Въпрос за свинско,винско и др.подобни

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Мнения: 880
Регистриран на: 21.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Сондьора » 14 Ное 2016, 22:23

WP_20160605_001.jpg
drago_pavlov написа:Това по-горе не можах да го дочакам да годиняса:
WP_20160605_001.jpg



Тва парче от бута ли е :dunno: ?

Тая, година мисля телешкото да не го хабя за пастърми, а само джъркита. По-лесно е, за 15 часа са готови и вкуса е 3пъти на пастърмата.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 254
Регистриран на: 29.05.2011
Местоположение: Плевен/София
Пол: Мъж
Кара: 412 Turbo/323ti
Мечтае да кара: Mig-29
Детайли за колата: Old school!

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от r19 » 14 Ное 2016, 23:21

Нямам снимка от сушенето, но все пак да покажа и аз част от продукцията. :mhihi:
Изображение
А какво е джърки? И как се приготвя? :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Мнения: 880
Регистриран на: 21.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Сондьора » 14 Ное 2016, 23:34

Тряя да имаш сушилня, топиш тънки филенца в марината 12 часа, после сушиш в сушилнята...рецептата за маринатата брата ако я каже ок, аз неам право.
В южна африка ги сушяха и в шикафчетата, ама в сушилнята е за часове, не дни.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 15 Ное 2016, 12:00

Сондьора написа:Тва парче от бута ли е :dunno: ?
Тая, година мисля телешкото да не го хабя за пастърми, а само джъркита. По-лесно е, за 15 часа са готови и вкуса е 3пъти на пастърмата.

Това е целият бут, сложен на стойка и сниман отгоре.
За вкуса на пастърмата и джъркито не съм съгласен :lol:
Сондьора написа:Тряя да имаш сушилня, топиш тънки филенца в марината 12 часа, после сушиш в сушилнята...рецептата за маринатата брата ако я каже ок, аз неам право.
В южна африка ги сушяха и в шикафчетата, ама в сушилнята е за часове, не дни.

Ако брата е "адския ангел", рецептата я е казвал тук, и че ги суши във фурната на 50-60 градуса доколкото помня.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от bum_bum » 15 Ное 2016, 16:36

Като се стана въпрос за сушилни, вчера гледах че ползват охладители за вино. Има си вентилаторчета и точна настройка на температурата с цифров дисплей. Слага се само датчик за влажност и ултразвуков овлажнител за въздух.

Далеч по-лесно от приспособяване на хладилник ми се струва.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 2499
Регистриран на: 23.06.2005
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от kiko » 15 Ное 2016, 17:53

ето на какво попаднах в нета
http://www.ita-bg.com/%D1%83%D1%80%D0%B ... 1%81%D0%BE

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 15 Ное 2016, 18:32

Сондьора написа: аз неам право

Т'ва па що, аз такива неща не крия, да не си научил неква нова, по-тайна :mrgreen: :mhihi: Спрингбок-а е кът тук, иначе не трябват шикафчета
Ubi dubium, ibi libertas

ентусиаст
Аватар
Мнения: 880
Регистриран на: 21.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Сондьора » 15 Ное 2016, 20:46

към твойта слагам малко мед само.
Дайте рецепта за паламуд, че другата седмица идват.
Аз ги слагам в разсол от морска сол, за 24 часа после кисна 6 часа вода и ги вися...

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 15 Ное 2016, 23:56

С'а трева да ровя в раклата :mhihi: , не съм правил от миналата година.
drago_pavlov написа: че ги суши във фурната на 50-60 градуса доколкото помня.

Фурната е когато е от кайма, да стегнат "белтъците", че иначе се разпада. Нормалните партиди на сушилнята си съхнат.
Ubi dubium, ibi libertas

Е30 Fanatic
Аватар
Мнения: 3946
Регистриран на: 8.12.2004
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от N.Mihaylovski » 16 Ное 2016, 0:01

drago_pavlov написа:
N.Mihaylovski написа:Дай рецептата, не се издържа, свински ли е бута ?

Свински е. По тази рецепта го правих:
http://www.starchefs.com/cook/product-e ... o-di-parma

Но го изядохме след стъпка 7 :mhihi:

и си спазил всичко това което е написано ? това което пише си е достра профешънъл и в домашни условия не става
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 18 Ное 2016, 14:37

N.Mihaylovski написа:
drago_pavlov написа:
N.Mihaylovski написа:Дай рецептата, не се издържа, свински ли е бута ?

Свински е. По тази рецепта го правих:
http://www.starchefs.com/cook/product-e ... o-di-parma

Но го изядохме след стъпка 7 :mhihi:

и си спазил всичко това което е написано ? това което пише си е достра профешънъл и в домашни условия не става

Горе долу:
Стъпка 1 - Клане. Прасето да е здраво, отпочинало и галадувало 15 часа преди клането.
Не съм сигурен единствено дали си е починало преди клането :mhihi:
Стъпка 2 - Охлаждане до 0 градуса.
След като отрязахме бута го закачих да виси 1-2 часа да изтече останалата кръв. Охлаждах го за 24 часа в хладилник - дали е било 2-3 или 4 градуса не знам, но и не е от значение.
Стъпка 3 - Обрязване
Обрязах го така, че да не висят разни сланини, меса и жили от него, в някаква що годе овална форма. Дали съм отстранил точно 24% от теглото му не съм мерил, а и не мисля, че е важно.
Стъпка 4 - Осоляване
Осолих го хубаво, както се вижда на снимката. Поръсих сол на дъното на тавата, сложих бута отгоре с кожата надолу и след това покрих видимото месо с още сол. После в хладилника за 1 седмица. Съгласно рецептата температурата трябва да е между 0 и 3,8 градуса при 80% влажност. Вероятно е била толкова, никой не знае. След 1 седмица го "изтупах" хубаво от солта (без да го мия) и повторих процедурата за още една седмица.
В рецептата пише, че трябва да се осолява между 15 и 18 дни в зависимост от размера. На база на това си измислих правилото по 1 ден осоляване за всеки килограм - та моя бут беше 14,5 кг и го осолявах 14 дни.
Дали е загубил между 3,5 и 4 процента от теглото си, както пише в рецептата, не знам.
Стъпка 5 - Почивка. 60 до 70 дни, 75% влажност, температура от 1 до 5 градуса
Тум май съм съгрешил най-много. Седя около 2 месеца на терасата при температура и влажност съгласно прогнозата за времето :mhihi:
Стъпка 6 - Измиване и съхнене за седмица.
Измих го и го оставих да съхне пак на терасата.
Стъпка 7 - "Пре-отлежаване." 3 месеца в специална стая, като прозорците се отварят в зависимост от външна/вътрешна температура и влажност.
Тук е описано толкова неопределено, че всеки може да си го интерпретира както иска. Аз го окачих в мазето (понеже се затопли времето) на отворен прозорец и врата, че уж да става течение. Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.
И след 2-3 месеца го почнахме :yammy:

Пропуснах да спомена, че през цялото време е бил в клетка с мрежа, за да нямат достъп мухи, врабчета и други гадове до него.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ентусиаст
Аватар
Мнения: 880
Регистриран на: 21.10.2007
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от Сондьора » 18 Ное 2016, 22:51

Аз не вервам :mhihi: ...къде е по-лесен еленския и нестана ...и тука ли треа бум бум снимка деа :mhihi:
(само оная снимка по-горе и тва че за 1-2часа се оцедил ми стига ;) )

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 18 Ное 2016, 23:28

Добре е станал бута :D Май е време да организираме някое зимно мероприятие, не с коли, а с туби и мезета :mrgreen: :mhihi:
drago_pavlov написа: На база на това си измислих правилото по 1 ден осоляване за всеки килограм - та моя бут беше 14,5 кг и го осолявах 14 дни.

И аз съм стигнал, на база експерименти, до няк'ъв подобен принцип - сантиметър дебелина=1 ден осоляване
drago_pavlov написа: Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.

Идеята на 8 стъпка, не е ли точно тази - да не гранясва и да не хваща разни плесени. Според мен, няма нужда да следваш дословно рецептата, а да можеш, на око да прецениш, кога е време да преминеш към следващият етап...
При положение, че ти гепиха първия, имаш желязно търпение. Аз не мога толкова да го чакам :mhihi:
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 526
Регистриран на: 27.02.2002
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от hell's angel » 21 Ное 2016, 10:49

Поредната партида :

211120161384.jpg

211120161386.jpg
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Последна промяна hell's angel на 21 Ное 2016, 10:50, променена общо 1 път
Ubi dubium, ibi libertas

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 294
Регистриран на: 21.05.2009
Местоположение: навсякъде
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Re: Въпрос за свинско,винско и др.подобни

Мнение от drago_pavlov » 21 Ное 2016, 10:49

Сондьора написа:Аз не вервам :mhihi:

Вчера извадих последното парче от фризера:
16110019.jpg

А това е стъпка 5:
WP_20160130_19_38_07_Pro.jpg


hell's angel написа:
drago_pavlov написа: Явно течението не е било достатъчно, тъй като хвана малко плесен.

Идеята на 8 стъпка, не е ли точно тази - да не гранясва и да не хваща разни плесени.

Той хвана плесен като го свалих в мазето. Предполагам му е било доста влажно и като не се проветрява достатъчно това е ефекта.
Иначе има нещо вярно в думите ти - сланината и кожата хванаха в пъти по-малко плесен от голите части.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: peshehodetz

Последни теми
Facebook