Акция "Зима"

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Долното
Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.

Re: Акция "Зима"

Мнение от Elesar74 » 15 Ное 2016, 13:16

Нова или с достатъчно висок протектор лятна гума, не е никакъв галош. Галоши са изтрити под маркера гуми. Надявам се, си съгласен с това уточнение. Никой не е против (или поне аз) в снежни условия, гумите да са задължителни и то зимни, а не просто с определена височина на протектора. Карането с акъл, е карането според закона, което е задължително мисля, а не по избор, макар че мнозина така го правят.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 15 Ное 2016, 13:35

Колкото и акъл да имаш, няма как да караш с летни гуми докато вали сняг щото недай си боже тоя пред теб му се наложи да спре по рязко ти задължително спираш в него освен ако не спазваш 1км. Дистанция което реално няма как да стане

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 15 Ное 2016, 13:39

Дайте една снимка на тоя сняг, че не мога да го видя вече месец и половина откакто го дъвчете.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 15 Ное 2016, 13:42

Има време, но съм карал с летни гуми на паднал сняг и не го препоръчвам горе долу на магия се кара :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 15 Ное 2016, 13:59

Само да отбележа, че на т.нар. зимни гуми маркировката е M+S -кал и сняг, а не W - зима :dunno: От тука и според мен трябва да са задължителни само в тия условия , а не от деня когато си казваме Честита Зима до Честита Пролет :yes:.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 15 Ное 2016, 14:20

Има и такива с планина и снежинка, те са уж за тежки зимни условия, като какво се разбира под това, не знам. Аз вече честитих зимата, при нас валя слаб сняг днес сутринта.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Мнение от efren » 15 Ное 2016, 14:31

Аз не съм карал на сняг с летни поне от 20 години, но не мога да разбера манията да се слагат зимните гуми 3 месеца преди снега. Във всеки форум има гумаджии, които "помпят" съответните теми още от септември, но не разбирам защо им се връзват хората.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 15 Ное 2016, 15:01

Навик, глупост, неинформираност, кой знае защо. Истината е, че няма зима. За съжаление.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 15 Ное 2016, 15:28

Един пример от вчера сутринта.
Външна температура около 0 градуса. Духа Вятър. София. Ботевградско шосе, посока Ботевград.
Пръскачките, които поливат междинното пространство между двете платна, явно бях намокрили асфалта, в следствие имаше тънък слой лед - най-вече в лявата (най-бърза) лента, както и в останалите ленти, но там беше по-прекъснато заледяването.
Действието се развива около 50-100 метра след светофара , когато всички са понабрали или още набират скорост. Изведнъж всички почват да поднасят, светят аварийни, а тези с по-малко късмет се удариха. И моята кола с летни гуми се зачуди к'во прайм ся ... за късмет ме "слушаше" пък и успях по-рано да реагирам, преди да стъпя на леда. Щом температурите вече падат до 0-лата, че и под нея ...определено е за Зимни гуми. За спирачен път и прочие няма да коментирам, нито за по-резки завои.
Все пак зимните гуми не са само за сняг .. ;)
Да, факт е, че на ЛЕД, и зимни и летни са кошмар ... но въпреки това зимните имат значително по-добро поведение.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: G05 LCI xDrive40i

Мнение от damian2112 » 15 Ное 2016, 16:04

Моите две стотинки по темата... Обикновено слагам зимните гуми около 1.11 (+/- 2-3 дена), тази година се позабавих, че в момента карам друга кола временно (която е с летни гуми), и ги махам около края на март, като и при слагането, и при махането гледам дългосрочни прогнози за времето - ако има 5-6 дена под 5 градуса минимални през ноември - слагам зимните, съответно в края на март ако има трайно затопляне - слагам летни. Преди години (млад и неопитен шофьор, хал-хабер си нямащ от гуми), ми се наложи да карам в снеговалеж с летни гуми, колата без ABS, и понеже живея в Дружба (София), спускането по наклона от Малинов надолу беше едно от най-екстремните преживявания, които съм имал. Ако си спомням добре, беше началото на ноември тогава, от тогава практикувам ранна смяна на зимни гуми, за да ми е мирна главата.
B.Stoimenov написа:Един пример от вчера сутринта.
Външна температура около 0 градуса. Духа Вятър. София. Ботевградско шосе, посока Ботевград.
Пръскачките, които поливат междинното пространство между двете платна, явно бях намокрили асфалта, в следствие имаше тънък слой лед - най-вече в лявата (най-бърза) лента, както и в останалите ленти, но там беше по-прекъснато заледяването.
Действието се развива около 50-100 метра след светофара , когато всички са понабрали или още набират скорост. Изведнъж всички почват да поднасят, светят аварийни, а тези с по-малко късмет се удариха. И моята кола с летни гуми се зачуди к'во прайм ся ... за късмет ме "слушаше" пък и успях по-рано да реагирам, преди да стъпя на леда. Щом температурите вече падат до 0-лата, че и под нея ...определено е за Зимни гуми. За спирачен път и прочие няма да коментирам, нито за по-резки завои.
Все пак зимните гуми не са само за сняг .. ;)
Да, факт е, че на ЛЕД, и зимни и летни са кошмар ... но въпреки това зимните имат значително по-добро поведение.

Напълно споделям. За съжаление съм участвал в такава катастрофа, тогава 13 коли се ударихме... за щастие без пострадали - пак след светофар, още неускорили колите, след пощата в Младост 1 по моста (още го нямаше метрото), заради рекичката отдолу се беше образувал невидим слой лед... Едно камионче се обърка да натисне спирачките и се помляхме всички в него...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Elesar74 » 15 Ное 2016, 16:35

А ти колега, откъде знаеш с какви гуми са били колите пред теб? Или спекулативно предполагаш, че са с летни и видиш ли, виж че летните не стават. Макар сам ти казваш, че си бил с летни, но си реагирал адекватно и това е предотвратило инцидент за теб. Може да са били с летни, зимни, летни и зимни, галоши от двата типа.... И как тъй твоята кола с летни гуми те е "слушала", а пък на другите колите не и даже са се ударили? Да отдаваш това на късмет, е леко казано наивно. Това е само по себе си противоречие и в противовес на внушението, което правиш за летните гуми. Какъв е извода? Че нищо не може да замести зад кормилното устройство в дадена ситуация.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 15 Ное 2016, 16:58

Elesar74 написа:А ти колега, откъде знаеш с какви гуми са били колите пред теб? Или спекулативно предполагаш, че са с летни и видиш ли, виж че летните не стават. Макар сам ти казваш, че си бил с летни, но си реагирал адекватно и това е предотвратило инцидент за теб. Може да са били с летни, зимни, летни и зимни, галоши от двата типа.... И как тъй твоята кола с летни гуми те е "слушала", а пък на другите колите не и даже са се ударили? Да отдаваш това на късмет, е леко казано наивно. Това е само по себе си противоречие и в противовес на внушението, което правиш за летните гуми. Какъв е извода? Че нищо не може да замести зад кормилното устройство в дадена ситуация.

Определено не си падам по спекулациите, колега. Мнението си изграждам на лични наблюдения и статистика. Ако желаеш да обясня на каква база изказах мнеието си за ситуацията - ето, ще го направя, като ако прочетеш внимателно написаното от мен, ще видиш, че не обяснявам ситуацията с наличието или липсата на зимни/летни гуми, а коментара ми по-скоро посочи пример в който всеки водач, би имал по-голям шанс да реагира/овладее ситуацията и да излезе от нея невредим ако е СЪС Зимни гуми.
Специално за ситауацията, която споменах, как си направих извода:
Ежедневно по време на движението си в София, често анблюдавам колите около мен, както и с какви гуми са. Над 80% от тях са все още с летни (да, този процент е относителен, на база колите които аз съм забелязал или не...но ми е достатъчно представителна извадка за да предполагам за общото. Нека са 60% дори .. )
Аз реагирах "адекватно" по няколко причини - пред мен се движиха колите които се удариха, и пред мен коли започнаха да поднасят - респективно аз имах повече време за реакция, и виждайки пътя да убия скоростта си ПРЕДИ да навлезна изцяло на заледения участък от пътя.
След като всички спряхме, потеглих бавно (по време на което, тракшъна не е като да не светеше), и обърнах внимание на гумите на 4-те колите които бяха около мен (1 от ударилите се и 3 в дясната на мен лента) - въпросните 4 автомобила, бяха - ударилият се и два от седящите от дянстана страна с летни гуми, един то дясно стоящите със зимни гуми, изцяло на леда но видимо беше успрял да спре около 3 метра преди колата пред него, въпреки сравнително рязкото спиране (като въпросната кола също беше пред мен, и макар да не анализрах и анблюдавах целия пътен участък, имаше същото количество заледена настилка като цяло.
Да аз също бях с летни гуми, и отчитам това като грешка от моя страна, но не съм ги сменил все още поради други причини, които няма да обяснявам в момента.

Та ... Да, общо бяхме около 9 коли, но не слезнах да проверя всяка от тях. нямах възможност да обърна внимание.

Та това беше за примера... идеята на който (примера) беше чисто илюстративна за подобна ситуация, която може да се полчуи на хиляди места, всеки ден, при наличието на вода, ниска температура и прочие .
И да, винаги сум твърдял, че най-важно е задкормилното устройство, но останалите фактори за рисково увеличаващи или рисково намаляващи.
Не искаш да ми кажеш, че няма смисъл от зимните гуми нали ?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 15 Ное 2016, 18:37

Да не излезе, че защитавам интересите на гилдията на гумаджиите, но да ме прощават някои колеги... Нашата работа не е само да продаваме гуми и да взимаме парите на хората, а да ги образоваме (доколкото поддават на образоване въобще) коя гума какви специфики има, кога е удачно да се ползва и т.н. Ако за определени групи хора схващането е "Ела да ти взема набърже 500лв за гуми" за нас това е отговорност. Най-малкото и ние сме шофьори и знаем какво се случва при тия малки 4 петна, с които автомобила стъпва на асфалта. Да не говорим, че в моята компания примерно има общо 3ма души, които са ползвали способностите на гумите си на ниво, до което 95% от шофьорите не достигат никога. Колко от вас могат да кажат каква е разликата в сцеплението и загряването на гумата в лятна сутрин при температура 15 и при температура 17 градуса на въздуха? Едва ли са много. ;)
Изискването за 1.6мм дълбочина на протектор на каквато и да е гума е безобразно и ще се радвам поне то да се промени. Които е готов да спори нека отвори ютюб и погледа малко клипове. Не му препоръчвам да излезе и да пробва, щото ще се пребие.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 15 Ное 2016, 18:47

efren написа:Дайте една снимка на тоя сняг, че не мога да го видя вече месец и половина откакто го дъвчете.

Затрупани са в тях и не могат да излязат да го снимат :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E91 325d
Мечтае да кара: отново E36 318is

Мнение от k.milanov » 15 Ное 2016, 20:03

То на лед само вериги ще ти помогнат, дали летни дали зимни никаква разлика колата пак се пързаля, а АБС-а ти троши крака :yes:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата