Истории за пишман-кандидат-купувачи на автомобили
Модератор: Общи модератори
Re: Истории за пишман-кандидат-купувачи на автомобили
Аз мога да разкажа за себе си в ролята на пишман-купувач. Преди 5 години започвам да си търся кабрио, защото никога не съм имал и искам да пробвам какво е. Спирам се на модела - CLK w209 с двигатели 320 бензин и 500. След като оглеждам всички 320-и, които се продават в София и ги водя в Балканстар на прегледи, където след 10-ия преглед (към 1200 лева дадох за прегледи :-) вече всички приемчици започват да ме познават, а момичетата от рецепцията ме питат - нещо успя ли да купиш..., решавам че така и така тия коли са пълни с проблеми (в Балканстар средно им откриваха ремонти струващи 5-7 хиляди лева - плюс разни забележки от сорта на - нуждае се от допълнителна диагностика - т.е. още проблеми) аз решавам да гледам само CLK500, та поне като са толкова счупени и трябва да се наливат пари, да няма компромис с екстрите и двигателя. Пускам търсене в мобиле-то и излиза само едно CLK500 кабрио. Звъня на тел-а, вдига някакво момче и вика - "Колата е на ул. Цар Симеон, пред сервиз за аусписи, ела там". Отивам аз, излиза момчето от сервиза, качваме се, правим едно кръгче, аз естествено казвам, че искам да я карам в Балканстар
за диагностика и той ми вика - "Абе няма ядове, но колата е на шефа ми, та да отидем и да го питаме". Води ме до един магазин за японски авточасти, срещу сервиза за ауспуси и вътре един арабин, гледа малко лошо и ми вика - "Здрасти. Аз съм Майк". Аз му обяснявам, че искам да карам колата в Балканстар и да ми даде телефонния си номер, да му звъня направо на него и да се разбираме след прегледа - при което той ми казва - "Аз телефон нямам. Ще звъниш на момчето и през него". Човек, който няма никакъв телефонен номер не съм виждал до този момент в живота си и започвам се усъмнявам, че колата може да има някакви скрити дефекти или примерно да е запорирана (тогава нотариусите нямаха връзка с КАТ и плащаш колата, прехвърля ти я нотариуса и после следва много лоша изненада като отидеш да си вадиш талон
) и затова не иска да ми дава телефона за да не го тормозя после като се набутам с покупката. Колата не е много скъпа, но не и съвсем без пари - 22 хиляди лева, та все пак не искам да купя някой боклук или да ме измамят с крадена или запорирана кола. Почвам да го разпитвам откъде е и той ми вика, че е от Ливан. Там френският е втори език и го поздравявам с някаква елементарна фраза на френски (аз знам френски, колкото да вържа някакъв много прост разговор, но все пак) и той ми вика - "Аз френски не говоря". Това съвсем ме усъмни и се ядосах много и направо му казах - "Искам да закарам колата в Балканстар и ако кажат, че горе долу е ок, ще я взема, че ми писна да търся и да си губя времето и друго 500 карбио не продава в момента в БГ. Ако обаче се окаже, че има някакви скрити дефекти или има запор и затова не ми даваш телефона си - честно ти казвам, ще ти запаля или изпочупя магазина". И той започна да се смее, направо си умря от смях човека и ми вика - "Абе колата е добре, няма никакви запори и простотии, аз имам апартамент от 300 квадрата в Бейрут до морето, кви запори да имам, там гледай си я и се обади на момчето да кажеш ще я взимаш ли.". Тва беше в петък, разбираме се в понеделник да ходи колата в Балканстар, звъня и запазвам час и решавам все пак да го проверя тоя съмнителен тип и видях от стената на магазина някаква рамка с лиценз за нещо си с името на фирмата му.
Прибирам се вкъщи, отварям тъговския регистър, виждам там как се казва арабина и пускам търсене в гугъла. Излиза следната статия на първо място, придружена със снимка на въпросния арабин пред магазина му (на снимката гледа, точно както гледаше като се запознахме
- https://www.24chasa.bg/Article/1939037. Излизат и следните други статии - http://afera.bg/%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%BA%D0%BB%D1%83%D0%B7%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D0%B2%D1%80%D1%8A%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D1%81-%D0%BD%D0%B0%D1%80%D0%BA.html и https://bivol.bg/florov-arabi.html. За тия които ги мързи да четат, много малък цитат от въпросните статии - "според тази докладна записка, Флоров и Йоцов подържат близки контакти с лице от арабски палестински произход с прякора „Майк”. Последният е бил обект на ДОР в ГДБОП за наркотици. Засичано е, че лицето е посещавало често сирийското и английското посолство и често отсяда в ресторант „Парадайс”, където също се продавали наркотици. Лицето според оперативните справки се свързва и с „Хизбула”."
Тука ми стана ясно защо той не носи изобщо никакъв телефон с него и че това няма общо с колата
Докара я понеделник момчето в Балканстар, имаше някакви проблеми естествено, но нищо сериозно и на мен ми беше писнало вече да търся и лятото точно започваше та казах на момчето, че ще я купя. Звъннах на един приятел дето тогава работеше в ГДНП за всеки случай, той провери и ми каза, че арабинът всъщност е от Палестина, но е с ливански паспорт и затова се представя за ливанец, разработван е многократно от всякакви служби, няма никакво лично имущество освен колата и фирмата, няма лични банкови сметки и колата няма запор в КАТ. В този момент се сетих, че майка ми познава палестинския посланник, звъннах и, тя си умря от смях, но в крайна сметка се обади на посланника и той и каза, че познава Майк или по-точно Махер
(явно палестинците са малка общност в БГ
и направо гарантира, че проблеми няма да има, само все пак технически да си проверя колата.
Запазих час за нотариус при една позната, но накарах арабинът да отидем един ден при сделката и да занесем документите, защото той с тоя ливански паспорт, разрешение за постоянно пребиваване и ЛНЧ не се знае дали няма да има някакъв технически проблем. Като го питах как иска да му дам парите, ествествно вика - ааа в брой, аз лични банкови сметки нямам, само на фирмата (инфото на приятеля ми от ГДНП се оказа вярно). Тук отново дребни премеждия, защото моята позната в командировка за деня, замества я помощник нотариуса, който преглежда всички документи и вика ок са, но пита арабинът - "Женен ли си?" и той с целия си ъкъл му отговаря - "Имам брак в Палестина"
И тоя нотариуса вика - трябва или жена ти да дойде или нотариално заверено пълномощно от нея. Викам му абе кой щеше да провери имаш ли брак в Палестина, те половината държави не я признават, но в крайна сметка на следващия ден доведохме една арабка, която представихме за жена му
. Колата се оказа читава, беше изключително голям кеф, карах я две години, но ми се роди второ дете и стана много тясна и я продадох, но още ме е яд, защо не я запазих при тия премеждия за придобиването и.

