Преминаване от Лев към Евро... и кризата.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар

Re: Преминаване от Лев към Евро...

Мнение от ivan40glupaka » 14 Юни 2017, 18:32

Чудя се що ви е цяла тема, че и вече не малко глупости изписани вътре видях. Нали уж сте оборотни пичове, работите и изкарвате пари, можете да мислите, били сте по чужбината- кое не ви е ясно от упражнението "преминаване към Евро"?
1- Цените на хранителните стоки ще се вдигнат забележимо.
2- Увеличението ще започне 6 месеца преди датата за смяна към евро- стока струваща 1,50лв. тихомълком ще поскъпне до 1,85лв. и в деня Х ще стане €0.99
3- Заплатите поне 3 месеца след деня Х ще стоят на старите нива и едва после ще почнат леко да се вдигат.
4- След около 2г. образно казано с повишената до €700 заплата ще можеш да си купиш същото което купуваш днес със сегашната си 1000лв. заплата.

Всичко това се случи във всяка една държава минала към Евро. Навсякъде цените се вдигнаха, навсякъде отне известно време заплатите да покрият новите цени. Основната разлика е, че ако на германеца минаването към еврото му струваше лишение от екскурзия през тази година, то при нас това ще се отрази много по-зле и периода на изравняване ще е по-дълъг- буквално ни очакват минимум 2г. застой, а вероятно и връщане назад с поне 1г.

Макар и да имам изгода още утре да минем на евро (от бизнес гледна точка) в същото време имам силни притеснения, че това ще нанесе сериозни вреди на много хора и хич не ми се ще да влизаме в евро-зоната.

младши ентусиаст
Аватар

Re: Преминаване от Лев към Евро... и кризата.

Мнение от koziak » 14 Юни 2017, 19:54

И аз съм на мнението на колегата над мен. И в този ред на мисли, в каква валута си заслужава да инвестираме за да запазим спестяванията си? Примерно CHF?

Sent from my iPhone using Tapatalk

ентусиаст
Аватар
Кара: –ше Е60 530 d

Мнение от memorex » 14 Юни 2017, 20:08

ivan40glupaka написа:Чудя се що ви е цяла тема, че и вече не малко глупости изписани вътре видях. Нали уж сте оборотни пичове, работите и изкарвате пари, можете да мислите, били сте по чужбината- кое не ви е ясно от упражнението "преминаване към Евро"?
1- Цените на хранителните стоки ще се вдигнат забележимо.
2- Увеличението ще започне 6 месеца преди датата за смяна към евро- стока струваща 1,50лв. тихомълком ще поскъпне до 1,85лв. и в деня Х ще стане €0.99
3- Заплатите поне 3 месеца след деня Х ще стоят на старите нива и едва после ще почнат леко да се вдигат.
4- След около 2г. образно казано с повишената до €700 заплата ще можеш да си купиш същото което купуваш днес със сегашната си 1000лв. заплата.

Всичко това се случи във всяка една държава минала към Евро. Навсякъде цените се вдигнаха, навсякъде отне известно време заплатите да покрият новите цени. Основната разлика е, че ако на германеца минаването към еврото му струваше лишение от екскурзия през тази година, то при нас това ще се отрази много по-зле и периода на изравняване ще е по-дълъг- буквално ни очакват минимум 2г. застой, а вероятно и връщане назад с поне 1г.

Макар и да имам изгода още утре да минем на евро (от бизнес гледна точка) в същото време имам силни притеснения, че това ще нанесе сериозни вреди на много хора и хич не ми се ще да влизаме в евро-зоната.

Всичко това е логично да се случи плюс да добавя че правителството ще си има повод да абдикира за пореден път но ще им е за последно. :yes:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 14 Юни 2017, 20:52

"Всички" страни, които са минали към Евро не са били с валутен борд. Нищо няма да се случи с цените.
Това е най-необоснования страх и изобщо не е проблема на влизането в Еврозоната.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 14 Юни 2017, 21:35

ivan40glupaka написа:4- След около 2г. образно казано с повишената до €700 заплата ще можеш да си купиш същото което купуваш днес със сегашната си 1000лв. заплата.

