По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Кат' са напрегна и аз си редактирам по 3-4 пъти мнението
Нещата дето не почиват на логика са някакви арт, изкуства, паранормални явления и тн.
Много благодаря за идеята всъщност!
Сега се замислям, че има и обществен строй без логика
Смятам за всеки опитващ се да мисли логически е ясно за кой строй говоря

Нещата дето не почиват на логика са някакви арт, изкуства, паранормални явления и тн.
Много благодаря за идеята всъщност!
Сега се замислям, че има и обществен строй без логика

Смятам за всеки опитващ се да мисли логически е ясно за кой строй говоря

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абе и ти около страница 30 кога се вклучИ у темата не беше баш такъв хардлайнер ...син хардлайнер 
Соца е напълно прозрачен като минало събития и факти , ако е можело да бъде различен той щеше да е различен ама не е . Същото е със настощия фейк капитализъм който ни пробутват за достоен заместител на соца . Да , ама не е . Това е един ерзац капитализъм и той е точно такъв защото толкова си можем . Обаче вместо да го отчитаме това почваме да развиваме теории как тоя капитализъм нашия не бил баш такъв капитализъм дето трябва да бъде , не бил правилния и още куп глупости . Напротив , точно капитализъм си е като за нас и онова си беше социализъм като за нас . Сега 30 години пост фактум да пренаписваме историята

Соца е напълно прозрачен като минало събития и факти , ако е можело да бъде различен той щеше да е различен ама не е . Същото е със настощия фейк капитализъм който ни пробутват за достоен заместител на соца . Да , ама не е . Това е един ерзац капитализъм и той е точно такъв защото толкова си можем . Обаче вместо да го отчитаме това почваме да развиваме теории как тоя капитализъм нашия не бил баш такъв капитализъм дето трябва да бъде , не бил правилния и още куп глупости . Напротив , точно капитализъм си е като за нас и онова си беше социализъм като за нас . Сега 30 години пост фактум да пренаписваме историята

Последна промяна Jordana на 30 Май 2018, 21:34, променена общо 1 път
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
уби гоK_Ilkov написа:Кат' са напрегна и аз си редактирам по 3-4 пъти мнението![]()

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Аз за да ми се обърне внимание иначе ич' ми не е
Като цяло съм си просто лайнер ... даже и правописна грешка може да има
Много пъти съм казвал и соца какви плюсове е имал.
Логиката и естественото не са сред тях, което е началото на края.
Сегашното положение пък си има своята обусловеност от соца, не изцяло, но значително, което няколко човека яростно отричате въпреки фактите.
И те така темата ше си чОкне 1000 страници

Jordana написа:Абе и ти около страница 30 кога се вклучИ у темата не беше баш такъв хардлайнер ...син хардлайнер
Като цяло съм си просто лайнер ... даже и правописна грешка може да има

Сегашното положение пък си има своята обусловеност от соца, не изцяло, но значително, което няколко човека яростно отричате въпреки фактите.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Jordana написа:Абе и ти около страница 30 кога се вклучИ у темата не беше баш такъв хардлайнер ...син хардлайнер
Не ти просто си апологет на социализма. И като критикуваш, че нашия капитализъм е калпав... не искаш да го направим да не е калпав, а искаш да се върне соца.
Няма да има концесии няма да има приватизации... ноооо капитализма ни уби

