С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.
Колеги,тъй като има много варианти за 5в40 на Равенол,кое трябва да избера?vpd vst vmo и тн?530д 218 2003 без дпф е колата 

- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Щом е без ДПФ - спокойно слагай VST, то е пълна синтетика, а цената му е много добра, гледам и в БГ магазини го имаше до скоро по 75-80 лева, което е по-ниска цена отколкото актуалната в немския магазин. 3 смени с него карам, като цяло нямам забележки, но просто ми се ще да пробвам и по-тънко, за да проследя дали ще го гори.
За 8-9 хил. км съм долял 150мл, за да си го държа на максимума, може даже да не е изгорено, а просто да са сипали малко по-малко при смяната.
За 8-9 хил. км съм долял 150мл, за да си го държа на максимума, може даже да не е изгорено, а просто да са сипали малко по-малко при смяната.
drago9205 написа:Щом е без ДПФ - спокойно слагай VST, то е пълна синтетика, а цената му е много добра, гледам и в БГ магазини го имаше до скоро по 75-80 лева, което е по-ниска цена отколкото актуалната в немския магазин. 3 смени с него карам, като цяло нямам забележки, но просто ми се ще да пробвам и по-тънко, за да проследя дали ще го гори.
Ако беше между равенола и оригинален (със сигорност не менте) кастрол едж турбо дизел какво би си взел колега??

- drago9205
- старши ентусиаст
-
Аз бих сложил равенола или някой кастрол пълна синтетика, които по-назад колегата zaharia е описал (това при условие, че по-тънките 0в30 не ги гори).
- drago9205
- старши ентусиаст
-
В момента има доста изгодна акция ето тук.
5+1л Motul 8100 X-cess 5W40 за 77 лева
5+1л Motul 8100 X-cess 5W40 за 77 лева
- drago9205
- старши ентусиаст
-
zaharia написа:PS Прегледах наново сайта на Кастрол, оказва се, че серията Professional и съотвено маслото Castrol EDGE Professional LL04 5W-30 се произвеждат специално са сервизните центрове и имат по-малко допуски и съответствия, в случая само ACEA C3, API SN и BMW Longlife-04.
Здрасти колега, вчера купих такова масло, като според доставчика доста трудно го е намерил и самите количества за него са доста ограничени, но на самата бутилка пише, че е произведено февруари тази година. Като разфасовките, в които се продава са само по 1л, а също така самата картинка на бутилката е по-различна от стандартната на Edge FST сериите.
По сайтовете гледам има professional сериите с Titanium FST добавка, но това яно е някакво по-различно и не намерих много информация за него. Като цяло на 2-3 места в немски сайтове намерих да се продава, но никъде не намерих анализ или подробно описание на състава.
Та исках да те питам случайно да не си попадал на инфо за съдържанието по руските форуми?
Поздрави,
Драго
drago9205 написа:zaharia написа:PS Прегледах наново сайта на Кастрол, оказва се, че серията Professional и съотвено маслото Castrol EDGE Professional LL04 5W-30 се произвеждат специално са сервизните центрове и имат по-малко допуски и съответствия, в случая само ACEA C3, API SN и BMW Longlife-04.
Здрасти колега, вчера купих такова масло, като според доставчика доста трудно го е намерил и самите количества за него са доста ограничени, но на самата бутилка пише, че е произведено февруари тази година. Като разфасовките, в които се продава са само по 1л, а също така самата картинка на бутилката е по-различна от стандартната на Edge FST сериите.
По сайтовете гледам има professional сериите с Titanium FST добавка, но това яно е някакво по-различно и не намерих много информация за него. Като цяло на 2-3 места в немски сайтове намерих да се продава, но никъде не намерих анализ или подробно описание на състава.
Та исках да те питам случайно да не си попадал на инфо за съдържанието по руските форуми?
Поздрави,
Драго
Здравей колега, това масло се среща доста рядко, тъй като по принцип е предназначено за сервизите, където се ползва при техническото обслужване на автомобилите и затова интересът към него не е голям, поради същата причина няма и анализи. Негов аналог, ако съдим по документите за описание на продукта и паспортите за безопасност в момента е CASTROL EDGE 5W-30 M, което също е хидрокреково, с технологията FST и освен допуските му има одобрения за двигателите на Мерцедес MB-Approval 229.31/ 229.51/ 229.52. Разликата е, че последното се предлага в търговската мрежа и вероятно е малко по-скъпо, тъй като има повече официални допуски и одобрения.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
Значи като състав си е стандартен Кастрол 5w-30 на база хидрокрек. Съпоставим с другите Castrol Edge FST 5w-30 като качество. Интересно ми беше, че няма FST брандинг както останалите.
Исках да пробвам една смяна с по-тънко да видя поведението и разхода, защото 5w-40 почти не ми го гори. За 12-хил. км Ravenol VST съм долял около 200-250грама, което е идеално. От хидрокрека на Кастрол бях доволен и при 5w-40 Edge FST, не го гореше. След като е крек ще гледам тази смяна карам до около 10хил. км. в зависимост от типа пробег.
Исках да пробвам една смяна с по-тънко да видя поведението и разхода, защото 5w-40 почти не ми го гори. За 12-хил. км Ravenol VST съм долял около 200-250грама, което е идеално. От хидрокрека на Кастрол бях доволен и при 5w-40 Edge FST, не го гореше. След като е крек ще гледам тази смяна карам до около 10хил. км. в зависимост от типа пробег.
Здравейте колеги, след премахване на дпф филтъра започна да пипа масло. Двигателя е м57н2 и на 6к. долях първия литър, сега съм на 9к. след смяната и по щеката е под средата. Колата не пуши и няма никакви течове.
Маслото сменям в Мкар Пловдив по акция и мисля че е 5w30. Сега мисля да пробвам с друго масло, реванол, бардал или кастрол, но да ви попитам може ли да пробвам с друг визкозитет с цел да намаля разхода и какво ще ми препоръчате. Благодаря предварително.
Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk
Маслото сменям в Мкар Пловдив по акция и мисля че е 5w30. Сега мисля да пробвам с друго масло, реванол, бардал или кастрол, но да ви попитам може ли да пробвам с друг визкозитет с цел да намаля разхода и какво ще ми препоръчате. Благодаря предварително.
Изпратено от моят VOG-L29 с помощта на Tapatalk
Аз ти препоръчам някое 0/5w40 long life-01.
Лично аз бих сложил Shell, но като цяло бранда и серията са според парите.
Лично аз бих сложил Shell, но като цяло бранда и серията са според парите.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
Наистина 5в-40 вискозитет е за препоръчване ако го пипа. Пробвай с Ravenol VST 5w-40, не е скъпо масло и е наистина пълносинтетично, също е LL-01 подходящо за коли без ДПФ.
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Колеги,
Мога да споделя моя опит по темата.
1. С какво масло карате
По принцип предпочитам CASTROL. Много добре звучи двигателя, дори имах случай с по-лош звук след смяна с масло от друга марка, от колкото звука с CASTROL-а на 15 000 км... (на M52TU2)
Почти всичко на CATROL е хидрокрек.
MOBIL1 също ми е сред фаворитите, но там нещата минаха от PAO към SHC (някакъв си техен хидрокрек), с което загуби най-голямото предимство пред повечето масла на CASTROL.
Колкото до вечната тема хидрокрек vs. PAO - за доста от двигателите по-добре е хидрокрек, например там където има остри натоварвания като Pumpe-Duse блоковете при VAG. За двигателите на BMW не знам какво е положението, но в сайтовете на MOBIL1 (Oil Finder) никъде не препоръчват MOBIL1 за М47, a MOBIL 3000. Доста странно, и двете са LL04.
2. На колко километра го сменяте
Сменям го на около 10 000 км. нищо, че е лонг-лайф.
Но мнението ми е, че на около 5000 км. е най-добре да се сменя, защото тогава някъде маслото започва да образува нагар и да си губи вискозитетните свойства, т.е. вече не работи толкова добре. Тук PAO маслата и естерите имат предимство, но и добрия хидрокрек може да даде ОК резултати. Отделно с всяко източване на масло, се източва и всичката гняс, която е разтворило, както и микро частици, абразивни микро частици, като въглерод, особено при дизелите, освен това и метални частици, които се отделят в следствие на триенето на детайлите в мотора и т.н.
Така, че може би най-добре е да се кара с масло, което производителя препоръва, но да се сменя доста по-често, особено при стари автомобили.
Мога да споделя моя опит по темата.
1. С какво масло карате
По принцип предпочитам CASTROL. Много добре звучи двигателя, дори имах случай с по-лош звук след смяна с масло от друга марка, от колкото звука с CASTROL-а на 15 000 км... (на M52TU2)

Почти всичко на CATROL е хидрокрек.
MOBIL1 също ми е сред фаворитите, но там нещата минаха от PAO към SHC (някакъв си техен хидрокрек), с което загуби най-голямото предимство пред повечето масла на CASTROL.
Колкото до вечната тема хидрокрек vs. PAO - за доста от двигателите по-добре е хидрокрек, например там където има остри натоварвания като Pumpe-Duse блоковете при VAG. За двигателите на BMW не знам какво е положението, но в сайтовете на MOBIL1 (Oil Finder) никъде не препоръчват MOBIL1 за М47, a MOBIL 3000. Доста странно, и двете са LL04.
2. На колко километра го сменяте
Сменям го на около 10 000 км. нищо, че е лонг-лайф.
Но мнението ми е, че на около 5000 км. е най-добре да се сменя, защото тогава някъде маслото започва да образува нагар и да си губи вискозитетните свойства, т.е. вече не работи толкова добре. Тук PAO маслата и естерите имат предимство, но и добрия хидрокрек може да даде ОК резултати. Отделно с всяко източване на масло, се източва и всичката гняс, която е разтворило, както и микро частици, абразивни микро частици, като въглерод, особено при дизелите, освен това и метални частици, които се отделят в следствие на триенето на детайлите в мотора и т.н.
Така, че може би най-добре е да се кара с масло, което производителя препоръва, но да се сменя доста по-често, особено при стари автомобили.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Само ОЕ БМВ 5/30 и съм много доволен, сменям я всяка година, а през цялата година едвам правя по 6-7к км. 

- BorislavB
- ентусиаст
-
- Кара: F10 530d 2015
- Мечтае да кара: E36 M3 3.2, M5 E60 LCI, M760Li, M5 F90 LCI
- Детайли за колата: 258HP|RWD|Automatic
Exclusive89 написа:Само ОЕ БМВ 5/30 и съм много доволен, сменям я всяка година, а през цялата година едвам правя по 6-7к км.
И аз сипвам само засега 5w30 BMW и до смяна (около 12к километра) доливам между 600-800 грама.
От малко дете си имам мечта, не Ferrari, брат, M-Power е Тя. -|- Цяла Земя под едно небе,с една марка автомобили - BMW...!
- SpeedyMan
- ентусиаст
-
- Кара: BMW 320 Touring
Аз също съм с BMW 5W-30 TWIN POWER TURBO.
В момента OEM маслата на BMW всъщност били SHELL до колкото разбрах.
Преди бяха CASTROL, на моята дори на капачката на маслото пише BMW RECOMMENDS CASTROL...
Така, че следващата смяна може да покарам с CASTROL.
В момента OEM маслата на BMW всъщност били SHELL до колкото разбрах.
Преди бяха CASTROL, на моята дори на капачката на маслото пише BMW RECOMMENDS CASTROL...
Така, че следващата смяна може да покарам с CASTROL.