въпрос за чертичките на оборотомера
Модератори: Atsalov, Ilko Ivanov, mad_presley, Технически модератори
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2
- nevidimiya
- Потребител
-
- Кара: BMW E60 530D 2008g.
въпрос за чертичките на оборотомера
здравйте колеги интересува за какво служат белите чертички които се показват на оборотомера защото мойте са спрели в едно положение нито при угасен двигател нито при включен не мърдат.
На борда ми вади грешка oil level sensor fault възможно ли е да е свързано с това понеже датчика струва кам 300лв и се чудя дали да го сменя. Благодаря
На борда ми вади грешка oil level sensor fault възможно ли е да е свързано с това понеже датчика струва кам 300лв и се чудя дали да го сменя. Благодаря
- _Maranello_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F11 530xd / Ex. e61 535d
Re: въпрос за чертичките на оборотомера
Променят се в зависимост режима и температурата на двигателя. Показва до какви обороти ще ти позволи да стигнеш. Според мен направено с цел да щади двигателя в неоптимални условия.
Здраве, безаварийно и безпроблемно!
- aigner
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e-60 3.0.D,2006
- Мечтае да кара: Форд-Мустанг
- Детайли за колата: M-paket,2006g,231+++p.s.
датчикът е 220лв. но е по добре да го смениш според мен да не се налага да следиш маслото постояно
Пламен
- nevidimiya
- Потребител
-
а този датчик си мисля че трабваше да бъде за показване на нивото през idrive въпреки че ми го изписва като грешка като си вляза в оил левел и ми показва че е на максимум и знам че работи защото като сменях маслото и когато беше източено в менюто оил левел ми го отчете.
а относно четичките дали може да се поправят и от какво може би са спрели ако на някой му се е случило ще помоля за помощ
а относно четичките дали може да се поправят и от какво може би са спрели ако на някой му се е случило ще помоля за помощ
- aigner
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e-60 3.0.D,2006
- Мечтае да кара: Форд-Мустанг
- Детайли за колата: M-paket,2006g,231+++p.s.
Колега аз мисля че този датчик показва минимумът
nevidimiya написа:а този датчик си мисля че трабваше да бъде за показване на нивото през idrive въпреки че ми го изписва като грешка като си вляза в оил левел и ми показва че е на максимум и знам че работи защото като сменях маслото и когато беше източено в менюто оил левел ми го отчете.
Пламен
- nevidimiya
- Потребител
-
колеги смених въпросния датчик вече в менюто чек контрол нямам никакви грешки но стрелките не оборотомера продалжават да не работят от може да е и може ли да се поправи че леко ме дразни това ако някои има някакво мнение моля да помогме благодаря предварително
_Maranello_ написа:Променят се в зависимост режима и температурата на двигателя. Показва до какви обороти ще ти позволи да стигнеш. Според мен направено с цел да щади двигателя в неоптимални условия.
+1 точно така

при нормално функциониране, когато загрее двигателят, са 8 (за 525d съм сигурен) и стигат малко над 4500 (тоест 4600) оборота.
може да е датчик или механична повреда в таблото

- batkoto
- младши ентусиаст
-
Някой в крайна сметка разбра ли от какво не работят чертичките? При мен също не работят! Чудя се дали имат връзка с малкия термостат, защото съм за термостати и тези дни като ги сменя ще видя дали ще тръгнат. Но това са само догатки в момента. Айде, някой ако го е разгадал защо спират, да пише. Няма да е механичен проблема в 90% от случаите. Четох и по чужди форуми, проблема е масов. Някъде някой датчик ще е, но къде...? Поздрави!
- batkoto
- младши ентусиаст
-
memorex написа:Ако колата е фейсова тази екстра не съществува
Фейс е, защо да не съществува? Чертичките защо ги има тогава?
- kiko™
- ентусиаст
-
- Кара: разни баварски екземпляри
- Мечтае да кара: ///M
За красота 

Как го смени този датчик без да сменяш масло ? (питам,че и при мене свети и по-често проверявам маслото от щека)
Доколкото знам на първите Е60 чертичките се движат. Имах Е60 м54б30 там се движеха, сега на 3.0д 218
не им обръщам внимание. Тя след 70-75 градуса е "загряла" по чертички т.е. от 75 до 105 май все едно и също ще показва.
Доколкото знам на първите Е60 чертичките се движат. Имах Е60 м54б30 там се движеха, сега на 3.0д 218
не им обръщам внимание. Тя след 70-75 градуса е "загряла" по чертички т.е. от 75 до 105 май все едно и също ще показва.
- GIGA
- Потребител
-
- Кара: BMW 525/E61 2004g.
колеги тези бели чертички служат да показват уж темп. на ДВГ.
при мен се движат и при загряла кола са 8 .при някои колеги падат
до 4.общо взето не са много надежден индикатор за темп. на двг.
наи сигурно е да се гледа темп. от скритото меню.
при мен се движат и при загряла кола са 8 .при някои колеги падат
до 4.общо взето не са много надежден индикатор за темп. на двг.
наи сигурно е да се гледа темп. от скритото меню.
- sstancho89
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: BMW E60 525d
- Мечтае да кара: 306 MAXI / Megane KIT CAR / Xsara MAXI
Надежден са стига да работят, а като гледам на повечето бмв-та, които съм разглеждал са забили. При тази околна температура моите тръгват от 4к оборота, гледал съм температурата доста от скритото меню, когато чертичките стигнат 4,5к оборота температурата на двигатела е около 70 градуса, а на 4,6к е 90 градуса. След 5-6 влизания в скритото меню разбрах точно къде е работната температура, наистина като ги преброиш са 8 при 90 градуса...малко трудно се броят в движение, но на око трябва да са на 4600 оборота.
- ultrashock
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е60 530i автоматик 04'
- Мечтае да кара: F10
При мен 530i M54B30, след като запаля и започва да загрява постепенно падат. Следил съм си в скритото меню и това за което съм сигурен е, че точно след като мине 93 градуса и удари 94 стигат до крайната си позиция - 3 деления(реално се виждат 4 чертички от тези белите). По малко от 3 деления е съм виждал, а и не искам, предполагам вече като отиде на 100 градуса.
16 мнения
• Страница 1 от 2 • 1, 2