Прибирам се вкъщи, отварям тъговския регистър, виждам там как се казва арабина и пускам търсене в гугъла. Излиза следната статия на първо място, придружена със снимка на въпросния арабин пред магазина му (на снимката гледа, точно както гледаше като се запознахме

Тука ми стана ясно защо той не носи изобщо никакъв телефон с него и че това няма общо с колата

Запазих час за нотариус при една позната, но накарах арабинът да отидем един ден при сделката и да занесем документите, защото той с тоя ливански паспорт, разрешение за постоянно пребиваване и ЛНЧ не се знае дали няма да има някакъв технически проблем. Като го питах как иска да му дам парите, ествествно вика - ааа в брой, аз лични банкови сметки нямам, само на фирмата (инфото на приятеля ми от ГДНП се оказа вярно). Тук отново дребни премеждия, защото моята позната в командировка за деня, замества я помощник нотариуса, който преглежда всички документи и вика ок са, но пита арабинът - "Женен ли си?" и той с целия си ъкъл му отговаря - "Имам брак в Палестина"

Декември месец реших, че ще продавам Е36is купе
Продадох я бързо, за 24ч. Много си го харесвах, но... остаря. Пуснах я що годе на средна пазарна цена, в мобиле. Пускам обявата вечерта и след 5 минути звъни някакъв мъж - жената цъка, че в 21ч. огледи не се правят и то от днес за днес, ама нали исках да изчистя гаража - приех. Единия от ромския континген и добре облечен , другия като клошар. Гледат, светкат, разпитват... Още по телефона беше започнал пазарлъка и след тест драйва ми заяви как всичко е ок по колата ама 800лв. я виждал и жената преди мен " С пари за Лада искаш БМВ , лека вечер!"
. На другата ден само цигани и прошляци / предвид цената от 1800лв. , не съм очаквал друго/. Един ми звъни и ми обясни как му е мечта да има вишнево купе БМВ та от сърце и душа имал 1000лв. та и аз от сърце и душа да му я дам за толкова
. Надвечер ми звънна един възпитан мъж, помоли ако е възможно да погледне колата и се разбрахме. Дойде погледна я, кара я 100м. и без пазарлъци я взе. Оказа се автомонтьор. Та изводът е, че трябва да се търси средана/висока цена , спрямо модела и екстрите на колата иначе звънят всякакви с 2лв. в джоба.

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
(h)aman написа:Е това е топ история.![]()
На английски си е направо за VinWiki

madafaka_donkele написа:(h)aman написа:Е това е топ история.![]()
Да звъннем на Ед( ако има телефон

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
TheDriver написа:madafaka_donkele написа:(h)aman написа:Е това е топ история.![]()
Да звъннем на Ед( ако има телефон) и да го пращаме колегата в Атланта.
Може да направи VinWiki International
https://edbolian.com/contact-ed/
Малко ъп на темата.
Направих обявата ВИП и учудващо намаляха обажданията до около 2-3 на ден. Един оглед само направих преди 2-3 дена, където тоя погледна колата за 2 минути, запали я и почна с пазарлъка директно- Значи виж са, колата ме кефи много, имам обаче супер много разходи по нея, вика каско 1500, масло 150,гражданска преглед 500лв, вика да му сваля на 7500лв и да ми я плащал веднага. Казах му, че за 7500лв към е46 да се насочи и той ми се обиди.
Не знам защо,но почнаха във вибер да ме тормозят, над 10 човека на ден !!!!
Не знам имам чувството, че има някакъв геноцид... Както и да е, свалям колата от продажба и я оставям на приятелката ми да я чупи, по-добре отколкото да си досъсипя психиката.
Това е само за последния час-два.

