e90 - Разход на гориво
Модератори: Dimitroff, Технически модератори
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
- Детайли за колата: 440i
Re: e90 - Разход на гориво
Taruno написа:http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/tire-pressure-test/
Не се видя резултата...
- Taruno
- старши ентусиаст
-
- Кара: BMW F10 530d 12'
- Мечтае да кара: G30 530d
dextuar написа:Taruno написа:http://www.discovery.com/tv-shows/mythbusters/videos/tire-pressure-test/
Не се видя резултата...
ахахх не ми се пуска линк към торент

Bexim написа:Искаш да кажеш, че с 0,2 атмосфери мога да си играя с литър и половина от разхода.. Силно ме съмнява..![]()
Знам, че има разлика, но едва ли е толкова значителна..
Преувеличил съм процентите за всяко 0,068 атмосфери 0,5% разход - та на колегата с 1.5 атмосфери му е почти 5% нагоре, с 0,2 атмосфери 1.47% нагоре, като има много неизвестни разбира се - неикономичните гуми, когато са с по-ниско налягане са още по податливи и т.н. топло, време , студено време бла бла бла
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Много хубаво ама, гледайки клипа изпуснаха гумите на 10 psi, което всъщност са 0.68 bara. Ако трябва да карам с такова налягане не рънфлат гуми, разхода ще ми е последния проблем 

- b00st
- User
-
Вчера засякох по колонка след близо 400км градско, по борд 13.4, по колонка 12.9
18ки рънфлат, ръчни с Лукойлския 98.
Очаквах някакво отклонение 0.5 от борда, но не съм предполагал, че ще дава повече по борд отколкото на колонка. Нещо много ме съмнява и пак ще засичам на друга бензиностанция

Очаквах някакво отклонение 0.5 от борда, но не съм предполагал, че ще дава повече по борд отколкото на колонка. Нещо много ме съмнява и пак ще засичам на друга бензиностанция

- Leon
- старши ентусиаст
-
- Кара: 328i
Да, засечи го на друга бензиностанция, но бордът се коригира. Имал съм кола, която даваше 2л. отклонение дизел. Друго, което съм забелязал със сегашната е, че като налея некачествен бензин отклонението се увеличава. Стандартно ми дава 0,2л отклонение, последния резервоар с Круиз (ама беше много зле) даде 0.8/100.
Never mistake motion for action...
- Satanism
- ентусиаст
-
- Кара: 2015 F31 LCI 320dA
По мои наблюдения, бордът е точен или на градско или на извънградско.Моят сега тамън го бях направил точен на извънградско и днес засякох 7.49 на колонка, при 8.3 на борда, 90% градско каране....тоест градското му е тотално заминало.
- Dextuar
- старши ентусиаст
-
Добре де, как работи тоя борд. Не мери ли впръсканото гориво, как такива големи разлики се получават?
- vld
- Старши ентусиаст
-
- Кара: F11 535d, E84 2.3d
dextuar написа:Добре де, как работи тоя борд. Не мери ли впръсканото гориво, как такива големи разлики се получават?
Ами мери количеството което минава през инжекторите за единица време.
На база на средния разход и оставащото количество в резервоара дава оставащото разстояние до следващо зареждане.

- Dextuar
- старши ентусиаст
-
vld написа:dextuar написа:Добре де, как работи тоя борд. Не мери ли впръсканото гориво, как такива големи разлики се получават?
Ами мери количеството което минава през инжекторите за единица време.
На база на средния разход и оставащото количество в резервоара дава оставащото разстояние до следващо зареждане.
Аз говоря точно за средния разход, защо толкова много варира, щом мери количеството гориво, което минава през инжекторите за единица време? Откъде идва разликата?
Всъщност е малко по-сложно и затова и неточно - за съжаление няма как да измери горивото и то се изчислява косвено. На база налягането на рейла (бензинов или дизелов), дебита на дюзите в отворено положение и времето в което са били отворени се изчислява преминалото гориво. Както се сещате зависи от състояние на дюзи, гориво, датчика за налягане... цяло чудо е, че с калибрация става доста точно.
- b00st
- User
-
Няма как да ти измери точно количеството през дюзата, щото това не е като водомер
Всичко е на базата на някаква сметка по време и обем, а и има доста косвени фактори, дребни, но влияещи, като плътността на горивото (променя се според темепратурата), тия бензини сега с 7-10% етанол са хидроскопични и поемат водата 50 пъти повече от чист бензин. Зимата предполагам дърпа повече влага. Това е само от страна на колата, ами има и от към колонката и там как е настроена да менти или не.

Всичко е на базата на някаква сметка по време и обем, а и има доста косвени фактори, дребни, но влияещи, като плътността на горивото (променя се според темепратурата), тия бензини сега с 7-10% етанол са хидроскопични и поемат водата 50 пъти повече от чист бензин. Зимата предполагам дърпа повече влага. Това е само от страна на колата, ами има и от към колонката и там как е настроена да менти или не.
- Meidana
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F34 LCI
- Мечтае да кара: същото
- Детайли за колата: Estriol blue
Alek_SV написа:Недей да спориш:) Таруното ги е измислил тия коли . Напомпи си гумите до указаните на вратата ( нищо че са за рънфлат) и гледай как разхода главоломно ще падне .
Като съм с обикновени гуми не трябва ли да гледам табелката? 205/55 16ки.
София > Троян - по магистралата. На връщане до София през Беклемето. 375 км - 21 литра дизел - 5.6л/100 по колонка (5.1 по борд)
На магистралата 140, 100-140 по другите пътища.
320д ръчка
На магистралата 140, 100-140 по другите пътища.
320д ръчка
If today was perfect, there would be no need for tomorrow!

- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
За последните 2 седмици точно 50/50 градско(София)/извънградско 640 км с 44 литра (грубо 7/100), което се връзва точно 5 извъградско и 9 градско. Както коментирахме по-горе в темата 9-10 градско си е стандарт за този, който се движи в пиковите часове 

- speedaddict
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: A6 4G 3.0T Stage 2
Гоце Делчев - Истанбул - Гоце Делчев. 1300км. Средна скорост ~80 км/ч (магистрала 150-180). Два дни задръствания в пикови часове в Истанбул (~15км за 3 часа примерно). 7.8л/100. Е90 330д, ръчка, ремап, Бардал БДЦ.