Разход на E46 330 Ci автоматик кабрио
Модератори: mitaka7, ©, Dimitroff, Гецата, Технически модератори
10 мнения
• Страница 1 от 1
Здравейте. Колата е 2002 E46 330 Ci автоматик кабриолет. Разходът на бензин в София с целенасочено икономично каране "като за тест" с вдигнат покрив (ло-добра аеродинамика) в часовете без задръствания, бавно ускорение, смяна на 1800-2000 оборота, използване на инерция и никакво настъпване е 15/100, усреднено от 300 км само градско с 20% околовръстно без задръстване. При малко повече задръствания и по-динамично шофиране е около 18-19/100. Бордовият дава 2% разлика нагоре от реалния разход. Извънградско София-Созопол и обратно с магистрални скорости 150-160, за много кратко 170 и с ограниченията по другите пътища е около 12.5/100.
Колата има и газ. Там разходът беше 30% отгоре спрямо бензин. След правилна настройка вече е +10%.
Много добре разбирам, че колата е с голям мотор, кабрио (по-тежка), автоматик, газ (още килограми). Интересува ме дали според вас това е нормален разход и дали има изобщо смисъл да търся някъде проблем или не?
Скоро сменени бавни ламбда сонди преди катализатора (оригинални Bosch), short/long term fuel trims в диапазона -/+5%. Дебитомерът показва разумни стойности в INPA на празен ход, трябва само да видя при 6000 оборота дали ще е около очаквания 560 kg/h (поправете ме ако греша). Ваносите би следвало да са добре - в INPA показва много близки стойности до очакваните градуси на завъртане във всякакви режими, има мощност в ниските обороти и стабилен празен ход. DISA-та е сменена от предния собственик. Правих си малко аматьорски smoke test и не излезна нищо, но добрите trim-ове не предполагат vacuum leak. Нови иридиеви срещи. Никакви грешки по мотор и трансмисия. Последният update на софтуер-а и за двете. Температурите на входящия въздух и антифриз са в норма (влияят на смесообразуването). Моторът работи доста равномерно, има тяга, нови въздушен и горивен филтри. Маслото е 5W-40, гумите са стандартен размер - 225/45/17, по спомен предните на 2.3, задните на 2.6. Багажникът е празен, то достатъчно тежи всичко останало.
Евентуални причини (неизследвани):
1. Картерна вентилация
2. Запушен катализатор
3. Все пак пропускащи уплътнения на ванос-а.
В крайна сметка може и това да си е разходът и да си въобразявам, но ще се радвам на мнения.
Колата има и газ. Там разходът беше 30% отгоре спрямо бензин. След правилна настройка вече е +10%.
Много добре разбирам, че колата е с голям мотор, кабрио (по-тежка), автоматик, газ (още килограми). Интересува ме дали според вас това е нормален разход и дали има изобщо смисъл да търся някъде проблем или не?
Скоро сменени бавни ламбда сонди преди катализатора (оригинални Bosch), short/long term fuel trims в диапазона -/+5%. Дебитомерът показва разумни стойности в INPA на празен ход, трябва само да видя при 6000 оборота дали ще е около очаквания 560 kg/h (поправете ме ако греша). Ваносите би следвало да са добре - в INPA показва много близки стойности до очакваните градуси на завъртане във всякакви режими, има мощност в ниските обороти и стабилен празен ход. DISA-та е сменена от предния собственик. Правих си малко аматьорски smoke test и не излезна нищо, но добрите trim-ове не предполагат vacuum leak. Нови иридиеви срещи. Никакви грешки по мотор и трансмисия. Последният update на софтуер-а и за двете. Температурите на входящия въздух и антифриз са в норма (влияят на смесообразуването). Моторът работи доста равномерно, има тяга, нови въздушен и горивен филтри. Маслото е 5W-40, гумите са стандартен размер - 225/45/17, по спомен предните на 2.3, задните на 2.6. Багажникът е празен, то достатъчно тежи всичко останало.
Евентуални причини (неизследвани):
1. Картерна вентилация
2. Запушен катализатор
3. Все пак пропускащи уплътнения на ванос-а.
В крайна сметка може и това да си е разходът и да си въобразявам, но ще се радвам на мнения.
Последна промяна imbmling на 30 Окт 2017, 11:25, променена общо 2 пъти
- Maxmadness
- ентусиаст
-
- Кара: E46 320Cd. `04 Kawasaki z1000 `11
Re: Висок разход, E46 330 Ci автоматик кабрио
Колега не знам до колко може да са достоверни данните в този сайт,но моят и на баща ми на колата разход напълно съвпада с дадената информация в този сайт :
https://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=21130
Ако заводски данни за разход на тази кола са 14.9/100... аз мисля че всичко с колата ти е наред и просто тази комбинация от по тежко купе заради кабриото,автоматик в комбинация с големия трилитров бензин си дават своето...
https://www.auto-data.net/bg/?f=showCar&car_id=21130
Ако заводски данни за разход на тази кола са 14.9/100... аз мисля че всичко с колата ти е наред и просто тази комбинация от по тежко купе заради кабриото,автоматик в комбинация с големия трилитров бензин си дават своето...
"The Lion does not need the whole world to fear him, only those nearest where he roams"
A.J DARKHOLME
A.J DARKHOLME
Идеята е, че постигам този разход с изключително (неприложимо за дълго време) икономично каране без задръстване. В момента, в който стане "Софийско градско" с малко по-бързи изтегляния от светофар, много лесно стига цифрата 20/100 на бензин -> 25/100 газ. Вероятно накрая ще се окаже, че това си е разходът, но ще ми е интересно ако други колеги с подобна конфигурация споделят.
- stefan_suny
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е46 330xi
Моята е х, автомат, по каталог и дават 15\100 и ги правя точно с такова икономично шофиране, при нормално спокойно такова - 16\100, при повече кеф отива нагоре, това е в града. Навън при икономично 90 е точно 8\100 както и по каталог, при по високи скорости отива до 10-14\100 в зависимост от агресията и скоростта. По двигателя и скоростите всичко е наред, също с последния софтуер. На газ завишение 20-25%. Според мен по скоро нямаш проблем, но за сигурно мнение си трябва пълна и качествена диагностика в движение.
Благодаря, това беше полезно мнение. Други колеги да споделят?
- Powerslide
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Е90 330d Mpack
- Мечтае да кара: ///M
- Детайли за колата: E90 330dA 12.2007 Titan Silber / M SPORT package / Style 193 / Navigation / Recaro / Shadow Line / Xenon / Light package
VD86338
E91 330dA 12.2006 Black sapphire metallic / Navigation / Recaro / PDC / Light package
SOLD
328iА sedan Technoviolett 12.1996 Mpack,LSD 3.15
AU60415
SOLD
318is coupe 10.1998 SOLD
E39 530d 1999 Mpack SOLD
Много ме кефи как на повечето във форума 330ките им горят 15 в трафика
Моята е 28ца автомат , бързо/бавно няма значение как , все си лапа 20 градско(даже наскоро я карах все на къси разстояния и изкарах 22 на 100) , извън около 14.
Ако ми гори 15 в града , по - перфектна комбинация няма да има никога. Не съм сменял ламбди , там ми е грешката си мисля
Извинявам се за спама.
Не вярвам от картерната вентилация да вдига сериозно разхода.
Катализатора ако е запушен , тя ще се спъне и ще усетиш
Моята е 28ца автомат , бързо/бавно няма значение как , все си лапа 20 градско(даже наскоро я карах все на къси разстояния и изкарах 22 на 100) , извън около 14.
Ако ми гори 15 в града , по - перфектна комбинация няма да има никога. Не съм сменял ламбди , там ми е грешката си мисля
Извинявам се за спама.
Не вярвам от картерната вентилация да вдига сериозно разхода.
Катализатора ако е запушен , тя ще се спъне и ще усетиш

Накрая ще излезе, че трябва да сменя заглавието на темата от "висок" на "нормален" разход. 
- cww
- Д-р Хаос
-
- Кара: само шестцилиндрови БМВ-та :)
330 XI touring, 18-ки джанти:
Спокойно градско каране по големите столични булеварди и околовръстното с минимален трафик (рано сутрин и късно вечер) - между 16 и 17/100.
С тежък софийски трафик и яко задръствания:

Извънградско 12-14 според това колко я мачкаш.
Под 16/100 съм виждал само в неделя рано сутрин, след като съм заредил и занулил борда.
Газ няма, разхода е само на бензин.
На колонка показанията са почти идентични, обикновено има минимална разлика от половин литър.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Спокойно градско каране по големите столични булеварди и околовръстното с минимален трафик (рано сутрин и късно вечер) - между 16 и 17/100.
С тежък софийски трафик и яко задръствания:

Извънградско 12-14 според това колко я мачкаш.
Под 16/100 съм виждал само в неделя рано сутрин, след като съм заредил и занулил борда.

Газ няма, разхода е само на бензин.
На колонка показанията са почти идентични, обикновено има минимална разлика от половин литър.
Sent from my iPhone using Tapatalk
Последна промяна cww на 04 Окт 2017, 17:32, променена общо 1 път
NOTHING IS GAINED WITHOUT SACRIFICES AND FREEDOM WITHOUT BLOOD
Re: Разход на E46 330 Ci автоматик кабрио
Колега карам 330ци е46 кабрио 231к.с. автомат със 18 джанти и разхода ми е като твоя . При натискане на педала съм я качвал на безумните 32 литра на сто , но когато купуваш такава кола с такъв мотор според мен не би трябвало да ти е проблем разход . Ако искаш икономия взимаш един дизел и си ти ! Моят проблем е че и гори масло . Вашите коли горят ли 500грама на хиляда , а понякога и превишава ?
Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk
Изпратено от моят HUAWEI VNS-L21 с помощта на Tapatalk
10 мнения
• Страница 1 от 1