Избор на зимни гуми
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Избор на зимни гуми
Колеги някой карал ли е зимата с размер 205/55/17 ?
Все си мисля, че ще е по проходима по преспите спрямо 225/50/17
Все си мисля, че ще е по проходима по преспите спрямо 225/50/17

Re: Избор на зимни гуми
Аз не съм с е60, но при мен на купето до вратата има писан допустим размер 205/50/17.
- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
vld написа:Колеги някой карал ли е зимата с размер 205/55/17 ?
Все си мисля, че ще е по прогодима по преспите спрямо 225/50/17
Като външен диаметър за еднакви с 225/50/17, като цена са с 10-ина лева по-скъпи, но зависи от марката, на която заложиш. Аз сложих Goodyear UG Performance G1 и на сухо време при -2° тази сутрин бяха феноменални като сцепление (моите са 225/50/17).
- vld
- Старши ентусиаст
-
Точно за това съм се насочил към този размер, защото са еднакви на външен диаметър, но са по тесни.
През годините съм стъгнал до този извод, че колкото са по тесни и високи гумите, толкова по проходима е в преспи колата.
А при мен си има сняг по месец два и е хубаво да има сцепление, колкото повече, толкова по добр
През годините съм стъгнал до този извод, че колкото са по тесни и високи гумите, толкова по проходима е в преспи колата.
А при мен си има сняг по месец два и е хубаво да има сцепление, колкото повече, толкова по добр

- datchko
- ентусиаст
-
- Кара: e61 535d LCI
- Мечтае да кара: F90
Мятай се според мен, мисля, че няма да е нестабилна или нещо такова с по-тесни гуми.
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
Според мен не си заслужават, все пак става въпрос за 5er. Да по-тесните са по-проходими, но вече колко вали, колко се задържа снега.. 

- vld
- Старши ентусиаст
-
Exclusive89 написа:Според мен не си заслужават, все пак става въпрос за 5er. Да по-тесните са по-проходими, но вече колко вали, колко се задържа снега..
Колега аз живея в подножието на планината и вярвай ми на стръмната ми улица и 5% по проходимо е е от значение...

- Z3Ro*
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW E39 530DA, E61 530XD LCI
- Мечтае да кара: Murcielago SV
Това, че са по-тесни гумите, ще е плюс само при газене на дълбок сняг, и то не е ясно колко ще се усети на кола със задно. Но гарантирам, че на почистен заснежен път, на заледени участъци и на влажен асфалт, воденето на автомобил с размерите на е61 ще е осезаемо по-лошо с по-тесните с 2 сантиметра гуми. Все пак на това тегло му трябва контактна площ ламели или протектор за мокрото, а 2 сантиметра не са никак малко - пробвал съм и лично на мен не ми допада воденето на колата.
- valeto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11
Здравейте,когато взех колата преди 2г зимата тя беше с такъв размер,вярно че не бяха нови гумите,но не бяха и за изхвърляне. Смених ги с нови на Пирели,защото съм свикнал да залагам на марката особенно за гуми. Смея да кажа ,че определено поведението на колата се промени драстично въпреки че е xdrive.
- vld
- Старши ентусиаст
-
Е това е въпроса, да има директно сравнение на поведението с 205/55/17 спрямо заводски предписания 225/50/17.
Така или иначе трябва да купувам гуми, ако с по-тесните ще е по добре не ме бърка, че са по скъпи.
Така или иначе трябва да купувам гуми, ако с по-тесните ще е по добре не ме бърка, че са по скъпи.

- valeto
- младши ентусиаст
-
- Кара: F11
При мен определено с 225 беше по-добре,не чувствах тази стабилност при 205. Аз съм от Банкя и при нас зимата си е зима,но не съм имал проблем със стръмни наклони. Сега вече дали е от марката или ширината не знам,знам само , че xdrive е вълшебство 

- w0Lv3r1n3
- Потребител
-
- Кара: e39 525TDS'98 / E60 530D'FACE'2008
Колега в диана отказаха да ми монтират 205/55/16. Един служител който е и колега на любимата марка каза че поне 60 височина трябва да има. И аз взех 205/60/16 даже. За 17 сигурно трябва да стане с 55 височина.
Изпратено от моят SM-N960F с помощта на Tapatalk
- vld
- Старши ентусиаст
-
- bokouser
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E60 530d LCI
Влади, при твоето положение по-тясната гума ще има ефект, макар, че ще загубиш част от устойчивостта на колата с по-висока скорост.
Ефекта идва от там, че масата (килограмите) на колата е константна, а контактната площ е различна. С две думи едни и същи килограми имат натиск върху по-малка контактна площ, следователно тежестта на квадратен сантиметър се увеличава и от там - по-добро сцепление. Със същата логика се ползват тесните гуми при зимните рали състезания, но това е само за сняг и други хлъзгави участъци, в момента в който стъпиш на сух асфалт нещата се променят.
Знаеш, познавам твоята улица и въпреки това аз не бих сложил 205 на тази кола. За мен 225 са достатъчно тесни за да се справят, все пак ние жиеем в югоизточна Европа, повечето от зимата караш на сух асфалт, а за твоята улица имаш DTC, което горе-долу се справя.
Аз например много ходя на ски и въпреки това си взех 245/40 R18
Вече всеки сайт за гуми има калкулатор за размери, сам го виж, че е грешен.
Ефекта идва от там, че масата (килограмите) на колата е константна, а контактната площ е различна. С две думи едни и същи килограми имат натиск върху по-малка контактна площ, следователно тежестта на квадратен сантиметър се увеличава и от там - по-добро сцепление. Със същата логика се ползват тесните гуми при зимните рали състезания, но това е само за сняг и други хлъзгави участъци, в момента в който стъпиш на сух асфалт нещата се променят.
Знаеш, познавам твоята улица и въпреки това аз не бих сложил 205 на тази кола. За мен 225 са достатъчно тесни за да се справят, все пак ние жиеем в югоизточна Европа, повечето от зимата караш на сух асфалт, а за твоята улица имаш DTC, което горе-долу се справя.
Аз например много ходя на ски и въпреки това си взех 245/40 R18
w0Lv3r1n3 написа:Колега в диана отказаха да ми монтират 205/55/16. Един служител който е и колега на любимата марка каза че поне 60 височина трябва да има. И аз взех 205/60/16 даже. За 17 сигурно трябва да стане с 55 височина.
Вече всеки сайт за гуми има калкулатор за размери, сам го виж, че е грешен.
- T-1000
- Потребител
-
- Мечтае да кара: DeLorean time machine
valeto написа:Здравейте,когато взех колата преди 2г зимата тя беше с такъв размер,вярно че не бяха нови гумите,но не бяха и за изхвърляне. Смених ги с нови на Пирели,защото съм свикнал да залагам на марката особенно за гуми. Смея да кажа ,че определено поведението на колата се промени драстично въпреки че е xdrive.
Здравейте! Тъй като и аз съм с xdrive и темата ме интересува, бихте ли уточнили за кой от двата размера на зимни гуми става въпрос - за 205/55/17 или за 225/50/17? Доколкото разбирам от контекста на Вашия отговор, драстичната промяна с новите гуми е към по-добро.
36 мнения
• Страница 1 от 3 • 1, 2, 3