Не ми светят светлините на задния рег. номер?

X серия (E84,F48,F39,F47,E83,F25,F26,E53,E70,F15,E71,F16)

Модератор: Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW Х1 2.3d,MB SL350,MB E350d

Не ми светят светлините на задния рег. номер?

Мнение от top » 06 Юли 2017, 11:45

Колата (X1) я взех с този проблем, досега съм проверил самите крушки с акумулатор и светят като им подам ток, също проверих да не са сменяни с неоригинални за колата, но и това не е, фабрично проверено по vin са ми led (63267193293) и са точните за моя модел. Също с мултицет проверих самите букси, но и до двете няма ток. По дисплея няма никакви грешки, също и при диагностика. Разглобих кората на багажника, видимо кабелите изглеждат добре до където могат да се видят. Какво още мога да проверя? Има ли смисъл да проверявам бушоните? Малко са ми неясни, защото са само с картинки и нямат описание, кои биха могли да са евентуално за тези светлини:

Изображение

Мога ли по някакъв начин с инпа да пробвам да ги тествам или активирам?

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Re: Не ми светят светлините на задния рег. номер?

Мнение от Borymeckata » 06 Юли 2017, 13:08

Колега, разбира се, че първо трябва да провериш бушоните. По тази картинка и аз не мога да се ориентирам, но има и друг начин. Самите бушони имат нещо като изходи на задната си (видима) част, където е изписан ампеража.

Изображение

Предполагам, че тези изходи са наравени точно за да можеш да провериш бързо всички бушони, без да ги вадиш. Значи слагаш мултицета на минимално съпротивление (да отчита верига, ако има зумер - още по-добре) и със сондите пипваш тези изходи на всеки един бушон. Ако е изгорял - съпротивлението е безкрайно (отворена верига) и зумерът не пищи.
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 06 Юли 2017, 13:58

Благодаря,
Ще ги проверя по този начин, ако успея да бръкна, че са на кофти място зад жабката и общо взето е трудно достъпно а и бушоните са от по-малките от този на снимката.
Мисля че по схемата на бушоните, трябва да проверя 62, 84, 86, 77, 07, те изглежда да имат общо със светлините.

Мултицета ми е съвсем любителски, както и аз съм лаик в тази област, но има зумер, нали това е позицията на която трябва да бъде?

Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 06 Юли 2017, 14:01

Да, при това положение като допреш сондите трябва да пищи леко - това показва наличие на верига.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 11 Юли 2017, 22:39

Проверих ги бушоните, но с вадене, иначе няма как да се бръкне вътре, защото е много малко мястото. Освен визуално ги проверих и с мултицета и всичките са здрави.
Четох в интернет че от FRM3 модула може да е проблема, той може ли да се тества по някакъв начин, да се види как е кодиран?

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 11 Юли 2017, 22:49

top написа:Проверих ги бушоните, но с вадене, иначе няма как да се бръкне вътре, защото е много малко мястото. Освен визуално ги проверих и с мултицета и всичките са здрави.
Четох в интернет че от FRM3 модула може да е проблема, той може ли да се тества по някакъв начин, да се види как е кодиран?
Ако твърде дълго време е записвало грешка, модула спира тока до крушките, за да не стане късо. Трябва да се ресетне самият модул.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 11 Юли 2017, 23:17

Благодаря,
Потърсих информация за ресетването, но явно няма да мога сам да го направя.

Ацалов
Аватар
Кара: Колело
Мечтае да кара: Лодка в морето

Мнение от Atsalov » 11 Юли 2017, 23:27

Това за което ти говори колегата по горе е, ако ти е дало 50 пъти късо на някоя от лампите. Тогава ще го дава и в дилърската диагностика като грешка. Но по вероятно е да имаш прекъснати кабели на 5-тата врата ;)

dextuar дано учителя ти не види какво си написал за лампите (крушки), че ще иска да си скъса дипломата ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 13 Юли 2017, 16:44

Направих няколко теста с ISTA, при първоначалната идентификация и диагностика, модула FRM си беше в зелено без никакви грешки, кликнах на него и избрах Call up ECU Functions и му направих диагностика само на него, резултата беше, че работи коректно:

Изображение

След това видях функция Reset Control Unit и го ресетнах, за момент изгаснаха всички лампи от интериора и след секунда се пуснаха отново, пак му направих тест на модула и отново резултата беше, че няма грешки. Не знам този ресет дали занулява тези броячи за 50-те пускания..

Изображение

Накрая намерих и функция да тествам всички възможности на модула по отделно и избрах Number-plate light, пуснах теста и изписа че са пуснати за 15 секунди, отидох да видя, но не светеха. Пуснах 15 секунден тест и на някои други функции, например Rear fog light, Reversing light, Two-stage brake light и всички работеха коректно.

Изображение

Чудя се защо не дава грешка, при теста ако е прекъснат кабела няма ли да каже че няма връзка или нищо друго? Тия дни ще го проверя пак окабеляването, при предишния ми оглед, видимо нямаше нищо прекъснато. Свалих отново и двете лед светлини и ги тествах директно с акумулатор и светеха и двете.

..И малко допълнение:
Пробвах да направя диагностика при изключени от буксите крушки и пак нямаше никакви грешки, FRM модула в зелено, при тест си мисли че ги пуска, пълна простотия...

..И второ допълнение, че не издържах и ходих да разглобявам вратата на багажника.
Разглобих всичко, изключих всички букси за да мога да издърпам целия кабелен сноп надолу и да избутам гофрираната гума нагоре, така се откриха всички кабели, специално проверих четирите за задния номер, те и останалите са в идеално състояние без признаци да са прекъснали, гъвкави и "свежи". Явно следващата стъпка ще е да видя накъде продължава снопа под тавана на колата, сигурно има някъде свръзка от където ще мога да ги прозвъня четирите кабелчета.

Гледах в ETK, но там не е ясно дали кабела (№5) има букса:

Изображение

Гледах за други модели, например за Е90 имаше снимка на кабела за багажника и изглежда подобен на моя, може би и моя има такава обща букса някъде в купето отзад около тавана?

Изображение
Последна промяна top на 16 Юли 2017, 12:49, променена общо 1 път

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 14 Юли 2017, 8:36

Егати драмата с тези светлини... Колега, пусни им един плюс (+12V) от габаритите и готово (майтапя се, разбира се). Въпреки, че ако ставаше въпрос за Москвич - точно така щях да направя...

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 14 Юли 2017, 9:49

Не е да не съм си го помислял и аз в кръга на майтапа, но си представих какви драми и грешки ще започнат да излизат, иначе е много лесно да се направи. Ще се помъча още малко, сега търся схема на FRM3 модула, искам да видя кои кабели са за тези светлини и директно от там да ги прозвъня, достъпа до този модул е уж на по лесно място.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от top » 15 Юли 2017, 20:41

Мисля че драмата приключи, днес си играх 3 часа да разглобявам и да меря с мултицета. Бях си разпечатал предварително и всички схеми на окабеляването. Първо прегледах масата на двете букси и беше ок. После прозвънях кабела (+12V/сиво-кафяв на цвят) от буксата (X14261 е буксата а пина е №49) на FRM модула, директно до плюса на двете букси на самия багажник и нямаше връзка. След това гледах по схемата и стигнах до една кутийка (Z14 от схемата), наречена Suppression Filter (part N: 65209181455), в нея от едната страна влиза кабела който идва от FRM модула и от другата излизат два плюсови кабела които отиват до лявата и дясната букса на светлините, от там минават и разни други неща, примерно осветлението на багажника, но те работят. Въпросната кутийка се оказа че прекъсва светлините, свързах директно лявата и дясната светлина с кабела който идва от FRM модула, пуснах от ключа габаритите и взеха че светнаха.

Това е тази кутийка:

Изображение

Изображение

Някой има ли представа от снимките за какво служи?

Намира се в дясната задна част на багажника, точно под тонколонката:

Изображение

В понеделник ще я поръчам и се надявам като я сменя, всичко да работи.

Ето и линк към схемите на окабеляването, ако в бъдеще някой има същия проблем:
http://picbg.net/u/71711/54776/862654.jpg

Назад към X1/X2/Х3/Х4/X5/X6