3 лева отиде на 6... Както и да е. Значи по реда на заявките:

1. slatanic;
2. kiko;
3. ivanski_2;
4. ceco_kd;
5. leviatan.

Ако сте съгласни с цената и ако тези петимата вземат по 1 килограм, ще може още двама колеги да се включат (1 кг. е за един приятел, от миналата година съм му обещал).

Давайте адресите за доставка, че може да не ги пазя и казвайте какво да правим (може евентуално софиянци да си комбинират доставката). Ако уточним всичко - утре след работа я пращам.

P.S.
6. b_u_b_o;
7. ???
Последна промяна Borymeckata на 23 Фев 2020, 20:09, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 23 Фев 2020, 20:06

VladiE написа:Абе то и испанците хранят прасетата за хамон на свободна паша в лешникови дръвчета. Бутовете после зреели много месеци в пещери със специални билки. Технологията на производство си е едно на ръка, другото е маркетинг за естети както каза колегата :) В крайна сметка е важен резултата, а при мен е че си правя удоволствието да си приготвя сам мезетата. Имам въпрос защото не съм пробвал и не ми се хвърля храна - Някой пробвал ли е да ползва билки и вино като мащерка например с бяло вино след сухото осоляване вместо да се киснат във вода?

Нещо са те излъгали или ти сам си се объркал!

Скъпите хамони в Испания са от друга порода прасета-иберико, а най-скъпите са от прасета живели на свобода и хранени основно с жълъди и билки-треви, не с лешници..
След това бутовете зреят само и единствено със сол и то тя се използва в началният етап, абсолютно нищо друго не се слага, подправки, билки и фантазии.
Най-хубавите и скъпи зреят по 3 години.

Цените са сериозни, но и няма нищо общо с другите хамони, прошута и пр подобни продукти по света.

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 23 Фев 2020, 21:45

Аз си участвам.
Данни пускам.
Свинско хрускам.
:mrgreen:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата