Какво да правим, когато започне война?
Модератор: Общи модератори
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
Re: Какво да правим, ако започне война?
alex_th написа:
Точно AR-15 (М16) е лош избор в условия на оцеляване или война - претенциозна, сложна за разглобяване и почистване и засича при най-малкото замърсяване.
Ето една класация, в която М16 е на второ място, само защото е правена от американци (класацията):
https://www.youtube.com/watch?v=W60-EusN95Q
Да допълним малко:
Не бил точен... ами не е, в неправилните ръце.
https://www.youtube.com/watch?v=ZsoJOjt25vU
А относно надеждността му, тоя пич е тествал почти всеки пистолет на пазара и никой не е постигнал надецдността на ПМ:
https://www.youtube.com/watch?v=IAEbbhRJNYw
Имах в предвид комлекта, не оръжията, бих заменил АР-а с АК 47, както се вижда са и много големи фенове на Глок, не знам, заради факта че се тунингова, или защото е полицейски пистолет, то и АР-а се тунингова доста Сток не е готин, и ЗИГ и ХК имат добри карабини, но и цените са добри, за нас АК то е най доброто
Колегата Деян Енчев може да сподели впечатления от новата карабина, сглобка, надеждност, удобство как е с точността
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
Много добър,да не кажа за цената си уникално добър пистолет.Изключително оръжие.Лошото е че почти никой не знае как се държи точно.Макаров е направен за дясна ръка,и то само за едната ръка.Държи се доста особенно,за да се избегне откатът нагоре и надясно.Стрелбата му до 25 метра е безкомпромисна.Ако овладеете и правилното му държане до 50 метра може да ги нареждате всичките попадения в една дупка.Това е едно войсково оръжие с много точни характеристики.Куршумът е направен точно така,за да остане във вас ,а не да ви пробие.Муницията е също много добра.Стреля и под вода.Можеш да го скриеш навсякъде.Можеш да го използуваш мигновено.В градска среда е незаменимо и ефикасно оръжие.Правено е за близък и изненадващ бой.Там автомати и пушки докато ги завъртиш вече те няма.Проблемът е винаги в мунициите-никога не стигат,тежат,а и са много скъпи.
Ударът от куршума е като чук в челото,независимо къде е попаднал.Колкото и да си подготвен,трябва време да се осефериш,за да си боеспособен.При близък бой такова време няма.
Апропо,тези на клиповете са хващали оръжие,но не и Макаров.
Ударът от куршума е като чук в челото,независимо къде е попаднал.Колкото и да си подготвен,трябва време да се осефериш,за да си боеспособен.При близък бой такова време няма.
Апропо,тези на клиповете са хващали оръжие,но не и Макаров.

- alex_th
- Потребител
-
- Кара: е34 516i с 19ки
- Мечтае да кара: ЗиЛ
- Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!
Benord написа:...Лошото е че почти никой не знае как се държи точно.
...Макаров е направен за дясна ръка,и то само за едната ръка.
...Държи се доста особенно,за да се избегне откатът нагоре и надясно.
...Ако овладеете и правилното му държане до 50 метра може да ги нареждате всичките попадения в една дупка.
...Стреля и под вода.
...Проблемът е винаги в мунициите-никога не стигат,тежат,а и са много скъпи.
...Апропо,тези на клиповете са хващали оръжие,но не и Макаров.
Тези всичките твърдения са много далеч от истината.
- alex_th
- Потребител
-
N.Mihaylovski написа:alex_th написа:
Точно AR-15 (М16) е лош избор в условия на оцеляване или война - претенциозна, сложна за разглобяване и почистване и засича при най-малкото замърсяване.
Ето една класация, в която М16 е на второ място, само защото е правена от американци (класацията):
https://www.youtube.com/watch?v=W60-EusN95Q
Да допълним малко:
Не бил точен... ами не е, в неправилните ръце.
https://www.youtube.com/watch?v=ZsoJOjt25vU
А относно надеждността му, тоя пич е тествал почти всеки пистолет на пазара и никой не е постигнал надецдността на ПМ:
https://www.youtube.com/watch?v=IAEbbhRJNYw
Имах в предвид комлекта, не оръжията, бих заменил АР-а с АК 47, както се вижда са и много големи фенове на Глок, не знам, заради факта че се тунингова, или защото е полицейски пистолет, то и АР-а се тунингова доста Сток не е готин, и ЗИГ и ХК имат добри карабини, но и цените са добри, за нас АК то е най доброто
Колегата Деян Енчев може да сподели впечатления от новата карабина, сглобка, надеждност, удобство как е с точността
SAR M12F не е точно АК-47, най-малкото заради почти 10 см. по-късата цев и липсата на автоматична стрелба, но да приемем, че се доближава доста.
