Мнения за начинаещи - Е60/Е61 !

5-та серия ('04 - '10)

Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Re: Мнения за начинаещи - Е60/Е61 !

Мнение от Dextuar » 21 Дек 2016, 12:15

Plamen_Shopov_BMW написа:А къде трябва да се обслужва колега? Според мен при "бай Иван" в гаража не е решение. Това е достатъчно сложен автомобил и можеш да си навлечеш много главоболия от пишман майстори. Има много евтини атлернативни части. Но пък и от някои неща не трябва да се пести. Зависи какво е разбирането ти за перфектен автомобил. За някои хора щом се движи и не прави проблеми значи всичко е Ок. Мен пък ме дразни и най-малкото скръцване, напукано или протрито уплътнение и куп други неща. Макар, че е60 не е първа младост с правилните грижи може да е в състоянието на нов автомобил. Има добри сервизи, не е задължително да се обслужва в БМВ, но за някакви си 200-300 лв аз не бих рискувал с качеството на частите или труда.

Прочети тази тема, може и да си промениш мнението

viewtopic.php?f=4&t=415252

ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530dA
Мечтае да кара: на nordschleife

Мнение от Trixster » 21 Дек 2016, 12:29

bigdady написа:Той колегата няма да сменя дискове и накладки всяка година. Според мен е напълно достатъчен ако се вземе добре поддържана кола, дори и да изкочи някой по-голям ремонт, някоя година ще се компенсира от предишна година където си сменял само маслото примерно отделно ще ползваш и фирмено гориво съответно и от там може да икономисаш някой лев и така.Плюс това виждам , че не включваш данъци застраховки и гуми така,че поред мен се вместваш.

За 30 000к км годишно ще има накладки за смяна на всеки 12-18м. Масло и филтри за смяна 2х годишно. течности итн също не са за пренебрегване. Дисковете бяха просто пример, защото са консуматив. Както се вижда от поста на колега по-долу - смяна масло/картер на автомат също изчерпва бюджета. Не са неща които се правят всяка година, но човек трябва да е подготвен за тях, ако иска колата да не го остави на пътя и за по педантичните да няма светещи лампички по таблото и idrive-a.

П.С.
По същата причина не съм си взел М5. Просто няма как да дам 2800лв за смяна на биелни лагери, смяна на масла филтри, гуми и да си покрия рзхода за гориво на годишна база. Просто да купя М5 с очакване че няма да ми направи проблем мотора или че гумите ще изкарат и още един сезон не е опция.

Отговарям на въпроса на колегата според собствените си критерии и разбирания. Кола може да се поддържа и с 0лв бюджет на годишна база. Просто в даден момент ще спре. ;)
"We are what we repeatedly do. Excellence, then, is not an act, but a habit."
Aristotle

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e60 530d 04'/e60 530i 06'/e36 318i
Мечтае да кара: цял живот BMW
Детайли за колата: Е60 М57D30N
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 21 Дек 2016, 12:53

Trixster написа:
bigdady написа:Той колегата няма да сменя дискове и накладки всяка година. Според мен е напълно достатъчен ако се вземе добре поддържана кола, дори и да изкочи някой по-голям ремонт, някоя година ще се компенсира от предишна година където си сменял само маслото примерно отделно ще ползваш и фирмено гориво съответно и от там може да икономисаш някой лев и така.Плюс това виждам , че не включваш данъци застраховки и гуми така,че поред мен се вместваш.

За 30 000к км годишно ще има накладки за смяна на всеки 12-18м. Масло и филтри за смяна 2х годишно. течности итн също не са за пренебрегване. Дисковете бяха просто пример, защото са консуматив. Както се вижда от поста на колега по-долу - смяна масло/картер на автомат също изчерпва бюджета. Не са неща които се правят всяка година, но човек трябва да е подготвен за тях, ако иска колата да не го остави на пътя и за по педантичните да няма светещи лампички по таблото и idrive-a.

П.С.
По същата причина не съм си взел М5. Просто няма как да дам 2800лв за смяна на биелни лагери, смяна на масла филтри, гуми и да си покрия рзхода за гориво на годишна база. Просто да купя М5 с очакване че няма да ми направи проблем мотора или че гумите ще изкарат и още един сезон не е опция.

Отговарям на въпроса на колегата според собствените си критерии и разбирания. Кола може да се поддържа и с 0лв бюджет на годишна база. Просто в даден момент ще спре. ;)
Много точен отговор!!!
Именно за това аз не си взех 545i. Много неща не са за пренебрегване. Ако мислиш да я караш година две и не си взискателен можеш да не пипаш нищо и накрая да я продадеш в състояние преди разпадане. За мен това не е вариант.
Ако бюджета е ограничен до 1500 лв на година за обслужване, по-добре да се търси някоя кола по-нисък клас. Примерно е46...
Относно темата за оторизираните сервизи, чел съм и съм чувал доста подобни неща, но от всичко което съм правил в Зара Кар съм изключително доволен. Представят се сменените части и голяма част от ремонтите ги направиха пред очите ми с изключителна презизност и внимание. В началото бях много мнителен и сред обслежването я закарах при мой близък приятел който има сервиз. Потвърди, че всичко за което съм платил е сменено. Ламбдата примерно е смениха пред мен. Гарнитурата на картера. Кутията се вижда, че е с нов картер, болтове и т.н. Амортисьорите ги сложиха за час пред очите ми. Просто след няколко посещения при тях нямам причина да се съмнявам в качеството на работа в сервиза. Мога да гарантирам и за още един оторизиран сервиз в който началника им ми е личен приятел и знам, че не лъжат клиентите си дори с лев но няма да им правя реклама. Не всички оторизирани сервизи са измамници. Макар, че не е изключено да бъдеш измамен.
Последна промяна Plamen_Shopov_BMW на 21 Дек 2016, 13:03, променена общо 1 път

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Колело и B58

Мнение от julkata1 » 21 Дек 2016, 12:57

Plamen_Shopov_BMW написа:А къде трябва да се обслужва колега? Според мен при "бай Иван" в гаража не е решение. Това е достатъчно сложен автомобил и можеш да си навлечеш много главоболия от пишман майстори. Има много евтини атлернативни части. Но пък и от някои неща не трябва да се пести. Зависи какво е разбирането ти за перфектен автомобил. За някои хора щом се движи и не прави проблеми значи всичко е Ок. Мен пък ме дразни и най-малкото скръцване, напукано или протрито уплътнение и куп други неща. Макар, че е60 не е първа младост с правилните грижи може да е в състоянието на нов автомобил. Има добри сервизи, не е задължително да се обслужва в БМВ, но за някакви си 200-300 лв аз не бих рискувал с качеството на частите или труда.

Колега написах според мен :mhihi: Ако твоя "бай Иван" не е читав, по-скоро трябва да се търси друг сервиз, доверен сервиз и майстор. Щом така си решил, браво, следващият собственик ще се радва. И нека бъдем по-конкретни 200-300лв обикновенно е разликата само в цените на частите. :yes:

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 21 Дек 2016, 13:17

julkata1 написа:

Колега написах според мен :mhihi: Ако твоя "бай Иван" не е читав, по-скоро трябва да се търси друг сервиз, доверен сервиз и майстор. Щом така си решил, браво, следващият собственик ще се радва. И нека бъдем по-конкретни 200-300лв обикновенно е разликата само в цените на частите. :yes:

Напълно съм съгласен с теб, но ако оторизирания сервиз се доказал пред теб с качеството си на работа, не мисля, че има нужда да се търси майстор. Прав си, че разликата в цената на труда не е малка, но при кола от типа на е60 не са решавящи 200 или 500 лв. За мен е важно качеството на ремонта, отношетието и правилната диагностика на проблема. За идните месеци примерно съм планирал обслужване на главата на мотора. Разхода на масло не е висок от 200 до 500 мл на 1000 км което за този двигател е нормално, но все пак мисля, че на 200 000 км е нормално да се сменят гумички, клапъни и водачи, също и веригата и всичко прилежащо към нея. Не е нужно да има проблем, за да се направят тези неща. При е36цата си го направих профилактично преди няколко години, без да имам какъвто и да е разход на масло и шум от веригата. В руски форуми чета, че след 150к км е добре да се сменят и сегментите и биелните лагери при бензиновите мотори от по-новото поколение (N серията) и се чудя дали да не направя и това профилактично.

Потребител
Аватар

Мнение от RichieCH » 21 Дек 2016, 17:31

Мерси са отговорите, колеги !

Добих малко по- пълна представа. Обслужвал съм само Е39 520бензин ръчка и имам представа за какво иде реч, но пък моето беше много запазен и не го карах много за 2години 15000км.
Сега гледам Е60 и искам много добре да си направя сметката, за да няма изненади.

И аз съм на мнение, че е много по- добре да се вземе леко над пазарната цена, но много добре поддържа кола, от колега от форума примерно, от колкото много евтино и да почваш да оправяш всичко.

А към колегата за бензин->газ, по принцип и аз не съм фен на газовите уредби, но просто ще ми е много по- евтино 1/2. Не страдам от някакви предразсъдъци, че е селско или прочие. Ще ми е много по- евтино, особено ако въртя 30к на година. Просто ми отпускат бюджет за гориво, в който се смята по 8-9/100 бензин, съответно ако ми гори 15/100 трябва от моя джоб да си плащам разликата, а това ще ми е много неизгодно.

Така като гледам трябва да си предвидя за покупка на колата +1000-1500лв обслужване и после
данък на година в Пловдив- ~600лв
каско +гражданска.. може би ~1200лв
поддръжка на автомобила 1500-2000лв
гуми средно ако го сложим 500лв на година

И се получава една доста хубава цифра, която определено си заслужава за БМВ, тъй като ми е много на сърце. Само ще видим да не трябва започвам втора работа, за да издържам колата :D :lalala: :lalala:

младши ентусиаст
Аватар
E60 N52B30
Е46 M43B19TU
E36 M43B18

Мнение от Plamen_Shopov_BMW » 21 Дек 2016, 23:34

Ако си нежен и доходите ти са около 2000 лв на месец мисля, че ще се справяш с обслужването и разходите покрай е60ката. Казвам го в кръга на шегата.
Ако караш предимно извън градско ще се вписваш в разхода от 8-9л/100 км, разбира се при скорости до 130 км/ч.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 22 Дек 2016, 15:35

Вариантът сам да си набавя оригинални части с добра отстъпка(ако търси ще намери) също не е за пренебрегване. За доста неща не ти трябва сервиз, особено смяната на консумативи. При повече техническа грамотност пък да не говорим ;)
До 2 седмици очаквам да ми пристигне 550 (2006) от Щатите, която смятам да обслужвам единствено аз (без смяната на маслото на скоростите де). Нямам планове да я карам повече от 15к на година, нито пък да я държа с години наред, но няма и да я занемаря. 1500 според мен могат да са достатъчни за текущи нужди. Вече ако се наложи по-сериозен ремонт дупе да ми е яко :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 22 Дек 2016, 16:49

http://www.cars.bg/c1731345
ако някой се е засилил да гледа тоя "уникат" ( цената е добра за фейс принципно ) - проверих я през оня сайт ,central mileage 305 000 км ,като още 2012 е била на 270к - намерих и снимки във фейса на тоя измамник ,на колата в състоянието в което я е внесъл - окаяно - скъсана шофьорска седалка очукана като манерка цялата вътре леш сякаш собственика е гледал зайци в купето ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 318td compact '03
Мечтае да кара: M3
Детайли за колата: с две порти

Мнение от vvasilev1 » 22 Дек 2016, 20:32

Кой сайт

Sent from my F3111 using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 525d
Мечтае да кара: m6 grandcoupe
Детайли за колата: e39 01

Мнение от bigdady » 22 Дек 2016, 23:31

Alexi написа:http://www.cars.bg/c1731345
ако някой се е засилил да гледа тоя "уникат" ( цената е добра за фейс принципно ) - проверих я през оня сайт ,central mileage 305 000 км ,като още 2012 е била на 270к - намерих и снимки във фейса на тоя измамник ,на колата в състоянието в което я е внесъл - окаяно - скъсана шофьорска седалка очукана като манерка цялата вътре леш сякаш собственика е гледал зайци в купето ...

Колега я кажи кой е тоя сайт за проверка на пробега , че ми стана интересно. Иначе колата изглежда добре но на тия пари е ясно , че има нещо съмнително да не говорим че повечето са такива няма мн читави коли на пазара. Варянта е само сам да отидеш да си я вкараш.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: буретата да пресъхват

Мнение от Alexi » 22 Дек 2016, 23:49

https://www.bmwdecoder.com/
за проверка на сервизната история в официалната база данни на БМВ се плаща 3 евра ,излиза всичко което е посещения в официалния сервиз .. ако не е ходила там - съмнителна ,следващата .. прилагам справката да видите как изглежда
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bigdady » 23 Дек 2016, 9:46

Alexi написа:https://www.bmwdecoder.com/
за проверка на сервизната история в официалната база данни на БМВ се плаща 3 евра ,излиза всичко което е посещения в официалния сервиз .. ако не е ходила там - съмнителна ,следващата .. прилагам справката да видите как изглежда

А да знам я тази опция но никога не я бях пробвал, супер инфо дава. Явно тази някой я е проверявал скоро в М кар. ЗА 2 гогини от 2010 до 2012 150 000км добре ли е? :D
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535D

Мнение от fitter » 23 Дек 2016, 12:00

Колеги някой знае ли в рипорта от сайта от къде взема central mileage km? Аз моята я взех 2013 на 174200 от Италия. Според рипорта последно е била при дилър в Италия 2009 -та на 92000. До тук добре. От къде тогава показва тези 157337 на central mileage? като не е била при дилър след 92000 км?

Изображение

Sent from my iPhone using Tapatalk
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от bigdady » 23 Дек 2016, 12:53

Да не смята нещо интервала между последните две посещения и да го умножава по годините до днешна дата. Знам ли ? :?: :?:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Е60/Е61