Формула 1 - обща тема
Модератор: Общи модератори
Re: Формула 1 - обща тема
Някои хора все едно гледат епизод на "Приятели", а не Формула 1. Шампионати са губени и за половин точка, включително самият Хамилтън губи сезон 2007 с 1 точка. Докато съществува математически шанс да изпуснеш титлата, няма място за игри с другарчето и.. "справедливост". Дори миналата година се обсъждаше след Унгария дали тези 3 точки, които Хамилтън подари на Ботас, няма да му изиграят лоша шега. Накрая може и със 100 точки преднина да стане шампион, ама за момента не се знае знае ли се. 'Щото преди Русия Хамилтън спечели 4 от последните 5 състезания, ама някой даваше ли гаранция, че Фетел няма да направи същото до края на сезона? А че няма да изгърми мотор като в Австрия? А че няма да се сборичка с някой на някой завой? Тогава не 7, ами 37 точки нямаше да стигат.
Сега за всички е лесно да съдят Мерцедес, но, харесва ни или не, всеки отбор раздава заповеди и всеки пилот е длъжен да се съобразява. Сега, някой ненормалник като Верстапен примерно може и да не се съобрази някой път, ама не си мислете, че ако Ред Бул бяха в същата ситуация и Рикардо се бореше за титлата, Хорнер нямаше да крещи по радиото да го пропусне напред. Да не говорим, че и Ботас сам се постави малко или много в тази ситуация, защото преди Германия заповеди от бокса нямаше, включително и със стратегията (то и след Германия, това е първия случай). Сега на 120 точки отзад няма много основание да изисква "справедливост".
А относно блистеринга на Хамилтън и как, видиш ли, накрая гумите му са си били окей, което значело, че Тото си го измислил за оправдание... Блистеринг се получава, когато вътрешния слой на гумата прегрее, което образува въздушни мехури вътре в самия протектор, които в даден момент се пукат и нарушават контактната повърхност на гумата. Софт гумите са особено податливи на блистеринг, ако се натиснат сериозно веднага. А Хамилтън се наложи да ги натисне веднага, защото леко сгафиха влизането му в бокса и излезе след Фетел, което не беше в плана. Като дори след изпреварването, 1-2 на Мерцедес не беше гарантирано, защото ако беше продължил да яде гумите защитавайки се, рано или късно щеше да бъде изпреварен от Фетел (който сам си каза след състезанието, че те са работили по-добре с гумите).
С всичкото това не се опитвам да оправдавам нито Хамилтън, нито Мерцедес. На мен също не ми се искаше да става, заради цялата помия, която знаех, че ще се лее, но всеки, който разбира малко от малко от Формула 1, би следвало да разбира решението...
Сега за всички е лесно да съдят Мерцедес, но, харесва ни или не, всеки отбор раздава заповеди и всеки пилот е длъжен да се съобразява. Сега, някой ненормалник като Верстапен примерно може и да не се съобрази някой път, ама не си мислете, че ако Ред Бул бяха в същата ситуация и Рикардо се бореше за титлата, Хорнер нямаше да крещи по радиото да го пропусне напред. Да не говорим, че и Ботас сам се постави малко или много в тази ситуация, защото преди Германия заповеди от бокса нямаше, включително и със стратегията (то и след Германия, това е първия случай). Сега на 120 точки отзад няма много основание да изисква "справедливост".
А относно блистеринга на Хамилтън и как, видиш ли, накрая гумите му са си били окей, което значело, че Тото си го измислил за оправдание... Блистеринг се получава, когато вътрешния слой на гумата прегрее, което образува въздушни мехури вътре в самия протектор, които в даден момент се пукат и нарушават контактната повърхност на гумата. Софт гумите са особено податливи на блистеринг, ако се натиснат сериозно веднага. А Хамилтън се наложи да ги натисне веднага, защото леко сгафиха влизането му в бокса и излезе след Фетел, което не беше в плана. Като дори след изпреварването, 1-2 на Мерцедес не беше гарантирано, защото ако беше продължил да яде гумите защитавайки се, рано или късно щеше да бъде изпреварен от Фетел (който сам си каза след състезанието, че те са работили по-добре с гумите).
С всичкото това не се опитвам да оправдавам нито Хамилтън, нито Мерцедес. На мен също не ми се искаше да става, заради цялата помия, която знаех, че ще се лее, но всеки, който разбира малко от малко от Формула 1, би следвало да разбира решението...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Няма как да е иначе, ако ли не, става Алонсо-Хамилтън и накрая печели Кими без да е сънувал дори.
Абе можеха малко по-културно да го изсценират .. хората не се дразнят толкова на постъпката за заповед, колкото на грозния начин по който стана. Хамилтън сам се прецака при 2я бърз тур на Q3, после пак не можа да вземе максимума при ранния бокс на Ботас. Няма как за едно изпреварване да му подарят победата .. нали, но явно може 

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
немо, изгледа ли го до край това дето го пусна... е за тва шуми ще остане голям, а черньо статистика...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
E Шуми никой не може да го бие по педерстки номера за сега. За в бъдеще ще видим.
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
"Пропусни го за шампионата" и "Пропусни го, че има блистер (въображаем) на задните гуми и внимавай какво говориш пред камерите като излезеш от болида" еднакво ли ти звучат. Едното става в последните метри на състезанието, другото 15+ обиколки преди финала с идеята Ботас отново да бави цялата колона зад себе си и да подсигури победата на Хамилтън. Е това заслужена победа ли е?
Хамилтън щеше ли да направи същото ако беше в позицията на Ботас, аз лично силно се съмнявам
Като е толкова голям карач да си спечели състезанието с каране, не да се мръщи на отбора, че го изкарали зад Фетел...

Като е толкова голям карач да си спечели състезанието с каране, не да се мръщи на отбора, че го изкарали зад Фетел...
- bmw maniqk ivo bmw
- старши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: Е30 М3, E46 M3, E92 M3, E92 325i
Don_Diego написа:Хамилтън щеше ли да направи същото ако беше в позицията на Ботас, аз лично силно се съмнявам![]()
Забрави ли миналата год като пусна Ботас? А блистера не е въображаем и вече ти казаха защо..
https://clubs1.bg/news/hamilton-ne-e-is ... tima-45489
Люис Хамилтън заяви, че не е искал от тима си да налага отборни заповеди по време на състезанието за Гран при на Русия в Сочи.

- Владо
- старши ентусиаст
-
- Кара: myCar 5.3. and iCar 3.9.
- Мечтае да кара: още по-бавно
- Детайли за колата: ...
01" 525d m57
04" X5 m57
06" Liberty 2,8 CRD
Като не е искал, да го беше пуснал накрая...
Съгласен съм с мнението му обаче по отношение движенията на фетел... добре че реагира, иначе ставаше мазало...
Съгласен съм с мнението му обаче по отношение движенията на фетел... добре че реагира, иначе ставаше мазало...
- alozavar
- Потребител
-
- Кара: F31
Това, че Ферари са направили нещо преди 15 години не значи, че трябва да сме ок с това, което става вчера
Може да е част от спорта, но това не е част, която хората искат да гледат. "Част от спорта" са и съдийските грешки във футбола, но ако съдиите орежат брутално някой отбор, после става олелия до небето, никой не си мълчи, само защото "и преди е ставало". Дори не се сещам кой е футболния еквивалент на това от вчера
Има хора, които определят правилата във Ф1, може би трябва да се замислят върху такива неща, за да не стават занапред, не да се връщаме към 2000г. Тук едните, подкрепящи Хамилтън, постват клипчета от 2002ра, останалите се опитваме да обясним, че отборът си направи гавра с единия пилот, но не си говорим нищо свързано със състезанието реално...

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Доколкото разбирам дерта на повечето е, че не са казали скрито на Ботас да пусне Хамилтън, хем не е имал нужда от пускането.
Ако бяха казали програма 23 или Хам е по-бърз нямаше да има драми, ама видиш ли било много директно и не можело така
Ако бяха казали програма 23 или Хам е по-бърз нямаше да има драми, ама видиш ли било много директно и не можело така

- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Дерта е, че дадоха победата на пилот, който не показа, че я заслужава в конкретния уикенд. И самото даване беше с някакви изсмукани от пръстите оправдания и предупреждения да внимава какво ще говори след финала ощетения пилот.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако Хамилтън не става, не знам кой става от тези в челото, може би швабата или бозавото 

Мен пък тоя вариант за даване на заповеди повече ме кефи.
Всички които искат нещо да се направи явно не помнят, че заповедите бяха забранени.....обаче пак се случваха.
Всички истории с ”Алонсо е по-бърз от теб”, ”Мулти 21" и т.н. са ми лицемерни, смешни и обидни. Сякаш ни имат за някакви полуидиоти дето няма да се сетят какво се случва.
Тоя проблем със заповедите се решава с топки и сърце. Ако си безгръбначен, поставил си се в ситуация в която да нямаш изход от слушкането..... ами заслужаваш си го.
Аз от сега мога да ви кажа, че Ботас и следващата година ще е патерица без значение как ще вървят точките. Нещо повече винаги ще е патерица. В същото време Верстапен, Фетел Хамилтън и т.н. няма никога да са подлоги, защото всеки един от тях поне веднъж се е опълчвал на подобни решения.

Всички които искат нещо да се направи явно не помнят, че заповедите бяха забранени.....обаче пак се случваха.
Всички истории с ”Алонсо е по-бърз от теб”, ”Мулти 21" и т.н. са ми лицемерни, смешни и обидни. Сякаш ни имат за някакви полуидиоти дето няма да се сетят какво се случва.
Тоя проблем със заповедите се решава с топки и сърце. Ако си безгръбначен, поставил си се в ситуация в която да нямаш изход от слушкането..... ами заслужаваш си го.
Аз от сега мога да ви кажа, че Ботас и следващата година ще е патерица без значение как ще вървят точките. Нещо повече винаги ще е патерица. В същото време Верстапен, Фетел Хамилтън и т.н. няма никога да са подлоги, защото всеки един от тях поне веднъж се е опълчвал на подобни решения.
Абе няма лошо от отборните заповеди, все пак успехите на даден пилот се дължат почти изцяло на отбора в днешно време. Но постъпката беше адски грозна, 1во Ботас си спечели макари с късмет пола, тръгна по-добре от Хам и контролираше състезанието в 1вата част преди боксовете, после от Мерцедес решиха да убият няколко секунди от времената му като го вкараха 1ви в бокса. Само че наш Хамилтън изобщо не успя да направи това което Фетел направи миналата година в Монако ако някой си спомня, тогава всичко щеше да е една идея по-леко.
Иначе за Ботас и аз съм на същото мнение, че си е дупедавец и такъв ще си остане завинаги. Мерцедес удариха наистина джакпота с него, защото и догодина съм сигурен ще че има подобни ситуации в полза на Хамилтън ..
Иначе за Ботас и аз съм на същото мнение, че си е дупедавец и такъв ще си остане завинаги. Мерцедес удариха наистина джакпота с него, защото и догодина съм сигурен ще че има подобни ситуации в полза на Хамилтън ..