Аз съм да кажем работодател. Какво ще ме накара след две години да започна да плащам 1370лв, вместо 1000лв? Това е огромно процентно увеличение, което дефакто е печалбата ми. От къде факта, че сме в евро зоната ще ми докара тези допълнителни пари за да си позволя подобни заплати?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: тази
Мечтае да кара: онази

Мнение от Stoqnov_1979 » 14 Юни 2017, 22:25

Народа имал скътани вече доста пари от 97 година насам и това няколко пъти го изтъкват управляващите и ще ги вземат. И цените ще се вдигнат и всичко и никой няма да каже нищо,както преди 2-3 месеца се вдигна хляба от 40-45 стотинки на 80 и нагоре.
А за работниците ли!? Като не им се дават пари на работодателите при мен и около мен се напълни с молдовци и украинци. Минем ли на евро да си чакат работници от там. Но отсега да го кажа-не са като нас,някои работодатели ядоха доста бой.
Както някои от другите държави преди време- като преминеха на евро и чакаха нашите работници.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 14 Юни 2017, 22:52

Народа не знам какви скътани пари има, ама май вече няма, аз като работодател защо да вдигна заплатите ? и по важното е и да искам как ? за да се случи това трябва или да работят повече, или да продавам по-скъпо, нито едното нито другото ще стане, само ще стане по-скъпо всичко и хората по-бедни.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Юни 2017, 5:03

Смятам че това няма да стане преди 2020 . Плюс още 2 години преходен период до окончателното изчезване на лева . Доста време и за хората и за бизнеса и за политиците да вземат оптимално решение . Аз продължавам да смятам че целта на тази операция е главно фискалния резерв който в момента е неприкосновен заради валутния борд . Те могат да махнат борда и без еврото , но прогнозите са за брутална инфлация . Докато с еврото ще има пряко финансиране от ЕЦБ , гръцкия сценарий е в ход отдавна .
Другото което съвсем мазно мазно прокарват , е размера на плащанията в брой . В средата на 2017 ще влезе ограничението за 5000 лв после идва за 1000 лв . Накрая в брой ще се плащат само пуканките и свирката на панаира . То и сега на много места не може да се плаща в брой .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Потребител
Аватар

Мнение от DaGa » 16 Юни 2017, 7:37

Stoqnov_1979 написа:Народа имал скътани вече доста пари от 97 година насам и това няколко пъти го изтъкват управляващите и ще ги вземат. И цените ще се вдигнат и всичко и никой няма да каже нищо,както преди 2-3 месеца се вдигна хляба от 40-45 стотинки на 80 и нагоре.
А за работниците ли!? Като не им се дават пари на работодателите при мен и около мен се напълни с молдовци и украинци. Минем ли на евро да си чакат работници от там. Но отсега да го кажа-не са като нас,някои работодатели ядоха доста бой.
Както някои от другите държави преди време- като преминеха на евро и чакаха нашите работници.

Къде го тоя хляб дето е бил по 40-45 ст. преди няколко месеца ?!? Аз от години не съм виждал на тази цена....

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 16 Юни 2017, 7:40

Jordana написа:Накрая в брой ще се плащат само пуканките и свирката на панаира.

И разбира се търговеца ще има касов апарат свързан с НАП :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 16 Юни 2017, 17:27

N.Mihaylovski написа:Народа не знам какви скътани пари има, ама май вече няма, аз като работодател защо да вдигна заплатите ? и по важното е и да искам как ? за да се случи това трябва или да работят повече, или да продавам по-скъпо, нито едното нито другото ще стане, само ще стане по-скъпо всичко и хората по-бедни.

Зависи кои от народа.
Аз виждам все по-богати хора и то не малка част и другите, които са на ниво работещ просяк. Тези по средата са на изчезване.

Случка от преди 5 дни.
В не особено хубавия кв. Дружба-София реномирана строителна фирма пуска апартаменти за продан от блок, който е ниво дупка.
Още преди да има обявени цени, една трета от апартаментите са запазени. След 4-5 дни излизат цените и освен, че никой не се отказва, точно за 2 дни е продадено всичко останало. В края на втория ден имаха само 1 брой, от 30.
Това ако е нямане на пари, здраве да е. Забравих да кажа, че има хора, купуващи по 2 броя.
Все си мисля, че не са някакви големи богаташи, хората които са напазарували в Дружба

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 16 Юни 2017, 20:40

alekangg написа:
N.Mihaylovski написа:Народа не знам какви скътани пари има, ама май вече няма, аз като работодател защо да вдигна заплатите ? и по важното е и да искам как ? за да се случи това трябва или да работят повече, или да продавам по-скъпо, нито едното нито другото ще стане, само ще стане по-скъпо всичко и хората по-бедни.

Зависи кои от народа.
Аз виждам все по-богати хора и то не малка част и другите, които са на ниво работещ просяк. Тези по средата са на изчезване.

Случка от преди 5 дни.
В не особено хубавия кв. Дружба-София реномирана строителна фирма пуска апартаменти за продан от блок, който е ниво дупка.
Още преди да има обявени цени, една трета от апартаментите са запазени. След 4-5 дни излизат цените и освен, че никой не се отказва, точно за 2 дни е продадено всичко останало. В края на втория ден имаха само 1 брой, от 30.
Това ако е нямане на пари, здраве да е. Забравих да кажа, че има хора, купуващи по 2 броя.
Все си мисля, че не са някакви големи богаташи, хората които са напазарували в Дружба

Така е, защото банките дават кредити, стройтелния балон се надува, 2020 като се спука, спрат евро парите, банките ще се на бълбукат с апартаменти, банките са на далавера защото хората са плащали главница некви години после им взима апартамента, стройтелите са капитани, всичко е супер, нали виждам хората взимат общо мъж и жена 2500 лева заплата и хоп кредит от 800 лв и купуват апартамент, единия си губи работата и game over.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 16 Юни 2017, 21:32

Гърците се изтеглят от българския банков сектор . ОББ се слива със сибанк и става част от белгийската KBC . 600 милки отидоха в гръцката икономика , а тука ще има пак кастрация на клонове след сливането . Имотния балон се надува отново , и не виждам защо някой ще затвори тук милиарди ако не очаква добра печалба . А новото строителство почти навсякъде вече е тип виетнамски общежития ....само че порядъчно санирани и с чип на асансьора . Еднотипно безвкусно и монотонно ..като соц панелка :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 16 Юни 2017, 21:45

N.Mihaylovski написа:Така е, защото банките дават кредити, стройтелния балон се надува, 2020 като се спука, спрат евро парите, банките ще се на бълбукат с апартаменти, банките са на далавера защото хората са плащали главница некви години после им взима апартамента, стройтелите са капитани, всичко е супер, нали виждам хората взимат общо мъж и жена 2500 лева заплата и хоп кредит от 800 лв и купуват апартамент, единия си губи работата и game over.

Да, така е. Стига с тия класови борби. Едва ли не излиза, че "богатите" изкупуват всички апартаменти в София или където и да е :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 17 Юни 2017, 6:39

Има и много хора, които въртят пари. Купуват на дупка и продават след 1-2 години с 20-30%, но това няма как да е вечно. Апартаментите в голямата си част са т.нар маломерни. Спални по 10-11 квадрата, хол с кухня 16-20, супер тясно, общо ако се съберат 40 квадрата, се пишат 50-55 и с общите става 65, които реално се плащат.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата