Проблем с усилване на намаляване на звука при МК3

5-та серия ('95-'03)

Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: - F10 535i LCI RWD daily
- V8 project... loading

Проблем с усилване на намаляване на звука при МК3

Мнение от In_Memoriam » 30 Сеп 2016, 12:40

Не успях да намеря информация за този проблем. При МК3 навигационен компютър понякога не работи усилването и намаляване на звука от врътката на навигацията, понякога не работи и от мулти волана, а понякога работят и двете. След рестарт с откачане на клемата на акумулатора се оправят нещата, но след известно време пак се появява проблемът. Евентуално решение?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Re: Проблем с усилване на намаляване на звука при МК3

Мнение от stony1 » 30 Сеп 2016, 14:02

In_Memoriam написа:Не успях да намеря информация за този проблем. При МК3 навигационен компютър понякога не работи усилването и намаляване на звука от врътката на навигацията, понякога не работи и от мулти волана, а понякога работят и двете. След рестарт с откачане на клемата на акумулатора се оправят нещата, но след известно време пак се появява проблемът. Евентуално решение?

МК3 е по-чувствителен към проблеми по Ibus шината. Това се наблюдава когато има т.н. interuption по шината. Дължи на натрупани грешки в модулите, комуникиращи по шината. В повечето случаи проблемът е в самото МК3, предполагам, че с друг навигационен компютър този проблем го няма.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 30 Сеп 2016, 14:17

Още една причина да монтирам МК4. Благодаря.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E38 750iL, 740i, 728i, E39 523i
Мечтае да кара: Е31 и BMW 507
Детайли за колата: E36 Limousine limited edition designed by Stony Style Corporation (SS Co). For more details follow the link: http://bmwpower-bg.net/forums/viewtopic ... 8&t=179527

Мнение от stony1 » 30 Сеп 2016, 15:08

In_Memoriam написа:Още една причина да монтирам МК4. Благодаря.

Ха ха, принципно МК4 е малкп по-бъгаво от МК3. Аз лично имам МК3 и МК4 и двете са обслужени: Чисто нови оптики, профилактика на механиките и пълена птоверка на елекъронните компоненти по дънните плстки с подмяна на елементи, които са извън норми. В момента и двете работят перфектно, но МК3 модула зарежда по-бързо.
Българския вариант:
1. Изваждаме предпазителя;
2. Подменяме го с чисто нов, който сме купили минути преди манипулацията;
3. Тестваме дали всичко работи;
4. Ако всичко работи, значи е били изгорял старият предпазител;
5. Ако системата пак не работи, започваме да псуваме и да пускаме теми във форума;
6. Колеги от форума дават съвети, а ние все повече и повече питаме;
7. Изминава една седмица и проблемът все още не е решен;
8. Случайно срещаме познат, който има някаква представа от "тоци" и той ни помага;
9. Пишем във форума (в повечето случаи нищо не пишем), че проблемът е решен с помощта на приятел;
10. Това се повтаря при всеки проблем, възникнал по колата.

Аватар
Кара: CLS350 и Е39

Мнение от ivoo » 01 Окт 2016, 19:23

Проблема ти е в радио модула а не в МК3

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 01 Окт 2016, 19:33

МК-то много лесно може да бъде изключено като възможен проблем, като просто се изключи и се види дали проблемът изчезва, но единствения проблем, заради който МК-то може да повлияе на усилване/намаляване е да смущава IBUS комуникацията, но тогава ще има и много съпътстващи проблеми.

Друго: по-скоро проблемите в IBUS могат да доведат до записването на грешки, а не обратното, но може би колегата това е искал да каже.

Ако все пак сменяш и навигационен комп., най-добре МК4. Най-съвременен и най-безпроблемен е според моето мнение, а предполагам не само моето.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 02 Окт 2016, 15:28

ivoo написа:Проблема ти е в радио модула а не в МК3

Как да разбера какъв е радио модулът и с какъв да го сменя евентуално? Все пак мисля първо да монтирам МК4, така или иначе ще го направя след като е по-съвременен.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: седнал
Детайли за колата: Правиланта 39-ка

Мнение от gentata » 02 Окт 2016, 15:33

In_Memoriam написа:..Как да разбера какъв е радио модулът и с какъв да го сменя евентуално? Все пак мисля първо да монтирам МК4, така или иначе ще го направя след като е по-съвременен.

На него пише какъв е. Коя година е колата? Но щом е МК3 най вероятно е БМ24 радиомодула и ме съмнява проблема да е в него.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 02 Окт 2016, 15:38

gentata написа:
In_Memoriam написа:..Как да разбера какъв е радио модулът и с какъв да го сменя евентуално? Все пак мисля първо да монтирам МК4, така или иначе ще го направя след като е по-съвременен.

На него пише какъв е. Коя година е колата? Но щом е МК3 най вероятно е БМ24 радиомодула и ме съмнява проблема да е в него.

Януари 99-та. Ще опитам с друг компютър и последен софтуер като начало.

П.С. Към момента китайската навигация води откъм стабилност пред ОЕМ :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 06 Окт 2016, 9:11

Аз като че ли имам подобен проблем, но с МК4. Като не е запалена колата, звука от радиото или каквото е там, е силен, а като запаля, сякаш пада няколко нива надолу и пак трябва да усилвам, ама сякаш не е толкова силен като когато колата не е запалена.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
- V8 project... loading

Мнение от In_Memoriam » 18 Ное 2016, 18:19

И така, монтирах МК4, ъпдейтнах до последната възможна версия и проблемът си остана, да не казвам че се задълбочи. Явно нещо радио модулът прави сериозни мизерии - понякога се губят станции, понякога не може да се включи изобщо чрез натискане на лявата врътка. Евентуални решения? Смяна и с какво или ремонт? Къде се намира радио модулът?
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от PeReZ » 19 Ное 2016, 15:13

БМ24 страдат много от студени спойки, а най-вероятно имат и други популярни болести.
Аз съм имал проблем с БМ24 на моята кола и се оправи с презапояване на всички спойки. Моят проблем беше различен, затова и не бих се наел да ти гарантирам, че и в твоя случай ще се оправи така. Моят проблем беше, че понякога БМ24-то се изключваше и после не можеше да се включи преди да го ударя няколко пъти.

Най-лесно ще е да пробваш с друг радиомодул, но ти най-вероятно знаеш това.

БМ54 е не по-малко проблемен, поне според моя опит, а е и по-скъп, но 2 пъти съм купувал такъв модул втора употреба за Е46-ци, които съм продавал и това ми е решавало проблема със звука. Не е невъзможно проблемът да се окаже в IBUS комуникацията, но аз повече клоня към радиомодул.
Дано да си с бм24 и проблема да се окаже спойка. Успех!

Ето тук се намира (това, с голямата квадратна букса, под което пише RADIO е):
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW e60 530da M paket Shadowline
Мечтае да кара: Предишната си е39 ка
Детайли за колата: Carbon Schwarz

Мнение от valeri_ignatov » 28 Яну 2017, 13:04

Зд. колеги.От няколко дена и аз имам подобен проблем,трудно се намаля и усилва музиката няма значение дали съм на радио или сд.Проблема се появи когато монтирах 16:9 монитора,а преди това бях със малката навигация 4:3 и нямах никакви проблеми със усилването със нищо.Възможно ли е проблема да е от въртока на монитора и ако е от него дали може да се ремонтира.

Назад към E39