По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2018, 20:13

Едва ли някой казва, че соца е бил идеален. Даже и самите комунисти не го твърдят, какво остава з анас чешещите клавиатурите. Въпросът е, че нямаше да е лошо да се създаде някакъв баланс между видовете управление, а не както е сега да не можеш спокойно да си пуснеш децата сами на училище или да играят в махалата.

Не знам защо никой не казва нищо за тия диржираните финансови кризи... :wave:
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 06 Май 2018, 20:21

Top Gun Maverick написа:Но и тук не си прав, че не се интересуват от нищо. Женските съм ги виждал в името на общото да скачат на мъжки лъв и да го прогонват, точно защото ги е грижа. Това с риск за живота им.

И мъжките и женските се интересуват само от едно - да си предадат гените на следващото поколение.
Лъвът се грижи за лъвиците, само за да може да се размножи с тях.
Лъвиците се бият с чужди мъжки само защото ако той превземе прайда първата му работа е да убие малките, които не са негови. Изобщо не им пука на лъвиците за водача им.
Май ти не ги следиш достатъчно :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2018, 20:40

Много добре знам тези неща, естествено, че затова ги е грижа, но прави ли ги това по-малко заинтересовани едни за други?
Между другото в някои случаи мъжките оставят малките лъвчета. Рядко, но се случва.
Оставете тия лъвове, кажете за финансовата криза. :mhihi:
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Май 2018, 20:42

Споко , прайда Ви господа е в безопасност . Поне за сега :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: се на дъщеря си

Мнение от Мордехай » 06 Май 2018, 20:49

driver69 написа:
Мордехай написа:Сигурно и през социализма щях да имам 30-40 камиона и данъка ми за година към държавата щеше да е повече отколкото са взели майка ми, баща ми, бабите ми и дядовците ми за целия си трудов стаж в НРБ. Знам как и какво се работеше тогава. И в манифестациите вземах дейно участие и асамблея Знаме на Мира. Мненията си ги пазете за глупаците, които вярват и мечтаят за комунизъм, за ваше съжаление обаче и те са рядкост. И ква е тая глупост "работа имаше за всички"? Като завършиш и нямаш връзки, работа има за тебе у Каспичан. Канадски, мисля че си умен човек, много ми е странно да застъпваш тая теза. Просто не те разбирам.

Колега, а колко нощи не си спал, за да стигнеш до там? Колко уикенда си бил изцяло без работа? А работното време кога е било от 8:30 до 17:00?

Повечето хора, които искат да живеят в строй, подобен на социалистическа България, по мое мнение мечтаят не толкова за сигурността и спокойствието за обикновения човек, а по-скоро за мързеливото съществуване.

Сигурно тогава щеше да си в някое предприятие, ако имаш връзки евентуално шофьор, ако имаш много връзки - сомат. А креативността щеше да се наложи да я влагаш в докарване нелегално на доходи, предполагам.

Лошото е, че в модерна Европа се застъпва идеята за приравняване на стандарта на живот, независимо от полагания труд - нещо като модерен социализъм...

Работил съм денонощно, но винаги с желание. Никога не ме е мързяло и не съжалявам и за миг. Съжалявам че не отидох някъде на запад и вместо да се пенсионирам след няколко години, щях да съм се пенсионирал преди няколко години.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 06 Май 2018, 21:02

Уважавам труда ви, уважавам инвестираното време, пари и нерви. Знам също, че вие малко или много сте част от хората движещи икономиката.

Но се замислям - като човек инвестира толкова много време и нерви в работата, кога му остават време и сили за жената и децата.
И каква е обичайната развръзка от горното - развод със всичките негативи от това за децата.
А деца расли с един родител, не са съвсем пълноценни.

За саморазвитие също не остава време.
Лично АЗ много години съм я играл тази игра - от стрес имах желание единствено да си легна, въпреки че не ми се спи. Нито пиене, нито филми или някаква друга форма на култура, нито саморазвитие извън работната среда. На жената едва обръщах внимание, а колко бях сприхав...

И всичко това, за да не загубиш някаква работа, която ти изяжда 10-11ч на ден и ти носи някакъв доход, с който да си платиш сметките и да се поглезиш малко. (не че при соца е било много различно в това отношение, но сега е още по-зловещо).

И накрая се питаш - ти робот ли си, или личност?

Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 06 Май 2018, 22:02

https://www.youtube.com/watch?v=j-MASFdxmO0&t=310s
Този се изживява като специалист по всичко, но с този клип и да не е прав, и да е прав пак е зле работата. Първото защото е жалко как мислят учениците(ако този наистина е такъв), а второто защото каква стана образователната ни система, макар в този да наприказва и един куп глупости как не трябва едва ли не почти нищо да учиш.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 07 Май 2018, 2:24

Мордехай написа:Сигурно и през социализма щях да имам 30-40 камиона и данъка ми за година към държавата щеше да е повече отколкото са взели майка ми, баща ми, бабите ми и дядовците ми за целия си трудов стаж в НРБ. Знам как и какво се работеше тогава. И в манифестациите вземах дейно участие и асамблея Знаме на Мира. Мненията си ги пазете за глупаците, които вярват и мечтаят за комунизъм, за ваше съжаление обаче и те са рядкост. И ква е тая глупост "работа имаше за всички"? Като завършиш и нямаш връзки, работа има за тебе у Каспичан. Канадски, мисля че си умен човек, много ми е странно да застъпваш тая теза. Просто не те разбирам.

Никой в темата не мечтае за комунизъм. Никой не иска да го връща. Питат, кога си живял по-добре и даваш отговор.

Аз говоря от свое име и имам впредвид по-голямата част от народа. Да, сега има хора, които правят бизнес под една или друга форма имат добър стандарт на живот. Шапки долу! Това никой не го отрича. Аз се радвам на всеки един, който е успял. Колкото повече такива хора има, толкова по-добре се живее като цяло.
Ти плащаш данъци и колко мангалски семейства издържаш? Мангалите при соца бачкаха до един. Социал за тях нямаше. ОК ли си с това? Аз не съм.

Тате и мама не са ми дали нищо. Всъщност, са ми дали. Когато се уволних от казармата, дъртия ми купи едно яке, едни панталони и два чифта обувки. Две седници след уволнението си започнах бачкане и така до днес. Не съм работил във фирмата на тате, не са ме хранили и ден. Аз ги влачих на гръб, когато след демокрацията им закриха предприятията и ги оставиха на улицата. За благодарност, не сме си проговорили от 20 години и не сме се виждали от три. Засякохме се случайно на улицата. Та съм им безкрайно благодарен, че тате и мама ме научиха да се боря и всичко да постигам с акъла и двете си ръце. Женицата е била на 3г, когато е починал баща и. Майка и е била обикновен техник в телефонна централа и сама си е изгледата децата. Без никаква чужда помощ. Пиша ти го, за да разбереш, че имам поглед над живота преди, след демокрацията, а повече от десет години и навън. Живот, в който тате и мама са само физически фигури, без никакво въздействие върху живота ми. Да, тези, като Антон Кутев&co са друга бира. Наследници на бивши партийни величия, приватизирали под един или друг начин да не обяснявам подробности, ми това са хората, които сега живеят много добре. Аз не се оприличавам с тях.

Който има бизнес, знае много добре каква цена плаща. Тук познавам няколко човека, които имат бизнес в различни области. До един казват, че ако имат възможност, не биха започнали отново да правят това. Как се прави бизнес в бг, то ти го знаеш много добре. Стрес, нерви, разбити връзки и семейства, заслужава ли си? При соца имаше глупава уравниловка. Говорихме го в темата. Погледай няколко серии на Баш майсторът. От дистанцията на времето изглежда комично. Сега обаче, какво можеш да направиш без връзки? И няма да дадеш 2-5 лв, а мноооого повече. Не ми казвай, че никога не си дал подкуп за да ти свършат нещо.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 08 Май 2018, 2:34

Top Gun Maverick написа:Не знам защо никой не казва нищо за тия диржираните финансови кризи... :wave:

Аз не мисля, че са дерижирани. Повечето са резултат от безконтролно държавно харчене и/или некадърност.
Кризата в щатите започна след като изгърмяха ипотеките, които бяха гарантирани от държавата.
Програма създадена за да помогне на хора с ниски доходи да получат заеми за къща...

https://en.wikipedia.org/wiki/Fannie_Mae

The Federal National Mortgage Association (FNMA), commonly known as Fannie Mae, is a United States government-sponsored enterprise (GSE)

Historically, most housing loans in the early 1900s in the USA were short term mortgages with balloon payments.[5] The Great Depression wrought havoc on the U.S. housing market as people lost their jobs and were unable to make payments. By 1933, an estimated 20 to 25% of the nation's outstanding mortgage debt was in default.[6] This resulted in foreclosures in which nearly 25% of America's homeowners lost their homes to banks. To address this, Fannie Mae was established by the U.S.Congress in 1938 by amendments to the National Housing Act[7] as part of Franklin Delano Roosevelt's New Deal ( :mhihi: :mhihi: ). Originally chartered as the National Mortgage Association of Washington, the organization's explicit purpose was to provide local banks with federal money to finance home mortgages in an attempt to raise levels of home ownership and the availability of affordable housing.

https://en.wikipedia.org/wiki/Freddie_Mac

The Federal Home Loan Mortgage Corporation (FHLMC), known as Freddie Mac, is a public government-sponsored enterprise (GSE)

Freddie Mac's primary method of making money is by charging a guarantee fee on loans that it has purchased and securitized into mortgage-backed security (MBS) bonds. Investors, or purchasers of Freddie Mac MBS, are willing to let Freddie Mac keep this fee in exchange for assuming the credit risk. That is, Freddie Mac's guarantee that the principal and interest on the underlying loan will be paid back regardless of whether the borrower actually repays.

разбира се за пред масите се продава съзливата история за лошите банки... септември 2008 г. държавата се намеси и ги спаси от фалит тези двете :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 08 Май 2018, 4:59

Тия теории ги знаем всички, но въпроса е защо е допуснато? И ти го вярваш това, че е от некадърност и безконтролно харчене? За мен това говори само колко мощно е държавното облъчване чрез медии и т.н.
Да приемем, че си прав, тогава би трябвало да няма следващата такава, нали? Да, ама всички знаем, че ще има следващИ кризи. На всичко отгоре знаем, че е имало и предишни. Всеки път е едно и също, но всеки път се обяснява как това става случайно. Некадърност? Е ако тама няма кадърни хора, тогава къде има? И интересно как това води до криза в целия свят в последствие. Някак да вярваме на това, че целия свят изпада в подобноположение защото някой в Америка бил некадърен и харчел много е наивно. И това да се повтаря през неопределени периоди от време, а печалившите да са все едни и същи типа хора. :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Май 2018, 6:13

Теории... тая дума ви е любима тука. Общо взето извинение за говорене на общи приказки всеки път.
Когато не разбираш какво се случва е нормално да ти изглеждат нещата като някаква конспирация или зъл пъклен план.
Кадърни хора има много, но нещата, които трябва да се направят не са приятни... хората избират политици, които им обещават лесни и безплатни неща и не ги интересува как ще се плати за тях.

Всички знаят защо се надебелява... но въпреки това има толкова хора с наднормено тегло... може би е зла конспирация всички да са дебели? Че и в световен план само се влошава проблема.

Защо трябва да няма следваща? Правим едно и също всеки път и чакаме различен резултат... как да стане... От 80те до сега едно и също в щатите.
Не е само в Америка в целия свят е... Кризите идват от Америка само... тва вече малко като злите капиталисти дето ни пуснали колорадските бръмбари :mhihi:
Като изгърми примерно Гърция могат да зарият огъня някакси... ама като изгърми най-голямата икономика в света, кой да я спасява... извънземните ли?

Казах вече... не е случайно, не е наивно. Това ти го казваш. Не е и вярно, че едни и същи печелят.

Аз не мисля, че са дерижирани. Повечето са резултат от безконтролно държавно харчене и/или некадърност.

За некадърност мога да ти дам пример от нашата реалност. Последния беше КТБ... помислиха се за големи играчи и се наиграха.
Преди това беше 96та когато беше безумна некадърност. Общо взето който е разбирал от икономика нещо тогава... за него е било очевидно какво става - хиперинфлация.
Но не е имало много хора в България... всичките с дипломи от института Карл Маркс, какво да разберат :mhihi: вкл и тия дето докараха нещата до там.

Преди няколко дни пуснах една статия за Венецуела от WSJ, там собствените му икономисти от партията на Мадуро го предупреждават, че ако следва съветите на тези олигофрени, испански икономически съветници (марксисти :mhihi: ), които той докара тогава, ще докара хиперинфлация. Тва е 2016... Сега има хиперинфлация и всички... А КАКВА ИЗНЕНАДА :mhihi:

Визуално за щатите изглежда така.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 08 Май 2018, 7:34

Я оставете тия сложни графики... Кажете, ще гледаме ли руския парад утре? Аз лично му възлагам големи надежди, щото нали Путин наскоро пак захапа президентството (егати, в тая дума се събират 5 съгласни една след друга... :dunno: :dunno: ), а и студената война нещо пак се отпуши напоследък, та сигурно руснаците ще раздрънкат оръжие... Ще бъде интересно какво ще изкарат. Танкове, БТР-и, БМП, ЗРК, и тактически ракети - това е ясно, но дали ще има нещо... по-така? :shock: :shock: Да стрестнат военолюбците - имериалисти, а? :mhihi: :mhihi:
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Май 2018, 7:52

Ами ще видим двойните стандарти , когато САЩ наливат милиарди във военно промишления си комплекс разкривайки нови работни места със всички плюсове за икономиката на страната това е добре . Когато Русия го прави това не е добре . За толкоз години не можаха ли да си заплюят една дата и те , на която да разкарват там пред белия дом атрибутите на армията ? С тая мижавата четвъртоюлска манифестация може да минат метър само . Генералите им биха получили душевен оргазъм само при мисълта за такъв парад, а така завиждат и пръскат злоба :mhihi:
Нямаше ли специална деветомайска тема по въпроса ? :dunno:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 08 Май 2018, 14:26

За нито една от двете не е добре :lol:

Borymeckata написа:Я оставете тия сложни графики...

Кое му е сложното? През 1980 г. дълга е 1 трилион сега е 23.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 08 Май 2018, 14:39

Много добре знаеш че ако тоя дълг не е толкова , САЩ досега да се е разпаднала . Печатането на долари е единственото спасение да не се срути глинения колос . Така всяка една икономика приела долара за резервна валута или ако се разплаща по финансовите инструменти с долари става заожник на американската финансова политика . Дългът не се прави за да се връща , още по малко този на САЩ някога ще бъде изплатен или каквото там се прави да се унищожи . Ако направят това , то това ще е края .

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата