Поправка на увиснала жабка

3-та серия ('91-'98)

Модератори: vld, bum_bum, ///Leonix, Технически модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Re: Поправка на увиснала жабка

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 09 Мар 2010, 20:33

много хубава тема, утре ще го пробвам това с жабката ... моята вратичка отзява малко и скърца... преди време залепих едно уплатнение, уж да обере луфта и да не скърца, ама ефекта е почти нулев, а и някой като натисне вратичка на жабката и сама се отваря, при по-големи дупки пак става така ... кофти е много ...
а дали може да си сваля само алуминиевата пластинка, без да разглобявам друго

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 10 Мар 2010, 12:22

Нека споделя какво стана с моята жабка ... днес махнах уплътненията който бях слагал. Видях, че не е толкова виснала, а явно аз съм и пречел да се затвори хубаво с тези гумени уплътнения, който уж трябваше да обират вибрациите.
След това мислех да свалям алуминиевата ''закопчалка'' и да я чукна малко, но реших да сложа една рапидка и да видя дали няма да се прибере... с сложих и жабката заспа, луфта беше обран но той е малък и може би затова ... после навих още една от другата страна, но се каза, че само пречи и я махнах, сега съм с една рапидка и жабката е ОК .... в такива случай като моя може би не е необходимо друго, но в по-тежки случаи най-вероятно ще трябва да играе и чука.
После ще я снимам и ще покажа снимките. :yes:
А има нещо друго което ме мъчи с тази жабка, добре е прибрана, добре изглежда, но защо като някой я ритне без да иска по-силно се отваря ... и преди беше така и сега е така, макар, че си мислех, че след тази интервенция няма да се отваря сама... то не е постоянно, само при силен удар, или някоя огромна дупка, която нацеля засилен.
Последна промяна Plamen_Shopov_BMW на 10 Мар 2010, 16:14, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от kdl » 10 Мар 2010, 12:43

Чудя се... кое е по-зле? :mhihi:
Че жапката ти се отваря сама или че целиш "огромни дупки" засилен?

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 10 Мар 2010, 16:19

liloff написа:Чудя се... кое е по-зле? :mhihi:
Че жапката ти се отваря сама или че целиш "огромни дупки" засилен?

Ами и аз се чудя понякога :mhihi:
Това с дупките го казах примерно, не, че не е ставало, но се случва супер рядко, може да се каже, че са малко хора който така старателно си пазят колите, особено окачването, почти винаги минавам на 1-ва през неравностите, на обороти ... но както знаем има доста дупки по нашите пътища, така, че се случва на неочаквани места да се натресеш в някоя яма...
Наскоро в Сливен ми се случи това, добре, че не беше толкова дълбока или някоя разкопка :mhihi: :mhihi: :mhihi:
А някой има ли идея от какво може да е това отваряне при силен натиск ... нещо ключалката ли е развалена ?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от metodi80 » 10 Мар 2010, 21:22

Plamen_Shopov_BMW написа:А някой има ли идея от какво може да е това отваряне при силен натиск ... нещо ключалката ли е развалена ?

Пробвай да свалиш плафона на жабката и виж как ще се държи механизма .....
Казвам това , защото по някога ,тази стърчащата джаджа от плафона , която се притиска към алуминиевото чопче , пречи на механизма да се затвори добре ..... Та свали плафона и виж какво ще стане ... и ако механизма се заключи хубаво и при удар не се отваря сама жабката , значи просто трябва да огледаш плафона и по точно пружинката му .....или да смениш плафона с НОВ (не втора ръка , защото ефекта ще е същия ...)

Аватар
Кара: E30 & E36

Мнение от diimboo » 11 Мар 2010, 3:06

metodi80 написа:Днес както си карах през "перфектните" врачански улици и минах през един още "по -перфектен" участък с "перфектни" дупки и глупавата вратичка на жабката направо ме побърка от дрънчене ....
Реших да и е*а мамата ...
На скоро четох една тема в която колеги обясняваха , че навиват два винта в пластмасата симетрично от двете страни около механизма , който придържа вратичката и по този начин се прибирала малко пластмасата на вътре ....
На снимката по -долу съм показал с червени стрелки къде се навиват тези винтове :

Изображение

Според мен обаче това не решава проблема , ни най -малко ( даже ако ме питате мене по скоро пречи после при сваляне на жабката , защото и тези болтове трябва да се отвиват...).

Ето как реших проблема ...
Първо свалих вратичката на жабката (това не е задължително , но аз исках да си работя спокойно , без да ми пречи нищо ):

Изображение

След това огледах алуминиевата планка и механизма който служи за захващане :

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Забелязах, че алуминевата планака е изтъняла и е доста по тънка от канала на механизма , който я придържа

Изображение

При мен имаше и друг проблем :
На снимката по долу съм показал с червена ивица мястото , където пластмасата се беше отделила от външната декоративна част на вратичката и имаше много малка цепнатина .... В цепнатината налях лепило (Локтайт ) и притиснах , за да се залепи ....

Изображение

Освен това пластмасата се беше напукала по дължина около мястото на закрепване на алуминиевата планка :

Изображение

Тук също залепих с Локтайт...

Алуминиевта планка се сваля от вратичката на жабката и се поставя на мека основа :

Изображение

След това се взима гумен чук и се бие леко от горе върху планката :

Изображение

Така изглежда планката нормално :

Изображение

Ето как трябва да изглежда след "ремонта" :

Изображение

Бие се внимателно със средно голям гумен чук , ако прекалите може да се пукне планката и тогава усилията са на вятъра .... Всичко се прави на усет ...
При мен резулатата беше невероятен , вратичката се затвори така плътно , че няма абсолютно никакъв луфт , не дрънчи вече и освен това преди не правеше добър контакт със прекъсвача на лампата на жабката , а сега гаси лампата от всеки път !!!
Това е ...

Благодарение на темата е решен пр мен проблема +++

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Нещо между 320-ка и М3
Мечтае да кара: S62B50

Мнение от STOPSKI » 11 Мар 2010, 13:50

Евала на колегата супер темичка
Последна промяна STOPSKI на 11 Мар 2010, 13:51, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: чужди коли и жени
Мечтае да кара: две коли едновременно

Мнение от krumovvv » 13 Мар 2010, 15:53

ще я тествам моята жабка защото е почти отворена
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 Coupe b20 sold, E85 Z4 Cabrio

Мнение от ////Alpine » 04 Ное 2011, 0:01

не прекалявайте че мойта ламаринка се счупи.. а малко преди да се счупи не получих ефект при огъване нито овисна повече нито се прибра просто по трудно се отваря и затваря колкото и да се огъва
Изображение
Изображение
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e36 320 coupe
Мечтае да кара: Lancia Delta Integrale evo2

Мнение от Liubomirski » 04 Ное 2011, 0:42

При мен "моабета" с ламаринката и чука реши проблема на 100% и сега жабката ми не виси и не скърца ! Благодаря на колегата за полезната тема ,чрез нея реших може би най-дразнещия проблем в колата си :bchug:

Потребител
Аватар
Кара: e36 320i
Мечтае да кара: M series

Мнение от Emo MM BS » 02 Май 2017, 18:17

Леко да питам извън темата , лайсничката в е36 , която е над жабката в този модил с духалките , който се вади може ли да се сменя или тр целият модул да се смени ?

Потребител
Аватар
Кара: BMW 320ci E46 Convertible

Мнение от preki » 03 Май 2017, 9:55

Сменя се. Поне моята няколко пъти падна от прекрасните ни пътища

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: BMW E36 320i touring
Mercedes c230 cl203 sport coupe
Opel Corsa C 1.2

Мнение от Mpower94 » 03 Май 2017, 10:49

Вадеше се но нямам спомен на щипки ли беше или лепена. Иначе съм я свалял.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: e36 318is M44
Мечтае да кара: камаро.

Мнение от Nukem » 03 Май 2017, 11:56

на 3 щипки е, но най-добре свали цялата конзола на 4 болта е и ги откопчаи отзад че лесно се чупят. Аз още издирвам жапка съз здрав механизъм за спускане и 2 здрави крачета да довърша моята, иначе това сглобих от 2 жапки, както е писано в темата малко с чука пантичката и 2 видии от двете страни на захващенто:
Изображение
Изображение
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!

ентусиаст
Аватар

Мнение от JOGI » 03 Май 2017, 13:08

по принцип пантата не се пипа, а се сменя пластмасарията, която я заключва вътре, щото тя се криви или там износва ли, не се сещам точно. но е така

ПредишнаСледваща

Назад към E36