Канада
Модератор: Общи модератори
Re: Канада
c04 написа:BMW_POWER написа:
До тук е лесното. Ще трябва да чистиш драйвуея от сняг и лед. След всеки валеж трябва да е изблизан. Десетина метра е, не е дълъг. Ще трябва да чистиш и дека. Това, че навън е -35С или -38С изобщо не е оправдание. Сутрин е задължително. В 5:30 е много ободряващо![]()
Не искам да те плаша, но ако си навит мога да продължавам
На мен си ми звучи добреТи в кой край на Канада си?
ДНЕВНИКЪТ НА ЕДИН ЛУД
8 декември
Най-после започна да вали сняг! С жена ми си сипахме уиски и с часове гледахме през прозореца малките падащи снежинки. Обичам снега!
9 декември
Събудихме се сред красив бял килим, покриващ всичко наоколо. Преместването ни тук, в Колорадо, бе най-добрата идея, която ми е хрумвала. За пръв път от години насам ринах сняг с лопата и се почувствах като младо момче. Изчистих нашата пътека и околните тротоари. Следобед мина булдозерът и затрупа отново изчистеното. Пак ринах. Какъв прекрасен живот!
12 декември
Слънцето стопи чудесния ни сняг. Съседът Боб казва, че при всички случаи ще имаме бяла Коледа и че до края на зимата ще падне толкова сняг, че ще го намразим. Не му вярвам.
14 декември
Сняг, прекрасен сняг - цели 20 сантиметра! Температурата падна под -20, но от студа всичко е искрящо. Стоплих се, като изринах пътеките. Следобед булдозерът отново дойде и затрупа всичко. Не мислех, че ще трябва да рина толкова много, но пък скоро ще вляза във форма.
15 декември
За довечера прогнозират още половин метър сняг. Продадох колата и си взех джип 4х4. Изключихме фризера. Жена ми иска да взема печка на дърва, в случай че токът спре. Ама, това е тъпо - все пак не сме в Аляска!
16 декември
Паднах на поледицата, докато сипвах сол по пътеките. Задникът ме боли зверски, а жена ми се хили като истеричка.
17 декември
Още е доста под нулата. Токът спря за 5 часа. Май трябваше да купя печка на дърва, но няма да го призная. Мразя, когато е права!
20 декември
Имаме ток, но навън паднаха още трийсетина сантиметра от проклетата бяла помия. Цял ден ринах, защото тъпия булдозер идва два пъти. Не ми се чисти, но Боб казва, че иначе кметството ще ме глоби.
22 декември
Боб беше прав за "бялата Коледа", защото натрупа още 40 сантиметра и няма изгледи да се стопи до август. Цели 45 минути се обличах, за да отида да рина, но точно на входа ми се приходи в тоалетната и докато пак се събличах и обличах, останах без сили. Боб има снегорин на камиона си, но му трябва и не ще да ми го продаде, а в града са свършили. Следваща доставка - през март!
24 декември
Десет сантиметра твърд сняг. Счупих една лопата. Само да го гепя това копеле с булдозера, ще му строша главата. Мисля, че ме чака да се прибера след чистенето и веднага се появява и зарива всичко. Жена ми искаше да пеем "Мери Кристмас" и да отваряме подаръците, но бях много зает да дебна проклетия булдозер.
25 декември
Честита Коледа и нов половин метър сняг! Мисълта, че трябва да рина, ме подлудява. Господи, мразя снега! Дойде и шофьорът на булдозера да иска коледен подарък с цялото си нахалство! Праснах го с лопатата по главата. Жена ми казва, че имам лошо поведение. Аз пък си мисля, че е идиотка.
27 декември
Белите парцали продължават да се сипят!!! Защо ли се преместихме тук? Това бе НЕЙНА идея! Температурите паднаха под -30 градуса и канализацията замръзна.
28 декември
Стопли се до -20!
29 декември
Още 30 сантиметра. Боб казва да си изчистя снега от покрива, за да не се срути. Ама тоя луд ли е? Не ми стига пътеката, сега и покривът!
30 декември
Покривът пропадна. Шофьорът на булдозера ме съди за 300 хиляди долара. Жена ми замина при майка си. Очакват се нови 20 сантиметра.
31 декември
Подпалих останките от къщата. Край на чистенето!
8 януари
Толкова ми е добре с тези хапчета, дето ми дават. Но защо съм вързан за леглото?!?
Писано е за Колорадо, но тук не е по-добре. Питайте alx как се справя точно сега

Осем години бях в Монреал, вече трета съм в Отава. Прекрасно село с 1.2 милиона жители. Има си своите неприятни точки, но къде ли не е така. По темата. Онзи ден някъде четох, че за миналата година напусналите Монреал са с 20 000 повече, от заселилите се там. Имайки впредвид няколкото хиляди хаитяни, които избягаха от Тръмп, положението е сериозно.
- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
BMW_POWER написа:ildivvy написа:Не става дума,дали вярвам или не,а дали парите,които показва сайта са "достоверни",както и какво мога да "очаквам" от тези пари! С другите колеги ми давате доста точна оценка,за това,дали "стигат" или не! Все още се замислям за САЩ,но нещо все... Кой знае,ако спечеля Зелена Карта...?
Форумните шамани говорят с духовете на предците и нямам идея каква информация им свеждат те. Ето ти малко примерни цифри:
Доход $100 000 на година
Данък $30 000
Наем $12 000 (гарсониера) справки
https://www.kijiji.ca/b-apartments-cond ... ice=__1000
Кола (BMW X3 xDrive30i) Base MSRP: $48,000.00 All Inclusive Price: $51,056.73 - $15 000 (със застраховката-приблизителна сума)
Тойота РАВ4 е $6000 на лизинг. На изплащане е малко повече.
Телефон и интернет са ти кръгло $1200 (много зависи от плана)
Ако бачкаш в центъра, приготви си $3000 за паркинг(ако си с пас) или $4500, ако плащаш ден за ден
Газ, вода и ток кръгло $4000
Ако си сам, оставащите $35 000 ще ти стигнат. Ако сте семейство с деца, изплащаш моргидж и т.н., математиката е съвсем различна.
Мечтаната заплата на средната класа в България - 2000лв чисти. (масовата в Бизнес парка е 1.5, но айде ше добавим)
Годишен доход - 24000лв
Наем - средна работа апартамент - 600 месечно - 7200 на година
Кола - с тая заплата може да вземеш само некъв кенеф на лизинг - 500 на месец - 6000 годишно
Сметки - средно по 200 на месец - 2400 годишно
Общо дотука - над 15к си фърлил. Да добавиме ли, ако си и със семейство? И според тебе оставащите 9000 лева са близо(покупателно) до въпросните 35000 доларес ли? Нещо се оплака ли, че не разбрах

Superexstatic написа:BMW_POWER написа:ildivvy написа:Не става дума,дали вярвам или не,а дали парите,които показва сайта са "достоверни",както и какво мога да "очаквам" от тези пари! С другите колеги ми давате доста точна оценка,за това,дали "стигат" или не! Все още се замислям за САЩ,но нещо все... Кой знае,ако спечеля Зелена Карта...?
Форумните шамани говорят с духовете на предците и нямам идея каква информация им свеждат те. Ето ти малко примерни цифри:
Доход $100 000 на година
Данък $30 000
Наем $12 000 (гарсониера) справки
https://www.kijiji.ca/b-apartments-cond ... ice=__1000
Кола (BMW X3 xDrive30i) Base MSRP: $48,000.00 All Inclusive Price: $51,056.73 - $15 000 (със застраховката-приблизителна сума)
Тойота РАВ4 е $6000 на лизинг. На изплащане е малко повече.
Телефон и интернет са ти кръгло $1200 (много зависи от плана)
Ако бачкаш в центъра, приготви си $3000 за паркинг(ако си с пас) или $4500, ако плащаш ден за ден
Газ, вода и ток кръгло $4000
Ако си сам, оставащите $35 000 ще ти стигнат. Ако сте семейство с деца, изплащаш моргидж и т.н., математиката е съвсем различна.
Мечтаната заплата на средната класа в България - 2000лв чисти. (масовата в Бизнес парка е 1.5, но айде ше добавим)
Годишен доход - 24000лв
Наем - средна работа апартамент - 600 месечно - 7200 на година
Кола - с тая заплата може да вземеш само некъв кенеф на лизинг - 500 на месец - 6000 годишно
Сметки - средно по 200 на месец - 2400 годишно
Общо дотука - над 15к си фърлил. Да добавиме ли, ако си и със семейство? И според тебе оставащите 9000 лева са близо до въпросните 35000 доларес ли? Нещо се оплака ли, че не разбрах
Не знам защо четеш криво цифрите. "Средна работа" апартамент е много над 12 000. Дадох най-евтиното възможно (гарсониера) в сравнително добра ерия. За да добавим малко цифри" Та нормален тристаен с две затворени спални е $1500 или $18 000 годишно
Станаха $29 000
Детска градина на ден +$40 - плаща се целогодишно. Бил си ваканция, твой проблем. Две хлапета по $8000 кръгло годишно са едни $16 000
$29 000 станаха на $13 000 (О, чудеса

Женицата харчи около $2500 годишно за бензин, аз кола не карам
Станаха $11 500 (няма да пишем ремонти, че и ще връщаш)
Останаха ти $1000 за храна, дрехи, почивка (поне $4000 за четирима), зъболекар, лекар (антибиотик е $50 за децата), една бира да изпиеш с колеги или приятели, да се разходиш през уикенда и т.н.
https://www.sunwing.ca
Та нещо не разбра да ти го повторя или? Говорехме за $100 000
Ето цените в бар (средна хубост)
Пинта бира - $7.50-8.50
Питчер бира - $22-24
Чаша вино - $8
Концентрат - $6.50-8 за онз
Бутилка бира - $6-7.50 (330мл)
- Superexstatic
- младши ентусиаст
-
Сравнението, което първоначално постави беше за човек. С жената и децата става друго и няма как да се дадат точни цифри, защото нещата стават много относителни. Аз също съм ти дал разбивка без тези фактори. Гарсониера в София "в сравнително добра ереа" (предполагам се визира в център и близо до метро) си върви като "среден" апартамент в периферията. И пак - от една страна имаш 5-6000$ от друга 35000$. Хубаво си цитирал цените в заведенията, за да се увериш, че разликата с българските е максимум 2-3 пъти. При разлика в доходите 6-7 пъти. Не знам защо се правиш на луд
Последна промяна Superexstatic на 25 Мар 2018, 23:42, променена общо 3 пъти

Аз не знам в някой бар в София малкото да ти е под 5лв, както и бирата да ти е под 3-4лв.
Ама не смяташ, че в супера в Канада всичко е 2 пъти по-евтино отколкото тук. В Германия пълнех цялата количка в кауфланд и винаги плащах от 60 до 80 евро. В българския кауфланд абсолютно същите покупки ми излезе една минимална заплата
Ама не смяташ, че в супера в Канада всичко е 2 пъти по-евтино отколкото тук. В Германия пълнех цялата количка в кауфланд и винаги плащах от 60 до 80 евро. В българския кауфланд абсолютно същите покупки ми излезе една минимална заплата

BaDxBoY написа:Аз не знам в някой бар в София малкото да ти е под 5лв, както и бирата да ти е под 3-4лв.
Не знам кой ви свежда информация за цени. Ето такива на спешъл за седмицата
https://www.foodbasics.ca/flyer.en.html
http://www.circulars.ca/Maxi/ (Това е в Кебек)
Ако някой има опит в Щатите, то пук цените са техните, но умножени по 2-5. На всичко.
Цените на алкохолът в Онтарио
http://www.lcbo.com/content/lcbo/en.html#.WrgIx0xFzIU
В Кебек
https://www.saq.com/content/SAQ/en.html
Единствено по-евтин е кленовият сироп.
- Superexstatic
- младши ентусиаст
-

Superexstatic написа::shock: 8$ - 12лв за 1.6кг шунка, 17$ - 25лв кг сьомга. Да питам, ти откога точно не си влизал в български магазин?

17$ са ти 20лв, не 25

Тамън вчера взех 2 консерви риба тон за по 3.20лв бройката, дето тука са по 1.20

Миналия месец някъде взех 750гр Нутела същата като тази във втория магазин за 5 долара, мисля че 11 или 12 лева струваше

BaDxBoY написа:Superexstatic написа::shock: 8$ - 12лв за 1.6кг шунка, 17$ - 25лв кг сьомга. Да питам, ти откога точно не си влизал в български магазин?
![]()
![]()
17$ са ти 20лв, не 258$ са около 10-11 лв
Тамън вчера взех 2 консерви риба тон за по 3.20лв бройката, дето тука са по 1.20![]()
Миналия месец някъде взех 750гр Нутела същата като тази във втория магазин за 5 долара, мисля че 11 или 12 лева струваше
Шунката по централен курс на БНБ излезе около 22лв, но не е това въпроса. На снимка изглежда перфектно, а всъщност плика е пълен с вода. Като я стиснете нея отделно излиза достатъчно количество мътна течност. Сьомгата няма да я коментирам, не купувам от нея. Доматите са едни гумени и вътре имат дебел "корен" или не знам как да го нарека, 3-4мм дебел и 1см дълъг.
Снимките на пресните храни като цяло са много подвеждащи. Киселото мляко по сравнително наш вкус е 3 за $6 на спешъл или между 2.50 и 2.99 за буркан

... само не разбрах, защо решихте, че $100к е средна заплата в Канада/ Америка. Според данъчните на САЩ медианата доход на семейство е $59039 на година за 2017...
За детските градини- пак за Канада не знам, ама в САЩ идва към $3200 на месец за 5 дена по 8 часа...
Другото не коментирам.
За детските градини- пак за Канада не знам, ама в САЩ идва към $3200 на месец за 5 дена по 8 часа...
Другото не коментирам.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Никой не е решавал,че 100к е средна годишна заплата за Канада/САЩ! Аз бях попитал,дали сайта със заплатите за Канада е достатъчно меродавен и може да му се вярва,както и,че би трябвало да мога да си намеря работа за около 100к средно,според него! Въпроса беше- какво мога да очаквам от тези пари?
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

ildivvy написа:Никой не е решавал,че 100к е средна годишна заплата за Канада/САЩ! Аз бях попитал,дали сайта със заплатите за Канада е достатъчно меродавен и може да му се вярва,както и,че би трябвало да мога да си намеря работа за около 100к средно,според него! Въпроса беше- какво мога да очаквам от тези пари?
Привет Колега!
Сайтът със офертите за работа си е съвсем наред. Какво можеш да очакваш със $100 000 годишно, зависи единствено и само от твоите разходи. Аз дадох примерни такива. Те не са меродавни за всеки един град или всяка една провинция. Може да намериш работа на 5мин от вас, може и на 50км. Може и на повече. В Кебек законите са едни, в Онтарио други. В Кебек има спонсорирани от правителството детски градини, които са малко под $8 на ден. Но там с предимство да социално слаби, многодетни, има уейтинг лист и т.н. Влизането общо взето е равно на шестица от тотото. Когато платиш $40 на ден, в зависимост от доходите ти правителството ти връща нещо. Ако ти правиш $100, а жена ти още $40-50 (примерно), не мисля че би могъл да разчиташ на много. Ти отиваш в доста висока граница на доходи.
ЗА сам човек ще си ОК. Ако теглиш моргидж вече, всичко зависи от големината му. Ако изплащаш къща за $400 000 е едно. При $600 000 е съвсем различно. Довечера ще потърся из нета имаше калкулатори, които даваха представа за вноските.
ildivvy написа:Никой не е решавал,че 100к е средна годишна заплата за Канада/САЩ! Аз бях попитал,дали сайта със заплатите за Канада е достатъчно меродавен и може да му се вярва,както и,че би трябвало да мога да си намеря работа за около 100к средно,според него! Въпроса беше- какво мога да очаквам от тези пари?
100k както написах преди няколко дена е една солидна заплата която не стига само в някои определени градове в САЩ (за Канада не знам, но предполагам е подобно). След данъците ти остават горе долу 60к. Това са 5к на месец. Ако нямаш скъп вкус са достатъчно да живееш пълноценно и здравословно и да имаш всичко необходимо. Познавам семейства които правят 40к чисто на година и живеят без кахъри. Но познавам и ергени които живеят правят примерно 150к и живеят от заплата до заплата. Както обикновено- всичко си е до човека. Но 100к на година са мечта за 3/4 от американците както и да го погледнеш.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
BMW_POWER написа:Ако изплащаш къща за $400 000 е едно. При $600 000 е съвсем различно.

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Благодаря отново на колегите BMW_POWER и alx,както и на останалите,дали инфо за цените в двете държави "отвъд океана"! ! Мисля,че наистина се получи една много добра представа за това,как може да се живее с подобна "годишна сума"!
Ex: 96' BMW318ti