Проблем с вeнтилатора на парното

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар

Проблем с вeнтилатора на парното

Мнение от andro_venom » 13 Яну 2007, 10:07

Известно време на 1ва 2ра степен скърцаше леко(при въртене на винтилатора).Сега пак си скърца само че от време на време като го включа и неще да тръгне изобщо докато не ударя силно от горе по таблото над централните духалки .Та сега събирам мнения, има ли вариянт да му се прави нещо без да се сваля таблото(щото свалянето на табло много ме плаши имаше една Е30 след като и свалихме таблото и го качихме и след 3 дни цялото се нацепи), лесно ли се сменя винтилатора ако се наложи и колко време отема.А наи добре ще е ако има някъкъв сервиз в които да я закарам ако се наложи.
GTI Не Мерси! M Power

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е38
Мечтае да кара: Е38

Мнение от D.Pavlov » 13 Яну 2007, 11:28

Ако не си с климатик и колата разбира се е Е36 , може да га свалиш и от пред, свалял съм!!!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Le Transporteur » 13 Яну 2007, 12:10

:yes: ремонтът е откъм двигателния отсек...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E 91 325d
Мечтае да кара: Z8

Re: Проблем с винтилатора на парното

Мнение от laary » 13 Яну 2007, 12:42

andro_venom написа:Известно време на 1ва 2ра степен скърцаше леко(при въртене на винтилатора).Сега пак си скърца само че от време на време като го включа и неще да тръгне изобщо докато не ударя силно от горе по таблото над централните духалки .Та сега събирам мнения, има ли вариянт да му се прави нещо без да се сваля таблото(щото свалянето на табло много ме плаши имаше една Е30 след като и свалихме таблото и го качихме и след 3 дни цялото се нацепи), лесно ли се сменя винтилатора ако се наложи и колко време отема.А наи добре ще е ако има някъкъв сервиз в които да я закарам ако се наложи.

Не бий таблото то няма вина!Пиши каква е колата(купе/компакт), защото са им различни вентилаторите през годините и най-вече захващането им.Но твоят проблем може да идва от:
- разбити втулки на ротора на ел.мотора
- пукната или счупна стойка за закрепване
- изкривена стойка от някакво нагряване
Независимо каква е причината трябва да го свалиш, защото следващата стътка е да ти изгори термо-бушоно или съпротивлението за регулиране на степените на вентилатора(около 85 лева).
Разглобива се откъм :arrow: ДВИГАТЕЛЯ :idea:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andro_venom » 13 Яну 2007, 15:09

С климатик съм, и 4 врати.А от към двигатиля трудно ли става свалянето
GTI Не Мерси! M Power

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirmidon » 13 Яну 2007, 15:29

Аз имам подобен проблем, но без да спира. От време на време започва да скърца и след това си спира само. Колата е Е36 компакт 09/94 г. Къде точно се намира отпред този така да го нареча вентилатор или както там се казва и как да го сваля, за да видя какво му е? Предполагам се намира в някаква предпазна пластмасова кутия откъм двигателя? Много ще се радвам на снимчица понеже отпред е много обширно понятие. Благодаря предварително!
B M W и всички останали!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 13 Яну 2007, 16:27

mirmidon написа:Аз имам подобен проблем, но без да спира. От време на време започва да скърца и след това си спира само. Колата е Е36 компакт 09/94 г. Къде точно се намира отпред този така да го нареча вентилатор или както там се казва и как да го сваля, за да видя какво му е? Предполагам се намира в някаква предпазна пластмасова кутия откъм двигателя? Много ще се радвам на снимчица понеже отпред е много обширно понятие. Благодаря предварително!

Моята също е компакт и с клима Е-36.Вентилатора е един и за климата и за парното затова за тези годинки се износва я втулка,я четки,я колектор.Намира се под PVC кората дето е номера на купето:
- махаш PVC кората
- махаш двете кръстати болчета и PVC блока с кабелите се накланя към двигателя
- отвиваш трите болчета (2вдясно и 1вляво) 7 мм
- изтегляш ламарината нагоре
- виждаш щипката която закрепва вентилатора
- по-вляво е резистора с термобушона

Кукуригуууу
Аватар
Кара: Луда Баба Яга
Мечтае да кара: Още по-луда Баба Яга

Мнение от Alexbmw » 13 Яну 2007, 16:49

Смяната е елементарна!
1 Сваляш рамената на чистачките
2 Сваляш пластмасовия капак под рамената на чистачките
3 Сваляш ламарината между двигателя и моторчето за парното
4 Сваляш двата капака на торбинките на моторчето
5 Откачаш пластината, която държи моторчето
6 Откачаш буксата и си готов

Малко е сложен монтажа на двата капака на турбинките на моторчето

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от andro_venom » 13 Яну 2007, 17:01

Мерси ще пробвам
GTI Не Мерси! M Power

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mirmidon » 13 Яну 2007, 18:44

Моята е без климатик. Пак ли по същият начин седят нещата? А защо се чува вътре в копето след като вентилатора е отвзн и как се оправя при евентуална повреда(четки, втулки и т.н)? Някаква орентиров^чна цена на вентилатора?
B M W и всички останали!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от laary » 13 Яну 2007, 18:50

mirmidon написа:Моята е без климатик. Пак ли по същият начин седят нещата? А защо се чува вътре в копето след като вентилатора е отвзн и как се оправя при евентуална повреда(четки, втулки и т.н)? Някаква орентиров^чна цена на вентилатора?

Да само че на компакта е с една турбина.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: m52 e36
Мечтае да кара: е38 ;)
Детайли за колата: е36

Мнение от t0sh » 14 Яну 2007, 3:43

ъъ е при мен досега 2 пъти за по 10-30 минути се е обадило поскърцване, в тон с оборотите на духалката - на 1-ва и 2-ра степен,(на трета млъкваше). и двата пъти докато седях на място 40+ минути с работещ двигател и духалка на степен 1... дано е било само от горещото някво прегряване, че много дразни, а и като гледам какво се разглобява за да се гледа / поправя пак ще валят кинти...

(е36 купе 95 с 2-зонка клима)

Кукуригуууу
Аватар
Кара: Луда Баба Яга
Мечтае да кара: Още по-луда Баба Яга

Мнение от Alexbmw » 14 Яну 2007, 18:53

t0sh написа:ъъ е при мен досега 2 пъти за по 10-30 минути се е обадило поскърцване, в тон с оборотите на духалката - на 1-ва и 2-ра степен,(на трета млъкваше). и двата пъти докато седях на място 40+ минути с работещ двигател и духалка на степен 1... дано е било само от горещото някво прегряване, че много дразни, а и като гледам какво се разглобява за да се гледа / поправя пак ще валят кинти...

(е36 купе 95 с 2-зонка клима)

Не се притеснявай и да откаже не е скъп ремонта!
Имам приятел кадето ги ремонтира за около 20 кинта ако сам си го свалиш, а ако той го сваля около 40 кинта

Потребител
Аватар

Мнение от Marian » 17 Яну 2007, 10:58

mirmidon написа:Аз имам подобен проблем, но без да спира. От време на време започва да скърца и след това си спира само. Колата е Е36 компакт 09/94 г. Къде точно се намира отпред този така да го нареча вентилатор или както там се казва и как да го сваля, за да видя какво му е? Предполагам се намира в някаква предпазна пластмасова кутия откъм двигателя? Много ще се радвам на снимчица понеже отпред е много обширно понятие. Благодаря предварително!

и аз имам същия проблем :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Потребител
Аватар

За вентилатора

Мнение от m_tcekov » 17 Яну 2007, 11:25

Здравейте, и аз имах същия проблем.Отначало ту тръгваше, ту спираше, после започнах да му помагам като с една отверка завъртах турбините при вкл. вентилатор.Така карах известно време и накрая смених вентилатора с 2-ра употреба и проблема вече го няма.Опитвахме да го сменим откъм двигатела но за малко неможе и се на ложи да сваляме таблото но всичко мина без жертви и сега е на .6

Следваща

Назад към E36