Можем страшно много повече... имахме уникален шанс да започнем на чисто... дори и в момента сме много по-малко забатачени от
доста западни страни... но постепенно бием отбой на всякакви пазарни реформи и се връщаме към старите тъпотии.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Bogat-Beden написа:cod-cdbp написа:Лафът "червени хардлайнери" все още ме разсмива.
Еее, аз нарочно от куртоазия по старовремски го написах, ти по капиталистически модерно го тълкуваш![]()
Аз се учудвам, че ти като интелигентен и млад човек си в противниковия лагер, наистина![]()
Но все пак анкетата и времето са наши
Знаеш ли защо съм от "противниковият" лагер (ако изобщо може да се нарече така, защото възгледите ми се различават от тези, които евентуално приемаш за противникови).
Просто защото наблюдавам как капитализма надвива демокрацията, и дори я извращава, само и единствено с цел да владее, макар и индиректно.
От друга страна, соца при нас, нивга не е бил соц, нито комунизъм. Факторите за това са били много и всякакви, и затова именно смятам, че е грешно да се обобщава онова недоносче, като социализъм. Това след 50-те години важи малко или много, за целия соц блок.
Но гледайки отвъд това, си мисля, че може и този етап на цивилизационно развитие, да е предшественик на нещо малко по-читаво.
И генерално - двата различни строя, са имали своята цивилизационна функция - надпревара и много ускорено индустриално и научно развитие.
Сега, когато ни отхвърлиха онзи строй, се наблюдава вече все по-сериозно тенденцията, че трябва да работим, за да живеем практически на кредит. И това се случва в глобален мащаб и яростно се пропагандира за нормално.
Например - начинът на живот на средната класа в САЩ през да кажем 60-те, или 80-те след кризата, в сравнение със сега.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Добре е да се прослядят причините. 1972 Никсън маха златния стандарт. След това почва ерата на обезценяването на парите.
Когато парите ти се обезценяват с всяка изминала година... най-разумното нещо, което можеш да направиш в краткосрочен план е да живееш на кредит.
За това го правят хората. И да кажеш... капитализма го направи... доста повърхностно.
Ние в България също си махаме златното покритие след фалита на държавата, за който плащаме на СССР със златния резерв... и ако проследиш цените няма да забележиш по- различна тенденция.
Атакувай болестта... не симптомите е това, което искам да кажа.
Вместо това какво се получава... валутния борд е глупост... трябва да го махнем... той спъва икономиката. Кой пълни главите на хората с такива неща... че обезценяващите се пари (постоянната инфлация) води до икономически разтеж и просперитет.
Да... води ама само за една малка група от хора.
Когато парите ти се обезценяват с всяка изминала година... най-разумното нещо, което можеш да направиш в краткосрочен план е да живееш на кредит.
За това го правят хората. И да кажеш... капитализма го направи... доста повърхностно.
Ние в България също си махаме златното покритие след фалита на държавата, за който плащаме на СССР със златния резерв... и ако проследиш цените няма да забележиш по- различна тенденция.
Вместо това какво се получава... валутния борд е глупост... трябва да го махнем... той спъва икономиката. Кой пълни главите на хората с такива неща... че обезценяващите се пари (постоянната инфлация) води до икономически разтеж и просперитет.
Последна промяна steeN на 30 Май 2018, 22:57, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
Добре, съгласен съм с теб Стинка, към даденият пример. Но самият факт, че покупателната способност на хората е толкова намаляла, започва да поставя под съмнение целите на цялата система.
И също така - като една вещ реално не е твоя, имаш ли свободата да правиш каквото си поискаш с нея?
Според мен животът на кредит, не е свободен живот.
Но това не променя факта, че се измени цялата нравственост на човечеството, с цел печалба.
Както и преди писах - ние хубаво си правим икономически планове, но сигурни ли сме, че земята ще продължи да ни осигурява всички ресурси.
И също така - като една вещ реално не е твоя, имаш ли свободата да правиш каквото си поискаш с нея?
Според мен животът на кредит, не е свободен живот.
Но това не променя факта, че се измени цялата нравственост на човечеството, с цел печалба.
Както и преди писах - ние хубаво си правим икономически планове, но сигурни ли сме, че земята ще продължи да ни осигурява всички ресурси.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Стремежа към печалба когато хората не крадат едни от други и няма измами не е лошо нещо.
Но когато системата се изкриви така, че някои са по-равни от други, цялото това нещо се изражда.
Иначе знаеш, че аз съм против икономическите планове... петилетки, за 4 години и такива неща.
За ресурсите... не знам. За сега добре се справяме, особено в Европа където практически нямаме нищо.
Повече бих се притеснявал за страни със страшно много ресурси, които са свикнали да им идват на готово и/или са изцяло държавна собственост... т.е. се предлагат на нереално ниски цени и се разхищават.
Подценяваш пазарния механизъм. Ако петрола стане пак $150 дали няма да почне да се работи активно да се пести повече или за алтернативи... ?
Но когато системата се изкриви така, че някои са по-равни от други, цялото това нещо се изражда.
Иначе знаеш, че аз съм против икономическите планове... петилетки, за 4 години и такива неща.
За ресурсите... не знам. За сега добре се справяме, особено в Европа където практически нямаме нищо.
Повече бих се притеснявал за страни със страшно много ресурси, които са свикнали да им идват на готово и/или са изцяло държавна собственост... т.е. се предлагат на нереално ниски цени и се разхищават.
Подценяваш пазарния механизъм. Ако петрола стане пак $150 дали няма да почне да се работи активно да се пести повече или за алтернативи... ?
- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Ако можеш да дадеш пример за капиталистическа държава в която има някаков равенство пък ...трябва да е някоя доста ...социална такава.
Ако ме разбираш. В САЩ има периоди когато се мъчат да е такова положението, ама всъщност е само на приказки. Същите тези приказки звучат по цял свят и са горе-долу като извиненията за водене на военни конфликти.
Ахааааа, явно пък ти си от онези, които наистина вярват, че сами можем да се оправим. Всъщност историята е показала, че не можем. Няма ли го, то остави икономически какво би могло да стане, въпроса е изкуствено какво ще бъде накарано да стане.
Да ни оставят без контрол, е такива мазохисти не бива да сме. С всичките си мисуни валутния борд е в пъти по-добре да го има, иначе знаем сценария какъв би могъл да бъде. Може и да не е, но ако примем двете неща за еднакво вероятни, то избирам валутния борд. Такива крадльовци на едно място и без контрол, хайде няма нужда. Не е нужно да бръкнеш три пъти в контакта за да видиш, че бие ток.
А да живееш както ти казвашна кредит, на теб може да ти звучи ок и супер, но намен със сегашните условия хич не ми изглежда така и единствено бих имал кредит при някакъв супер избистрен и успешен поне на 90%-та в моите очи бизнес план. А това с кредите би станало доста по-лесно КОГАТО приемем еврото с всичките му недостатъци. Тогава лихвите се очаква да станат мизерни. А в САЩ е ясно, че така функционира всичко и хората са били убедени през годините, че най-добре е да вземеш нещо на кредит(не говорим за бизнес изобщо, а за къща, кола, образование на децата и т.н.)един мой познат има страхотен термин за това нещо - цял живот роб на банките. Разбира се ако имаш допходи от поне 5 цифрена сума на месец не е проблем, но то пък и тогава си струва да се замислиш защо да хрантутиш цяла една верига от паразити(частните банки и целия обслужващ персонал, плюс държавата)излишно като можеш и без тях след годинка-две-три премерено харчене? Като изкарваш малко пък е съвсем зле работата.
Иначе ако се осланяш на това, че задаващата се криза(евентуално в сроковете в които я предвиждаш)ще ти донесе финансовата обосновка за целия този живот на кредит за мен не е много сигурно. Да не говорим, че ако нещо почнеш да закъсняваш с вноските(всичко се случва)и тогава вече ще видиш какво е да си роб. Това е магията на капитализма, може да те накара да се почувстваш като свободен и независим човек з акойто всичко е достъпно и на една ръка разстояние, но реалността да се окаже съвсем друга. Явно заради цялат атая сигурност у нас НАЙ-ЧЕСТО излъчваните реклами по ТВ са за бързите кредити и банковите заеми с по-ниски стойности.
Аз мислех, че е защото печелят като луди, а то било защото е ок з ахората да вземат кредитии така да им е по-лесен живота.
Чак оная котка ала Гарфилд като я гледам и ми идва и аз да взема жилищен кредит, че и няколко дори.
Да не говорим за ония припяващите, които ти казват къде да кандидатстваш. Другите пък с първия безлихвен заем ми звучат точно както ония на хазартните игир, особено къщите със залози където ти дават до 100 евро първоначално(не ти казват на реклмата, че за тях трябва да заложиш доволна сума
)само и само да те накарат веднъж да се хванеш.
Хубаво е, че си признаваш проблемите, понеже отричанетона проблем е първата причина да се сетиш, че имаш такъв.
Мога и без да редактирам, но понеже пиша като октопод(нямам много време)и нямам програма за неграмотни(когато ти поправя с червенкото, изчезна преди бая време като си припомних нещатата до 8-ми клас
)то се случва да видя някоя разместена буква, после още някоя и така. От уважение към вас и себе си го правя, не от безхаберие. Понякога мога и да добавя нещо де.
Черен орел до база, черен орел до база, чуваш ли ме. Край. Този ред сега е от единстеното ми поправяне, чувствам се длъжен да ти се обясня.
Темата я поддържате вие, та може и да стане 1000 страници, както обичам да казвам - чрез спора се ражда истината.
А преди няколко такива написах, че наситина е безкрайна на подобно мнение. В следващите редове продължавам извън вмъкването база, край.
Ние не го отричаме. По-скоро не споделяме тезата, че едва ли не соца е виновен за сегашния гаф на капитализма и то вече целия 30 години.
Същата работа е и като примера ти, че съм отиричал опашките и дефицита и аз ти върнах, че дефицит е едно, а да казваш, че нямало салам и хляб е съвсем друго и всъщност второто е бягане от реалността, а не първото.
Няма как да отречем въздействието от соца след като разни сегашни герои(разбирай такиа от последните 30 години)се чудят как да си скрият истинските имена от едно време(от сорта на "кума лиса", "кумчо вълчо", "Ястребовски" и т.н.)а всъщност ни управляват част от тях и отричат участие в ДС. Дори разни видни Европейски дами, дали нещо на Европа.
Всичките бистри като сълза, един цар и той бистър като сълза, който се чудим как да оправдаем с това колко неразбрал бил, че неговите хора доокрадаха каквкто имаше за крадене след най-големия престъпник в новата БГ история, г-н Иван Костов, който ни показа пък какво е див капитализъм на 10-та.
Най-елементарен пример ще ти дам с рушветите на пътя, които всички ние виждаме като ни спред КАТ. Да, типично соц явление, но това ли е реален проблем на държавата, дребната корупция на пътя когато даваш едни пари на някой, който е толкова добре през капитализма, че вече почти не останаха мераклии да работят такава работа и дори хора с по 15 години стаж напускат? Аз мисля, че дригата корупция, която си е присъща баш за капитализма навсякъде по света е доста по-вредна, а за нея рабираме много по-малко. За КТБ нищо съществено не рабрахме, освен, че едни хора раздали едни пари на едни други хора и държавата трябва да ги плати. Десетки хиляди страници дело, от което нищо ням ада излезе овен още харчове з адържавата.
Още една магия на капитализма. Един мой познат изкупуваше дългове на фирими. Дават му 500 лв. и му приписват фирма. Всичко нормално, пращат му писмо, че дължи 60-70 хил. лв. после друго и накрая спират като го видят, че нито има нещо на негово име, нито работи някъде. По едно време му предложили 7000 лв. за някаква фирма и той си рекъл, че тука ударил кьоравото. След няколко месеца започнали да му идват писма, че дължи 150, после 300, после още някакви и сега дължи общо 960 000 лв.
Не може да почне работа защото ще му блокират заплатата, макар и тук да има вратичка - пишат го на 4 часа и НАП се хващат за палците. Магията на капитализма, някоя фирма ощетитал държавата с колкото си иска и се измъква с дребна сума пари към някакъв прошляк. Сега променили закона уж, че дори да продадеш фирма със задължения, те се водят за 7 години назад на досегашния собственик и не става схемата. Но разбира се след дъжд качулка, това стана след години, години наред предавания по ТВ за тая схема, а за това време аз имам двама мои познати, които изкупиха бая фирми, смятайте колко има в цялата държава. Но няма страшно, капитализма е буден и е намерил решение и за тия хора, сега Мая Мановолова е чакана от тоя мой познат да вкара закона за частния фалит и да го хванат и него за шперца. Тогава пък очакавм купища задължения да се трупат на частни лица да обявяват фалити. Магия, какво да правиш. Честна при това и законна.

