Течноста за чистачките замръзна
Модератори: Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
13 мнения
• Страница 1 от 1
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Течноста за чистачките замръзна
Здравейте колеги. Моля за помощ по заглавието от темата. Предварително искам да кажа, че четох разни съвети по други форуми като:
1. Да налея гореща вода
2. Да налея спирт
3. Да налея солен разтвор
4. Да оставя колата в гараж или подземен паркинг
5. Да стопля казанчето със пистолет за горещ въздух или сешоар.
Условията при мен са следните. Нямам гараж, няма и някой МОЛ наблизо с подземен паркинг или изобщо подземен паркинг, където да оставя колата. Така че т.4 и т.5 при мен, са неизпълними. Остават другите условия, като по т.3, трябва да промия системата с чиста вода, заради солта. Въпроса ми е, ако налея гореща вода (като най-лесен вариант), дали няма да прецакам някое уплътнение или моторчето? После, дори да размразя казанчето (че го напълних и догоре), какво правя с маркучите, че имам и пръскалки на фаровете и на задното стъкло(колата е комби). Утре ми предстои пътуване и не искам да тръгвам без чистачки, че го дават и да вали при нас. И моля, не пишете какви течности ползвате, както видях да се развива дискусията по други форуми. Искам да знам само как да си размразя моята, просто обърках като сипвах уж зимната, пък съм налял от лятната. Благодаря за всякаква помощ.
1. Да налея гореща вода
2. Да налея спирт
3. Да налея солен разтвор
4. Да оставя колата в гараж или подземен паркинг
5. Да стопля казанчето със пистолет за горещ въздух или сешоар.
Условията при мен са следните. Нямам гараж, няма и някой МОЛ наблизо с подземен паркинг или изобщо подземен паркинг, където да оставя колата. Така че т.4 и т.5 при мен, са неизпълними. Остават другите условия, като по т.3, трябва да промия системата с чиста вода, заради солта. Въпроса ми е, ако налея гореща вода (като най-лесен вариант), дали няма да прецакам някое уплътнение или моторчето? После, дори да размразя казанчето (че го напълних и догоре), какво правя с маркучите, че имам и пръскалки на фаровете и на задното стъкло(колата е комби). Утре ми предстои пътуване и не искам да тръгвам без чистачки, че го дават и да вали при нас. И моля, не пишете какви течности ползвате, както видях да се развива дискусията по други форуми. Искам да знам само как да си размразя моята, просто обърках като сипвах уж зимната, пък съм налял от лятната. Благодаря за всякаква помощ.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Re: Течноста за чистачките замръзна
Е те всичко са ти казали хората, не знам какво повече искаш да чуеш от това
Сипвай топлата вода да се размрази после си сипваш течност и пръскаш навсякъде за да не остане вода по маркучите и си готов, радвай се,че не се е сцепило
Ако е замръзнало и по маркучите ще трябва и тях да стоплиш някак. Аз лично сол и такива не бих сипвал ама то си е личен избор

Сипвай топлата вода да се размрази после си сипваш течност и пръскаш навсякъде за да не остане вода по маркучите и си готов, радвай се,че не се е сцепило

Ако е замръзнало и по маркучите ще трябва и тях да стоплиш някак. Аз лично сол и такива не бих сипвал ама то си е личен избор
- streetz
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46, G20
- Мечтае да кара: RS Cosworth
- Детайли за колата: M54B22
B48B20
При мен маркучите се размразяват като я покарам продължително да загрее добре, а в казанчето (ако е пълно - по стените му) - вряла вода на тънка струя. Да не я люснеш отведнъж.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Добре. За спирта какво мислите, ще размразили казанчето, ако му сипя някакво количество, макар че е долу-горе пълно?
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
- ka4i
- ентусиаст
-
- Кара: Е46 touring
Спирта е да не замръзва, не знам как ще размрази цялото казанче. Топла вода за казанчето, каране да загрее под капака да отпусне маркучите, или някой сешоар или нещо с топъл въздух да размрази. Изпразни казанчето и сложи повече концентрат, че в петък го дават към -15 С. Успех
и весели празници 

- empar
- младши ентусиаст
-
- Кара: 2018 G30 540ix
Паркингът на някой мол, в близост до духалките от климатиците, ако нямаш гараж под ръка!
Всичко останало е опасно.
Всичко останало е опасно.

- (bubsa)
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10
Купи си течност за чистачки(концентрат)Разреди я с топла вода и покарай малко колата да загрее,би трябвало да стане номера.Като се размрази,изпръскай колкото можеш течбост(половината) долей си от концентрата в правилни пропорции и си ти 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Благодаря за всички съвети. Довечера като се прибера и пробвам.
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
Аз все си мисля, че гореща или дори топла вода на заледеното казанче не е добра идея. Да няма после теми в раздел"купува"...
- motor
- младши ентусиаст
-
- Кара: back to diesel(Ld)
точиш с шлаух ако е останало нещо течно.
наливаш топла вода
чакаш
точиш течното
наливаш топла вода
чакаш
точиш течното
и тн. до победата.
за течността мога да препоръчам на вюрт
няма от забранените съставки и като я разредиш по таблицата и я премериш си е така както трябва.
ПС: днес в София замръзналите по празниците се бяха разледили сами, само изпръсквахме водата и наливахме зимна течност.
наливаш топла вода
чакаш
точиш течното
наливаш топла вода
чакаш
точиш течното
и тн. до победата.
за течността мога да препоръчам на вюрт
няма от забранените съставки и като я разредиш по таблицата и я премериш си е така както трябва.
ПС: днес в София замръзналите по празниците се бяха разледили сами, само изпръсквахме водата и наливахме зимна течност.
БЯЛ ЛЯП И КОЛАТА ПО ИНЕРЦИЯ(НА ГАС)
- Dimitar_VN
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: е39 525д
Здравейте, аз слагам спирт тъй като всички зимни течности, поне според мен основната им съставка е именно спиртът.Ракията също е незаменима в това отношение
,но незнам дали ще размрази казанчето, а то и от топлината на двигатела ще се размрази.Ако е замръзнало яко леда се разширява и после е възможно да има и течове някъде ,така че трябва да се огледа за течове. Успех от мене. 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
Значи да се отчета. Снощи към 18:20 навън беше +4.0, а през деня е било +5, 6. Стоплих около литър гореща вода(не вряла) и взех един литър спирт на 95 градуса. Това всичкото го излях в казанчето, което ме учуди че се събра, явно съм изпръскал част от предишното зареждане. Пробвах да пръскам и воала, течността тръгна. Изпръсках цялата течност, вкл. пръсках и по задния джам и цялата кола стана в течност за чистачки. От един магазин купих готова на -20 течност на Starline и концентрат на -40 за всеки случай. От всичките ментета в магазина, просто това ми се видя най-надеждно. Иначе наливам само Sonax, но нямах под ръка. И в крайна сметка, проблема се реши, но не пръска от пръскалките на фаровете. Това не знам защо, може би има някакво запушване по тази част от системата. Подозирам, че що-годе топлото време навън вчера свърши тази работа, а не аз с топлата вода и спирта, но както и да е, проблема се реши. Благодаря на всички за съветите и дискусията.
Замръзнала е водата в маркучите към фаровете имах същия проблем.Колата с фаровете към слънцето малко плюсови температури и си готов.
13 мнения
• Страница 1 от 1