Земеделска тема
Модератор: Общи модератори
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
Re: Земеделска тема
RaiN написа:Как мога да се справя с издънки от вишна,че плъзнаха по цялата градина
Ако искаш трайно да се отървеш, правата лопата и ги вадиш една по една.

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
Направо е нещо страшно...
Четох някъде за посипване с морска сол наоколо
Миналата година се опитах с права лопата,но ми се стори много трудоемко да ги вадя всички, а за жалост една част от тях вече са с пънчета (от подрязването им):mhihi:
Четох някъде за посипване с морска сол наоколо

Миналата година се опитах с права лопата,но ми се стори много трудоемко да ги вадя всички, а за жалост една част от тях вече са с пънчета (от подрязването им):mhihi:
- Tenata
- младши ентусиаст
-
- Кара: Лястовица с рамка
RaiN написа:Направо е нещо страшно...
Миналата година се опитах с права лопата,но ми се стори много трудоемко да ги вадя всички. (от подрязването им):mhihi:
Това е проблема на правата лопата. Кръст, ръце, крака, всичко ти заминава след 1 час работа
Принципно, солта можеш да я ползваш ако искаш някое дърво да изсъхне. Не знам дали ще помогне.
Абе я се хванете 3-ма човека с по един копач и права лопата и свършете работа за 3 часа.
След това скаричка и бира и кой от къде е
.Последна промяна Tenata на 06 Мар 2019, 14:11, променена общо 1 път

на пътя и пред БОГ, всички сме равни!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Чудно време през този (изминалия) уикенд - истинска пролет...
Та в тази връзка - развихте ли бурна земеделска дейност? Аз изрязах всички дръвчета - вече започвам да съжалявам, че насадих толкова много. Това лакомията е голяма работа... Цял ден рязах и мъкнах клони, натрупах цяла клада върху... клоните от миналата година...
Е, те поне са изсъхнали... Не трябваше изобщо да садя семкови дървета (ябълки и круши), може би само някоя дюла и това е. Вече знам - само костилкови (череши и сливи), може и ядкови (лешници, бадеми), но семкови - не. Май скоро ще има радикална ре-организация на овощната градина...
Друго - садихме картофи, също абсолютно безсмислена дейност. Чувал 10 кила на пазара струва 8 лева и картофите са като за изложба - чисти, големи, хубави... Само хващаш чувала, хвърляш го в багажника и си решил проблема с картофите за цяла година. А ние с жената се изгърбихме от бачкане цял ден - копане на някакви криви траншеи, мъкнене на тор (оказа се, че има "хубава" тор и не чак толкова...
), после зариване... Даже щяхме да се скараме, но времето беше толкова хубаво, че дори и шибаните картофи не успяха да ми развалят настроението...
Замислих се за евентуалната полза от такава "земеделска" дейност. Аз обичам бира, но не се опитвам да си варя - купувам я от магазина. Обичам и музика, но не съм се опитвал да композирам. Също с литературата - обичам да чета, но не съм правил опити като писател... А картофи не обичам особено - защото тогава трябва да си ги произвеждам, мамка му? За икономическа изгода изобщо не говорим - трябва да отгледам половин тон, само за да платя помпата и маркуча за поливане, другите разходи изобщо не ги смятам. Да жажем, че нашата продукция е екологична, щото не знам картофите на пазара с какво са торени? Ами и на нашите слагаме тор - знам ли кравите какво са яли? ОК, приемаме, че нашите картофи излизат от земята абсолютни чисти от всякаква химия - значи тази година ще изям примерно 5 кила екологични картофи. Ами останалата ми храна? Млечни произведения, плодове, напитки, хляб, за месото да не говорим - те екологично чисти ли са? Какво ми помагат няколкото кила "чисти" картофи, след като всичката ми останала храна е с химия? Аз от 25 години работя в АЕЦ, дали точно картофите са ми проблем за здравето?
Абе хубавото на нашето "земеделие" е, че прекарваш уикенда на чист въздух и с някакво движение - друга полза няма...

Та в тази връзка - развихте ли бурна земеделска дейност? Аз изрязах всички дръвчета - вече започвам да съжалявам, че насадих толкова много. Това лакомията е голяма работа... Цял ден рязах и мъкнах клони, натрупах цяла клада върху... клоните от миналата година...
Е, те поне са изсъхнали... Не трябваше изобщо да садя семкови дървета (ябълки и круши), може би само някоя дюла и това е. Вече знам - само костилкови (череши и сливи), може и ядкови (лешници, бадеми), но семкови - не. Май скоро ще има радикална ре-организация на овощната градина...
Друго - садихме картофи, също абсолютно безсмислена дейност. Чувал 10 кила на пазара струва 8 лева и картофите са като за изложба - чисти, големи, хубави... Само хващаш чувала, хвърляш го в багажника и си решил проблема с картофите за цяла година. А ние с жената се изгърбихме от бачкане цял ден - копане на някакви криви траншеи, мъкнене на тор (оказа се, че има "хубава" тор и не чак толкова...
), после зариване... Даже щяхме да се скараме, но времето беше толкова хубаво, че дори и шибаните картофи не успяха да ми развалят настроението... Замислих се за евентуалната полза от такава "земеделска" дейност. Аз обичам бира, но не се опитвам да си варя - купувам я от магазина. Обичам и музика, но не съм се опитвал да композирам. Също с литературата - обичам да чета, но не съм правил опити като писател... А картофи не обичам особено - защото тогава трябва да си ги произвеждам, мамка му? За икономическа изгода изобщо не говорим - трябва да отгледам половин тон, само за да платя помпата и маркуча за поливане, другите разходи изобщо не ги смятам. Да жажем, че нашата продукция е екологична, щото не знам картофите на пазара с какво са торени? Ами и на нашите слагаме тор - знам ли кравите какво са яли? ОК, приемаме, че нашите картофи излизат от земята абсолютни чисти от всякаква химия - значи тази година ще изям примерно 5 кила екологични картофи. Ами останалата ми храна? Млечни произведения, плодове, напитки, хляб, за месото да не говорим - те екологично чисти ли са? Какво ми помагат няколкото кила "чисти" картофи, след като всичката ми останала храна е с химия? Аз от 25 години работя в АЕЦ, дали точно картофите са ми проблем за здравето?
Абе хубавото на нашето "земеделие" е, че прекарваш уикенда на чист въздух и с някакво движение - друга полза няма...

Excellent! Steven is my name!
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Значи какво установих от личен опит - класация многогодишните на растения според съотношението полза / грижи:
Пето място: Слива. Иска рязане всяка година, пръскане също. Цъфти хубаво, ражда много, плодовете имат голямо приложение - за ядене, компот, сладко, сушене, ракия.
Четвърто място: Череша. Не ги режа - оставил съм ги да растат на воля. Пръскат се понякога, имат червеи. Цъфти красиво, плодовете зреят рано и са вкусни, става хубав компот и сладко.
Трето място: Бадем. Рязане само за оформяне на дървото, в началото. Не се пръска, вредители няма. Цъфти най-рано и красиво. Плодовете се събират по-трудно, но пък са трайни и лесно се съхраняват.
Второ място: Орех. Също рязане само за оформяне, докато дървото е малко. После расте бързо, не цъфти, не се пръска - никакви грижи. Плодовете се събират трудно и не са особено вкусни. Мястото под ореха става неизползваемо за друго, "дебела" сянка.
Първо място: Арония. Грозен храст е и ползата от него е никаква, но пък грижите са нула - затова ми е фаворит.
Пето място: Слива. Иска рязане всяка година, пръскане също. Цъфти хубаво, ражда много, плодовете имат голямо приложение - за ядене, компот, сладко, сушене, ракия.
Четвърто място: Череша. Не ги режа - оставил съм ги да растат на воля. Пръскат се понякога, имат червеи. Цъфти красиво, плодовете зреят рано и са вкусни, става хубав компот и сладко.
Трето място: Бадем. Рязане само за оформяне на дървото, в началото. Не се пръска, вредители няма. Цъфти най-рано и красиво. Плодовете се събират по-трудно, но пък са трайни и лесно се съхраняват.
Второ място: Орех. Също рязане само за оформяне, докато дървото е малко. После расте бързо, не цъфти, не се пръска - никакви грижи. Плодовете се събират трудно и не са особено вкусни. Мястото под ореха става неизползваемо за друго, "дебела" сянка.
Първо място: Арония. Грозен храст е и ползата от него е никаква, но пък грижите са нула - затова ми е фаворит.
Аронията обаче е досадна с безбройните си издънки, които трябва да ограничаваш. Бадема обикновено го хващат сланите, поне по родния ми край и нищо не излиза.
Иначе овошките поорязах преди 2 седмици, като потвърждавам че е много досадно и не бих препоръчал да се "гледат" повече от 2-3 дървета, ако е само за лична консумация. Пробвах с 1 череша(сорт Бинг) около блока, измежду останалите кестени/дъбове/чинари/липи които засаждах, но нямам особени очаквания поради климата и почвата.
Иначе овошките поорязах преди 2 седмици, като потвърждавам че е много досадно и не бих препоръчал да се "гледат" повече от 2-3 дървета, ако е само за лична консумация. Пробвах с 1 череша(сорт Бинг) около блока, измежду останалите кестени/дъбове/чинари/липи които засаждах, но нямам особени очаквания поради климата и почвата.
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8
Боримечка, защо така си се разочаровал от семковите? Много зор по рязане и пръскане ли? Аз май сега пролетта няма да сваря ама есента ще съдя дърветата в двора и съм планувал следното:
-3-4 асми десертно грозде, още не съм избрал сортовете, но мисля да са 2 ранни и 2 късни
-3 кивита, при тях е малко куцо защото са мъжки и женски. Баба ми има на село(Асеновградско) 2 и бяха и 2те мъжки и им трябваше години да открият защо не ражда това нещо, после да намерят женско да ашладисват...голямо шоу беше
Но е много яко защото не иска пръскане, не боледува, ражда прилични количества и е много трайно. Бере се края на ноември преди да хванат студовете трябват му месец и нещо да престои плода и за коледа се почва с яденето. Още имам няколко в една щайга в мазето, довечера дано се сетя да хапна
-праскова, череша, слива, ябълка, круша и орех
Ще имам място за още 1-2 и ме накара да се замисля и за бадем, но всичкия ми опит с бадеми е, че като бях малък на другото ми село(Монтанско) имаше бадем, който преди 10тина година отрязахме и през живота си не съм опитал ядка от него
Сега попрочетох, че много рано цъфти и риска да го пресече студа докато е цъфнал е голям 
-3-4 асми десертно грозде, още не съм избрал сортовете, но мисля да са 2 ранни и 2 късни
-3 кивита, при тях е малко куцо защото са мъжки и женски. Баба ми има на село(Асеновградско) 2 и бяха и 2те мъжки и им трябваше години да открият защо не ражда това нещо, после да намерят женско да ашладисват...голямо шоу беше
-праскова, череша, слива, ябълка, круша и орех
Ще имам място за още 1-2 и ме накара да се замисля и за бадем, но всичкия ми опит с бадеми е, че като бях малък на другото ми село(Монтанско) имаше бадем, който преди 10тина година отрязахме и през живота си не съм опитал ядка от него

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Ореха като порастне скрива доста голяма площ, в която напрактика нищо не расте. Имайте го предвид като садите орех
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
При нас на вилата, под ореха вирее колата
Миналия уикенд бях помощник земедел(както винаги) та лозето и дърветата са изрязани. И аз предпочетам дърветата, които не се режат, но...не може идни и същи само.Най-трудни са ябълките, но добре че от 12-те 2 не режем, а другите 5-6 са малки дръвчета, че по лесно
Иначе и 2 от крушите дадоха зор 
Миналия уикенд бях помощник земедел(както винаги) та лозето и дърветата са изрязани. И аз предпочетам дърветата, които не се режат, но...не може идни и същи само.Най-трудни са ябълките, но добре че от 12-те 2 не режем, а другите 5-6 са малки дръвчета, че по лесно
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Тия круши как ги режете
На мойте не мога да им вкарам никаква схема, растат си както си искат 
На мойте не мога да им вкарам никаква схема, растат си както си искат Ubi dubium, ibi libertas
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
b_u_b_o написа:Боримечка, защо така си се разочаровал от семковите? Много зор по рязане и пръскане ли?
Ами да, повече грижи искат, в сравнение с костилковите. С ябълките е най-голям зор (както казва колегата по-горе) - яко рязане и пръскане поне няколко пъти през годината, иначе нищо не става. Е, сливите и черешите също се пръскат за вредители, но с рязането може да минеш по-небрежно. Аз черешите съм ги оставил да си растат - режа ги само първите 2 - 3 години за оформяне на дървото и после не ги закачам.
Бадемите... май и с тях имаше някакъв номер... опрашват се един от друг, та трябва да садиш поне два наблизо. Прасковите не ми харесват, защото дървото се реже жестоко и накрая на нищо не прилича - става едно разчепено и грозно, някак уродливо... Кайсии по нашия край стават хубави, но понякога дървото умира внезапно, просто изсъхва за седмица - две. За ореха е ясно - и аз там паркирам:

За крушите - по-добре да не ви показвам моите дървета на какво приличат... Все едно шибаното дърво нарочно расте накриво, обикалям го половин час с триона и се чудя кой клон да отрежа, та дано заприлича на нещо... Имат едни издънки, дето растат право наготре, а пък плодовете връзват по няколко на един... грозд да го наречем и с тежестта си извиват клона надолу... Като я погледна шибаната круша - лошо ми става, честно...
Но поне раждат де, не може да се отрече.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Колеги, и вчера беше един хубав ден за българското земеделие... Всичко цъфти и расте, грее слънце, абе с една дума - идилия...

За момента само цветя има, но те май ме кефят повече от картофите и доматите. Магнолиите, както винаги, цъфтят първи:

Има и други пролетни цветя - нарциси и зюмбюли, лалетата още не са цъфнали:

Папагалите също бяха цял ден на слънце и чист въздух - изглеждаха доволни:

Ама аз се изгърбих с лопата и количката... Нищо де, ще мине за съботен фитнес...

За момента само цветя има, но те май ме кефят повече от картофите и доматите. Магнолиите, както винаги, цъфтят първи:

Има и други пролетни цветя - нарциси и зюмбюли, лалетата още не са цъфнали:

Папагалите също бяха цял ден на слънце и чист въздух - изглеждаха доволни:

Ама аз се изгърбих с лопата и количката... Нищо де, ще мине за съботен фитнес...
Ти си добре. Моя разсад е още вътре и поне още месец ще остане там. Снегът навън се топи от седмица насам и първите кокичета се показаха съвсем наскоро

Аз съм на възраст, в която да съм "Добър в леглото" означава, че не хъркам, не пърдя и не дърпам одеалото към себе си.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
M57TU-A5S390R-ATC400
Доклад от миналата събота - дърветата са изрязани и цъфтят:

А вече имаме и лалета:

Обаче с доматите нещо не се получи...
:

Предоверих се на тъщата и тя "умори" разсада - повече няма да разчититам на ничия помощ и съвети... Иначе градината лови окото:

Ето на тези две черешки много разчитам:

Всъщност, това са сладковишни - зреят най-рано от всички други, някъде около 24-ти май. Плодовете са големи, червени и сладки, направо нямат грешка. Сега съжалявам, трябваше само такива дървета да насадя, а аз се набутах с разни ябълки, круши, дюли и други такива...
.
Вече имаме магданоз - ядохме зелена салата с него:

Колеги, знам, че ще предизвикам вълна от завист, но... не мога да се сдържа - гледайте какво богатство имам в двора:

Какво ще кажете, а? И една панорамна снимка на двора - пролет...

А вече имаме и лалета:

Обаче с доматите нещо не се получи...
:

Предоверих се на тъщата и тя "умори" разсада - повече няма да разчититам на ничия помощ и съвети... Иначе градината лови окото:

Ето на тези две черешки много разчитам:

Всъщност, това са сладковишни - зреят най-рано от всички други, някъде около 24-ти май. Плодовете са големи, червени и сладки, направо нямат грешка. Сега съжалявам, трябваше само такива дървета да насадя, а аз се набутах с разни ябълки, круши, дюли и други такива...
.Вече имаме магданоз - ядохме зелена салата с него:

Колеги, знам, че ще предизвикам вълна от завист, но... не мога да се сдържа - гледайте какво богатство имам в двора:

Какво ще кажете, а? И една панорамна снимка на двора - пролет...