С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от zaharia » 06 Мар 2018, 15:44

Ganchev__ написа:Моят не работи коректно в момента.Точно и затова се бях подвел, че гори масло когато ти писах.Когато я взех показваше точно.Сега се замислям дали е възможно редлайн-а да е причинил проблема.Имаш ли представа по какъв начин повреждат датчика ?

Общо взето това което съм срещал не е много. Тук http://www.oil-club.ru/forum/topic/5115 ... -40/page-7 се споменава за проблема със спорните масла на Мотул. На същата страница има препратка към http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... /2525999/1 където се оплакват от RedLine. И в двата случая става въпрос за естерите, които имат по-различнo съпротивление от другите масла и влияят, дори повреждат датчика за ниво и качество на маслото който работи на принципа на електическия кондензатор. На първата препратка има и обяснение за устройството и работата на този датчик.
В първия случай с Мотул 300V датчикът е давал грешка Oil Level Sensor Fault, т.е. според него маслото вече е било отработено/некачествено и е трябвало да се сменя, въпреки, че е било ново.
С маслата на Редлайн хората получават обикновено грешката Оil condition sensor fault code 2E9F. Като отговор на запитване за проблема от Редлайн са отговорили следното: "Thank you for contacting Red Line Oil, yes I have heard of issues, BMW has a TSB for early sensors, likely yours was changed. The sensors seem excessively sensitive to the conductavity of the oil and any moisture present. Our oil appears to have slightly different electrical characteristicts than their oil. A few vehicles appear to experience an issue most don’t.(намерено тук http://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1301308)
Друг проблем е, че датчикът отчита, че маслото е намаляло и иска доливане. След доливката, не може да отчете правилно нивото и отново иска доливане.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 06 Мар 2018, 20:00

Колеги поръчах си масло тъй като щего сменям и предварително искам да направя една промивка на двигателя си поръчах и бардал за промивка на маслото плюс бардал за подобряване на вискозитета на маслото (тъй като м54б30 ми гори масло близо литър на 2к ) въпросът ми е тази добавка за промиване при работещ топъл двигател ли се слага или при студен неработеш мотор . И следователно след смяна на маслото едновременно ли да сложа добавката за вискозитета или да сложа маслото да заработи мотора и тогава да сипя добавката . Маслото е тотал 5в40 тъй като го гори невиждам смисъл пак да слагам кастрол . Благодаря

Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 06 Мар 2018, 22:37

Denis1903 написа:Колеги поръчах си масло тъй като щего сменям и предварително искам да направя една промивка на двигателя си поръчах и бардал за промивка на маслото плюс бардал за подобряване на вискозитета на маслото (тъй като м54б30 ми гори масло близо литър на 2к ) въпросът ми е тази добавка за промиване при работещ топъл двигател ли се слага или при студен неработеш мотор . И следователно след смяна на маслото едновременно ли да сложа добавката за вискозитета или да сложа маслото да заработи мотора и тогава да сипя добавката . Маслото е тотал 5в40 тъй като го гори невиждам смисъл пак да слагам кастрол . Благодаря

Прочети какво пише на добавките, трябва да има нещо като упътване.
Иначе добавките за промиване се слагат на добре загрял двигател и се източват заедно с маслото пак топли, не трябва да чакаш да изстине.
Другата добавка бих я сложил, след като е загряло новото масло при работещ мотор и покарал колата малко, по възможност.

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 07 Мар 2018, 0:59

Ganchev__ написа:Моят не работи коректно в момента.Точно и затова се бях подвел, че гори масло когато ти писах.Когато я взех показваше точно.Сега се замислям дали е възможно редлайн-а да е причинил проблема.Имаш ли представа по какъв начин повреждат датчика ?

Колега, при теб разхода не е ли потвърден и чрез мерене с щеката? Както разбирам освен с естеровите масла, подобен проблем - неправилно отчитане на нивото се среща и когато в маслото има много вода. Даже има и сервизен бюлетин по случая, с тестове и препрограмиране.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 07 Мар 2018, 21:24

Kurtov написа:
Denis1903 написа:Колеги поръчах си масло тъй като щего сменям и предварително искам да направя една промивка на двигателя си поръчах и бардал за промивка на маслото плюс бардал за подобряване на вискозитета на маслото (тъй като м54б30 ми гори масло близо литър на 2к ) въпросът ми е тази добавка за промиване при работещ топъл двигател ли се слага или при студен неработеш мотор . И следователно след смяна на маслото едновременно ли да сложа добавката за вискозитета или да сложа маслото да заработи мотора и тогава да сипя добавката . Маслото е тотал 5в40 тъй като го гори невиждам смисъл пак да слагам кастрол . Благодаря

Прочети какво пише на добавките, трябва да има нещо като упътване.
Иначе добавките за промиване се слагат на добре загрял двигател и се източват заедно с маслото пак топли, не трябва да чакаш да изстине.
Другата добавка бих я сложил, след като е загряло новото масло при работещ мотор и покарал колата малко, по възможност.
Благодаря колега ! А какво ще кажеш , че според мен ако има остатък от старото масло след източване с дпбавката в мотора , това няма ли да повлияе на новото масло ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 07 Мар 2018, 21:52

Denis1903 написа:Благодаря колега ! А какво ще кажеш , че според мен ако има остатък от старото масло след източване с дпбавката в мотора , това няма ли да повлияе на новото масло ?

Ще се опитам аз да ти отговоря колега, защото седя пред същия проблем с промивките. Значи остатъка в старото масло е неизбежен, затова трябва да се източи максимално дълго и добре преди да се налива новото. Някъде дори имат машини за изсмукване, ако намериш такова място, мисля ще е още по-добре. Не знам тези машини дали работят с всички двигатели, като например бензиновите които са без щеки, но ако колегите знаят повече по темата нека кажат. Други пък вкарват въздух под налягане, за да могат да изкарат колкото се може повече от остатъците на маслото от двигателя. Разбира се в случая може преди да се налее маслото за смяната, да се сложи евтино промивъчно минерално масло и да поработи двигателя известно време да кажем до 20-30 мин. на празни обороти с него. Тогава остатъците от промиката трябва да намалеят още повече като се източи и то. Вярно, че се оскъпява смяната, но това е положението.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 07 Мар 2018, 21:57

zaharia написа: Разбира се в случая може преди да се налее маслото за смяната, да се сложи евтино промивъчно минерално масло и да поработи двигателя известно време да кажем до 30 мин. на празни обороти с него. Тогава остатъците от промиката трябва да намалеят още повече като се източи и то. Вярно, че се оскъпява смяната, но това е положението.

^Струва ми се, че това е и начинът да се направи цялата процедура иначе ми се вижда малко безсмислено да се слага само добавка в старото вече отработено/изцапано масло. Съмнява ме да има особен/осезаем резултат имайки в предвид съотношението (300мл към 5 литра вече замърсено масло). Даже по-скоро си мисля, че ефектът само от 1 междинна смяна с някакво евтино масло ще е по-добър. Все се каня да направя тази манипулация, може би на следащата смяна ще процедирам така.

ентусиаст
Аватар

Мнение от zaharia » 07 Мар 2018, 22:11

drago9205 написа:
zaharia написа: Разбира се в случая може преди да се налее маслото за смяната, да се сложи евтино промивъчно минерално масло и да поработи двигателя известно време да кажем до 30 мин. на празни обороти с него. Тогава остатъците от промиката трябва да намалеят още повече като се източи и то. Вярно, че се оскъпява смяната, но това е положението.

^Струва ми се, че това е и начинът да се направи цялата процедура иначе ми се вижда малко безсмислено да се слага само добавка в старото вече отработено/изцапано масло. Съмнява ме да има особен/осезаем резултат имайки в предвид съотношението (300мл към 5 литра вече замърсено масло). Даже по-скоро си мисля, че ефектът само от 1 междинна смяна с някакво евтино масло ще е по-добър. Все се каня да направя тази манипулация, може би на следащата смяна ще процедирам така.

Аз може би не се изразих съвсем правилно, маслото което ще се налее и ще се плакне двигателя от промивката която съдържа разни активни вещества които би трябвало да действат на отлаганията няма нужда да е промивъчно и също да съдържа подобни вещества. То може да е обикновено минерално на минимална цена, и ще се използва основно да се намали концентрацията на вредните и опасни за новото масло компоненти на добавката за промиване, които са останали в неизливаемия остатък. Дори май нямало нужда да е същия обем, а можело и да е една втора или две трети от него. Тук не съм съвсем сигурен за точния обем, запознатите да кажат.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: BMW

Мнение от Ganchev__ » 07 Мар 2018, 22:18

zaharia написа:
Ganchev__ написа:...

Колега, при теб разхода не е ли потвърден и чрез мерене с щеката? Както разбирам освен с естеровите масла, подобен проблем - неправилно отчитане на нивото се среща и когато в маслото има много вода. Даже има и сервизен бюлетин по случая, с тестове и препрограмиране.

Уж беше потвърден и по щека, но го мерих на студен мотор и от там дойде разминаването.Долях 400мл и при правилно мерене дойде на максимума и по щека, и по борда.В момента не показва коректно нивото на маслото - на максимум е, а по борд ми показва една идея над минимума.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: с три педала.
Детайли за колата: E61 530d (218) 2004

Мнение от The_Bear » 08 Мар 2018, 17:39

Последния път сложих добавка на bardahl за промиване. На опаковката пише как се процедира. Общо взето - изсипва се в топлия двигател, работи малко с него на празен ход 15 мин май беше, и източваш. Разрежда маслото и го прави да се отцеди още по-лесно. Отделно явно измива, защото доста време след като смених маслото, даже карах и не беше станало черно, а си беше така, прозрачно. Обикновено става черно почти веднага. Като сипете минерално да измие, то пък от него ще остане по целия двигател... Аз сменявам на канал и надигам на крик отляво- отдясно, според зависи, за да може да се оттече от повечето места, ефект има някакъв.
Отделно за състезателните масла - 300V на мотул специално. Това е състезателна серия, братовчед ми сипваше на един ровър (`96) лека кола 20W60 Le Mans и не го сменяваше по 30000км... Защото не му го горяло и всичко било топ. Мен ми се виждаше нередно. После се консултирахме с действащ автомобилен състезател, който дълги години е работил точно в проспийд, и неговото мнение е, че това са масла за състезания и не са направени за обичайна употреба. Каза, че в тях няма редица добавки, като например такива за стареене и прочие, и ако се сипват в нормална кола трябва да се сменява МАКСИМУМ на 4-5000 км, и то да се кара през това време, но по принцип не би го препоръчал. Тогава ставаше дума за някакъв нов джип BMW на година-две и хората искаха да му сипят колкото се може по-скъпо масло и затова бяха опряли до 300V серията. Препоръката на човека беше, да му сипят каквото си му дават по книжка, а то беше нещо от 8100 серията...
Не съм запознат и този REDLine модел ли беше, марка ли, тук пишете за него, но името ми говори, че стрелката би трябвало да е в червеното, та да не се окаже и за него да важи по-горното, не знам... Някога и брат ми наливаше на един Chrysler Voyager само 20W60 Le Mans караше го здраво до Европа и обратно, дърпаше платформи, но това не го направи по-здрав, не знам дали е от маслото точно, по-скоро не е, но накрая точно двигателя му се предаде и сега стои разколачен на двора.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i
Детайли за колата: e36 coupe

Мнение от host » 08 Мар 2018, 17:45

винаги двигателя на една кола с по-често сменяно масло , е в по-добро състояние от такъв каран "long life" и крайно дълго след тия интервали с едно и също масло и филтър - примери от практиката, и от youtube има доволно много, за да значе човек, че освен , че е добре да даде солидна сума за качествено масло ... каквото и да е маслото над 15хил км интервал за смяна няма да доведе до удължаване живота на дадения двигател (изключвам крайно специализирани масла които твърдят 30-50хил км пробег с тях)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 08 Мар 2018, 19:23

Колата (М54б30) е била италианка и следователно си похапва масълце и целта ми е да и направя една промивка с малката надежда че може да намали харча , а и да не намали поне ще знам , че си е изчистена . Иначе каквото и да е маслото максимум 9к го сменям !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 08 Мар 2018, 22:19

Denis1903 написа:Колата (М54б30) е била италианка и следователно си похапва масълце и целта ми е да и направя една промивка с малката надежда че може да намали харча , а и да не намали поне ще знам , че си е изчистена . Иначе каквото и да е маслото максимум 9к го сменям !

Да не те разочаровам колега ама няма как да намалиш харча с промивката.
Мисля, че ще си хвърлиш парите на вятъра с тези промивки.
Съвременните масла от премиум сериите имат достатъчно миещи добавки.
Щом ще сменяш на 9000 км, не си харчи парите.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Denis1903 » 08 Мар 2018, 22:43

vvasilev1 написа:
Denis1903 написа:Колата (М54б30) е била италианка и следователно си похапва масълце и целта ми е да и направя една промивка с малката надежда че може да намали харча , а и да не намали поне ще знам , че си е изчистена . Иначе каквото и да е маслото максимум 9к го сменям !

Да не те разочаровам колега ама няма как да намалиш харча с промивката.
Мисля, че ще си хвърлиш парите на вятъра с тези промивки.
Съвременните масла от премиум сериите имат достатъчно миещи добавки.
Щом ще сменяш на 9000 км, не си харчи парите.
Ясно ми е че маслата от премиум сериите имат достатъчни добавки за чистене колега ама като си го хапва няма смисъл да доливам скъпо масло .

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 10 Мар 2018, 18:19

Redline е марка, като Motul и пак като Мотул си имат състезателна серия масла и цивилна.

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61