С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E90 325i N52B25

Re: С какво масло карате и на колко километра го сменяте.

Мнение от zaharia » 03 Май 2017, 0:49

CrazyElement написа:Каква е схемата на смяна на масло в представителствата на БМВ? Защото вече 330 км съм минал и маслото ми е почти прозрачно. От различни места съм чувал , че маслото е хубаво да става бързо черно защото това показва , че имало хубави почистващи свойства и работи както трябва. От друга страна , пък ако БМВ някак си ми чистят мотора ?
Когато го сменим по начин , отвиваш пробката от долу чакаш , и наливаш . Маслото става черно след 1-2 км ...
Какво точно правят в БМВ , че маслото стоои толкова време чисто?

Явно са го изсмукали от двигателя така, че в него е останало съвсем малко от старото масло и така в новото са попаднали по малко отпадъци които да му променят цвета - което е много добре, защото освен всичко старото масло е с повишена киселнност която влияе негативно и на новото което се налива! Когато маслото започне да потъмнява с времето, това показва, че се окислява и в него започват да се се разтварят разни наслоявания от двигателя - ако изобщо има такива. По-принцип когато маслото се сменя навреме и е качествено, то не трябва да оставя отлагания по двигателя, поне не и значителни такива.

ентусиаст
Аватар
Кара: 535D e60
Мечтае да кара: M5 F10

Мнение от CrazyElement » 03 Май 2017, 17:04

zaharia написа:
CrazyElement написа:Каква е схемата на смяна на масло в представителствата на БМВ? Защото вече 330 км съм минал и маслото ми е почти прозрачно. От различни места съм чувал , че маслото е хубаво да става бързо черно защото това показва , че имало хубави почистващи свойства и работи както трябва. От друга страна , пък ако БМВ някак си ми чистят мотора ?
Когато го сменим по начин , отвиваш пробката от долу чакаш , и наливаш . Маслото става черно след 1-2 км ...
Какво точно правят в БМВ , че маслото стоои толкова време чисто?

Явно са го изсмукали от двигателя така, че в него е останало съвсем малко от старото масло и така в новото са попаднали по малко отпадъци които да му променят цвета - което е много добре, защото освен всичко старото масло е с повишена киселнност която влияе негативно и на новото което се налива! Когато маслото започне да потъмнява с времето, това показва, че се окислява и в него започват да се се разтварят разни наслоявания от двигателя - ако изобщо има такива. По-принцип когато маслото се сменя навреме и е качествено, то не трябва да оставя отлагания по двигателя, поне не и значителни такива.

Да аз го сменям на 9-12к км. Може би и защото го сменям много често също е оказало влияние.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 530д

Мнение от nikolae » 10 Май 2017, 23:13

Някаква хубава алтернатива на Кастрол 5w30 ?
Отделно какво Ви е мнението за тези добавки за промиване - полезни, вредни,
как се ползват, върху старото масло, само на празен ход ?

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 11 Май 2017, 1:37

Нз какви добавки слагат в БМВ или ако изобщо слагат , но чак след 1600 км маслото ми взе леко да потъмнява...

Общо взето ако искаш маслото да ти е бистро просто го смени в БМВ , за момента аз съм доволен от тяхното масло TwinPower Turbo 5w30 LL-04 , не намирам разлика в разхода на маслото за първите 1600 км, спрямо Castrol 5w30 Edge, Bardhal 5W40 XTEC + Bardhal Full Metal , MOTUL 5w40 300v power. Мотора като че ли е една идея по тих , но това сигурно е защото е ново маслото , като цяло бива го + това правят някаква промивка или и аз не знам но маслото както казах е чисто.

С промоцията беше айляк 178 лева. СЕга без нея цената ми казаха за моя случай 8.25 л + маслен филтър + труд - 417 лева. Но ми харесва как маслото е чисто и сигурно ще продължа да си ходя там да го сменям.

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 11 Май 2017, 7:11

Промоцията е валидна още, на мен ми казаха че няма краен срок за сега.

Изпратено от моят Redmi Note 3 с помощта на Tapatalk
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla Y

Мнение от adovet » 11 Май 2017, 7:49

Не промиват нищо, просто хубаво го източват. Последния път като ходих без да искам бях оставил видеорегистратора пуснат непрекъснато та видях какво правят

Изпратено от моят P00A с помощта на Tapatalk

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 11 Май 2017, 8:46

При мен също първите няколко стотин километра маслото седеше бистро и светло, вече съм към 1000км. след смяната и почна да потъмнява, но все още не е черно на катран, както става обикновено при дизелите веднага след смяната.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 11 Май 2017, 9:22

Пуснете вдин флъш, но от скъпите (45лв+), след това буквално не можеш да видиш маслото първите 1000-2000 км

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 11 Май 2017, 15:02

Няма смисъл , то при мен вече 1600 км е съвсем леко потъмняло пак трябва с пръст да барам да видя докъде е :D :D . Добре го източват спор няма.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 11 Май 2017, 15:03

Ти реално не знаеш дали не са ти го промили с нещо преди това?

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 11 Май 2017, 15:58

dextuar написа:Ти реално не знаеш дали не са ти го промили с нещо преди това?

ОСвен ако машината не го прави едновременно докато точи защото реално не ми сменяха маслото много време общо взето за 30 мин беше готова колата , като и пролетен преглед направиха.

ентусиаст
Аватар
Кара: e46 330xd

Мнение от Kurtov » 11 Май 2017, 18:27

Аз пък съм чувал, че ако потъмнява маслото значи има добри почистващи свойства.

ентусиаст
Аватар

Мнение от CrazyElement » 11 Май 2017, 19:13

Kurtov написа:Аз пък съм чувал, че ако потъмнява маслото значи има добри почистващи свойства.

Ако има какво да почисти нали? ТО реално маслото си потъмнява , ама не след 3 км след смяната му ами след 2000+ както и би трябвало да е сменил си маслото , в мотора няма мръсни масла и така докато се замърси другото нали?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
Мечтае да кара: F82 ///M4

Мнение от Exclusive89 » 11 Май 2017, 21:33

CrazyElement написа:

ОСвен ако машината не го прави едновременно докато точи защото реално не ми сменяха маслото много време общо взето за 30 мин беше готова колата , като и пролетен преглед направиха.

Крейзи не че нещо, ама по назад си писал, че си чакал 3 часа за смяна сега 30 мин... дайте адекватни мнения та ако ни се наложи да знаем в кой офиц. сервиз да ходим....
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Dextuar » 11 Май 2017, 21:34

Exclusive89 написа:
CrazyElement написа:

Крейзи не че нещо, ама по назад си писал, че си чакал 3 часа за смяна сега 30 мин... дайте адекватни мнения та ако ни се наложи да знаем в кой офиц. сервиз да ходим....
Мислех и аз да му го напиша, че нещо такива спомени ми се въртяха

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61