Етажна собственост, скандали и спорове!

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E46 (M43B19)

Re: Етажна собственост, скандали и спорове!

Мнение от xenolith » 26 Фев 2019, 11:29

Дори да приемем, че идват при теб като задължение, никакъв шанс да си ги вземат, дори и чрез съд. Всичко над 2 години е чао-чао, защото това са двустранни взаимоотношения и факта, че те не са ги потърсили толкова време не им е много в полза.

Не бих казал нищо за "добрите съседски отношения", защото още от вратата те посрещат с глупости, а не като нормални хора. Аз не бих им дал нито един лев. Да не избутваме нещата извън темата, но затова сме на тоя хал. :bchug:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 26 Фев 2019, 14:22

За етажната собственост, не съм сигурен. Когато купувахме апартамента навремето, продавачът донесе всички последни платени сметки. Когато отидох да сменям абонатния номер за водата се оказа, че стария собственик дължи около 150лв. Той просто беше платил някакви пари и ми се наложи да изчистя неговите задължения, за да мога да прехвърля абонатния номер на мое име.
Та проверете точно как стоят нещата, а не един чул, друг видял ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5

Мнение от kasho » 26 Фев 2019, 15:28

В Германия като купуваш апартамент едно от нещата, които изисква нотариуса, е бележка от домоуправителя, че апартамента не дължи нищо на етажната собственост. Освен това в самия договор пише, че разходи по сградата, възникнали поради взети решения преди покупката се поемат от продавача. Ама говорим за бяла държава все пак...

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 26 Фев 2019, 16:29

Nickelback написа:Ако смяташ да се задържиш да живееш там, ако искаш да не се гледате на кръв и т.н, аз бих попитал домоуправителката от какво има най-належаща нужда входът и да отида да го купя (не да давам пари, щори аз пари не дължа!). С едни 100-150лв. може и да не обеднееш, но е знак, че ти пука за това място, и буди най-малкото уважение у съседите. Аз така бих направил като новонанесъл се. И съм го правил под една друга форма, а резултатът винаги е бил в мой плюс. Естествено зависи какви хора са и доколко ще го оценят...

Sent from my ONEPLUS A5000 using Tapatalk

е това е верния подход. добрите отношения със съседите са много важни и даването на някакви пари за определена кауза от самото начало те представя в положителна светлина. не бих платил 300 лева стари сметки (за принципа - защото не ги дължа по закон), но бих същите пари за нещо конкретно (крушки, чистач/ка, брава на долната врата и тн)...

утре ще ти разбият апартамента и съседа ти ще (ти) се обади... или няма... затова - твърдо, но само с добро...
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11

Мнение от Maxmadness » 26 Фев 2019, 17:20

Любезно им казвам да се факат и затварям вратата.
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 26 Фев 2019, 21:28

Ходих днес да си платя входните такси за няколко месеца напред и да се впиша в домовата книга. Дотук всичко добре :mhihi: обаче извадиха някакьв лист и ми викат подпиши това че си запознат с разходите по апартамента :mhihi: В него пише че с решение на сьвета от 2017г за това че апартамена дьлжи сума от 360лв и ако не платя в 30 дневен срок ще прехвьрлят задьлжението кьм сьдия изпьлнител.
Разбира се аз не подписах :mhihi: защото това не беше запознаване а сьгласие за плащане :mhihi: Обясних им това да си го носят за подпис кьм стария собственик. И така...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 26 Фев 2019, 21:39

а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:34, променена общо 1 път
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е36 328/е46 330i/e46325i/е91 330xd+

Мнение от m.dimitrov1992 » 26 Фев 2019, 22:01

Вуйчо написа:Аз на твое място бих продал апартамента. Честно. Явно си случил на идиоти за съседи, щом от вратата вместо "добре дошъл" те почват да ти искат пари за задължения, които ти не си направил. И те много добре го знаят, че не са прави, но само от този факт как реагират, човек може да си направи извода, колко са арогантни и прости тези съседи, за да ти извиват ръцете по този начин. С такива оправия няма - нито да им плащаш, нито да ги трепеш. Отделно така започвайки новото начало, с този дух, с тези настроения... един ден като се сетиш за спомени и минали времета, с този ли горчив привкус ще направиш асоциация за този дом? За мен както го описваш, това жилище и хората около него носят отрицателна енергия. В тоя ред на мисли - как спа първата нощ?

Махай се от там докато не си си загубил нервите и/или не си направил някоя глупост за която да съжаляваш и си търси щастието другаде, при що годе по-читави хора.

Ами не сьм спал още, ремонта не е готов :mhihi: . Виж сега, не е толкова просто да купиш и продадеш жилище! Като идеята на това жилище е да не пьтувам по 60км в посока до работа всеки ден. Апартамента е гарсионера, а аз сьм не сьм семеен. За момента ще ми вьрши работа. Пьк живот и здраве като ми отеснее го пускам под наем и тегля една ипотека за по голям. И с наема да си покривам 50-60% от ипотеката :yes:
Та с 2 думи замисьла е да го ползвам 3-4години. Но е факт че леко се напрегнах тези простотии

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от smamf » 27 Фев 2019, 6:51

m.dimitrov1992 написа:Ходих днес да си платя входните такси за няколко месеца напред и да се впиша в домовата книга. Дотук всичко добре :mhihi: обаче извадиха някакьв лист и ми викат подпиши това че си запознат с разходите по апартамента :mhihi: В него пише че с решение на сьвета от 2017г за това че апартамена дьлжи сума от 360лв и ако не платя в 30 дневен срок ще прехвьрлят задьлжението кьм сьдия изпьлнител.
Разбира се аз не подписах :mhihi: защото това не беше запознаване а сьгласие за плащане :mhihi: Обясних им това да си го носят за подпис кьм стария собственик. И така...
Съдия изпълнителите гонят хора, не гонят апартаменти. Като не си бил собственик няма как да предявят претенциите към теб, споко. Въпросът е защо не са го направили още по времето на предишния собственик, щом са кмали решение и тн?

Кураж, момче. Наистина си попаднал на страшни тъпанари, но това не означава, че няма решение на ситуацията. На твое място бих се консултирал с адвокат веднага, просто да знам докъде ми се простират правата, и как бих могъл бързо да туширам някакви евентуални атаки. Адвоката може също да каже как да се съберат тези пари от бившия собственик, защото каквото и да говорим - те са дължими.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 27 Фев 2019, 8:04

Явно са някви дребнави човечета, но все пак подходът ти трябва да е любезен и да направиш някакъв жест, както Nickelback предложи. Иначе не е оферта да се гледаш на криво със съседите си.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2019, 8:29

m.dimitrov1992 написа:... извадиха някакьв лист и ми викат подпиши това че си запознат с разходите по апартамента :mhihi: В него пише че с решение на сьвета от 2017г за това че апартамена дьлжи сума от 360лв ...

Това е пълна идиотщина, щом апартаменът им дължи пари - да съдят апартамента.
Пак казвам - неплатените сметки са на собственика, а не на имота, апартаментът е неодушевена вещ и не може да има задължения. Може да има тежести върху него (например - ипотека), но това е работа на нотариуса по сделката - да провери, че няма такива.

От личен опит говоря, не са празни приказки.
Excellent! Steven is my name!

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Фев 2019, 14:05

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2019, 15:25

Ето и от мен:
http://sdelkisimoti.bg/blog/2014/06/10/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%83%D0%BF%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D1%82-%D1%81%D1%8A%D1%81-%D0%B7%D0%B0%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D0%B8/

3. Задълженията за консумативи „вървят“ като тежест на имота.

Категорично не! Задълженията за имота са задължения на задълженото лице – физическо или юридическо. Партидите за ток, вода и парно отопление се откриват на името на собственика, а не – на имота. Те са за имота, но са задължение на лицето.

https://ceb.bg/blogs/view/pokupka-na-imot-i-stari-smetki-kym-toplo-idb-2613.html

https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?t=34991
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е36 318i
Мечтае да кара: На челна стойка.
Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.

Мнение от ceco_kd » 27 Фев 2019, 21:19

"Не е луд тоя дето яде баницата, а тоя дето я дава!" Я си помисли ти искаш ли да си тоя "дето дава"???
Към тези дето са "за" добросъседство в конкретния случай просто мога да се подпиша с левия си палец на крака ако се наложи, но такова понятие в тоя вход няма да видиш, повярвай ми! Те щом от първия ден са те емнали да те ядат познай какво ще се случва за вбъдеще. Не мога да разбера защо точно ти трябва да плащаш каквото и да било, ....ама ти си знаеш.....

Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на пост и молитви

Мнение от Вуйчо » 27 Фев 2019, 21:36

а
Последна промяна Вуйчо на 31 Май 2020, 11:34, променена общо 1 път
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата