Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Модератор: Общи модератори
- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Re: Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Моджо написа:Повтарям си питането.
Къв е проблема лятото да си караш със зимни гуми? М? Ама не нещо от типа ЕЖК. Факти, моля.
Тая работа с опечени гуми, станали на кокал, повече се износвали лятото, не е вярна. Доказано по емпиричен път.
Друго ?
Нещата са доста относителни, но фактите са такива... зимните гуми са с по-мек каучук и поради това в най-силните летни месеци имат условия да се износят прекомерно. Не е вярно, ама е баш така. Гумите не стават "на кокал", но е факт, че ако автомобила се кара много интензивно, горещият асфалт им влияе... Според това каква точно марка и модел вземеш, износването може да е много, може да е малко... след 2 летни сезона, когато дойде зимата, може и да се пребиеш (при определена ситуация), а може и да оцелееш. Всичко е относително, факти трудно ще се извадят. Все едно очакваш някой да ти каже - аз карах така и така и не се претрепах, или стана точно обратното. Няма как.
Проблемите със зимните гуми през лятото не са свързани само с износването им... шарката, ламелите и прочие са неща, които лятно време в определени атмосферни условия и скорост на движение НЕ искаш да имаш...
Не е случайност, че всесезонните гуми стават все по-добри и все по-ефективни 365 дни от годината, но там всичко е предвидено...
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Колега, Моллов, съгласен съм с това, което казваш. Но нещата не са толкова трагични колко ги изкарват по форумите. Чак се мерят средно дневни температури дали е дошло времето за зимни и ако, не дай боже, лятото закъснееш с летните, край, преебал си гумите и си се утрепал. Естествено, че има разлика при гранични и критични ситуации, ама...
Дон Диего, ти така ли караш? Знам, че го можеш))) Карай си нормално да видим ко ша стане. Аз ги сменям, препоръчвам да се сменят, но не е фатално лятото да си със зимни. Виж, обратното е недопустимо.
Дон Диего, ти така ли караш? Знам, че го можеш))) Карай си нормално да видим ко ша стане. Аз ги сменям, препоръчвам да се сменят, но не е фатално лятото да си със зимни. Виж, обратното е недопустимо.
- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
Ти поиска разлики, аз показвам какво обясняват от любимата ни марка. Просто при този тип тестове нещата са очевидни и най-лесно да се направи съпоставка кое как се държи когато не е в сезон. Вече износванията са относителни и тясно свързани с това как и къде се кара колата.
Аз също сменям и винаги ще сменям, затова не ме интересуват мнения дали е окей и какво би станало. Навремето като лапе имах едно В4 quattro, с не много стари зимни гуми на всеки завой можех да го дрифтя с минимално подаване на газ
Аз също сменям и винаги ще сменям, затова не ме интересуват мнения дали е окей и какво би станало. Навремето като лапе имах едно В4 quattro, с не много стари зимни гуми на всеки завой можех да го дрифтя с минимално подаване на газ

- Mollov
- Мародератор
-
- Кара: some d20s
Моджо написа:Колега, Моллов, съгласен съм с това, което казваш. Но нещата не са толкова трагични колко ги изкарват по форумите. Чак се мерят средно дневни температури дали е дошло времето за зимни и ако, не дай боже, лятото закъснееш с летните, край, преебал си гумите и си се утрепал.
Имай предвид, че много от сравненията (като това по-горе на BMW) се правят с премиум гуми... какво остава, ако понижиш нивото и паднеш на по-слаби характеристики... чак да мериш средно дневни температури и т.н. е абсурдно, но от гума до гума има разлика и общо взето нещата не са такива, защото някой така му е кеф... има много логика в тия разделения на зимни, летни и т.н...
Факт е, че ако не ѝ се доверяваш прекалено и си внимателен шофер, зимната гума през лятото ще си напълно ОК... въпросът е колко зимни сезона ще искаш да я караш? Защото ако е повече от 1-2, нещата отиват в кофти посока. Карал съм зимни гуми през зима, преди която предишните два летно-зимни периода гумите са били целогодишно на автомобила. Това им беше 4-тата зима на тия гуми и нещата бяха доста трагични.
Но нещо друго е по-лошо.... карат зимно време (или при леки зимни условия, остатъчен сняг по улиците) с летни гуми... това вече си е предпоставка за проблеми от всякакъв характер. Най-много обичам някой да каже - Това е джиБка, 4х4, карай с летните, ОК ще си....
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Mollov написа:Най-много обичам някой да каже - Това е джиБка, 4х4, карай с летните, ОК ще си....
Ще успее да потегли, със спирането е проблема

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Няма проблем! А на бас, че ще спре? ;-)Bogat-Beden написа:Mollov написа:Най-много обичам някой да каже - Това е джиБка, 4х4, карай с летните, ОК ще си....
Ще успее да потегли, със спирането е проблема
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Муахахаа зависи за какво говорим.. ако говорим от 170 до 0 при 35 градуса температура на въздуха по сред лято (60+ на асфалта) почва да ти работи ABS-a някъде като си свалил до 120... и не спира докато не отпуснеш за момент да се поохладят... та този момент е допълнителни метри, освен метрите, които по принцип си има със зимните.
Надявам се, че ви стана ясно

Надявам се, че ви стана ясно

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Нови гуми - Sailun, Riken или Taurus - мнения?
Нещо ме кара да си мисля, че със зимните този нямаше да спре...
https://www.facebook.com/groups/otofun/ ... 61?sfns=mo
Sent from my iPhone using Tapatalk
https://www.facebook.com/groups/otofun/ ... 61?sfns=mo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Моджо написа:Повтарям си питането.
Къв е проблема лятото да си караш със зимни гуми? М? Ама не нещо от типа ЕЖК. Факти, моля.
Тая работа с опечени гуми, станали на кокал, повече се износвали лятото, не е вярна. Доказано по емпиричен път.
Друго ?
Ами все едно да караш с летни целогодишно.
Същото е, доказано пак от опит.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Повечето зимни в един хубав летен дъжд няма да се представят особено добре. Трябва доста да се внимава.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер

- Don_Diego
- младши ентусиаст
-
На сухо добре, но мокро ли е летните издишат. Снощи спрях на мокро петно на един светофар и доста време мигаха лампите докато захапе пътя. 1ви ноември отивам за смяна
Моджо написа:Верно? Въй, ти да видиш. Същото било,а?
Точно така, при мен може да е по-различно, защото съм xd и живея на място, където зимата е по-дълга и по-сурова от София, а и пътищата са доста по-зле.