Какво масло да сипя?

Това е главният форум за дискусия на автомобилите с марка BMW и всичко друго от автомобилния свят, свързано с тях.

Модератор: Общи модератори

шПерко
Аватар
Кара: '90 BMW 316i
Мечтае да кара: Платноходка
Детайли за колата: Шпер 4.27 Точка! :)

Какво масло да сипя?

Мнение от Иво » 07 Ное 2003, 13:11

Пускам темата в основния форум, защото в Е30 не съм сигурен дали ще я погледнат всички разбиращи хора :) Ако сметнете за необходимо я преместете някъде :) Както знаете става дума за Е30 316 М40. В момента съм с Repsol 20W50 и до сега клапаните ми не тракаха въобще, независимо колко ръчкам. От скоро обаче тракането излезе пак. Дали защото самото масло вече не е първа младост или студеното зимно време оказва влияние в/у качествата му. Отнякъде бях дочул, че при студено време маслото става по-гъсто и т.н. А то и преди си беше доста гъсто. Та какво бихте ме посъветвали да опитам? От марката съм доволен :) Благодаря ви! :)
Изображение
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW X3 3.0d '04

Мнение от DIDO » 07 Ное 2003, 13:32

Иво от студеното време е. Това масло с което караш е
1. за по-топъл климат и при студен старт се качва трудно, мотора остава без масло и познай какво става
2. няма допуск за BMW
Каквото и масло да слагаш гледай на тубата дали има допуск за BMW.
Допуските се делят на:
1. BMW Special Oil List
2. BMW LongLife-98
3. BMW LongLife-01
4. BMW LongLife-01FE
Значи твоята кола можеш да я караш с 1., 2., 3. но е и 4. защото
то е новите мотори N42 N62 които са в последните Е46 и Е65.
LL01FE с много нисък кинематичен вискозитет при 100градуса мисля
че е около 9-10.
Аз в момента карам с Castrol TXT Softec LL01 5W-30 специално за BMW. На самата туба с допуски пише само BMW LongLife-01.
Нищо не ми трака нито на студено време нито на топъл двигател.
С RS 0W-40 на топъл двигател ми претракваше, но с това нямам грижи.
И още нещо - BMW се кара с Castrol. Не си прави експерименти.
Но незнам при теб кой вариант ще е най-удачен. :wink:
BMW - Усещане за автомобил

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DIDO » 07 Ное 2003, 13:46

Разгледай и този линк, може да ти е полезен :wink:

http://www.bmw.kiev.ua/pub/view.php?pid=63

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 07 Ное 2003, 13:48

Благодаря :D
Изображение
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 07 Ное 2003, 14:02

Това че BMW се кара само с Castrol са митове и легенди .. има поне дузина подходящи масла ,на етикета им обикновено е отбелязано. Аз например карам само с Shell ,полусинтетика ,отговаря на стандарта BMW Longlife -01 и АСЕА. Нито го гори нито тракат клапаните.
Последна промяна Alexi на 07 Ное 2003, 14:25, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DIDO » 07 Ное 2003, 14:17

Карай с квото искаш :!:
Първо не казвам че не трябва или не може да се кара с други марки
масла.
Второ BMW работи в сътрудничество с Castrol от много години и маслата
са съобразени с двигателите на BMW. Ако искаш ще ти дам
линкове да прочетеш и тогава да коментираш кое е мит и кое легенда,
а пък си сипвай и М10Д ако щеш.
Трето почти всяка сносна марка работи така.
Ето ти и примери:

BMW - Castrol
Toyota - Castrol
Mercedes - Mobil
Renault - Elf
Peugeot - Esso
Ferrari - Shell

и четвърто не забравяй изречението:
"BMW препоръчва Castrol"

А и ако си забелязал в последните модели на капачката за маслото го пише.
И пето маслата BMW се произвеждат от Castrol, и се използват за
първоначално зареждане в завода.
Дори на новото поколение двигатели N42 N62 в завода се слага
Castrol Formula SLX 0W-30

Но както ти казваш митове и легенди са семкаджийските приказки,
всичко друго се базира на факти. :wink:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Alexi » 07 Ное 2003, 14:37

Castrol определено е най доброто масло за BMW ,стига да не попаднеш на менте ,вероятността за това е доста голяма. А ,и купя ли си ново Е46 определено ще го карам само с Castrol .Обаче карам 11 годишно Е36 :lol:

автомобилен поклонник
Аватар

Мнение от Turturelo » 07 Ное 2003, 14:37

DIP написа: ..

Друг е въпроса колко от това масло, което се продава в България е Castrol със съответните качества, а не бутилиран някъде наоколо. Винаги съм се питал - как разбирате дали маслото е хубаво? Тракат клапани .. не мисля, че това е критерии, че маслото е скапано .. мисля, че мотора има нужда от ремонт. Отваряте си двигателите да видите с това масло какво става вътре? И това не мисля, че правите... Предимствата на Castrol сигурно са безспорни, но защо според Вас масло примерно на доста по-ниска цена е по-лошо? Примерно аз никога несъм пестил пари за поддръжка на автомобилите си, особено на единия повярвайте ми цените са като при М3.. спирачна помпа 220 лири стерлинги :wink: .. Другата си кола карах със стария Castrol RS, който беше подходящ и за дизелови автомобили, некога несъм си правил сметка за това, колко ще струва смяна на маслото - винаги най-доброто, но след като си купих бутлка 1л. от магазин на официален дистрибутор на Castrol и помирисах маслото (стария RS има много специфичен мирис, неможе да се сбърка), та това нямаше нищо общо с оригиналния, а цената си беше като за него ... просто спрях да купувам Castrol.. сега карам с Motul и понеже не се продава на всяко кьоше, та има по-малка вероятност да се кръщава както прехваления Castrol .. Друг пример, когато взех втората си кола беше с Castrol GTX3 Magnatec, подариха ми 1л бутилчица масло купено от Англия и си взех оттук нарчно литрова бутилка GTX3 Magnatec уж същото .. да ама се различаваха по цвят и гъстота .. и това са видимите разлики ..

Alexi написа: .. има поне дузина подходящи масла ,на етикета им обикновено е отбелязано

Абсолютно съм съгласен с теб!
Последна промяна Turturelo на 07 Ное 2003, 14:44, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от DIDO » 07 Ное 2003, 14:48

Alexi написа:Castrol определено е най доброто масло за BMW ,стига да не попаднеш на менте ,вероятността за това е доста голяма. А ,и купя ли си ново Е46 определено ще го карам само с Castrol .Обаче карам 11 годишно Е36 :lol:

Приятелю КАРАШ BMW, А НЕ 11-годишна барака :!:

Колкото до ментаците взимайте от вносителите, те нямат интерес
да продават ментаци повярвайте ми :wink:

просветлен
Аватар
Мечтае да кара: по празни пътища

Мнение от kay » 07 Ное 2003, 14:50

И аз съм от "либералите", не мисля че е от толкова решаващо значение марката на маслото, стига да е хубаво. Моята я карам с Valvoline, пича който я поддържа е в бизнеса и си знае работата, минават му стотици коли през ръцете и разбира от масла много повече от мен :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Alexi » 07 Ное 2003, 15:05

DIP написа:Приятелю КАРАШ BMW, А НЕ 11-годишна барака :!: :wink:

Абсолютно си прав ,и никога не съм се скъпил за поддръжката му ,но това не означава че върви добре само с Castrol

шПерко
Аватар

Мнение от Иво » 07 Ное 2003, 15:14

Моля ви не го обръщайте на разгорещен спор :) Исках само да попоитам с какво масло би било добре да заменя сегашното Repsol 20W50 минерално, защото времето застудя :) Към тази марка нямам абсолютно никакви забележки, а и цената е 29лв. не за 1, ами за 4 литра. Макар това да не е определящото :) Специално М40 е много капризен мотор от гледна точка на маслото, което му се налива, защото всички знаете как боли когато зачукат клапаните. В случая те помагат при избора. Когато си мълчат всичко е ОК :) Та питах понеже нямам възможност да експериментирам всички масла :D
Изображение
Изображение

Аватар

Мнение от DA WOLF » 07 Ное 2003, 21:54

това масло 20В50 е прекалено гъсто за М40, вземи си 5В40 или ако не се стискаш 0В40 на кастрол
DaWolf
ИзображениеИзображениеИзображение
:bowdown::bowdown::bowdown: forced induction M42B18

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от chefo » 13 Ное 2003, 10:43

Вчера смених старото "Castrol GTX" с LIQUI MOLY - Synthoil Hightech 5W40 (made in Germany, BMW Longlife 98 ).
Просто не мога да позная мотора - бачка като нов :shock: , за първи път карам със синтетика и май друго няма да сипя.

Ако можеш да си позволиш синтетика - не се колебай :!:

Сватбаря
Аватар
Кара: Opel Zafira А OPC

Мнение от Penchev » 13 Ное 2003, 12:47

Аз за сега съм с Castrol GTX3 Magnatec :arrow: така я взех колата, остават ми два зелени диода и още от сега почвам да се притеснявам за маслото като дойде време за смяна :arrow: някой беше казал че за мотор като моя (М20Б20) синтетиката е била много тънка и т.н. Та какво бихте препоръчали? Знам че само се повтаряме (имаше една такава тема) но там не можах да извлеча нещо което да ме насочи към правилния избор :arrow: Тези дето са с подобни двигатели, препоръчайте нещо :wink:
Какво ви е мнението за Motul 10W-40 синтетка?
Какво е значението за двигател като този дали е с синтетично или минерално масло :?:
М/у другото един майстор ми каза така: "не сипвай кастрол за да не се налага да идваш при мен" обесни че било наводнено с някви ментета!

Много Ви благодаря предварително :idea:
Изображение

Следваща

Назад към Основен Форум