330d избор масло?
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
Re: 330d избор масло?
Трябва да се прави разлика и между бензинови и дизелови мотори. От това което съм чел се оказва, че в дизеловите маслото може да си запазва свойствата поне с 20-30% по дълго отколкото в бензиновите. Също трябва да правим и разлика между минерално, полусинтетично(хидрокрекинг), синтетично(смес от различни видове синтетични и основа хидрокрекинг) и напълно синтетични(където дори и да има някакъв хидрокрекинг количеството е минимално) масла. Всяко от тях си губи свойствата за различно време като и цената им се различава в пъти(да речем минерално масло за 5 лв литър до синтетично с естери за 30лв литър). Ясно е, че колкото е по-скъпо маслото, толкова по дълъг живот ще има то. Нещата не са толкова прости и еднозначни колкото изглеждат на пръв поглед.
Относно препоръката на БМВ за сервизните интервали на маслото искам да се поправя - тя е от юли 2013 и се отнася за моделите 2014+. Ясно е обаче, че някакви коренни разлики в по-новите и по старите двигатели няма, и следователно е редно тя да се отнася и до предишните двигатели. Освен максималния пробег с нея се намалява и максималното време до следващата смяна на маслото - от 2 години то е намалено на 1.
На този линк може да се види повече информация за нея - http://f30.bimmerpost.com/forums/showth ... p?t=868291
На този линк може да се види повече информация за нея - http://f30.bimmerpost.com/forums/showth ... p?t=868291
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
asent1977 написа:Alexi написа:моторите влагани е Е90 са с много по малък ресурс от тия в Е36 и няма място за сравнение
Пълни глупости са това, няма нужда от спорове
напротив това е тъжната истина и не важи само за БМВ .. отделно са излишно усложнени за това и цената на едно 7-8 годишно БМВ струвало 150к е 15к
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
Някой има ли преки впечатления от това масло : http://www.bardahl.bg/bg/product/a/6123 ?

- asent1977
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 LCI 330d; F30 328i, F37 328xi
- Мечтае да кара: G32 640d
Alexi написа:asent1977 написа:Alexi написа:моторите влагани е Е90 са с много по малък ресурс от тия в Е36 и няма място за сравнение
напротив това е тъжната истина и не важи само за БМВ .. отделно са излишно усложнени за това и цената на едно 7-8 годишно БМВ струвало 150к е 15к

Ако пък намериш нещо по евтино то ще ти се уравни от първо обслужване само да спомена, че един спирачен комплект с труда в БГ е около 1200-1300лв

- asent1977
- младши ентусиаст
-
vld написа:Някой има ли преки впечатления от това масло : http://www.bardahl.bg/bg/product/a/6123 ?
да страхотно е, но C60 e още по добро, като цяло на Bardahl и Yacco маслата за мен са най добрите на пазара, а и нямат ментаци

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Аз пък не мога да разбера какво е това издигане в култ на автомобилите на реални километри до 200к км.
Всички знаем, че такава кола в чужбина се кара много заради развитата инфраструктура и големите разстояния. Аз предпочитам от Германия на 500к км, отколкото купувана нова в БГ на реални 200к км, карана по дупките и с гадни горива. И като цяло кое му е ненормалното кола на 10 години да е на 500к км? 90% са на по толкова и си вървят, щом са обслужвани добре. Просто човек трябва да е наясно, че купува кола, която в Германия е взета да се кара, кара, кара...

- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
asent1977 написа:Съвременните мотори са в пъти по здрави несравнимо по добри материали използват и имат заложен многократно по голям ресурс
На теория е така, ама на практика май има много повече примери за обратното

А относно реалните 200к - тамън тогава някъде на по-новите мега здрави коли вече е за смяна верига, DMF, съединител, турбо доста често, дпф-а също може да е почнал бавно да умира вече.
Това не значи, че не съм фен на по-новите коли... друго си да се возиш в по-съвременен автомобил, но просто не съм съгласен с тезата за качеството.
Ноо аз предлагам да прекратим офтопика и да се фокусираме на маслата

- vvasilev1
- старши ентусиаст
-
- Кара: 318td compact '03
- Мечтае да кара: M3
- Детайли за колата: с две порти
Някой има ли представа дали зеления кастрол, който се продава в мото пфое (имам предвид, че маслото е зелено) 5W 30 става за М47N? Мисля, че го водят А1. Моля за мнението на запознати хора, а не за врачуване.
Sent from my F3111 using Tapatalk
Sent from my F3111 using Tapatalk
asent1977 написа:vld написа:Някой има ли преки впечатления от това масло : http://www.bardahl.bg/bg/product/a/6123 ?
да страхотно е, но C60 e още по добро, като цяло на Bardahl и Yacco маслата за мен са най добрите на пазара, а и нямат ментаци
И аз нямам преки впечетления, но от проучвания се разбира, че най-качественото което предлага Бардал е C60, а за дизели C60 EXCEED, като на Амазон .it, и май и на .fr се предлага на по-човешки цени от 9-13 евро за литър, което също не е малко, има други масла които са с 50% по евтини и ще свършат същата работа(за пример 5л Мобил 1 0W40 или Mobil 1 ESP Formula 5W-30 се предлагат и за 32-33е за 5литра). Маслата на Бардал и на Мотул, имам предвид най-качествените с тази цени са повече за отявлените привърженици на тези марки които са готови да плащат отгоре само заради марката.
- Alexi
- старши ентусиаст
-
- Кара: буретата да пресъхват
asent1977 написа:Alexi написа:asent1977 написа:Alexi написа:моторите влагани е Е90 са с много по малък ресурс от тия в Е36 и няма място за сравнение
напротив това е тъжната истина и не важи само за БМВ .. отделно са излишно усложнени за това и цената на едно 7-8 годишно БМВ струвало 150к е 15кМомче без да се обиждаш ама явно в някаква друга реалност живееш, кое БМВ което е струвал 150к струва 15 ? и ако е 15 на какви км е ? не ставай смешен. Съвременните мотори са в пъти по здрави несравнимо по добри материали използват и имат заложен многократно по голям ресурс, ДА експлоатационните им разходи и консумативите за тях са с цените на един автопарк от Е36ци. Много сложни са заради повишените нужди на пазара, не може да сравниш едно съвременно БМВ с Е36 или с Е30. Много е несериозно, а истинско БМВ на реални км и с реална история държи доста висока остатъчна стойност. Вярно е има екземпляри на 500.000+ км който в БГ се продават като на 124.000 за 15к но това не са коли и не е обективно просто. Гледам цена на Е90 фейслифт тук в САЩ, в Австрия и в Германия ами кола до 150.000км с хубави екстри и мотор си има цена колкото нов голф
тия кръчмарски приказки си ги запази за кварталната кръчма. Хубаво фейс-лифт Е90 330д примерно под 200к км е около 35-40к лева
в германия е 20-22.000евро.
Ако пък намериш нещо по евтино то ще ти се уравни от първо обслужване само да спомена, че един спирачен комплект с труда в БГ е около 1200-1300лвда продължаваме ли ?
момчето е на 40 и когато е карал БМВ ти си бил .. да не гадая дали те е имало

- alma359
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 2010 e90 330d
- Детайли за колата: Ръчка
Вискозитета при 40 градуса на едно масло трябва да бъде по-нисък, за да смазва по-добре двигателя когато е студен. А при 100 градуса вискозитета трябва да е по-висок, за да смазва двигателя по-добре когато е топъл. Правилно ли съм го разбрал това, и добра идея ли е да избирам масло като гледам тези характеристики
? Маслото ми е сменяно винаги на 30-35к км в бмв. Колата в момента е на 360к км и верига не е сменяна N57 двигателя.
Sent from my iPhone using Tapatalk

- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
alma359 написа:Вискозитета при 40 градуса на едно масло трябва да бъде по-нисък, за да смазва по-добре двигателя когато е студен. А при 100 градуса вискозитета трябва да е по-висок, за да смазва двигателя по-добре когато е топъл. Правилно ли съм го разбрал това, и добра идея ли е да избирам масло като гледам тези характеристики? Маслото ми е сменяно винаги на 30-35к км в бмв. Колата в момента е на 360к км и верига не е сменяна N57 двигателя.
По-скоро мисли за верига отколкото за масло

- asent1977
- младши ентусиаст
-
Може и изобщо да не я сменя, може да не се скъса и след 500.000км, но всеки си преценява аз реших да я сменя по препоръка на БМВ за смяна на 200.000км и не съжалявам
. Доколкото съм чел скъсвания стават на X5 40d и М50d защото там натоварванията са екстремни и много по големи от на една 3ка, х5 тжеи 2.5 тона ! + налягане и услие от 2 или 3 турбини значително увеличава риска от тежка повреда.

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Какво пък общо има колко тона тежи Х5 с това колко ще изкара веригата?