Направих обявата ВИП и учудващо намаляха обажданията до около 2-3 на ден. Един оглед само направих преди 2-3 дена, където тоя погледна колата за 2 минути, запали я и почна с пазарлъка директно- Значи виж са, колата ме кефи много, имам обаче супер много разходи по нея, вика каско 1500, масло 150,гражданска преглед 500лв, вика да му сваля на 7500лв и да ми я плащал веднага. Казах му, че за 7500лв към е46 да се насочи и той ми се обиди.
Не знам защо,но почнаха във вибер да ме тормозят, над 10 човека на ден !!!!
Не знам имам чувството, че има някакъв геноцид... Както и да е, свалям колата от продажба и я оставям на приятелката ми да я чупи, по-добре отколкото да си досъсипя психиката.
Това е само за последния час-два.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: хората към оринджпилване
- Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки
Бр о, сложи едни 2000 отгоре и й надолу по обява да видиш кога ще почнат да звънят ако изобщо спрат. Как няма да ти говорят за разходи по регове като всякакви къщи предлагат съдействия и бла-бла.
Top Gun Maverick написа:Бр о, сложи едни 2000 отгоре и й надолу по обява да видиш кога ще почнат да звънят ако изобщо спрат. Как няма да ти говорят за разходи по регове като всякакви къщи предлагат съдействия и бла-бла.
И пак ти си ги плащаш накрая. Дали ще дадеш 400-500 за нотариус и ще си платиш гражданска и т.н, или ще дадеш 500 за регистрация, каква е разликата ? Защо това да е мой проблем ? Аз досега когато и да си взема кола, никога не са ми дали пари да я регистрирам или да и платя таксите.
Все едно да си купя нов телефон и да държа продавача да ми плати абонаментния план ? Или пък да си купя компютър и да държа да ми плати интернета ?
Спомена автокъща, кажи ми коя автокъща би продала кола с чисто нов съединител и маховик за 1250 евро с работата, с чисто нови джанти и гуми (гумите 2017 са купени за 800 евро, 210евро бр.) а джантите дори повече ? С чисто нови дискове, накладки, зареден климатик и т.н ? Реалните километри дори не ги коментирам, понеже май не остана автокъща която да предлага непревъртяни дизели.
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
Прав си, но явно не схвана иронията ми.
Явно теб те тормозят просто такива индивиди. Затова ти казват всички да вдигнеш цената, а аз ти предложих ако не звънят да сваляш по малко. Иначе базука ми бе, че в БГ много народ очаква подаръци.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Не е лъжа това с цената. И важи за всякакви стоки. Преди години продавах един iPad mini. Висока цена му исках (нов, неразпечатан беше). Един месец оферта нямах даже, после първия го взе. Иначе колата за тея пари... наистина изглежда добре.
За купувачи не знам, ама продавачите... един приятел преди години продаде една Е36-ца, щото взе по-запазена. Източи маслото на старата (щото беше "само" на 5к км) и го сипа на "новата"

За купувачи не знам, ама продавачите... един приятел преди години продаде една Е36-ца, щото взе по-запазена. Източи маслото на старата (щото беше "само" на 5к км) и го сипа на "новата"

- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
TNT написа:Източи маслото на старата (щото беше "само" на 5к км) и го сипа на "новата"![]()

- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
TNT написа:За купувачи не знам, ама продавачите... един приятел преди години продаде една Е36-ца, щото взе по-запазена. Източи маслото на старата (щото беше "само" на 5к км) и го сипа на "новата"![]()
![]()
![]()
![]()

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
А аз алъка като продавах колата и я оставих се очакваше да стои месец или два без да се кара, можеше и 5 да речем. Та викам ще сменя старото масло за да е с ново, а самата смяна струваше по спомен около 400 лв. и познайте някой дали го признава от купувачите като плюс при положение, че смяната дори е съпроводена с документ? Както и да е, от уважение към колата го бях сменил защото не е хубаво да стои със старо масло дори да не се кара.
Top Gun Maverick написа:А аз алъка като продавах колата и я оставих се очакваше да стои месец или два без да се кара, можеше и 5 да речем. Та викам ще сменя старото масло за да е с ново, а самата смяна струваше по спомен около 400 лв. и познайте някой дали го признава от купувачите като плюс при положение, че смяната дори е съпроводена с документ? Както и да е, от уважение към колата го бях сменил защото не е хубаво да стои със старо масло дори да не се кара.
Това "от уважение към колата" ми хареса, малко хора мислят така.