BMW_POWER написа:Аз нямам кристална топка, но съм много убеден, че нещата отиват не на лошо, а на много лошо. Не ме питай откъде знам, но Щатите много сериозно се готвят за война с Русия. Знам че троловете пак ще ме налазят, но досега не им се е удало да ме оборят нито веднъж. Само ще дам жокер, че подразделението за производство на самолетни двигатели на фирмата Ролс Ройс в Монреал е натоварено на 100%. Това не се е случвало от много години насам. Авиационният пазар съвсем не е във форма на цъфтеж и сътресенията в Бомбардие го доказват:
https://www.thestar.com/business/2016/0 ... ction.html
Мигрантите не искам да ги коментирам. Просто идете в центъра на София или по-добре в Харманли. В мирно време хората ги е страх да излизат.
На Бомбардие проблема им е Ц серията. Впрочем те и другите им бизнеси не са добре особенно.
- dreadx
- младши ентусиаст
-
оф, много ме стряскаш, честно! - не искам да става война с Русия, защото гъзолизците тук пак ще са от погрешната страна, ще се опитат да ни вкарат във военни действия или да обстрелват "врага" с ракети,BMW_POWER написа:Аз нямам кристална топка, но съм много убеден, че нещата отиват не на лошо, а на много лошо. .. Само ще дам жокер, че подразделението за производство на самолетни двигатели на фирмата Ролс Ройс в Монреал е натоварено на 100%. Това не се е случвало от много години насам.
а на онези там, твоите съседи им дреме - ще ръчкат и ще гледат сеир, както винаги.
Ето затова не искам следващият ни президент да е от ГЕРБ, защото от все сърце ненавиждам "шефовете" на бат ти бойко отвъд океана, които никога, ама никога не са ни мислили доброто - на нас, или на някоя друга държава.
- че и на хората от своята собствена също.
Все пак дали има вероятност двигателите да са за някоя от тези тазгодишни поръчки:
https://www.theguardian.com/business/20 ... dreamliner
http://www.businessinsider.com/r-japane ... 87s-2016-8
..?
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
оф, много ме стряскаш, честно! - не искам да става война с Русия, защото гъзолизците тук пак ще са от погрешната страна, ще се опитат да ни вкарат във военни действия или да обстрелват "врага" с ракети,dreadx написа: Това не се е случвало от много години насам.
[/quote]
За да обстрелваш някой с ракети трябва да ги имаш. Във военно отношение ние сме някъде в ранното средновековие. Можем да ги обстрелваме с камъни и пръчки като на Шипка ама не и с ракети.
- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Ще стане кофти, ако пуснат натовски ракети на наша територия... Като погледнем историята, политиците са ни вкарвали винаги в грешната страна на конфликта, та не ми се мисли какво ни чака.
Never mistake motion for action...
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Недай си Боже стане някаква размирица,дано е по време на БМВ събора,ще се изнеса натам и ще се чувствам безопасно 

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
Сглобката на SAR-a правен в Арсенал Казанлък е една от най-добрите при тези които се предлагат от всички AK-ноиди, произвеждани из целия бивш Съветски блок и САЩ.
Понастоящем Арсенал изнася продукция и в САЩ и там са на голяма почит в редица статии и ревюта ги сравняват с редица производства.
За М12Ф мога да кажа - да разликата с АК47 на пръв полед е дължината на цевта, компенсатора, сгъваемия приклад (има АКС47 все пак), ъгъла на самия приклад, резбата на цевта - позволяваща ползването на заглушител - вместо коменсатор, опцията за монтаж на пламегасител. УСМ е 1:1 с калашника, като има и още разлики - дизайна на газовата тръбичка. При класическия АК - входа на газовете в газовата тръба е под по-малък ъгъл, при САР е почти 90 градуса.
Относно автоматичната стрелба в БГ знаете, че за цивилна употреба не е разрешена - особенно пък за лов (предпоставка как да се сдобиете с такова оръжие), но има редица клипчета из тубата, как да се отстрани този "недостатък".
Сглобката на оръжието е безупречна - не съм вярвал да го кажа, но все пак си остава недодялано и неудобно оръжие, доста тежко.

Все пак изобщо не е капризно, бавно загрява и не променя лесно групата си. С моя съм стрелял стотици патрони на Лозен и до 150-200 държи група. След това не съм пробвал.
Относно групираната стрелба - най-точно е с Арсеналските FMJ проектили - 8гр. мисля че са около 120 грейна. Стрелял съм и с Hornady SST, Сръбски партизан SP - 123 грейна, но от правят малко по-лоша група. Все пак това оръжие е проектирано да работи най-добре с FMJ проектили и целта му не е да убива а да ранява. За убиване - ползвайте мек или кух връх задължително. FMJ прошива целта с минимални поражения по меките тъкани - ако не удари кост разбира се.
На 100 метра сме постигали от 3 изстрела две десятки и една девятка - на механични прибори и мишена Номер 4.
ПС: Като ми излезе разрешителното много бях хвърлил око на AR10/15 и по-точно на Sig Sauer инерпретацията на тая платформа 716/516, но за мен лично няма обосновка на цените на тези оръжия у нас. Тези оръжия определено НЕ са 4 или 5 пъти по-добри от SAR-a и не си оправдават цената. Отделно, че нямаме много познания върху тях в БГ, ремонти и резервни части също не се намират лесно, което също е фактор при покупката. Точноста им вероятно е по-добра при далечни стрелби, но тук идва сравнението между натовските .223 и .308 калибри срещу 7.62х39 ... сравнение в което не искам да навлизаме.
Понастоящем Арсенал изнася продукция и в САЩ и там са на голяма почит в редица статии и ревюта ги сравняват с редица производства.
За М12Ф мога да кажа - да разликата с АК47 на пръв полед е дължината на цевта, компенсатора, сгъваемия приклад (има АКС47 все пак), ъгъла на самия приклад, резбата на цевта - позволяваща ползването на заглушител - вместо коменсатор, опцията за монтаж на пламегасител. УСМ е 1:1 с калашника, като има и още разлики - дизайна на газовата тръбичка. При класическия АК - входа на газовете в газовата тръба е под по-малък ъгъл, при САР е почти 90 градуса.
Относно автоматичната стрелба в БГ знаете, че за цивилна употреба не е разрешена - особенно пък за лов (предпоставка как да се сдобиете с такова оръжие), но има редица клипчета из тубата, как да се отстрани този "недостатък".
Сглобката на оръжието е безупречна - не съм вярвал да го кажа, но все пак си остава недодялано и неудобно оръжие, доста тежко.

Все пак изобщо не е капризно, бавно загрява и не променя лесно групата си. С моя съм стрелял стотици патрони на Лозен и до 150-200 държи група. След това не съм пробвал.
Относно групираната стрелба - най-точно е с Арсеналските FMJ проектили - 8гр. мисля че са около 120 грейна. Стрелял съм и с Hornady SST, Сръбски партизан SP - 123 грейна, но от правят малко по-лоша група. Все пак това оръжие е проектирано да работи най-добре с FMJ проектили и целта му не е да убива а да ранява. За убиване - ползвайте мек или кух връх задължително. FMJ прошива целта с минимални поражения по меките тъкани - ако не удари кост разбира се.
На 100 метра сме постигали от 3 изстрела две десятки и една девятка - на механични прибори и мишена Номер 4.
ПС: Като ми излезе разрешителното много бях хвърлил око на AR10/15 и по-точно на Sig Sauer инерпретацията на тая платформа 716/516, но за мен лично няма обосновка на цените на тези оръжия у нас. Тези оръжия определено НЕ са 4 или 5 пъти по-добри от SAR-a и не си оправдават цената. Отделно, че нямаме много познания върху тях в БГ, ремонти и резервни части също не се намират лесно, което също е фактор при покупката. Точноста им вероятно е по-добра при далечни стрелби, но тук идва сравнението между натовските .223 и .308 калибри срещу 7.62х39 ... сравнение в което не искам да навлизаме.
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.
- alex_th
- Потребител
-
deyan-enchev написа:Сглобката на SAR-a правен в Арсенал Казанлък е една от най-добрите при тези които се предлагат от всички AK-ноиди, произвеждани из целия бивш Съветски блок и САЩ.
Почитания за включването и предоставената информация.
Все пак, искам да уточним някои моменти:
1. АК-47 също е с резба на цевта, която позволява монтаж на каквото се сетиш - заглушител, пламогасител и компенсатор.
2. При АК-47 ъгълът на газовата тръбичка е по-малък, но може ли да каже някой какъв е диаметъра на отвора в цевта към газовата тръба? Според мен това е свързано с по-късата цев и времето за презареждане при САР-а.
3. АК-47 е предвиден за ползване с бойни боеприпаси, за разлика от САР-а. АК-47 е правен за убиване, не за раняване. Тук няма да се спирам на детайли, който разбира, ще се сети за какво говоря.
4. Загряването на САР-а е по-бавно, защото е лишен от автоматична стрелба. Комбинирано с 10 см. по-къса цев, това е основоопределящо. Ако САР-а имаше автоматична стрелба, след 3-4 пълнителя на автоматична не знам каква ще му е групировката. Другото е, че всеки опит да се преправи на автоматичен крие много рискове, освен че е незаконно.
Т.е. САР-а си е правен за подборен лов (и евентуално самозащита), но не и за война. Което между другото не значи, че не става за конфликтите, които се разискват в тази тема, даже напротив - в много случаи би бил по-подходящ от стандартен АК-47, но не във всички.
- N.Mihaylovski
- Е30 Fanatic
-
- Кара: Ford Ranger 2019
- Мечтае да кара: corvette c7 zr1
alex_th
мисля, че не си прав за доста неща
1 во преправянето към автоматична стрелба е незаконно, но не и сложно, и както може би се сещаш автоматите са еднакви, демек няма причина да загрява повече от нормален АК
2 ро боеприпасите не мисля са различни
Но ще оставя колегата да обясни
1 во преправянето към автоматична стрелба е незаконно, но не и сложно, и както може би се сещаш автоматите са еднакви, демек няма причина да загрява повече от нормален АК

Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3
- alex_th
- Потребител
-
N.Mihaylovski написа:alex_th
Колега Михайловски,
Аз приемам критика, но нека да е базирана на факти. Опитал съм се да изложа основания в моето мнение, но както казваш, нека и колегата със САР-а да се включи.
Иначе, по твоите забележки:
1. Преправянето към автоматична стрелба крие много рискове. И при АК-47, както и при АКМ има допълнителни части в спусково-ударната група, които регулират темпа на автоматичнара стрелба, като това е правено с цел надеждност на оръжието и за да се избегне зсичане. Няма как да постигнеш надеждна автоматична стрелба в оръжие, което е скопено от производителя и то точно с тази цел. Информацията е лесно достъпна, клипове в Ютюб колкото щеш. Единствения начин е да си намериш спусковпо-ударна група за АК-47/АКМ, което е освен незаконно, граничи и с невъзможното, защото тогава ще можеш да си намериш цяла пушка, без да се занимаваш с глупости да си преправяш законното оръжие с риск да те хванат, че си го преправил.
2. Боеприпасите са страшно различни, стигат до полюси, които нямат нищо общо. Те се променат по години още в ком-времената... в казармата съм стрелял с 4 вида боеприпаси, като не броя халосните, и всичките са различни като характеристики, в зависимост от предназначението им. В момента на цивилния пазар се продават само ловни боеприпаси, които са бездни далеч от бойните. Които не знам дали се произвеждат вече.
- alex_th
- Потребител
-
N.Mihaylovski написа:alex_th
и както може би се сещаш автоматите са еднакви, демек няма причина да загрява повече от нормален АК
Да допълня, автоматите не са еднакви и съм отбелязал защо единия ще загрее повече от другия - заради по-късата цев. Ако скъсиш още цевта, ще загрява още по-бързо. Извинявам се за пропуска да го допълня това в предишното си мнение, но мислех, че се подразбира от контекста в него.
- deyan-enchev
- старши ентусиаст
-
- Кара: малки котета на задната седалка
- Мечтае да кара: по-леко
- Детайли за колата: Черна скрап
alex_th е прав за едно нещо и то е, че някои модели АК (повечето) имат резба на края на цевта, за навиването на каквото ти дойде на ума.
Инъче за скосяването на газовата тръбичка го посочих по-скоро като визуална разлика, за функционална се съмнявам да има, но не е само до дължината на цевта и другите модели SAR в магазина на Арсенал София имаха същия дизайн.
Няма такова нещо като SAR правен за лов, разликата с АК е един задържащ механизъм (като при SLR), който пречи на автоматичната стрелба, глезотии като сгъваеми приклади, по-грозна пластмасова ложа, полуложа, грозна ръкохватка, малко по приличащ на нещо сгъваем приклад и някакъв набор от пламегасители и компенсатори.
Относно загряването на оръжието, никога не бих си ползволил да направя толкова плоско сравнение - полуавтоматична/автоматична стрелба. Повече от ясно е, че една картечница загрява повече от CZ550
Сравнението по-скоро беше насочено към ефективността на оръжието откъм обмен на топлинна енергия - сравнявайки го с други полуавтоматични оръжия с които съм стрелял. Browning Short Track, Benelli Argo, Benelli Raffaello Crio (мое оръжие което не е карабина, но е полуавтоматик) и черешката на тортата Sauer 303 (9.3x62) - сравнено с тях SAR-a е направо картечница с азотно охлаждане откъм загряване.
SAR не е ловна карабина, не е и правен за това. Той е просто маркетингов трик на другарите от Арсенал, за да изкарат още някой лев. Assault Rifle е точното му описание, а стъпката на нарезите е като тази на АК - близо едно завъртане на десет инча. Най-малкото в 5 РУП в София, определени модели SAR отказват да ги регистрират с разрешително за подборен лов ...
Последно ще вметна само, че един ранен войник струва много повече усилия на армията и ресурс отколкото един умрял войник. За единия ти трябва помощ, възстановяване, логистика, а за другия лопата. Отделно един FMJ - SC патрон каквито са армейските - метална ризница - стоманен сърдечник - нямат никакъв стопиращ ефект.
За доказателство прикачам проектил от FMJ - LC - метална ризница - оловен сърдечник изваден от гръбнака на 120-140кг глиган, който убих миналата Събота - гръбнака беше строшен, проектила непокътнат. През прасето минаха като през лист хартия още два проектила - корем и задно бедро, гръден кош, бял дроб и счупена плешка, третия е този в гръбнака:

Инъче за скосяването на газовата тръбичка го посочих по-скоро като визуална разлика, за функционална се съмнявам да има, но не е само до дължината на цевта и другите модели SAR в магазина на Арсенал София имаха същия дизайн.
Няма такова нещо като SAR правен за лов, разликата с АК е един задържащ механизъм (като при SLR), който пречи на автоматичната стрелба, глезотии като сгъваеми приклади, по-грозна пластмасова ложа, полуложа, грозна ръкохватка, малко по приличащ на нещо сгъваем приклад и някакъв набор от пламегасители и компенсатори.
Относно загряването на оръжието, никога не бих си ползволил да направя толкова плоско сравнение - полуавтоматична/автоматична стрелба. Повече от ясно е, че една картечница загрява повече от CZ550

Сравнението по-скоро беше насочено към ефективността на оръжието откъм обмен на топлинна енергия - сравнявайки го с други полуавтоматични оръжия с които съм стрелял. Browning Short Track, Benelli Argo, Benelli Raffaello Crio (мое оръжие което не е карабина, но е полуавтоматик) и черешката на тортата Sauer 303 (9.3x62) - сравнено с тях SAR-a е направо картечница с азотно охлаждане откъм загряване.
SAR не е ловна карабина, не е и правен за това. Той е просто маркетингов трик на другарите от Арсенал, за да изкарат още някой лев. Assault Rifle е точното му описание, а стъпката на нарезите е като тази на АК - близо едно завъртане на десет инча. Най-малкото в 5 РУП в София, определени модели SAR отказват да ги регистрират с разрешително за подборен лов ...
Последно ще вметна само, че един ранен войник струва много повече усилия на армията и ресурс отколкото един умрял войник. За единия ти трябва помощ, възстановяване, логистика, а за другия лопата. Отделно един FMJ - SC патрон каквито са армейските - метална ризница - стоманен сърдечник - нямат никакъв стопиращ ефект.
За доказателство прикачам проектил от FMJ - LC - метална ризница - оловен сърдечник изваден от гръбнака на 120-140кг глиган, който убих миналата Събота - гръбнака беше строшен, проектила непокътнат. През прасето минаха като през лист хартия още два проектила - корем и задно бедро, гръден кош, бял дроб и счупена плешка, третия е този в гръбнака:

Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.