Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от Моджо » 09 Окт 2019, 7:58

Да живееш в къща , на село, до голям град има и + има и -. Ама като телгиш чертата нещата стават мноого ПЛЮС и мааалко минус. Това погледнато чисто математически. А иначе наистина си е до човек. КОйто иска джумбуш, дискотеки, кръчми, мръсен въздух, шумни комшии, липса на паркинги,трафик, навалица и чалгария - моля, апартаметни има. Някъде по-назад в темата имаше една обява за голяма къща в Лозен на цената на луксозаен двустаен/тристаен в София /около 200 000 евро беше/.За всеки влак си има пътници. Наблюденията са ми , че който е дошъл скоро отнекъде, по-млад е непременно иска да си купи кутийка в София и е готов на всичко да се докопа до заветните 50-60 м2. Тия дет са в Сф от много години - наобратно се чудят как да се манат. И повечето от тях не го правят или по силата ма навика или по финансови причини. Ама аз и още 3-ма от приятелите ми отдавна не сме в града , па като гледам не ни е заболел зъб от тая работа :)
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Окт 2019, 9:19

Аз бях пред подобна дилема преди години, дали да си строя нова къща в мой имот ("на село" :ok:) разположен оттатък околовръстното на 20км от центъра на София или да взема апартамент в София. Ами взех си апартамент :) Пояснявам, че съм живял кажи-речи, по равен брой години, в къща и апартамент през осъзнатия си живот и добре знам предимствата и недостатъците на едното и другото. Просто прецених, че за млад човек ('ба вече не съм много млад, ама айде, млад по дух :mhihi:) или отскоро семеен човек с деца е по-удачно човек да е в самия град. Изброили сте вече защо. От друга страна една къща си иска своето и просто не мога да й го дам на тоя етап от живота ми. Бих предпочел да посвещавам времето си на семейството, хобита, пътувания, професионално развитие, ако щеш, но не и да се трепя по една къща и да земеделствам. Поне не сега.
Също един апартамент смятам, че по-лесно се продава спрямо къща, ако някой ден реша да си дихам чукалата в чужбина, въпреки, че сам не си вярвам да го направя :)

В момента положението ми е, че съм в тристаен апартамент с доволна площ допълнителни помещения, в малка четириетажна кооперация със собствен двор, барбекю/лятна кухня, някакъв смешен басейн, който почти не ползвам и други шукарии. С нула пари такса за поддръжка, договори и тем подобни простотии. Състои се от четири апартамента, респективно - семейства. Супер точни хора. Идилия и разбирателство между всички :ok: Не съм си и мечтал за подобен хабитат :) Просто попаднах на Човек (а вярвам, че и той в мое лице, щом се нави да ми продаде апартамент). Такъв ми бил късмета :) Чувствам се като в къща и съм на 5 минути с кола от центъра и час пеша като съм пиян :mhihi:
Верно не съм в Младост и Манастирски ливади и други там с "М", липсват ми малко гаражи да си събирам скраповете, ама... :mhihi:
И въпреки всички позитиви, вярвам, че е съвсем различно да имаш нещо построено по твой вкус и визия за нещата :) Живот и здраве най-вероятно с брат ми заедно ще си построим нещо "на село" и всичко ще е точно :yes: Съвсем естествен ход е човек да се оттегли на спокойствие и чист въздух един ден :)

По отношение на цените - ами в определени развиващи се квартали има накъде да мръднат още доста нагоре, но не и надолу, според мен...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 09 Окт 2019, 9:23

Ама Никел, сам казваш , че си ударил "кьоравото". Масовия случай е панелка или ново строителство тип кутийче. Твоето е добре :)
Аз го виждам така - имам едни 150 К еуро примерно. Кутийче или Къще е Въпроса. Сметам дека отговора е ясен.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 09 Окт 2019, 9:51

Абе не знам дали ще падат цените, ама сутринта ходих до банката да си подновя застраховката и ме изненадаха, че лихвата ми по ипотеката от 3% става 2,5%. Не знам да се радвам ли, да се притеснявам ли кога ще гръмне банковия балон... :dunno: Ще видим какво ще се случва, то е ясно че докато го изплатя няма как да мине без поне една криза та ще му мисля като дойде :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 09 Окт 2019, 10:05

Моджо написа:Аз го виждам така - имам едни 150 К еуро примерно. Кутийче или Къще е Въпроса. Сметам дека отговора е ясен.

Аз тогава не разполагах с подобни пари. Ако ги имах сигурно щях сериозно да се замисля :ok: Но пък друго, което би ме отказало е, че за построяването трябва да чакаш, постоянно да ходиш и да координираш. Тогава не исках повече да чакам, а и време за постоянно съблюдаване на място нямах. Апартамента го хванах на зидане на стени, и на шега, на майтап, се разбрахме с човека и нещата станаха. И така...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 09 Окт 2019, 13:43

DLVasilev написа:Живея в ж.к. Обеля 1 срещу метростанцията. Освен проблема а метрото около нашия блок се случват и други ужаси както следва: от източната страна построиха 3 блока набутани един в друг, от западната единия е готов другия започва скоро. Отстоянието между тях е 7,5м. Северно и източно започват строежи на още 2, та вече си мечтая да живея на село, защото пред нас Рег. Табели са а у и е ра я мн уй
В ев ав ув и т.н. тия хора си купиха апартаменти, но не си купиха паркоместа към тях. Един самоковски агент с черен жиб яде шамари тука щото спря на средата на улицата и спря движението. Слезе и започна да вика как дал толкова пари да си купи жилище тука срещу тоя грозен блок, как нас трябвало да ни изселят, а блока да го съборят и не успя да довърши, понеже 4 ма го докопаха да му кажат на брадчеда как стоят нещата, после един се върна та и джипа му откара на някъде и с е такива кандидат столичани се напълни до нетърпимост. Наглост, нахалство, злоба и простотия. В същото време ходя на майна си Райна да изведа детето че в нашия разхубавен квартал може да си играе само с кофражни платна, арматури и дървени талпи...
Това са реални ситуации не измислица. Принудиха ме да сложа камери, за да гледам какво се случва навън, накараха ме да плащам по 130 лв на охраняем паркинг за 39ката и да си купя евтин френски боклук като резервна кола, накараха ме да ходя по другите квартали търсейки детски площадки и още малко ще ме накарат да залепя на прозорците на апартамента табела "продава се, всичко платено, качваш се и караш"
И не, не е лесно да се разправяш с всички видове идиоти. Може би тук изглеждам като лапе без работа по цял ден дето ходи да спада гуми. Не е така повярвайте ми до гуша ми е дошло. Пробвах с добро, пробвах с полиция, пробвах с община и накрая разбрах, че нещата са в нашите ръце на тия мързели дето живеене там

Цитата е от друга тема, но е достачъчно красноречив. И на 1 Никел се падат по 50-на дето са те така. Та ще имам пари за къща на село ама ще живея в града ли? Ъ, ко рече?
Хм,хм...

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Окт 2019, 15:27

Абе има логика, някаква тва дето си написал ... ама ако мислиш, че по селата всичко е топ и комшиите са интелектуалци и те чакат с хляб и сол :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Моджо » 09 Окт 2019, 16:26

Не ме чакат. Ама едно е да се разправяш с 1 макс 2 комшии, друго със 100. Ако изобщо ти се наложи да се разправяш с някой на село за нещо.
Е, на село съм , не съм се разправял все още с никой...10 години дотук.
Хм,хм...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 11 Окт 2019, 19:47

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 11 Окт 2019, 21:15

Bogat-Beden написа:Ноу комент

Това е общо взето мечтаното жилище за мен. Обожавам плуването и спокойствието на подобни местенца.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 11 Окт 2019, 21:19

Малко са заебали декинга, иначе е екстра :ok: Ако беше до софето - минимум 100к нагоре.
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 12 Окт 2019, 0:30

Идеално е и къщето, и цената...ама или тряя жена ти да не работи или да имаш шофер...кат ти станат децата на 14-16г, може би да (ама ако спортуват, надали ще си пусне некой щерката да се прибира с маршрутката в 22:30... примерно).
Та горе долу идва като с караваните и яхтите....тия дето сме по-бедни, е само като вземем да се пенсионираме...ако устискаме :mhihi:

Потребител
Аватар

Мнение от nehrox5 » 13 Окт 2019, 12:20

За мен лично от живота в центъра няма по-хубаво. Имам огромното желание да се преместя някъде около парка Иван Вазов, ул. Съборна, или докторската градина, но там са цените са съвсем други, но продадем ли наследствените имоти няма и да се замисля.

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 13 Окт 2019, 20:02

Сондьора написа:ако устискаме

Всичко беше толкова позитивно :ok:
Все повече си мисля, че шансовете не са големи :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 14 Окт 2019, 23:51

Nickelback написа:
Моджо написа:Аз го виждам така - имам едни 150 К еуро примерно. Кутийче или Къще е Въпроса. Сметам дека отговора е ясен.

Аз тогава не разполагах с подобни пари. Ако ги имах сигурно щях сериозно да се замисля :ok: Но пък друго, което би ме отказало е, че за построяването трябва да чакаш, постоянно да ходиш и да координираш. Тогава не исках повече да чакам, а и време за постоянно съблюдаване на място нямах. Апартамента го хванах на зидане на стени, и на шега, на майтап, се разбрахме с човека и нещата станаха. И така...

Всичко е "според зависи". Българите сме дефектни на тема "Къща за цял живот, да има и за деца и внуци". "Ние сме се мъчили, нека те да си поживеят". Те такива криворазбрани догми от периода от преди застоя.... Тук хората си сменят къщите (имотите) на всеки 5-7 години. Децата са малки, търсим нещо до училище. Пораснат, хайде да е до колеж, после Университет. Пораснали са, били са си шута, търси се нещо малко, като за хора без ангажименти. Тук няма "прогимназии", както на много места в българската провинция.

Никълбека е прав за много неща. Четете между редовете. Най-важното е да си на точното място и в точния момент. Друг е и въпросът, да знаеш какво изкаш. Не какво търсиш, а какво искаш. Агентите по недвижими имоти са хиени и вие за тях сте прясно месо. Не им се връзвайте на приказките и ги мачкайте вие. В този Свят командват парите. Купил съм три имота и съм продал два. Тъпото в бг-то е, че един и същи имот се предлага (ше) от няколко агенции (поне аз помня така, поправете ме ако греша). Моят апартамент навремето в Гоце Делчев се предлагаше от четири агенции с около 40% разлика в цената. Отидох при най-евтиния и го купих от тях.

Гледайте на имота, като на капиталовложение. Едно приятелче навремето (преди доста години, наистина) купи апартамент на сина си, защото младежа беше студент в София. Когато завърши го продаде. Четири или пет години наем си е лудост.

От друга страна всеки си знае "бизнеса". Имам друг приятел, който продаде всичко и живее под наем в затворен комплекс близо до Околовръстното. Цитирам дословно:
"N хиляди евро вложени в бизнеса ми носят повече, отколкото е поскъпването на имотите плюс наема, дето плащам".

Кога ще е следващия срив? Ми следете цената на златото ...

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата