Смяна на GM автомат с ZF ръчка?

3-та серия ('98-'05)

Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори

Потребител
Аватар
Кара: E46 330D
Мечтае да кара: E92 M3

Смяна на GM автомат с ZF ръчка?

Мнение от DanielXS » 27 Яну 2018, 18:39

Здравейте колеги, след като за трети път ми се наложи да правя гадната кутия на GM, ми дойде брилянтната(глупава) идея, защо да не взема да я направя ръчка? Накратко ще ви споделя мъките си и ще си задам въпросите накрая, за да видим какво може да се направи. Та преди 2 години си търсех E46 с определени екстри, цвят и мотор, и след 4 месеца чакане се появи такава която да отговаря на всички критериите, че даже и ги надхвърляше. Колата има почти всички екстри, а тези които ги няма,мога да ги изброя на пръстите на едната си ръка. Всичко точно, но е автомат и много се колебаех дали да я взема. В крайна сметка колата беше един път както се вика и я купих. Докараха я регистрирах я, карах я един месец и кутията се счупи. 2600 лева и месец в сервиза и всичко беше наред за около година. Гаранцията от сервиза изтече и кутията пак се прецака. Още 1600 лева и всичко беше наред около още една година. Наскоро отново изникнаха проблеми и след като в два сервиза ми отказаха да я правят и я заведох при препоръчан човек които работи само с автоматици. Присъдата на пича беше "Най-изгодно ще ти е да си намериш друга кутия направо". Като си сметна цената на кутията, качествени консумативи, труд и прибавя рискът и новата да се прецака, защото кутиите на GM са пълни боклуци, и някак не ми се иска да се занимавам повече с този модел автомат. Както го виждам има 2 варианта, единият е да се бръкна много на дълбоко, да я направя ръчка и да не го мисля повече, другият е да я правя за 3ти път и да продам колата на загуба. Знам че не е изгодно да се прави тази процедура за сменяне от автомат към ръчка, но не виждам друг начин да си задържа колата, защото се отказах от автомата и просто дори и да го оправя, няма да я искам с него. Та въпросите ми са:
1. Какво ще ми трябва освен самата кутия, съединител, диференциал,електроника и разбира се педалът?
2. Горе-долу колко пари излиза цялата процедура, с части и труд включени?
3. Има ли някой в София които може да го направи качествено?
4. Може ли да се сложи 6 скоростната кутия от моделът с 204 коня на малкото 330d (184) или трябва да е кутията с 5 скорости с която се предлага по принцип?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: X5

Re: Смяна на GM автомат с ZF ръчка?

Мнение от boris » 27 Яну 2018, 21:09

1. Маховик,феродов и притискателен диск,и прилежащите болтове за тях, лагерче в коляновия вал, скоростна кутия със стойката й и лостовата система,кардан, тампон за лостовата система на скоростите, долна помпа съединител, горна помпа съединител с датчика на нея, комплект педали съединител и спирачка със стойката им, тръбата и маркуча от горната спирачна помпа до долната. Може и да забравям нещо, но в общи линии е това.
Педал за газта и диференциал не ти трябва, и твоя ще свърши работа. Нова електроника също не ти трябва, и твоята става с подходяща кодировка.
4. Може да се сложи и 6 степенна кутия направо от 320д, има ги, но тогава ще ти трябват изброените по-горе неща за 6 степенна кутия.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E46 330D
Мечтае да кара: E92 M3

Re: Смяна на GM автомат с ZF ръчка?

Мнение от DanielXS » 29 Яну 2018, 13:45

boris написа:1. Маховик,феродов и притискателен диск,и прилежащите болтове за тях, лагерче в коляновия вал, скоростна кутия със стойката й и лостовата система,кардан, тампон за лостовата система на скоростите, долна помпа съединител, горна помпа съединител с датчика на нея, комплект педали съединител и спирачка със стойката им, тръбата и маркуча от горната спирачна помпа до долната. Може и да забравям нещо, но в общи линии е това.
Педал за газта и диференциал не ти трябва, и твоя ще свърши работа. Нова електроника също не ти трябва, и твоята става с подходяща кодировка.
4. Може да се сложи и 6 степенна кутия направо от 320д, има ги, но тогава ще ти трябват изброените по-горе неща за 6 степенна кутия.

Мерси за инфото! Това с 320d не го знаех, но е идейно и май ще е по-изгодно от това да търся от 330d специално.

Назад към E46