steeN написа:
Вместо това какво се получава... валутния борд е глупост... трябва да го махнем... той спъва икономиката.
Ахааааа, явно пък ти си от онези, които наистина вярват, че сами можем да се оправим. Всъщност историята е показала, че не можем. Няма ли го, то остави икономически какво би могло да стане, въпроса е изкуствено какво ще бъде накарано да стане.

А да живееш както ти казвашна кредит, на теб може да ти звучи ок и супер, но намен със сегашните условия хич не ми изглежда така и единствено бих имал кредит при някакъв супер избистрен и успешен поне на 90%-та в моите очи бизнес план. А това с кредите би станало доста по-лесно КОГАТО приемем еврото с всичките му недостатъци. Тогава лихвите се очаква да станат мизерни. А в САЩ е ясно, че така функционира всичко и хората са били убедени през годините, че най-добре е да вземеш нещо на кредит(не говорим за бизнес изобщо, а за къща, кола, образование на децата и т.н.)един мой познат има страхотен термин за това нещо - цял живот роб на банките. Разбира се ако имаш допходи от поне 5 цифрена сума на месец не е проблем, но то пък и тогава си струва да се замислиш защо да хрантутиш цяла една верига от паразити(частните банки и целия обслужващ персонал, плюс държавата)излишно като можеш и без тях след годинка-две-три премерено харчене? Като изкарваш малко пък е съвсем зле работата.
Иначе ако се осланяш на това, че задаващата се криза(евентуално в сроковете в които я предвиждаш)ще ти донесе финансовата обосновка за целия този живот на кредит за мен не е много сигурно. Да не говорим, че ако нещо почнеш да закъсняваш с вноските(всичко се случва)и тогава вече ще видиш какво е да си роб. Това е магията на капитализма, може да те накара да се почувстваш като свободен и независим човек з акойто всичко е достъпно и на една ръка разстояние, но реалността да се окаже съвсем друга. Явно заради цялат атая сигурност у нас НАЙ-ЧЕСТО излъчваните реклами по ТВ са за бързите кредити и банковите заеми с по-ниски стойности.

K_Ilkov написа:Аз за да ми се обърне внимание иначе ич' ми не е
Като цяло съм си просто лайнер ... даже и правописна грешка може да има![]()
Хубаво е, че си признаваш проблемите, понеже отричанетона проблем е първата причина да се сетиш, че имаш такъв.

Черен орел до база, черен орел до база, чуваш ли ме. Край. Този ред сега е от единстеното ми поправяне, чувствам се длъжен да ти се обясня.

Ние не го отричаме. По-скоро не споделяме тезата, че едва ли не соца е виновен за сегашния гаф на капитализма и то вече целия 30 години.

Няма как да отречем въздействието от соца след като разни сегашни герои(разбирай такиа от последните 30 години)се чудят как да си скрият истинските имена от едно време(от сорта на "кума лиса", "кумчо вълчо", "Ястребовски" и т.н.)а всъщност ни управляват част от тях и отричат участие в ДС. Дори разни видни Европейски дами, дали нещо на Европа.

Най-елементарен пример ще ти дам с рушветите на пътя, които всички ние виждаме като ни спред КАТ. Да, типично соц явление, но това ли е реален проблем на държавата, дребната корупция на пътя когато даваш едни пари на някой, който е толкова добре през капитализма, че вече почти не останаха мераклии да работят такава работа и дори хора с по 15 години стаж напускат? Аз мисля, че дригата корупция, която си е присъща баш за капитализма навсякъде по света е доста по-вредна, а за нея рабираме много по-малко. За КТБ нищо съществено не рабрахме, освен, че едни хора раздали едни пари на едни други хора и държавата трябва да ги плати. Десетки хиляди страници дело, от което нищо ням ада излезе овен още харчове з адържавата.
Още една магия на капитализма. Един мой познат изкупуваше дългове на фирими. Дават му 500 лв. и му приписват фирма. Всичко нормално, пращат му писмо, че дължи 60-70 хил. лв. после друго и накрая спират като го видят, че нито има нещо на негово име, нито работи някъде. По едно време му предложили 7000 лв. за някаква фирма и той си рекъл, че тука ударил кьоравото. След няколко месеца започнали да му идват писма, че дължи 150, после 300, после още някакви и сега дължи общо 960 000 лв.
Не може да почне работа защото ще му блокират заплатата, макар и тук да има вратичка - пишат го на 4 часа и НАП се хващат за палците. Магията на капитализма, някоя фирма ощетитал държавата с колкото си иска и се измъква с дребна сума пари към някакъв прошляк. Сега променили закона уж, че дори да продадеш фирма със задължения, те се водят за 7 години назад на досегашния собственик и не става схемата. Но разбира се след дъжд качулка, това стана след години, години наред предавания по ТВ за тая схема, а за това време аз имам двама мои познати, които изкупиха бая фирми, смятайте колко има в цялата държава. Но няма страшно, капитализма е буден и е намерил решение и за тия хора, сега Мая Мановолова е чакана от тоя мой познат да вкара закона за частния фалит и да го хванат и него за шперца. Тогава пък очакавм купища задължения да се трупат на частни лица да обявяват фалити. Магия, какво да правиш. Честна при това и законна.

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
steeN написа:Добре е да се прослядят причините. 1972 Никсън маха златния стандарт. След това почва ерата на обезценяването на парите.
Стийна кажи честно , ти наистина ли вярваш че някакви правила писани преди 300 години са в основата на "Богатството на народите " ? "Богатството на някои от народите " е точната трактовка , и тя неизменно се вижда в световната история последните 300 години . Това е подобно на игра на покер в която едни от играчите играят с белязани карти и почти винаги печелят а други повечето почти винаги губят . Казвам почти щото интереса на губещите трябва да се подържа в рамките на здравословния . По същия начин като в икономиката има правила които се спазват но крупието и чиповете са винаги в едни и същи играчи . По същия начин те дават заеми на губещите играчи и помежду си под формата на чипове и разписки без стойност , по същия начин се зануляват пасуват , едни излизат от играта да ближат рани а други пленени от миража на "избиващата" ръка влизат all in и губят всичко . По същия начин като в покера има бонус игри , безплатни чипове и други зарибяващи награди за начинаещите . Неизменно векове наред обаче печелившите които прибират парите на всички други са 8-10 глобални играчи в световната икономика . Зад привидно правилната стратегия за увеличаване на богатството на народите не стои нищо друго освен неизменно авторитета и влиянието на големите икономики . Късмета е също част от този хазартен порочен кръг , този елемент гарантира постоянния интерес към играта но не гарантира нищо друго освен че спазвайки общоприетите правила ще бъдеш в крайна сметка обран съвсем законно . За обикновения човек остава единствено шанса да се роди в правилната страна , или да емигрира в правилната такава .
Социалистическата идея за безкласово общество сама по себе си е твърде опасна за световната система на резпределение на богатството защото поставя под въпрос точно системата на вечно губещите и вечно печелещите . На ниско ниво няма особена разлика за хората , и при двата типа икономика , при малко повече старание може да се получат отлични резултати . Но самата идея за експлоатацията на чуждия труд , самата идея че с чипове за 1 лев може да спечелиш цялата поста и да придобиеш чуждото богатство е замъглила и отровила разсъдъка на милиони по света . За мене лично това някакси не е редно .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- steeN
- старши ентусиаст
-
Това за кредита... ХОРАТА СА ПРИНУДЕНИ ДА ГО ПРАВЯТ ОТ СИСТЕМАТА. Хората не протестират срещу системата... а обясняват как тия дето живеят на кредит са тъпи. Много е добре да си спестявал през 1996 г. нали... а тези които са взели кредит са тъпи (екстремен пример, но принципи се илюстрират с екстремни примери)? Някой от тях се хвалят тука в темата как са си изплатили апартамента и за тва правителството на Виденов било супер за тях. Без да се промени системата, няма как да се прекрати това с кредита. Какъв е смисъл да пиша изобщо като вие си повтаряте вашите си неща нон стоп... Аз не го давам като съвет... аз казвам какви са причините за тези ваши наблюдения.
Аз не съм против валутния борд, напротив точно обратното. Тука джордана и пауърката пишат да го махаме... Тва са техни думи, които съм цитирал. Явно си пропуснал към 300 страници от темата. Валутния борд е голяма спирачка да се живее на кредит в България... ама това много малко хора го разбират. Аз съм и против приемането на Еврото. Ама толкова сте се засилили по инерция да ме вкарвате в накакви рамки, че често се случва да си мислите, че трябва да съм за Еврозоната
Поне имаш някакъв опит за вникване в нещата щом правиш връзката между Еврозоната и по-лесните (без реална икономическа причин) кредити.
п.с. пълното заглавие на книгата на Адам Смит е
"An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations"
най-точно би звучало
"Изследване на природата и причините за забогатяване на народите"
Така, че точно така... на някои народи. Не всички са богати и книгата се занимава с причините някои от тях да са богати и какви са причините за това богатство. Всички са започнали бедни обаче. Не знам какво толкова ви дразни, разваля някаква ваша утопична представа за нещата или какво... особено джордана и пауърката.
Аз не съм против валутния борд, напротив точно обратното. Тука джордана и пауърката пишат да го махаме... Тва са техни думи, които съм цитирал. Явно си пропуснал към 300 страници от темата. Валутния борд е голяма спирачка да се живее на кредит в България... ама това много малко хора го разбират. Аз съм и против приемането на Еврото. Ама толкова сте се засилили по инерция да ме вкарвате в накакви рамки, че често се случва да си мислите, че трябва да съм за Еврозоната

п.с. пълното заглавие на книгата на Адам Смит е
"An Inquiry into the Nature and Causes of the Wealth of Nations"
най-точно би звучало
"Изследване на природата и причините за забогатяване на народите"
Така, че точно така... на някои народи. Не всички са богати и книгата се занимава с причините някои от тях да са богати и какви са причините за това богатство. Всички са започнали бедни обаче. Не знам какво толкова ви дразни, разваля някаква ваша утопична представа за нещата или какво... особено джордана и пауърката.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
другари

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Брад Пит с очилата ....ъъъ тоест Симеон Дянков е твърдо за падане на борда . Направо вика ще се изстреляме напред ако падне , чак не моат ни запрът
И аз затова тъй викам ако падне борда мое да ударим малко от рогът на изобилието дето ще потече по тукашните земи . Тай и за американците тъй викаше ....има да ни дишат прахта завалийките , мноо са назад . Но пък беше добър готвач ...министър , постната му пица не бе чак толкоз лоша ..или беше , вече не помня 

- steeN
- старши ентусиаст
-
Е и? Длъжен ли съм да съм съгласен със всичко, което някой казва... или май така си свикнал от социализма и култа към личността?
За БАН е прав... и като министър беше успешен. Никой не е безгрешен и кой съм аз да го съдя...
Но за борда категорично не е прав. Има няколко икономисти, които уважавам. Някой са между живите, други не. С никой от тях не съм 100% съгласен.
Адам Смит... сега и Дянков ти бръкна някъде май
Иначе съм сигурен, че на много хора им се иска да падне борда за да им се отвържат ръцете. Най-голямото лоби за това са банките и после самите политици...
За БАН е прав... и като министър беше успешен. Никой не е безгрешен и кой съм аз да го съдя...
Но за борда категорично не е прав. Има няколко икономисти, които уважавам. Някой са между живите, други не. С никой от тях не съм 100% съгласен.
Адам Смит... сега и Дянков ти бръкна някъде май

Иначе съм сигурен, че на много хора им се иска да падне борда за да им се отвържат ръцете. Най-голямото лоби за това са банките и после самите политици...