Скъсяване на болтове за джанти

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: е46 316i,323ci e39 520i
Детайли за колата: Кармъзъ

Скъсяване на болтове за джанти

Мнение от Tobi » 28 Апр 2018, 18:11

Здравейте, днес сложих 18 ските, но когато тръгнах отпред,от дясно започна едно жестоко стържене на ламарина.Първо помислих,че проблема е в ламарината (опира в диска),но се оказа,че болтовете идват твърде дълги и опират.Преди съм нямал проблем.Същата джанта и гума гумаджията ми каза,да отида да ми скъсят болтовете и нещата ще се оправят.Въпроса ми е,дали самите болтове си имат определено място в случая са разместени, или наистина се налага да ги скъся? Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет. :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Re: Скъсяване на болтове за джанти

Мнение от NGneer4eto » 28 Апр 2018, 20:22

Tobi написа:Здравейте, днес сложих 18 ските, но когато тръгнах отпред,от дясно започна едно жестоко стържене на ламарина.Първо помислих,че проблема е в ламарината (опира в диска),но се оказа,че болтовете идват твърде дълги и опират.Преди съм нямал проблем.Същата джанта и гума гумаджията ми каза,да отида да ми скъсят болтовете и нещата ще се оправят.Въпроса ми е,дали самите болтове си имат определено място в случая са разместени, или наистина се налага да ги скъся? Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет. :dunno:

По скоро джантите не са за твоето БМВ и вероятно отворите идват плитки. Сравни ги със старите! Нищо не ти пречи. Да не е да си слагал фланци преди

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 28 Апр 2018, 20:37

Tobi написа:...Дали ще има проблем,когато са по къси,примерно да се развият или нещо подобно.Моля ви,дайте ми съвет. :dunno:

Защо да има проблем? :dunno: Хвани старата джанта (приемаме, че е някаква стандартна БМВ джанта за Е46 и стандартния за нея болт), сложи болта в конусния ѝ отвор и измери с шублер колко милиметра стърчи.
После хвани новата джанта и направи същото.
Вероятно ще стърчи повече и разликата от няколко милиметра можеш да я изрежеш, като оставиш мааалко повече колкото да има (1-2мм да речем). Няма да опира тогава. Също брой колко оборота прави болта при завиване докрай. Ако направи 8-9 оборота някъде, считай, че е хванал докрай във фланеца на главината :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 28 Апр 2018, 21:20

Теоретично погледнато 5 навивки на болтовете са ти напълно достатъчни от гледна точка на якост, но тъй като често болтовете се завиват често от гумаджии, които бързат и има шанс да ти заоблят първата навивка на резбата е хубаво да имаш 6 до 7 навивки минимум. По принцип и самите главини са направени така, че 7 навивки се навиват безгрижно.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Tobi » 28 Апр 2018, 22:10

Благодаря ви за отговорите.Джантите са style 135 с тях купих колата декември месец и нямаше никакви проблеми.Минах на 16-ски,понеже гумите бяха летни.Както писах по горе джантите и гумите са същите,дори са на същото място лява-дясна както и болтовете.Гумаджията ги измери и каза да ги намаля със 2 стъпки.Утре ще ходя при някой стругар и дано, нещата да се оправят.До колкото разбрах,няма да има проблем,след като се намалят. :angel:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 28 Апр 2018, 23:06

Ами няма да има проблем с къси болтове.
По-скоро при дълги болтове би имало проблем, когато дължината на резбовото съединение е неколкократно по-малка от останалата част до главата на болта. Сещаш се - радиалните натоварвания на колелото водят до по-осезаемо поклащане на болта, което би довело по-лесно до саморазвиване. Затова и хората, когато слагат дебели фланци обикновено минават към шпилки вградени във фланеца (а не дъъълги болтове към джантата). Това е :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330xi

Мнение от stefan_suny » 29 Апр 2018, 20:55

Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от Tobi » 29 Апр 2018, 21:38

stefan_suny написа:Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....

Точно това ми каза гумаджията.Трябвало да бъдат много стегнати, специално тези джанти доста се развивали. :mhihi: Днес когато развивах болтовете единият не щеше да мърда.Ползвах тръба и болта се скъса,явно е бил доста стегнат.Добре че, имах един резервен в багажника,скъсихме ги,нещата се оправиха.Благодаря на всички за бързите и изчерпателни отговори. :bowdown:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 30 Апр 2018, 9:36

никога повече не ходи при такава аграрни гумаджии, тва е извода от ситуацията

преебал ти е джантите, скъсява си болтовете... недай си боже да ти трябва да ги развиеш за спукана гума или пък ако караш по екстремно може да видиш как джантата ти продължава в посока различна от колата (проверено)

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 30 Апр 2018, 22:56

Tobi написа:
stefan_suny написа:Вероятно поредния гумаджия дето стяга с гайковерта на "колкото може" и като го питаш защо, казва "за по сигурно да не се развие"...... Щом са същите джанти със същите болтове, най вероятно болтовете са затегнати зверски и са сплескали джантата, като сещаш се - ако са били на ръба и 1 десета повече и започва да стърже. Скъси ги с 1-2 стъпки както казват колегите и няма да имаш проблеми. Иначе 110Nm....

Точно това ми каза гумаджията.Трябвало да бъдат много стегнати, специално тези джанти доста се развивали. :mhihi: Днес когато развивах болтовете единият не щеше да мърда.Ползвах тръба и болта се скъса,явно е бил доста стегнат.Добре че, имах един резервен в багажника,скъсихме ги,нещата се оправиха.Благодаря на всички за бързите и изчерпателни отговори. :bowdown:

Трябва да е много стегнато, ако караш със стоманени джанти. Там си натягай колкото искаш, но алуминия най-вероятно са ти го прецакали. Има и вариант да се е разтеглил болта - случвало ми се е не на джанта, а на друг детайл. Издължава се леко и изтънява в разтеглената зона. Ако си скъсал един болт, значи може и другите да са се разтегнали. Направи си тест - развий един болт от другите джанти, които не са пипани от тези гумаджии и сравни дължините! Има ли разлика, изхвърляш дългите болтове. Ако вече са скъсени, измери в колкото може повече места диаметъра на резбата! Ако се различава - хвърляш болтовете и взимаш от някой гумаджия на старо болтове. Повечето имат в изобилие. Хубавото е, че са оригинални.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 01 Май 2018, 12:06

Аз също бих сравнил внимателно болтовете с оригинални! Ако всичко е както трябва с тях,бих сменил джантите!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 01 Май 2018, 12:33

ildivvy написа:Аз също бих сравнил внимателно болтовете с оригинални! Ако всичко е както трябва с тях,бих сменил джантите!

Защо?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 01 Май 2018, 20:42

Ами ако наистина има някакво смачкване в местата за завиване на болтовете,ще се притеснявам да ги сложа! Нали ще е изтънено там? Ако изтъняването е някакви десети,добре,няма проблем,но не вярвам оригинално болтовете да влизат толкова близо до задната страна! Може би иска малко измервания!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 05 Май 2018, 9:38

https://youtu.be/OqlY-82QmCM

ето нагледно защо човек или сам трябва да си ги стяга или само при проверен гумаджия

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Назад към E46