Акция "Зима"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Re: Акция "Зима"

Мнение от K_Ilkov » 16 Ное 2016, 10:49

Ти па си много убаф :mrgreen:

KoolyO написа:Аз не виждам кое му е толкова сложното, като почна да нося якета и дрехи предимно с дълъг ръкав, да си сложа зимните гуми и да си карам, да си свиркам и да не му мисля толкова. Пък като стане време за къс ръкав, слагам летните жантове и толкоз...
Не мога да се занимавам с такива неща.

Важното е да има тактика и схема и да си напред :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 16 Ное 2016, 10:50

KoolyO написа:Добре де. Аз едно не мога да разбера...
Какво е това мъдруване тука. Едно законотворчество върви. И държавно, че и във физиката...

Ама това спирало с 2см повече, онова "драпало" с 2мм повече, ако гумите ми са всесезонни, но са само 2мм, ок ли ще съм, ако си слагам зимните гуми, само като е сняг, а като се стопи връщам летните ще ми изкарат ли 40 години, милиционерите са виновни, че държавата ни е скапана, пък един закон не можем да напишем и още много дрън дрън... - Горе-долу така изглежда тая тема до сега...

Аз не виждам кое му е толкова сложното, като почна да нося якета и дрехи предимно с дълъг ръкав, да си сложа зимните гуми и да си карам, да си свиркам и да не му мисля толкова. Пък като стане време за къс ръкав, слагам летните жантове и толкоз...

Много добре написано Дано е разбираемо за спорещите.

Изпратено от моят SM-G920F с помощта на Tapatalk
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 16 Ное 2016, 10:51

Нема начин ... ти знаеш ли колко тестове има из нета :mhihi:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 16 Ное 2016, 10:55

Ще се опитам да обобщя разликите между зимните и летните гуми:

1. Летните са по-твърди от зимните при всякакви температури, както при -30 така и при +45 градуса (нормално от физична гледна точка).
2. Летните са с компактни блокове на грайфера, а при зимните на блок със сходен размер има и 3-4 прорязвания (така наречените "ламели").
3. Поради идеята, че зимните трябва да работят в сняг и да имат теглителна сила/сцепление са с шарка при която общата площ на блоковете е по-малко, а площта на каналите е повече -> по малко контактна площ в/у асфалт за зимните спрямо летните. Отделно към тая точка трябва да добавим и факта, че по-голямата част от участниците в този форум карат по тесни гуми през зимния сезон спрямо летния, тоест контактната площ с асфалта намалява още повече.

Според мен спирачния път се формира в следствие на група от фактори сред които са скоростта, контактната площ, твърдостта на двата материала (пътя и гумите), триенето между двата материала и стабилността на двата материала (пътя и гумите).

Смятам, че зимните гуми поради по-мекия си каучук създават по високо триене и оттам по добро управление на автомобила в завой, както и по добро спиране при по-ниска скорост, но поради мекия материал и нестабилните грайферни блокове при висока скорост дават по-лоши резултати при спиране.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар

Мнение от efren » 16 Ное 2016, 10:59

KoolyO написа:Добре де. Аз едно не мога да разбера...
Какво е това мъдруване тука. Едно законотворчество върви. И държавно, че и във физиката...

Ама това спирало с 2см повече, онова "драпало" с 2мм повече, ако гумите ми са всесезонни, но са само 2мм, ок ли ще съм, ако си слагам зимните гуми, само като е сняг, а като се стопи връщам летните ще ми изкарат ли 40 години, милиционерите са виновни, че държавата ни е скапана, пък един закон не можем да напишем и още много дрън дрън... - Горе-долу така изглежда тая тема до сега...

Аз не виждам кое му е толкова сложното, като почна да нося якета и дрехи предимно с дълъг ръкав, да си сложа зимните гуми и да си карам, да си свиркам и да не му мисля толкова. Пък като стане време за къс ръкав, слагам летните жантове и толкоз...

Почвам да се чудя да не съм попаднал в бг-мама форума - искаш да кажеш, че всичките нещастни, малоумни и тъпи производители на гуми дето препоръчват зимните гуми да се слагат на седем градуса са се объркали или аз съм се объркал и до 7 градуса трябва да съм по къс ръкав?
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 16 Ное 2016, 11:04

Ти вече се чудиш как да се изложиш повече

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

Аватар

Re: Акция

Мнение от efren » 16 Ное 2016, 11:20

(bubsa) написа:Ти вече се чудиш как да се изложиш повече

Няма страшно, колкото тебе никой не може.

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Мнение от Dextuar » 16 Ное 2016, 11:23

А относно леда:

Няколко пъти днес докато отида да взема колата от паркинга, се плъзнах с маратонките. Попринцип обувам още летните, ма не знам тук теорията на колегата дали ми е позволено да я приложа :mhihi:

След като взех колата, на циганската маа'ла Христо Ботев, за да избегна задръстването, минах по задните улички. Ето там 320д-то заприлича на М-ка. Нито ДСЦ, нито ДТЦ можеха да ме вкарат в пътя при по-рязко спиране или тръгване. Сигурно е от зимните ми гуми :mhihi:

Та на доста места в София днес имаше доста тънък, но изключително коварно хлъзгав лед.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е63 650iLCI&E93 325i&Z3 1.9
Мечтае да кара: 612

Мнение от KoolyO » 16 Ное 2016, 11:25

efren написа:Почвам да се чудя да не съм попаднал в бг-мама форума - искаш да кажеш, че всичките нещастни, малоумни и тъпи производители на гуми дето препоръчват зимните гуми да се слагат на седем градуса са се объркали или аз съм се объркал и до 7 градуса трябва да съм по къс ръкав?

Искам да кажа, че всеки си носи ръкавите различно. :winky:
И че производителите на гуми препоръчват* зимно време да се кара със зимни гуми, а лятно - с летни.

*Ама не задължават :mhihi:
Laugh...
And the world laughs with you.
Cry...
And the world laughs louder!!!

Аватар

Мнение от efren » 16 Ное 2016, 11:41

Спокойно, не сме в бг-мама, там знаят, че сезоните са 4.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
Мечтае да кара: без да се ядосва

Мнение от drago9205 » 16 Ное 2016, 11:41

Тестовете на летните гуми имащи по-къс спирачен път искам да ги видя на -5 до 0 градуса (каквито са температурите днес както и миналата седмица) и тогава да си говорим дали лятната ще спре по-бързо.
А коренр спийда си е важен щото ето в този доста готин тест може да видите как лятната гума с 10км в час става на шейна в завоя и помита всичко наред (Няма на къде по-обективно от БМВ на ЛЕД със Зимни, Летни и Всесезонни). Според мен е доста показателно :)

https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s

Другото което ще кажа от личен опит най-вече е, че зимният сезон (макар и Ноември) не знаете кога и къде ще ви хване лед/сняг и подобни, а прогнозите за времето не винаги може да се приемат за меродавни. Дори по сух път да пътуваш ти стига на завой със северен склон да има някакъв мистичен теч на вода (нещо което е напълно типично, да не кажа задължително за България).

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 16 Ное 2016, 11:46

Аз никога не съм твърдял, че под 0 градуса предпочитам летни гуми.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Аватар

Мнение от efren » 16 Ное 2016, 11:49

drago9205 написа:Тестовете на летните гуми имащи по-къс спирачен път искам да ги видя на -5 до 0 градуса (каквито са температурите днес както и миналата седмица) и тогава да си говорим дали лятната ще спре по-бързо.
А коренр спийда си е важен щото ето в този доста готин тест може да видите как лятната гума с 10км в час става на шейна в завоя и помита всичко наред (Няма на къде по-обективно от БМВ на ЛЕД със Зимни, Летни и Всесезонни). Според мен е доста показателно :)

https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s

Другото което ще кажа от личен опит най-вече е, че зимният сезон (макар и Ноември) не знаете кога и къде ще ви хване лед/сняг и подобни, а прогнозите за времето не винаги може да се приемат за меродавни. Дори по сух път да пътуваш ти стига на завой със северен склон да има някакъв мистичен теч на вода (нещо което е напълно типично, да не кажа задължително за България).

На вас като ви изпищи термометъра, че външната температура е под 3 градуса намалявате ли въобще скоростта?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Мнение от Elesar74 » 16 Ное 2016, 11:52

Не. Да слагаме зимните, че закона няма, но някои колеги може да ни бият вече. Все пак е зима, макар и от нов модел, без сняг.

P.S. Сложих зимните, че много ми друса със 17-ките.:D
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 16 Ное 2016, 11:53

Ivo_Borisov написа:Теста гледам от скрийншота е при 10 градуса, не съм гледал клипа. При тая темп летните без съмнения ще са по добри. Въпроса е при около 0 как се държат?
За колегата efren, елементарен пример кое има по голямо сцепление, имаш гумичка и пластмасова линийка, всяко дете ги има, търкайте ги на лед и ще видите кое има по голямо сцепление на лед. Ако някой иска да обори физиката, да каже че не е така! Такива са летните и зимните, летните са твърди, различен каучук, зимните меки на дъвка, със съставки които лепят върху лед и буквално се хващат за снега.

Изпратено от моят SM-G900F с помощта на Tapatalk

https://www.youtube.com/watch?v=y8m3pzxnD8c
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата