По-добре ли бяхме през соца?
Модератор: Общи модератори
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Re: По-добре ли бяхме през соца?
Демек - плещим, плещим , 'ма гравитираме около АЕЦ-а![]()
Признавам си, че с напредването на годините започнах да си давам значително по-малко зор в работата, но "гравитираме" не е точната дума. Щяхме да гравитираме, ако вуйчо се беше обадил и сме някакви експерти по ...... влияние на лунната светлина върху растежа на косъма на гъза на паяка. Или моята фирма продаваше нещо си на АЕЦ-а. В моя случай не гравитираме около АЕЦ-а. Вътре сме в ядрото. По-навътре я има десет човека да са влизали през годините, я не. Фирмата винаги е била лоялна към мен и аз отвръщам със същото. Сравнението щеше да е уместно, ако навсякъде тръбях, колко е велика слънчевата енергия и колко е гадна ядрената енергия. Не го правя. Голяма заблуда е, че АЕЦ -а е някаква златна мина, където по цял ден седиш без да правиш нищо и накрая си тръгваш с една шапка мангизи. За някой потомци на велики бащи, лели и вуйчовци от ГЕРБ, БСП, ДПС и разна друга измет може и така, но за останалите нещата са като във всяка друга фирма, която произвежда нещо. Да, заплатите са сравнително високи за страната, но в този бранш би било пагубно, ако работодателят се гъбарка с работниците и специалистите. Въпреки това чистачките в АЕЦ-а не вземат няколко хиляди заплата. На малко над минималната за страната са.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Аз, друго имах предвид под гравитиране, но не ми се влиза в обяснителен режим. Накратко - толкова се оплакваш от абсолютно всичко, което те заобикаля у нас, та чак да се зачуди човек 'що си още тук, а не си в лелеяният свят.
Явно, нашето ядро е като черна дупка - няма мърдане...

Ubi dubium, ibi libertas
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
hell's angel написа:Аз, друго имах предвид под гравитиране, но не ми се влиза в обяснителен режим. Накратко - толкова се оплакваш от абсолютно всичко, което те заобикаля у нас, та чак да се зачуди човек 'що си още тук, а не си в лелеяният свят.Явно, нашето ядро е като черна дупка - няма мърдане...
Извинявай, не схванах.

drago_pavlov написа:Както обикновено нищо не каза...
..
Ми естествено е нищо да не ти кажа. Навлизаш в материя, която не ти е позната. Поредният изблик на лошо настроение при теб е свързан с отлагане гласуването на истанбулската конвенция, която ти като истински Матросов защитаваш тук във форума.
steeN написа:Мда, той през цялото време се оплаква от увеличаващия се социализъм в Канада без да го разбира. Не че Канада исторически не е била доста соц, но последните години превъртат играта направо. Първо се оплака от повишаването на минималните работни заплати, сега от любимото му здравеопазване там, което е държавно.
Какво взимаш

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Канадка, само искам да помоля нещо.
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.
И аз искам да чеша макарите цял ден и всичко да ми е шест точки.
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
K_Ilkov написа:Канадка, само искам да помоля нещо.
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.![]()
Не искам да звуча нападателно, но защо трябва да отидем еди къде си, където е добре, вместо да си направим концепция и да я реализираме?

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
И аз не искам да звуча обезкуражително, но защо изобщо си мислиш, че такова нещо може да се направи?

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
В същност ние концепция си имаме много от отдавна. Планът Ран-Ът. Но не я спазваме, че дори и в последно време вървим на обратно.
Каквато и концепция да се разработи, резултата ще е това, което е. В голяма степен нашата реалност е резултат от колективните действия
на всички в тази държава.
Каквато и концепция да се разработи, резултата ще е това, което е. В голяма степен нашата реалност е резултат от колективните действия
на всички в тази държава.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
K_Ilkov написа:Канадка, само искам да помоля нещо.
Като откриеш държавата или обществен строй където се живее добре и спокойно на минимална заплата да драснеш у темата да местиме натам.![]()
Колега Илков,
това във връзка с какво го казваш? При соца хората на село бяха с доста ниско заплащане, но благодарение на градинките и животните се оправяха. Сега не знам такъв строй. Питай Стинката, защото той непрекъснато иска да сваля заплащането. Според него инфлацията е нормално нещо, но вдигането на заплатите не.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Повер,
Прощавай, забравих, че всичко е измислено от соца.
Бачкаш в ТКЗС на минимална, "дърпаш" квото може щото всеки така прави и е общо, и гледаш да си отгледаш дОма квото може, че от тая държавна работа човек не може да си свърши работата...
Градивно и иновативно, кви концепции да мислим то си е измислено.

Бачкаш в ТКЗС на минимална, "дърпаш" квото може щото всеки така прави и е общо, и гледаш да си отгледаш дОма квото може, че от тая държавна работа човек не може да си свърши работата...

...
K_Ilkov написа:Повер,
Колега Илков,
това с "дърпа"-нето го казваш ти. Аз нямам наблюдения. Минималното заплащане си е специалитет на Стинката

Аз го споменавам единствено като сравнение със сметките. Също и с пенсиите. Стинката иска да ги махне, ама не иска да махне пожизнените удръжки за това. Ти смятал ли си какъв процент такси плащаш? Ето така, изкарал си примерно 1000 лева този месец, колко ще ти бъдат удържани под една или друга форма?
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
........Около 45,3% от американските домакинства - близо 77,5 млн., не плащат данък общ доход, показват данни за 2015 г. на изследователския институт Tax Policy Center, съобщава Market Watch.
"Половината от тях не плащат данък, защото нямат облагаем доход, докато другата половина използва данъчни отстъпки, които "изчистват" задълженията им", казва Робъртън Уилямс, старши сътрудник към Tax Policy Center.......
За да не плащат значи дохода на член от семейството е под облагаемия минимум , който практически е прага на бедноста . Не знам колко е това в различните щати но да кажем около 1000 долара вероятно на член от домакинството . Основната разлика с БГ е облагането на домакинството . Ергенския данък от соца си действа на запад с пълна сила
"Половината от тях не плащат данък, защото нямат облагаем доход, докато другата половина използва данъчни отстъпки, които "изчистват" задълженията им", казва Робъртън Уилямс, старши сътрудник към Tax Policy Center.......
За да не плащат значи дохода на член от семейството е под облагаемия минимум , който практически е прага на бедноста . Не знам колко е това в различните щати но да кажем около 1000 долара вероятно на член от домакинството . Основната разлика с БГ е облагането на домакинството . Ергенския данък от соца си действа на запад с пълна сила

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- steeN
- старши ентусиаст
-
Това за данъците трябва да се чете като разбираш какво четеш. Данък върху дохода! Няма такова нещо "общ доход" нито в България, нито в щатите вече.
Много хора се издържат от дивиденти и данък печалба в щатите за това не плащат данък върху дохода.
income tax, dividend tax, capital gains tax - различни данъци, както и в България. Също има облекчения за пенсионери и студенти.
Да в щатите има нещо като ергенски данък, но на обратно. Необлагаемия минимум на семействата е по-голям.
Ама тва е стандартна практика по-света общо взето. Не бих казал, че е нещо американско. Така, че не виждам смисъл да се коментира в този контекст.
Да, в САЩ има доста соц тъпотии, това не значи че трябва да ги копираме
Ние си имаме достатъчно наши.
Добре бе, човек. Защо ги пишеш тези глупости пак? Кога съм казал, че инфлацията е хубаво нещо?
Инфлацията е изключително вредна когато е предизвикана изкуствено. И в момента централните банки следват школата на Кейнс и се мъчат да правят 2% инфлация на година.
Нещо, което е абсолютна глупост, унищожава спестяванията и стимулира задлъжняването на хората.
Защо по дяволите тука повтарям толкова за валутния борд. Цел НОМЕР 1 на валутния борд е да ограничи възможността на държавата/правителството/политиците в лицето на централната банка да генерират инфлация!
Погледни само нашите северни съседи румънците. Виж какво става с валутата им... колко се е обезценила спрямо Еврото и долара. ДА, причината за това е, че имат централна банка, която не с вързани ръце.
2... аз не искам да свалям заплащането. Аз не искам да го вдигам. Аз искам то да е каквото е определено от пазара.
Заплатите не се вдигат със закони за минимални заплати. Заплатите се вдигат със работа, инвестиции в иновации, известни като "рационализации" през соца...
И защита на основните права на хората... живот(здраве), собственост и свобода. Всичко друго е самозалъгване и утопии.
Искам само да ти напомня, че до 2009 година в Германия нямаше минимална работна заплата. Някакси никой не е експлоатирал никой зверски в Германия нали?
Самия ти си забелязал на практика какво става като се вдигне минималната работна заплата необосновано. Елементарни неща се обясняват по 100 пъти... стратегии ще правим...
3... как ще искам да махна пенсиите, а не искам да махна удръжките. От къде са тия тъпизми... ти реален човек ли си изобщо се питам от време на време?
Виж как е в Швейцария с пенсиите. Искам така да е. Недей да измисляш тъпизми и да ми ги приписваш. Ако искаш виж и в Чили и там ми харесва системата... щото си фен на Алиенде го споменавам
В щатите тяхното social security (държавната пенсия, която всеки има) има същия проблем като нашите пенсии. Останалата част от пенсионната им система е сравнително добре измислена.
Но като се вземе общо, не е добър модел за копиране.
Много хора се издържат от дивиденти и данък печалба в щатите за това не плащат данък върху дохода.
income tax, dividend tax, capital gains tax - различни данъци, както и в България. Също има облекчения за пенсионери и студенти.
Да в щатите има нещо като ергенски данък, но на обратно. Необлагаемия минимум на семействата е по-голям.
Ама тва е стандартна практика по-света общо взето. Не бих казал, че е нещо американско. Така, че не виждам смисъл да се коментира в този контекст.
Да, в САЩ има доста соц тъпотии, това не значи че трябва да ги копираме

BMW_POWER написа:Питай Стинката, защото той непрекъснато иска да сваля заплащането. Според него инфлацията е нормално нещо, но вдигането на заплатите не.
Добре бе, човек. Защо ги пишеш тези глупости пак? Кога съм казал, че инфлацията е хубаво нещо?
Инфлацията е изключително вредна когато е предизвикана изкуствено. И в момента централните банки следват школата на Кейнс и се мъчат да правят 2% инфлация на година.
Нещо, което е абсолютна глупост, унищожава спестяванията и стимулира задлъжняването на хората.
Защо по дяволите тука повтарям толкова за валутния борд. Цел НОМЕР 1 на валутния борд е да ограничи възможността на държавата/правителството/политиците в лицето на централната банка да генерират инфлация!
Погледни само нашите северни съседи румънците. Виж какво става с валутата им... колко се е обезценила спрямо Еврото и долара. ДА, причината за това е, че имат централна банка, която не с вързани ръце.
2... аз не искам да свалям заплащането. Аз не искам да го вдигам. Аз искам то да е каквото е определено от пазара.
Заплатите не се вдигат със закони за минимални заплати. Заплатите се вдигат със работа, инвестиции в иновации, известни като "рационализации" през соца...
И защита на основните права на хората... живот(здраве), собственост и свобода. Всичко друго е самозалъгване и утопии.
Искам само да ти напомня, че до 2009 година в Германия нямаше минимална работна заплата. Някакси никой не е експлоатирал никой зверски в Германия нали?
Самия ти си забелязал на практика какво става като се вдигне минималната работна заплата необосновано. Елементарни неща се обясняват по 100 пъти... стратегии ще правим...

3... как ще искам да махна пенсиите, а не искам да махна удръжките. От къде са тия тъпизми... ти реален човек ли си изобщо се питам от време на време?
Виж как е в Швейцария с пенсиите. Искам така да е. Недей да измисляш тъпизми и да ми ги приписваш. Ако искаш виж и в Чили и там ми харесва системата... щото си фен на Алиенде го споменавам

В щатите тяхното social security (държавната пенсия, която всеки има) има същия проблем като нашите пенсии. Останалата част от пенсионната им система е сравнително добре измислена.
Но като се вземе общо, не е добър модел за копиране.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:2... аз не искам да свалям заплащането. Аз не искам да го вдигам. Аз искам то да е каквото е определено от пазара.
Понеже непрекъснато си дърпаш темата у спама, само ще ти кажа че пропускаш т.н. ТРЗ. Труд и Работна Заплата. Тия юнаци заставаха до теб и засичат с хронометър за колко време вършиш една операция. После смятаха за 8 работни часа колко операции се падат (да речем 10). Определят ти лев за една операция и ето ти десет кинта надница днес и 200 лева заплата. Правиш рационализация (много се стимулираше) и веднага ти дават 100-200 лева бонус. Успял си вече да правиш по 20 операции на ден. Цената им веднага пада на 0.50лв и твоята далавера е никаква. Бачкаш два пъти повече за същите пари.
Конкуренция при труда определяли заплатите, стига бе

Ако махнем твоя спам от темата, тя ще намалее поне два пъти.
- steeN
- старши ентусиаст
-
Изобщо не ме интересува какво са правили по време на соца. Пошегувах се просто за думата.
Като няма конкуренция при заплатите според теб (което е глупост) тогава се радвай, че работниците в МакДоналдс взимат вече $14 на час и не се оплаквай, че цените на всичко са се вдигнали
За едно нещо си прав, безработицата се поддържа изкуствено, ама не както си мислиш... колкото повече се вдига минималната работна заплата, толкова повече нискоквалифицирани работници остават безработни. Запознай се с flippy, той работи за по-малко от $14 на час, не му трябват почивки, отпуска и болнични, и ще замести доста от тези, които си мислят, че ще получат увеличение само защото някой е подписал нещо. Въпрос на време.
Като няма конкуренция при заплатите според теб (което е глупост) тогава се радвай, че работниците в МакДоналдс взимат вече $14 на час и не се оплаквай, че цените на всичко са се вдигнали

За едно нещо си прав, безработицата се поддържа изкуствено, ама не както си мислиш... колкото повече се вдига минималната работна заплата, толкова повече нискоквалифицирани работници остават безработни. Запознай се с flippy, той работи за по-малко от $14 на час, не му трябват почивки, отпуска и болнични, и ще замести доста от тези, които си мислят, че ще получат увеличение само защото някой е подписал нещо. Въпрос на време.